Er staan al ontzettend veel ijsrecepten hier op het blog zonder dat daar een ijsmachine aan te pas komt. Ideaal als je het mij vraagt. Ik maak graag ijs, maar heb daar geen machine voor en ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik die wel in huis wil hebben. In mijn vriezer heb ik nagenoeg nooit ruimte voor zo’n element voor een ijsmachine. Daarom keek ik eerder dit jaar naar een zelfvriezende machine maar schrok behoorlijk van de prijzen. Dat zou minimaal 500 euro gaan kosten, voor een machine die ik maar een paar keer per jaar gebruik. Ik houd het voorlopig dus nog gewoon bij recepten waar helemaal geen machine voor nodig is en dat werkt prima. Een aantal recepten die ik online heb staan kun je zowel met en zonder ijsmachine maken. En dat geldt eigenlijk voor alle ijsrecepten. Ik vertel je er meer over zodat je deze tips zelf ook kunt toepassen en elk ijsrecept kunt maken, of je nu wel of niet een ijsmachine in huis hebt.

Twee soorten ijsmachines

Er zijn twee soorten ijsmachines zoals ik net al even kort noemde. Je hebt machines met een los element dat je in de vriezer zet. Dat element is in de vorm van een kom en zet je eenmaal bevroren terug in de machine, dan kun je je ijs maken. Voordeel is dat de machines zelf over het algemeen niet heel erg groot zijn, maar voordat je ijs wilt maken moet je dus wel dat element minimaal 24 uur in de vriezer zetten. Met andere woorden: je moet plannen wanneer je ijs wilt maken en hier ruimte voor maken in je vriezer. Tenzij je vriezer zo groot is dat je hem er altijd in kunt laten staan, maar dat is bij mij niet het geval helaas. En ook belangrijk: je kunt er maar 1 portie ijs mee maken. Nadat je hem hebt schoongemaakt moet het element weer opnieuw in de vriezer voor 24 uur.

Deze ijsmaker van Domo is een goede en betaalbare optie wanneer je op zoek bent naar een ijsmaker met een los element.

Voordelen: Niet zo groot en ook niet al te duur.

Nadelen: Je moet het maken van ijs plannen, ruimte hebben in de vriezer en kunt maar 1 portie maken.

De tweede ijsmachine is een zelf vriezende. Dat zijn flinke apparaten waar een compressor in zit. Stekker in het stopcontact en de machine koelt zichzelf. Omdat deze machine zichzelf koelt kun je ook eenvoudig achter elkaar verschillende porties ijs maken, er is geen vriezer nodig om het apparaat te koelen. Aan deze apparaten hangt helaas wel een flink prijskaartje, maar als je echt heel vaak ijs maakt zou dit het wel waard kunnen zijn.

Deze ijsmachine van Primo is een prima ijsmaker wanneer je op zoek bent naar een zelf vriezend exemplaar.

Voordelen: IJs maken wanneer je wilt en zoveel als je wilt.

Nadelen: De machine is groter en ook stukken duurder. 

IJs maken zonder ijsmachine

Net zoals ik geen ijsmachine in huis? Ook dan kun je prima allerlei soorten ijs maken, je hoeft je echt niet te beperken tot de ijsjes op een stokje. Zelf maak ik bijvoorbeeld altijd schepijs met mijn 3 ingrediënten roomijs. Echt een grote favoriet hier en ik heb het al voor vele verschillende smaakvariaties gebruikt. Maar mocht je nou een recept gebruiken waarin staat dat je een ijsmachine nodig hebt, dan is het ook prima te doen. Je moet alleen wel meerdere keren met de hand het ijs doorroeren zodat de structuur van je ijs goed is.

Zo werkt het

Je maakt het ijs gewoon helemaal volgens recept. Waar het recept zegt dat je het in de ijsmachine moet gieten, zet jij het in een afgesloten bak in de vriezer. Elk half uur roer je met de hand het ijs door om te voorkomen dat er niet al te veel ijskristallen vormen in het ijs. In totaal doe je dit 6-8 keer (je bent dus 3-4 uur bezig).

Hierna is het ijs nog niet altijd zo stevig als je wilt, dan laat je het gewoon nog langer in de vriezer staan. Vaker doorroeren is echter niet nodig.

Zo simpel is het dus. En met het voorspelde weer van deze week is dit het perfecte moment om ijs te gaan maken. Ga jij voor een van de ijsmachines of gebruik je mijn tips en maak je het zonder machine?

aardbei-rabarber-clafoutis-3a

Deze clafoutis is oprecht een van de lekkerste die ik ooit heb gemaakt. De klassieker met kersen blijft ook een heerlijke traktatie, maar deze aardbei-rabarber clafoutis staat op zijn minst op gelijke hoogte. De aardbeien zorgen voor het zoetje, terwijl de rabarber er een fris geheel van maakt. Deze portie is genoeg voor twee personen, maar als je het serveert met een bolletje ijs kun je er ook prima met 3 of zelfs 4 van eten. Als je bereid bent om te delen dan. Zeker een aanrader om te maken nu de aardbeien en rabarber in het seizoen zijn.

BAKTIP: Deze souffléschaaltjes (ramekins) zijn geschikt voor alle soorten recepten: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.

aardbei-rabarber-clafoutis-1a
clafoutis recept met aardbei en rabarber

Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Aardbei-rabarber clafoutis

De klassieke clafoutis is al lekker, maar deze frisse aardbei-rabarber clafoutis is nog veel lekkerder. Kan dat? Ja zeker! Probeer hem zeker uit!
Porties: stuks à 12 cm

Ingrediënten

  • 140 gram aardbei (in stukjes)
  • 140 gram rabarber (in kleine stukjes)
  • 2 eieren (M)
  • 100 ml halfvolle melk
  • 2 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 30 gram bloem
  • 2 el fijne kristalsuiker

Instructies

  • Vet twee ovenschaaltjes van 12 cm in doorsnede in en bestuif met fijne kristalsuiker. Verdeel de aardbeien en rabarber hier overheen.
  • Klop de overige ingrediënten tot een glad beslag en verdeel gelijkmatige over de twee schaaltjes.
  • Bak de clafoutis in 25 – 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte).

Notities

  • Bewaren: Afgedekt in de koelkast kun je de clafoutis 1-2 dagen bewaren.

AARDAPPELSALADE MET SPEKJES

Bij de bakdag vorige maand maakten Lian en ik verschillende gerechten voor de avondmaaltijd. Die namen we mee naar mijn zusje en zwager waar we gingen eten. Mijn zusje was lichtelijk verbaasd dat ik een zelfgemaakte aardappelsalade met spekjes op tafel zette en deze vervolgens nog zelf opschepte ook. ‘Dat lust jij toch helemaal niet?’ vroeg ze. En daar heeft ze gelijk in, of had eigenlijk. Deze zelfgemaakte aardappelsalade vind ik zalig, terwijl ik van de gekochte salades uit de winkel niet erg vrolijk word. Mijn zwager is ook geen liefhebber van aardappelsalade, maar probeerde het toch toen hij hoorde dat ik het superlekker vind. En ja hoor, ook hij was overtuigd. Reken maar dat ik vanaf nu vaker aardappelsalade eet, maar dan wel eentje uit eigen keuken.

AARDAPPELSALADE MET SPEKJES
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Aardappelsalade met spekjes

Deze heerlijke frisse aardappelsalade met spekjes is perfect voor bij de barbecue of een picknick deze zomer. Eenvoudig te maken en gemakkelijk te delen.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 250 gram aardappelblokjes (geschild)
  • 125 gram spekjes
  • 50 gram mayonaise
  • 100 gram kwark
  • 1 bosui
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een pan met ruim water en een snuf zout tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bak ondertussen de spekjes krokant en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Snijd de bosui in kleine ringen.
  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer voorzichtig door. Breng de aardappelsalade op smaak met peper en zout.

Notities

  • Bewaren: Afgedekt in de koelkast bewaren voor 2-3 dagen.

AARDAPPELSALADE MET SPEKJES

citroen-ijsthee-1a

Hoewel ik vrijwel alleen maar water en thee drink, wissel ik dit in de zomer graag af met een glas ijsthee en limonade. Zeker nu ik weet hoe je zelf een fantastisch lekkere citroen ijsthee maakt. En net als bij limonade bepaal je zelf hoe sterk en zoet je de ijsthee wilt hebben, je kunt het namelijk gemakkelijk aanlengen met wat water. Vind ik zelf ideaal, want hoewel ik een zoetekauw ben, hoeft mijn drinken dat niet te zijn. Ik ben zo’n type dat limonade maakt van een glas water met een paar druppels siroop. Vind ik genoeg smaak geven. Deze ijsthee leng ik uiteraard niet zoveel aan, daar is hij veel te lekker voor.

BAKTIP: Zo’n heerlijk zelfgemaakt drankje is erg leuk om te serveren in een prachtig glas en met een mooi rvs rietje.

citroen-ijsthee-3a

Zomerse drankjes

Wist je dat ik op mijn blog ook allerlei verfrissende drankjes heb staan? Van zelfgemaakte limonades tot heuse cocktails – perfect voor warme zomerse dagen of gewoon als heerlijke dorstlesser!

Je vindt alle recepten in een handig overzicht, zodat je snel een verkoelend drankje kunt maken. Of probeer een van deze populaire verfrissende drankjes:

 

CITROEN IJSTHEE maken

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Citroen ijsthee

Tijdens de warme zomerse dagen is het heerlijk om even te kunnen afkoelen met een fris drankje. Daar is deze heerlijke citroen ijsthee perfect voor!
Porties: ruime liter ijsthee

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 6 zakjes zwarte thee (éénpersoons)
  • 150 ml water
  • 100-150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml citroensap
  • extra ijskoud water

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook. Laat hier de zakjes zwarte thee in trekken voor 5-10 minuten. Laat afkoelen.
  • Doe de suiker met de 150 ml water in een steelpan. Verhit en laat de suiker volledig oplossen in het water om er siroop van te maken. De siroop is klaar als het water weer doorzichtig is en al het suiker is opgelost. Haal van het vuur en giet de citroensap erbij. Laat afkoelen.
  • Giet alles bij elkaar en giet over in kannen of flessen. Laat in de koelkast verder afkoelen. Serveer met ijsblokjes en/of verdun naar smaak met extra (ijskouwater.

Notities

  • Bewaren: De ijsthee kun je enkele dagen in de koelkast bewaren.
aardbeien cheesecake ijsjes 3a

De zomerthema’s van vorig jaar wilden we voor jullie nog verzamelen in één handig overzicht en vandaag zijn de ijs recepten aan de beurt. Aangezien we inmiddels ook alweer alle zomer recepten van dit jaar gemaakt hebben, waaronder weer veel ijs, voelt het alsof deze recepten in een ander leven gemaakt zijn. Neemt niet weg dat ze hartstikke tijdloos zijn en ook deze zomer superlekker. Dus lees snel verder als jij geen genoeg krijgt van lekkere zelfgemaakte ijs.

Frambozen roomijs met ijsschep

Roomijsjes met chocolade

Vorig jaar gingen we aan de slag met allerlei soorten ijs, maar er was één ijs recept waar we ons niet druk om hoesten te maken. De aardbeien-cheesecake ijsjes die uit Het Laura’s bakery Bakboek komen waren natuurlijk al gemaakt. Wel gingen we aan de slag met het frambozen roomijs en de roomijsjes met chocolade op een stokje.

BAKTIP: Deze recepten zijn zowel met als zonder ijsmaker te maken. Met een ijsmaker kan je sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.

Stroopwafel ijs

Yoghurt ijsjes

Citrus waterijsjes

Ook lekker was het stroopwafel ijs dat je echt niet in de winkel hoeft te kopen, maar prima zelf kunt maken en de snelle yoghurt fruit ijsjes die ook helemaal kidsproof zijn. Mijn eigen favoriet waren deze citrus waterijsjes, die ik met heet weer opnieuw ga maken.

BAKTIP: In veel recepten gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken.

Abrikozen frambozen ijsstaart op een stokje

Wafel ijssandwiches gedoopt in chocolade

Aardbei citroen waterijsjes

Vorig jaar gingen we ook een beetje experimenteren met verschillende manieren om ijs te serveren, zoals deze abrikoos-frambozen plakken ijstaart op een stokje en de wafel ijssandwiches gedoopt in chocolade.

Maar de waterijsjes blijven eigenlijk wel altijd favoriet. Snel gemaakt, niet moeilijk en superlekker. Deze aardbei-citroen waterijsjes zijn daar een goed voorbeeld van. Ziet er mooi uit met het kleurverloop, maar echt niet moeilijk om te maken.

Welke van deze ijsjes heb jij al gemaakt?

mini-bramen-galettes-1a

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik mijn laatste galette maakte. Kerst twee jaar geleden denk ik. Dat was ook nog eens een experiment dat niet helemaal geslaagd was haha. Gelukkig slaagden deze mini bramen galettes glansrijk voor de proeftest. Het is maar goed dat Lian het grootste deel mee naar huis nam, anders had ik ze geheid allemaal zelf opgegeten.

Wat ik zo heerlijk vind aan galettes, is dat je niet netjes hoeft te werken. Gewoon je deeg uitrollen, de vulling erover verspreiden en de randjes weer naar binnen vouwen. En dat hoeft allemaal helemaal niet zo perfect. Oh en nog een hele lekkere tip: serveer ze nog warm met een bolletje ijs. Geloof mij, daar maak je vrienden mee.

 

BAKTIP: Om de galettes met geklutst ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

mini-bramen-galettes-3a

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Mini bramen galettes

Het simpele, zoete en vooral héle lekkere toetje waar je niet vanaf kunt blijven: mini bramen galettes. Gegarandeerd om te smullen!
Porties: stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram bloem
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2-4 el koud water

Vullling

Afwerking

  • 1 ei (M) geklutst
  • rietsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Roer in een kom bloem, suiker en zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed (met de hand of een mixetot een kruimelig deeg.
  • Voeg vervolgens 2 eetlepels koud water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Is het deeg nog wat droog dan kun je nog 1-2 eetlepels water toevoegen. Verpak het deeg in folie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom volgens recept of zorg dat het al klaarstaat.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen, draai elk stukje deeg tot een balletje. Druk het met de hand een klein beetje platter en rol vervolgens uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot het deeg ongeveer 2-3 mm dik is en plaats op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit voor alle 6 stukken deeg.
  • Schep op elk lapje deeg een ruime eetlepel banketbakkersroom. Smeer met de achterkant van de lepel gelijkmatig uit, waarbij je de randen vrij houdt, en verdeel hier zo’n 6 bramen per galette overheen.
  • Vouw de randen om en smeer het deeg in met het geklutste ei en strooi wat rietsuiker over de galettes.
  • Bak de mini bramen galettes in 18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmtgoudbruin.

Notities

Bewaren: Eenmaal afgekoeld bewaar je de galettes afgedekt op een koele en droge plek voor 2-3 dagen.
BBQ-kruidenmix-1a

Met dit recept geef ik jullie eigenlijk al een cadeautje uit mijn boek dat in oktober uitkomt. Ik wilde namelijk iets maken met barbecuesmaak en maakte hiervoor mijn eigen BBQ kruidenmix. Die geur alleen al, heerlijk! Omdat het perfect past in het thema ‘barbecue bijgerechten’ van deze zomer, besloot ik deze kruidenmix nu ook al met jullie te delen. Gebruik het om je vlees mee te marineren of een groentespies mee op smaak te brengen. Je zou zelfs een rokerige barbecue kruidenboter kunnen maken (dit ga ik zelf vandaag nog uitproberen, lijkt me heerlijk!). En het is dus geschikt voor borrelhapjes, maar daarover later dit jaar meer 😉 . Ik ben benieuwd waar jullie deze heerlijke kruidenmix voor gaan gebruiken.

BAKTIP: Ik heb zelf kruidenpotjes van IKEA die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn. Dille & Kamille heeft mooie kruidenpotjes met zowel schroefdoppen als strooideksels, heel handig!

BBQ-kruidenmix-2a
BBQ KRUIDENMIX

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

BBQ kruidenmix

Heb jij de barbeque al uit de schuur gehaald? Deze heerlijke BBQ kruidenmix maak je in een handomdraai om groente en vlees te marineren deze zomer.
Porties: klein potje

Ingrediënten

  • 4 el donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el gerookte paprika
  • 2 tl zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl cayenne
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 0,5 tl peper

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door elkaar tot alles vermengd is.
  • Zo simpel is het.

Notities

  • Bewaren: De kruidenmix bestaat uit alleen droge ingrediënten en houdt zich daarom lang goed in aan afgesloten pot. Voor houdbaarheid kun je de datum van het ingrediënt dat als eerst zijn houdbaarheid verliest aanhouden, maar gebruik vooral je eigen neus.
Oreo-ijs recept

Die zelfgemaakte Oreo’s die we deelden begin dit jaar, die bewaarde ik in de vriezer voor een fantastisch recept dat toen al in mijn hoofd zat: Oreo ijs! Als basis mijn favoriete 3 ingrediënten roomijs, aangevuld met Oreo’s en witte chocolade.

Supersimpel dus, maar zó vreselijk lekker! De bak is hier schoon opgegaan en het zal mij niets verbazen als het hier deze zomer nog eens gemaakt wordt. Als je snel klaar wilt zijn en geen gebakken Oreo’s in de vriezer hebt liggen, kun je de koekjes natuurlijk ook gewoon in de supermarkt kopen.

Zorg dat je wat extra in huis hebt van zowel de koekjes als de chocolade, want het is heerlijk om je ijs er ook mee te garneren. Het staat bovendien ook nog eens heel erg feestelijk (nog vrolijker als je ook sprinkles tevoorschijn haalt!). Ga jij aan de slag met dit heerlijke ijs?

BAKTIP: Met een ijsmaker kan je sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie. Zonder ijsmaker kan je het mengsel in de vriezer zetten en minimaal 4 uur lang ieder halfuur doorroeren. 

 

Oreo-ijs-2a

Meer recepten voor ijs met chocolade

Chocolade is een van de meest populaire smaken als het om ijs gaat en dat kan ik goed begrijpen. Er zijn zoveel manieren om chocolade in ijs te verwerken! Ik heb een aantal lekkere recepten ter inspiratie voor je op een rij gezet. Zo kun je telkens weer een ander ijsje met chocolade proberen. 😉

 

Recept afdrukken

4.78 van 9 stemmen

Oreo ijs

Het is zomer en dat betekent natuurlijk ijs! En wat is nu lekkerder dan Oreo ijs. Oreo koekjes lenen zich namelijk uitstekend voor het maken van heerlijk ijs.
Porties: bak vol

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 tl vanillepasta of vanille extract
  • 200 gram Oreo’s (in kleine stukjes gebroken)
  • 100 gram witte chocolade (in kleine stukjes)

Instructies

  • Klop de slagroom stijf in een kom en voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta of extract aan toe. Spatel rustig door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Voeg de stukjes Oreo en de witte chocolade toe. Roer voorzichtig door het ijsmengsel. Giet het vervolgens in een afsluitbare bak, dek af en plaats voor minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Haal het ijs 15 minuten voor serveren uit de vriezer zodat je er makkelijk bolletjes van kunt scheppen.
aardbei-citroen-cheesecakejes-3a

Al een aantal jaar op een rij staan de zomers van Laura’s Bakery in het teken van zomerse thema’s. Van ijsjes tot aan lekkere picknick recepten. Ook dit jaar hebben we weer leuke thema’s voor jullie klaarstaan, maar blikken we in de maand juli ook terug op de zomerthema’s van 2018. Een van die thema’s was no bake. Dat kon van alles zijn zolang die oven maar uitbleef. Weet jij nog welke recepten er vorige zomer in dit thema online zijn gekomen?

citroen-frambozen-tiramisu-2

Een van de recepten was deze te lekkere tiramisu met frambozen. Deze tiramisu was zo lekker, dat we er ook dit jaar weer mee aan de slag zijn gegaan maar dan hebben we er een iets andere draai aan gegeven.

Chocolademousse taart met aardbeien 2a

Chocolade kan ook prima met warm weer. Deze no bake chocolademousse taart is daar een prachtig voorbeeld van. Extra lekker met verse aardbeien!

kwark-panna-cotta-met-kersen-3a

Het kersenseizoen is alweer bijna voorbij, maar mocht je nog een voorraad hebben staan dan zijn deze kwark panna cotta glaasjes met kersen een dikke aanrader.

cookie-dough-fudge-3

Eetbare cookie dough is helemaal hip en daar sprongen wij op in door deze chocolade fudge te maken met eetbare chocolate chip cookie dough. Lekker voor bij de zomerse ijskoffie.

Lemon-meringue-pannenkoekjes-met-aardbeien-3a

Meringue, aardbeien, citroen en pannenkoeken. Dit recept combineert alles dat lekker is. Snel deze lemon meringue pannenkoekjes maken dus.

perzik-kwarktaart1

Kwarktaarten maken wij graag in de zomer. Wat dacht je van deze frisse perzik kwarktaart?

appeltaart-ijshoorntjes-3a

IJsjes lusten we allemaal wel, maar misschien heb je liever een stuk appeltaart zonder daar uren voor in de keuken te hoeven staan met het warme weer. Maak daarom snel deze gevulde appeltaart ijshoorntjes.

hazelnoot-rotsjes-fudge-2

Wij eindigden met deze lekkere hazelnoot-karamel rotsjes. Het was alweer september, dus vonden wij een lekker chocolade hapje wel kunnen.

Welk zomers recept van vorig jaar heb jij destijds uitgeprobeerd? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Recept Panna cotta met rood fruit

Een heerlijk en simpel recept voor een panna cotta met rood fruit. Een toetje waar geen oven aan te pas komt!

Panna cotta met rood fruit maken

Soms maak je een recept in de zomer en dan blijkt het vooral heel populair in de winter, als kerstdessert. Zo ging dat met deze panna cotta met rood fruit. Ik bedacht het recept in de zomer, omdat het met warme dagen heerlijk is als je de oven niet aan hoeft te zetten voor een baksel.

Uiteindelijk smaakt een panna cotta zowel in de zomer als in de winter erg goed. In de zomer maak je dit makkelijke no-bake toetje met vers rood fruit dat op dat moment in het seizoen is. In de winter kun je prima kiezen voor diepvriesfruit, behalve voor de decoratie.

Dus, ben je op zoek naar een lekker toetje voor na de barbecue of juist als kerstdessert? Beiden gelegenheden zit je met deze rood fruit panna cotta helemaal goed.

Recept Panna cotta met rood fruit

Het ideale dessert

Een panna cotta is ontzettend simpel om te maken en je kunt het ruim van tevoren voorbereiden. De meeste panna cotta recepten zijn twee tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Dat komt mooi uit als je één of twee avonden voor een etentje alvast het dessert wil maken.

Je kunt natuurlijk een klassiek panna cotta recept maken, zonder fratsen en enkel op smaak gemaakt met vanille. Op zichzelf al erg lekker, maar toch ga ik liever voor een extra smaakdimensie. Daarom voegde ik aan deze vanille panna cotta nog een compote van rood fruit toe.

Meer panna cotta recepten

Wist je dat er veel meer panna cotta recepten met meerdere lagen op Laura’s Bakery te vinden zijn? Mijn eigen favoriete panna cotta recepten op een rijtje:

Neem ook eens een kijkje tussen de andere heerlijke desserts en makkelijke toetjes! Je vindt alle recepten gebundeld in deze handige categorie.

Kwark panna cotta met kersen

Stroopwafel panna cotta

Panna cotta maken

Kan ik ook diepvriesfruit gebruiken?

Voor de laag van rood fruit en gelatine kan dat heel goed. Laat het fruit eerst volledig ontdooien en laat het overtollige vocht eruit lekken. Voor de decoratie er bovenop zou ik geen diepvriesfruit gebruiken. Als je geen vers rood fruit wil kopen omdat het niet in het seizoen is, laat het dan achterwege of maak de laag compote iets dikker.

Kan ik de slagroom ook vervangen?

Dat hangt een beetje van de reden af. Voor een minder ‘vette’ variant kun je de slagroom voor de helft door kwark vervangen, ook erg lekker. De kwark verwarm je overigens niet, dat doe je enkel met de slagroom.

Voor een lactosevrije variant kun je de slagroom simpelweg door een lactosevrij alternatief vervangen. Bijvoorbeeld een lactosevrije slagroom of kokosmelk (als je hiervan houdt).

Kan ik ook minder gelatine gebruiken?

Een panna cotta hoort vrij stevig te zijn. Als je het in een bakje maakt en ook zo serveert, kun je prima een blaadje gelatine weglaten als je dat lekkerder vindt. Als je de panna cotta om wil keren en zonder het glazen bakje wil serveren (zoals hier gedaan) dan moet je de vier blaadjes gelatine voor deze hoeveelheid slagroom echt aanhouden.

Kan ik ook panna cotta zonder gelatine maken?

Dat kan. De makkelijkste manier is om agar-agar te gebruiken ter vervanging. Dat is een plantaardig bindmiddel dat gewonnen wordt uit roodwieren. Op de achterkant van de verpakking zul je precies teruglezen hoe je te werk moet gaan. Je zult aan ongeveer 1,5 – 2 gram agar-agar ruim voldoende hebben om de gelatine in het onderstaande recept te vervangen.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij ook zo gek op het bakken voor en rondom de feestdagen? Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs daarbuiten om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Recept Panna cotta met rood fruit

 

Recept Panna cotta met rood fruit

Recept afdrukken

4.42 van 95 stemmen

Panna cotta met rood fruit recept

Een heerlijk én ontzettend makkelijk toetje waar geen oven aan te pas komt: rood fruit panna cotta.
Porties: stuks

Equipment

Ingrediënten

Vanille panna cotta

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 2 tl vanille-extract
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Rood fruit compote

  • 200 gram rood fruit
  • 4 el water
  • 2 el suiker

Decoratie

  • 100 gram rood fruit

Instructies

Bereiding vanille panna cotta

  • Week de blaadjes gelatine in koud water voor ongeveer 5 minuten.
  • Verwarm de slagroom in een pannetje en voeg vanille-extract en suiker toe en roer door tot deze is opgelost. Zodra het begint te koken haal je het pannetje van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het melkmengsel. Roer door tot deze zijn opgelost.
  • Verdeel de slagroom over de schaaltjes en zet ze minimaal 3 uur in de koelkast.

Bereiding rood fruit compote

  • Doe 200 gram rood fruit, water en suiker in een pannetje. Verhit op een laag vuur en roer regelmatig door. Prak of pureer het fruit desgewenst fijn en laat een paar minuten pruttelen in de pan.
  • Laat de compote volledig afkoelen voordat je deze op de panna cotta schept.
  • Serveer de panna cotta met je zelfgemaakte compote en de rest van het overgebleven fruit.

Dit brood maakte ik alweer een hele tijd geleden, een paar dagen nadat ik alle sauzen, dips en spreads voor mijn nieuwe boek maakte. Ik kan je dus vertellen dat deze rozemarijn-zeezout focaccia uitstekend te combineren is met allerlei lekkere spreads. Mijn boek is nog niet uit, dus neem vooral even een kijkje tussen de sauzen en dips hier op de site. De meeste passen ook prima bij een barbecue, samen met deze focaccia dus. Want daar draaien de vrijdagen om deze zomer: barbecue bijgerechten. Dat kan zoals nu een lekker brood zijn, maar we hebben nog veel meer lekkers in de aanbieding dat deze zomer allemaal online gaat komen. Wie gaat er alvast aan de slag met deze focaccia?

Recept afdrukken
4.79 van 14 stemmen

Rozemarijn-zeezout focaccia

Deze rozemarijn-zeezout focaccia is hartstikke lekker, maar met dipjes is hij nóg lekkerder. Perfect als lunch of bij de barbecue.
Porties: focaccia (± 16 X 25 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 4 gram droge gist
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 el fijne kristalsuiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml lauwwarm water

Topping

  • 2 tl grof zeezout
  • 2 tl verse of gedroogde rozemarijn
  • 6 kleine teentjes knoflook

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met een standmixer voor 15 min tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg mag nog wat vochtig en plakkerig zijn. Haal het deeg uit de kom, vet de kom in met olijfolie en plaats het deeg terug. Dek af met vershoudfolie of een theedoek en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld. Laat rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ± 16 x 25 cm. Omdat het een soepel deeg is en dus uitloopt, is het handig om een ovenschaal te gebruiken. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
  • Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers. Bestrooi met het zout en de rozemarijn. Duw op willekeurige plekken de geschilde teentjes knoflook in het deeg.
  • Bak de focaccia in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Notities

  • Tip: Na het bakken kun je de knoflook teentjes uitknijpen en over het brood uitsmeren.
  • Bewaren: Mits goed verpakt 2-3 dagen bewaren buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.

Hoe maak je een aardbeien milkshake?

Een aardbeien milkshake, een vanille milkshake of een bananenmilkshake, ik denk dat ik daarmee de drie favoriete milkshake smaken heb opgesomd. Mijn favoriet is de aardbeien milkshake, dus die deel ik vandaag met jullie.

Hoe maak je een aardbeien milkshake?

In het kort maak je een aardbeien milkshake door roomijs, melk en aardbeien te mengen. Je kunt zowel verse als diepvries aardbeien voor deze milkshake gebruiken.

Ik weet nog goed dat we thuis vroeger een milkshake maker hadden die ik had gewonnen op een bingo. Mijn moeder was wat minder blij met mijn prijs geloof, waar laat je nou weer zo’n apparaat. Toch hebben we hem wel een aantal keren gebruikt, voordat hij in een zak verdween en in de schuur stond stof te happen. Een speciale milkshake maker is natuurlijk ook helemaal niet nodig. Een blender of foodprocessor werken ook perfect. Voor deze aardbeien milkshake gebruikte ik de blender.

Als je alle ingrediënten eenmaal tot een fijne massa hebt gemalen, giet je de milkshake in mooie glazen en versier je de milkshakes met slagroom, een verse aardbei en eventueel wat sprinkles of ander lekkers. Je kunt zo ver gaan als je maar wil en er een heuse freakshake van maken.

Een aardbeien milkshake maken zonder ijs

Tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar een net even wat gezondere versie van hun geliefde milkshake. Natuurlijk maak je een échte milkshake nu eenmaal met roomijs, maar je kunt nog steeds een lekkere aardbeien milkshake maken zonder ijs. Je vervangt het dan simpelweg door melk (het liefst wel volle melk).

Eventueel kun je nog wat extra suiker toevoegen om wat zoetheid van het weggevallen ijs te vervangen, of je vervangt alle suiker door een rijpe banaan. De banaan zal je milkshake wel weer wat steviger maken.

BAKTIP: Als je nog op zoek bent naar een goede blender voor het maken van milkshakes of smoothies kan ik je deze blender aanbevelen.

Hoe maak je een dikke milkshake?

Hoe maak je een dikke milkshake?

Ik gebruikte aardbeien uit de vriezer voor deze milkshake. Dat maakt je milkshake lekker koud en ook wat dikker. Als je verse aardbeien gebruikt dan kun je een beetje schuiven met de ijs-melk verhouding. Gebruik bijvoorbeeld iets meer ijs en minder melk. De suiker kun je ook wel weglaten als je meer ijs toevoegt. Scroll verder naar beneden voor het volledige recept voor mijn favoriete aardbeien milkshake met de (voor mij) ideale dikte.

Wil je juist een dunne milkshake? Dan kun je natuurlijk gewoon een scheutje melk toevoegen. Of je moet even wachten tot je ijs verder is gesmolten, dat gebeurt snel genoeg.

Milkshake recepten

En wat er nu gaat komen is geen milkshake, maar ik wil ‘m toch met je delen omdat deze banaan smoothie ook ontzettend lekker en romig is. En wel net even wat gezonder dan een milkshake, dat kan op sommige momenten ook fijn zijn.

Oreo milkshake

chocolade-freakshake

Veelgestelde vragen

Kun je de aardbeien milkshake bewaren?

Ik raad het niet aan, maar het kan wel. Afgedekt in de koelkast blijft de milkshake zo’n 2 – 3 dagen goed. Maar de milkshake is echt veel lekkerder als je er meteen van geniet.

Kun je de aardbeien ook vervangen door ander fruit?

Dan kan absoluut! Hou er dan wel rekening mee dat het ene soort fruit wat zoeter of wateriger is dan het andere. Misschien wil je dan ook spelen met de andere ingrediënten, maar dat is helemaal aan jou. Kijk ter inspiratie ook eens tussen de milkshake recepten die ik hierboven getipt heb.

Kun je ook een staafmixer gebruiken?

Dit heb ik niet getest, maar het kan vast. Ik denk echter wel dat je de aardbeien dan minder fijn zult kunnen malen.

Welke glazen gebruik jij voor milkshakes?

Ik gebruik vrij hoge en grote glazen. Je kunt natuurlijk een longdrink glas gebruiken, maar ik vind zelf een klassiek milkshake glas wel erg tof. Ook hogere cocktailglazen zijn leuk om milkshakes in te serveren. Ik ben helemaal fan van deze glazen, bijvoorbeeld.

Volg je Laura’s Bakery ook al via Instagram? Daar deel ik niet alleen elk nieuwe recept dat online komt, maar ook kijkjes achter de schermen en elke week leuke video reels met recepten, baktips of how to’s!

 

aardbeien milkshake

Recept afdrukken

4.54 van 30 stemmen

Aardbeien milkshake

Een heerlijke dikke milkshake tover je binnen no time uit je eigen blender. Dit recept voor mijn favoriete aardbeien milkshake bewijst het eventjes!
Porties: glazen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram vanille roomijs (ongeveer drie bollen)
  • 200 gram bevroren aardbeien
  • 300 ml melk
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • opgeklopte slagroom (optioneel)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve de opgeklopte slagroom, in een blender en pulseer tot de grootste stukken aardbeien kleiner zijn. Maal vervolgens tot een gladde, romige en ijskoude milkshake.
  • Verdeel over twee glazen en maak eventueel af met een toef slagroom en decoratie naar wens.