Zelf Oreo’s maken

27 februari 2019
154

De laatste tijd ben ik goed bezig met het afstrepen van recepten van mijn baklijst. De red velvet taart, het no knead bread en dus ook zelf Oreo’s maken. Die chocoladekoekjes stonden denk ik al ruim drie jaar op mijn lijstje te wachten om gemaakt te worden. Ik wist al precies hoe ik ze wilde maken en zo ingewikkeld is dat niet. Waarom het er maar niet van kwam, ik heb geen idee, maar het moment is eindelijk daar: ik kan het recept voor Oreo koekjes met jullie delen! Lian en ik maakten ze laatst tijdens onze bakmarathon en waren erg enthousiast over het resultaat. Nee, het is niet exact hetzelfde, maar ze komen heel dicht in de buurt van het origineel vonden wij. Ook met de fotografie hebben we een hoop lol gehad. Ik had het plan opgevat om een zo hoog mogelijke toren van Oreo’s te bouwen die uit beeld zou verdwijnen. Die toren viel een paar keer om, maar uiteindelijk is het gelukt! Oke, dat Lian haar vinger bovenop de toren hield heeft daar vast bij geholpen, maar dat zie je niet in het resultaat. De foto staat onderaan dit artikel trouwens, met onze hoge Oreo toren.

zelfgemaakte oreo's

Oreo's zijn een van de populairste (en lekkerste) koekjes. Wist je dat je Oreo koekjes ook prima zelf kunt maken. Het is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens heel erg leuk om te doen.
Voor 30 oreo's (en 60 losse koekjes)

Ingrediënten

  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 300 gram bloem
  • 50 gram cacao

Voor de vulling

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 240 gram poedersuiker
  • 4 el slagroom (ongeklopt)
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Klop de boter en suikers romig. Voeg het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen. Voeg bloem en cacaopoeder toe aan het mengsel en meng tot een stevig koekjesdeeg.
  • Vorm twee plakken deeg en pak in folie in. Lees hier hoe je dat makkelijk doet. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
  • Na het koelen rol je het deeg uit tot een halve centimeter op een met cacao bestrooid oppervlak. Steek 60 rondjes van 5 cm in diameter uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de koekjes eerst even afkoelen op de plaat, daarna verplaats je ze naar een rooster om volledig af te koelen.
  • Voor de vulling mix je de boter met de poedersuiker samen. Zodra de poedersuiker zich met de boter begint te vermengen voeg je de slagroom en vanille toe. Blijf mixen tot je een gladde en stevige crème hebt.
  • Vul een spuitzak met de botercrème en spuit op 30 koekjes een kleine toef vulling. Plaats de overige 30 koekjes (zonder vulling) als deksel erop en duw aan tot de vulling naar de buitenkant wordt geduwd.

Tips

  • Bewaren: In een afgesloten trommel of koekblik kun je deze koekjes 1-2 weken op een koele en donkere plek bewaren. Bewaar ze niet in de koelkast, daar worden de koekjes niet lekkerder van. In de vriezer blijven ze tot wel 3 maanden goed.

Teveel koekjes gemaakt? Je kunt jouw zelfgemaakte Oreo’s ook prima verwerken in een ander baksel. Hieronder enkele ideetjes:

Of snuffel zelf even tussen alle recepten met Oreo erin verwerkt 😉

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. Deanne schreef:

    Hallo Laura, is dit recept ook geschikt om de koekjes te stempelen, of loopt het patroontje uit tijdens het bakken?
    Groetjes

    1. Lian van Rens schreef:

      Je kunt zeker ook een stempel gebruiken. Deze koekjes lopen niet uit.

  2. Tessa schreef:

    Hee Laura.
    Wat een leuk recept weer! Ga het snel proberen! Vraag me alleen af.. Kan het zomaar 1-2 weken bewaard worden ivm de (onverwarmde) slagroom die er in zit? Normaal moet je slagroom toch in koelkast bewaren en dan maar voor max 3 dagen?
    Groetjes, Tessa

    1. Lian van Rens schreef:

      Dat klopt. Slagroom en boter zijn artikelen met een beperkte houdbaarheid en tevens dient het in de koelkast bewaard te worden. In dit geval heb je een heleboel suiker toegevoegd, waardoor het product min of meer geconserveerd wordt, de bacteriën vertraagd worden en je het buiten de koelkast kunt bewaren. De houdbaarheid hangt natuurlijk heel erg af van hoe je het bewaard. De 1-2 weken is een indicatie, maar als de koekjes warm liggen is 1 week waarschijnlijk al te lang. Ik zie dat ik vergeten ben te noteren dat je ze koel en donker moet bewaren. Daarnaast is het altijd verstandig zelf te oordelen of een product nog gegeten kan worden of niet.

  3. Suzanne schreef:

    De echte oreo’s zijn vegan, jammer dat deze dat niet zijn 🙁

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt natuurlijk altijd proberen te variëren met dit recept om ze zelf wel vegan te maken 😉

    2. Marcel schreef:

      Fijn dat deze prachtige koekjes niet vegan zijn! Die hype hebben we nu gelukkig alweer achter de rug.

  4. Liselot schreef:

    Leuk recept, de koekjes zijn lekker, maar de smaak is naar mijn mening toch niet echt te vergelijken met oreo koekjes.

  5. Michelle schreef:

    Ik heb de koekjes gemaakt, maar er staat dat je uit het deeg 60 koekjes haal, maar ik had er wel 12 meer uit kunnen halen (dus 6 dubbele). Ze zien er wel gewoon goed uit. Ik had bijna 5 cm, 4,5 was t ongeveer.. verder zijn ze lekker.

    Groetjes Michelle

  6. Kristel schreef:

    Ik heb deze koekjes gisteren met mijn dochter gemaakt, was erg leuk om te doen! De koekjes zijn lekker, maar de vulling vond ik echt te zoet, een volgende keer gebruik ik wat minder poedersuiker. (Heb nu precies het recept gevolgd)

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt in dit geval niet zomaar minder poedersuiker toevoegen aan de vulling, dat heeft invloed op de structuur (dikte dus) en houdbaarheid.

      1. Kristel schreef:

        Ik was van plan om een deel poedersuiker te vervangen voor cacao of maizena, voor de structuur. Kan dat? De houdbaarheid is hier geen probleem. 😉

        1. Laura Kieft schreef:

          Maizena zou ik niet gebruiken, daar wordt het niet lekkerder op. Cacao zou moeten lukken!

  7. Marlies schreef:

    Van het weekend deze koekjes gemaakt en hier zijn ze er gek op. Ze vonden deze lekkerder dan de ‘echte’ oreokoekjes. Dus volgend weekend maar een dubbele lading maken want ze worden bijna verslonden 😄

  8. Hatice schreef:

    Hallo,

    Als je de koekjes in candymelts dipt en dus volledig bedekt , Kan je dit dan ook invriezen. Zo ja, ontstaat condens tijdens het intdooien? Alvast Bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het vast en zeker invriezen, maar ik verwacht wel dat er condens ontstaat.

  9. Claudia schreef:

    Kun je het deeg ook koelen in de vriezer ipv in de koelkast en hoe lang moet dit dan?

  10. Elisa schreef:

    kun je ook joghurt (kwark) gebruiken in plaats van slagroom???????

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee in dit geval werkt dat niet.

      1. Elisa schreef:

        Ow echt ik heb namelijk kwark gebruikt omdat we geen slagroom thuis hadden liggen maar het was wel lekker wel een beetje zoet maar dat ligt volgensmij niet aan de kwark en het was eiglelihk ook best vloeibaar😳
        Maar ze waren wel lekker

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha ja dat te vloeibare komt helaas door de kwark. Alleen in combinatie met de slagroom kun je er een mooie crème van maken. Fijn dat het uiteindelijk wel lekker was!

          1. Anoniem schreef:

            Ik ga het nu maken ziet er lekker uit

  11. Anne-Jolijn schreef:

    Is het een idee om zwarte cacao te gebruiken? Ik denk namelijk dat je dichter bij de originele Oreo komt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad een goed idee! Dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit gebruikt.

  12. Noor schreef:

    Hee Lau,

    Ze staan nu heerlijk in de oven te bakken en het hele huis ruikt heerlie!

    Dikke kus Noor <3 en Rosé

  13. fay roelands schreef:

    Zou je ook gewoon kristalsuiker kunnen gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze koekjes hebben wel echt de donkerbruine basterdsuiker nodig, witte zou je kunnen vervangen.

  14. Kelly schreef:

    Ah ik was eigenlijk niet van plan om te gaan bakken vanavond, maar nu ik dit zie én ik alles in huis blijk te hebben, moet ik er misschien toch maar aan geloven🙈 Ik ben benieuwd😁

  15. Lieve schreef:

    Hoi Laura!
    Ik heb ze dit weekend gemaakt en ze zijn echt heel lekker!
    Het koekjes deeg en de crème smaken apart al lekker,
    maar als je ze bij elkaar eet smaakt het echt heel erg naar
    de originele koekjes!
    Na dit recept ga ik zeker vaker dingen maken van je site 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *