Ongeveer 8 jaar geleden ging ik op eindexamenreis naar Rome en dat was fantastisch! We aten ’s avonds met een groep van 50 man in verschillende restaurants. Geen culinaire hoogstandjes, maar wel prima eten voor een groep hongerige tieners die de hele dag door de stad gelopen hebben. Een van die keren kregen we als toetje allemaal een plastic bakje met een soort pudding dat niet echt in de smaak viel. Ik had nog nooit zoiets geproefd en kon het ook totaal niet plaatsen qua smaak. Pas jaren later had ik door wat we nu eigenlijk hadden gegeten die avond: panna cotta. Wel een hele slechte panna cotta overigens, daar kwam ik namelijk achter toen ik wel een goede panna cotta met aardbeien at.
Panna cotta is een typisch Italiaans dessert en is eigenlijk een soort slagroom pudding. De klassieker wordt meestal geserveerd met aardbeien, maar in principe kun je het met vele soorten fruit combineren. Zelfs een chocolade panna cotta behoort tot de mogelijkheden. Onlangs maakte ik zelf voor het eerst panna cotta met aardbeien. Wauw, wat kan dit dessert lekker zijn zeg! En om die panna cotta uit dat plastic bakje helemaal te vergeten, ga ik in april weer naar Rome om op zoek te gaan naar een overheerlijke panna cotta. Nou ja, niet speciaal daarvoor natuurlijk, maar het staat wel op mijn lijstje als ik deze prachtige stad straks weer ga bezoeken.
BAKTIP: Deze souffléschaaltjes (ramekins) zijn geschikt voor alle soorten recepten, waaronder deze panna cotta met aardbeien: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.
De gelatine blaadjes, hoeveel gr ?
Er bestaan verschillende maten gelatine blaatjes !
Die van dr. Oetker, 1,66 gram per stuk
Bedankt Laura .
Laura is er een berekening hoeveel gelatine op hoeveel cm room bv?
Verschilt per recept, maar er zijn inderdaad wel ‘regeltjes’. Dat staat altijd op de verpakking gelatine (kan verschillen per soort namelijk).
Beste Laura,
Ik wil geen gelatine eten, is daar een goed alternatief voor?
Groet Coby
Agar agar is een goed alternatief als je een vegetarisch geleermiddel zoekt. Pectine is ook een mogelijkheid.
agar agar is inderdaad een alternatief.
Wat bedoel je met vanille extract?
Dat is een vanille smaakstof: http://www.handigebaktips.nl/alle-soorten-vanille-smaakstoffen/
Is agar agar overal te vinden, of moet je naar een speciaal zaak ?
Groetjes Dinneke ?
Agar agar is vrijwel in iedere toko te verkrijgen.
Hoi Laura,
Het lijkt me een heerlijk recept. Ik vraag me af of je voor de saus ook diepvriesfruit kan gebruiken, of wordt dit te nat/dun?
Dat kan wel hoor. Je zou het hooguit iets langer moeten doorkoken als het te dun blijkt.
Hoi Laura,
Zou je de coulis ook al eerder kunnen maken en in de koelkast kunnen bewaren?
Groetjes Alysha
Ja hoor, geen probleem.
Hallo Laura,
Nog mijn complimenten met je interessante en smakelijke site!
Kan je i.p.v. gelatine voor dit recept agar agar gebruiken? Wat is dan
de verhouding?
Groetjes,
Jardara
Dat kan, verhouding durf ik niet te zeggen. Kijk even op de verpakking van je agaragar, daar zou het op moeten staan.
ik wil graag recept voor een rood fruit panna cotta
alle recepten zijn vanille panna cotta met een topping van aardbei etc
hoe zijn de verhoudingen als ik fruit puree en room samen wil voegen?
Heb ik zelf nog niet gemaakt op die manier, maar als dat wel zo is dan deel ik het recept natuurlijk. Ik moet dat eerst zelf ook testen voordat ik daar meer over kan zeggen.
Hi Laura,
Ik heb deze lekkere panna cotta’s gemaakt! Heerlijk!
Bij mij zakte de gelatine een beetje naar beneden en dat zag je dus aan de bovenkant als ik ze uit de bakjes haalde. Heb jij enig idee hoe dat kan of wat ik hier aan kan doen?
Dankjewel!
Hi Heleen, wat vervelend! Had je de gelatine wel voldoende laten oplossen en goed erdoor gemengd?
Hi Laura, Ja, ik dacht van wel. Ik heb door de slagroom geroerd toen de gelatine erin zat. Ik zag het niet meer terug en dacht dat het daardoor voldoende was opgelost. Hoe lang wacht jij meestal voordat je het in de vormpjes giet?
Het kan meteen in de ramekins, maar ik wacht wel tot het mengsel lauw is voordat het de koeling ingaat (zie recept). Heb je het misschien meteen in de koelkast gezet?
Ik heb het maar een half uurtje laten afkoelen, dat zal dan toch de fout geweest zijn! Dank om dat te verklaren, de volgende keer moet ik toch echt geduld hebben dan ;).
Bakken is ook echt een kwestie van geduld hebben ja 😀
Hallo Laura,
Kan ik de aardbeiensaus gelijk over de panna cotta gieten en dan een paar uur later serveren of moet je daarmee wachten tot vlak voor het serveren?
Ik zou dat pas op moment van serveren doen.
Is het bij dit recept ook mogenlijk om xanthaangom te gebruiken als verdikkingsmiddel?
Daar heb ik geen ervaring mee, dus dat zou ik helaas niet weten.