Deze zelfgemaakte kersen clafoutis is het lekkerst als je hem warm serveert en er een lekker bolletje vanille ijs bij geeft. Smullen geblazen!
Wat is een clafoutis?
Zoals de naam al doet vermoeden is clafoutis een Frans recept en wordt in alle volledigheid ‘clafoutis aux cerises’ genoemd. Het wordt vaak vergeleken met een soort pannenkoek, hoewel er naar verhouding een stuk meer eieren in een clafoutis verdwijnen dan in pannenkoeken. Een clafoutis hoort in Frankrijk met kersen met pit gemaakt te worden, omdat de pit een gewenste smaak afgeeft en doordat ontpitte kersen teveel vocht zouden loslaten. In mijn recept zul je teruglezen dat ik (zoals gewoonlijk) eigenwijs ben geweest en het gewoon zonder pit maak. 😉
Kersen clafoutis maken
Hoewel ik mij al jaren bewust was van het bestaan van clafoutis, at ik het voor het eerst in 2015 in een restaurant. Dat was uiteraard een kersen clafoutis en ik had geen idee wat ik moest verwachten. Het werd warm geserveerd, met een bolletje vanille ijs. Fantastisch lekker! Dat moest ik absoluut zelf ook eens maken. Ik heb flink wat getest om het net zo lekker te krijgen als destijds in het restaurant. Dat is gelukkig gelukt en vandaag kan ik het recept met jullie delen!
BAKTIP: Mocht het ontpitten je tegenhouden om verse kersen te gebruiken: met deze kersenontpitter van Dille & Kamille gaat dit heel makkelijk! Je kunt kersen ook ontpitten met een mesje of rietje. Zorg er altijd voor dat je dit in een wasbak doet met een schort om, want het kan spetteren.
Wat leuk, ik heb ook nog nooit calfoutis gegeten, ik vind het toch wat gek klinken en sommige zien er niet zo lekker uit. Maar dat is bij deze versie niet het geval! Leuk in de een-persoonbakjes en met een bolletje ijs.
Kan ik de kersen ook vervangen voor iets zoals chocolade? Ik ben niet zo’n fruitmens maar wel dol op pannenkoeken 😉 Iets luchtigs zoals Maltesers bijvoorbeeld? Of heb jij nog andere ideeën?
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een clafoutis zonder fruit gezien, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan 😉 Zou dan voor iets groters als Maltesers kiezen, het beslag is dun en anders heb je alleen maar een laag chocola op de bodem.
250 gram kersen voor of na het ontpitten?
na ontpitten, staat er tussen haakjes achter 😉
Ik lust geen kersen, maar neem aan dat het ook met aardbeien of blauwe bessen gemaakt kan worden?
Nog niet geprobeerd, maar zou zeker moeten lukken 🙂
Lijkt me heerlijk! Wat zijn de verhoudingen voor een grote schaal (25cm doorsnede) ipv kleine schaaltjes?
Op Handigebaktips.nl staat een artikel waarin ik uitleg hoe je recepten omrekent 🙂
Hoi Laura,
Dit lijkt me een heerlijk recept,zou je buiten het seizoen ook voor diepvrieskersen kunnen gaan? Of beter voor kersen uit pot?
Groetjes,
Marleen
Beide kan, diepvries kersen zou ik wel even laten ontdooien.
Ziet er heerlijk uit, werkt vanillesuiker ook ipv extract?
Ja hoor, dat kan ook.
Een clafoutis met ander fruit dan kersen heet geen clafoutis maar flaugnarde.
Ik sprak met een oudere Franse dame uit de Limousin en wij hadden het over recepten. Er ontstond
een waarlijk misverstand toen ik het had over een clafoutis met blauwe bessen.
Hoi Laura,
Net geprobeerd om te maken en alhoewel het er heerlijk uitzag, smaakte het naar gebakken eieren.
Is dat de bedoeling van dit gerecht, of heb ik iets verkeerd gedaan?
Wat vervelend! Het zou meer naar pannenkoek dan naar ei moeten smaken. Heb je verder niks aan het recept veranderd?
Nee, verder niets veranderd voor zover ik weet. Vandaar dat ik benieuwd was of het zo moest smaken. Misschien te grote eieren dan.. ?
Ja, dat zou het kunnen zijn.. Wel met een bolletje ijs gegeten? Er gaat namelijk geen suiker in mijn clafoutis.
Nee, geen ijs erbij. Wel iets suiker er overheen gedaan. Zal het nog eens proberen met kleinere eieren én een bolletje ijs 😀
Hopelijk nu wel een succes!!
Net gemaakt met heerlijke verse kersen van een kraam uit de Betuwe. Helaas smaakte ook onze baksels naar gebakken ei. Het kwam niet in de buurt van de pannenkoekensmaak of -geur. En ik heb echt het recept exact gevolgd.
Ik blijk niet de enige te zijn zie ik hier. We hadden er zelfs nog wel een bolletje vanille-ijs bij. Jammer, volgende keer weer iets anders proberen.