Deze zelfgemaakte kersen clafoutis is het lekkerst als je hem warm serveert en er een lekker bolletje vanille ijs bij geeft. Smullen geblazen!

Wat is een clafoutis?

Zoals de naam al doet vermoeden is clafoutis een Frans recept en wordt in alle volledigheid ‘clafoutis aux cerises’ genoemd. Het wordt vaak vergeleken met een soort pannenkoek, hoewel er naar verhouding een stuk meer eieren in een clafoutis verdwijnen dan in pannenkoeken. Een clafoutis hoort in Frankrijk met kersen met pit gemaakt te worden, omdat de pit een gewenste smaak afgeeft en doordat ontpitte kersen teveel vocht zouden loslaten. In mijn recept zul je teruglezen dat ik (zoals gewoonlijk) eigenwijs ben geweest en het gewoon zonder pit maak. 😉

Kersen clafoutis maken

Hoewel ik mij al jaren bewust was van het bestaan van clafoutis, at ik het voor het eerst in 2015 in een restaurant. Dat was uiteraard een kersen clafoutis en ik had geen idee wat ik moest verwachten. Het werd warm geserveerd, met een bolletje vanille ijs. Fantastisch lekker! Dat moest ik absoluut zelf ook eens maken. Ik heb flink wat getest om het net zo lekker te krijgen als destijds in het restaurant. Dat is gelukkig gelukt en vandaag kan ik het recept met jullie delen!

BAKTIP: Mocht het ontpitten je tegenhouden om verse kersen te gebruiken: met deze kersenontpitter van Dille & Kamille gaat dit heel makkelijk! Je kunt kersen ook ontpitten met een mesje of rietje. Zorg er altijd voor dat je dit in een wasbak doet met een schort om, want het kan spetteren.

Clafoutis kersen

Clafoutis aux cerises

Franse bakrecepten

Niet alleen dit recept voor clafoutis met kersen is typisch Frans, er zijn ontzettend veel lekkere Franse bakrecepten te bedenken. De Franse patisserie omvat nu eenmaal veel van de lekkerste zoete recepten. Daarvan heb ik al een flink aantal recepten getest en online staan. Een aantal van mijn favorieten:

Clafoutis met kersen recept

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Clafoutis met kersen

Kan ik ook andere (oven)schalen gebruiken?

Dat kan zeker. Dit is mede afhankelijk van het aantal porties dat je wil maken. Voor twee iets grotere porties gebruik je in onderstaand recept ramekins van Ø 12 cm. Voor iets kleinere porties zijn (drie) ramekins van Ø 9 cm bijvoorbeeld geschikt. Ook kun je een ronde ovenschaal, zoals deze, gebruiken. Hou er ook rekening mee dat de baktijd in dit geval verlengd moet worden. Ik heb het niet getest, maar ik denk dat je zeker 40 minuten nodig hebt voor een grotere ovenschaal.

Kan ik ook diepvries kersen gebruiken?

Ja, dat kan. Laat diepvriesfruit voordat je het gebruikt altijd volledig ontdooien en uitlekken, zodat overtollig vocht niet in de clafoutis terecht komt.

Kan ik kersen op sap of siroop (uit pot) gebruiken?

Dit raad ik af, omdat deze relatief veel vocht bevatten en dit beïnvloedt je clafoutis op een slechte manier.

Kan ik de kersen ook door ander rood fruit vervangen?

Ja hoor, door allerlei rood fruit eigenlijk. Probeer ook eens mijn aardbei-rabarber clafoutis!

Clafoutis maken

 

Kersen clafoutis recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Kersen clafoutis recept

Erg simpel en ontzettend lekker: kersen clafoutis. Het lekkerste is natuurlijk als de clafoutis nog een beetje warm is. Vergeet niet om er een bolletje vanille ijs bij te serveren!
Porties: 2 – 3 schaaltjes
voor 2 ramekins van 12 cm of 3 ramekins van 9 cm

Ingrediënten

  • 250 gram kersen (ontpit)
  • 2 eieren (M)
  • 30 gram bloem
  • snufje zout
  • 110 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker 8 gram

Extra

  • boter invetten ovenschaaltjes
  • suiker bestuiven ovenschaaltjes
  • vanille ijs bij serveren

Benodigdheden

Instructies

  • Begin met het invetten van de schaaltjes met een beetje boter. Je gebruikt geen bloem om ze te bestuiven, maar suiker. Schep wat suiker in de schaaltjes en draai deze rond zodat ze helemaal bedekt zijn met een dun laagje suiker.
  • Ontpit de kersen en verdeel deze over de ovenschaaltjes.
  • In een kom doe je de eieren, bloem, zout, melk en vanillesuiker. Mix met een garde goed door elkaar en giet het over de kersen.
  • Bak de kersen clafoutis in ongeveer 25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer de nog warme clafoutis met een bolletje vanille ijs.
Tips

Geen kersenontpitter in huis? Ik gebruikte deze handige truc met een paperclip, werkt prima.
Bewaren

Het lekkerste is om de clafoutis gelijk te serveren, anders maximaal 2 dagen in de koelkast houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Lianne schreef:

    Wat leuk, ik heb ook nog nooit calfoutis gegeten, ik vind het toch wat gek klinken en sommige zien er niet zo lekker uit. Maar dat is bij deze versie niet het geval! Leuk in de een-persoonbakjes en met een bolletje ijs.

  2. Sanne schreef:

    Kan ik de kersen ook vervangen voor iets zoals chocolade? Ik ben niet zo’n fruitmens maar wel dol op pannenkoeken 😉 Iets luchtigs zoals Maltesers bijvoorbeeld? Of heb jij nog andere ideeën?

    1. Laura schreef:

      Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een clafoutis zonder fruit gezien, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan 😉 Zou dan voor iets groters als Maltesers kiezen, het beslag is dun en anders heb je alleen maar een laag chocola op de bodem.

  3. Mara schreef:

    250 gram kersen voor of na het ontpitten?

    1. Laura schreef:

      na ontpitten, staat er tussen haakjes achter 😉

  4. Edith Hoornstra schreef:

    Ik lust geen kersen, maar neem aan dat het ook met aardbeien of blauwe bessen gemaakt kan worden?

    1. Laura schreef:

      Nog niet geprobeerd, maar zou zeker moeten lukken 🙂

  5. Paulien schreef:

    Lijkt me heerlijk! Wat zijn de verhoudingen voor een grote schaal (25cm doorsnede) ipv kleine schaaltjes?

    1. Laura schreef:

      Op Handigebaktips.nl staat een artikel waarin ik uitleg hoe je recepten omrekent 🙂

  6. Marleen schreef:

    Hoi Laura,

    Dit lijkt me een heerlijk recept,zou je buiten het seizoen ook voor diepvrieskersen kunnen gaan? Of beter voor kersen uit pot?

    Groetjes,

    Marleen

    1. Laura schreef:

      Beide kan, diepvries kersen zou ik wel even laten ontdooien.

  7. romi schreef:

    Ziet er heerlijk uit, werkt vanillesuiker ook ipv extract?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  8. Dasca schreef:

    Een clafoutis met ander fruit dan kersen heet geen clafoutis maar flaugnarde.
    Ik sprak met een oudere Franse dame uit de Limousin en wij hadden het over recepten. Er ontstond
    een waarlijk misverstand toen ik het had over een clafoutis met blauwe bessen.

  9. Anneke schreef:

    Hoi Laura,

    Net geprobeerd om te maken en alhoewel het er heerlijk uitzag, smaakte het naar gebakken eieren.
    Is dat de bedoeling van dit gerecht, of heb ik iets verkeerd gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend! Het zou meer naar pannenkoek dan naar ei moeten smaken. Heb je verder niks aan het recept veranderd?

      1. Anneke schreef:

        Nee, verder niets veranderd voor zover ik weet. Vandaar dat ik benieuwd was of het zo moest smaken. Misschien te grote eieren dan.. ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja, dat zou het kunnen zijn.. Wel met een bolletje ijs gegeten? Er gaat namelijk geen suiker in mijn clafoutis.

          1. Anneke schreef:

            Nee, geen ijs erbij. Wel iets suiker er overheen gedaan. Zal het nog eens proberen met kleinere eieren én een bolletje ijs 😀

          2. Laura's Bakery schreef:

            Hopelijk nu wel een succes!!

  10. Margot schreef:

    Net gemaakt met heerlijke verse kersen van een kraam uit de Betuwe. Helaas smaakte ook onze baksels naar gebakken ei. Het kwam niet in de buurt van de pannenkoekensmaak of -geur. En ik heb echt het recept exact gevolgd.
    Ik blijk niet de enige te zijn zie ik hier. We hadden er zelfs nog wel een bolletje vanille-ijs bij. Jammer, volgende keer weer iets anders proberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept