Van alle koekjes die ik voor de advent heb gemaakt hoort deze voor mij toch wel bij de leukste twee. Mijn andere pronkstuk bewaar ik voor de laatste dag. Deze schattige rendieren vond ik gewoon zonde om op te eten, ik werd er steeds weer vrolijk van als ik ze zag. Ik ben dan ook benieuwd wat jullie ervan vinden! Voor jullie heb ik veel stap voor stap foto’s gemaakt zodat jullie ook aan de slag kunnen!

BAKTIP: Wees creatief met het gebruik van uitstekers die je al in huis hebt. Als je goed kijkt, zie je dat ik deze rendieren heb gemaakt met een gingerbread man uitsteker

 

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Rudolph the rednosed cookie

Deze schattige Rudolph the rednosed cookie is één van mijn favorieten van deze advent. Ik vertel je precies hoe jij ze ook kunt maken.
Porties: 3 koekjes

Ingrediënten

  • 3 Gingerbread koekjes (peperkoekman vorm)
  • Royal icing
  • Lichtbruin (Americolor chocolate brown)
  • Donkerbruin (Americolor chocolate brown + drupje Americolor super black)
  • Rood (Sugarflair Christmas red + Americolor Maroon)
  • Groen (Sugarflair holly green)
  • Wit
  • Zwarte suikerparels
  • Glitter (Rainbow dust cinnamon)

Instructies

  • Voor de kleuren bruin, rood en wit kun je een spuitzak maken met spuitmondje 2 (wilton) van de 20-seconden icing. Voor de groene blaadjes heb je een dikkere icing nodig (basis recept niet verdunnen) en spuitmondje PME ST51. Voor de besjes kun je het best het spuitmondje vervangen voor een kleinere als je deze hebt (bijvoorbeeld 1 of 1,5)
  • Draai je peperkoekmannetjes ondersteboven om te beginnen. Ben je niet zo zeker om zelf de lijntjes te bepalen? Dan kun je met een eetbare stift deze eerst aangeven op het koekje. Zo is het eenvoudiger om een mooie vorm te krijgen. Omlijn het hoofd van het rendier met de lichtbruine icing en vul deze ook gelijk op.
  • Laat de icing even drogen voordat je verder gaat. Met de rode icing maak je een mooie rode neus. Met de witte twee ogen waar je gelijk zwarte parels in laat vallen voor de pupillen.
  • Als ook dit droog is kun je de geweien gaan maken. Het is echt belangrijk dat alles goed droog is. Anders blijven de glitters overal aan zitten, alleen op het gewei is genoeg. Maak met de donkerbruine icing de geweien. Ook hier geldt, teken met een stift de lijnen als je dit prettiger vindt. Leg het koekje dan op een velletje papier voordat je de glitters er overheen strooit. Als je het papiertje ook nog even dubbel vouwt van te voren kun je na afloop de glitters weer makkelijk terug gieten in het potje.
  • Ook de geweitjes weer even laten drogen voordat je de blaadjes aanbrengt. De groene icing zal sneller droog zijn omdat deze dikker is, je kunt dus iets sneller verder met het maken van de besjes. Als je ook de besjes hebt gemaakt ben je klaar!
  • Nog even geduld tot de laatste onderdelen droog zijn en je kunt de koekjes uitdelen aan al je vrienden en familie! Leuk in een zakje met een klein kaartje als alternatief voor de originele kerstkaart!

Van alle koekjes die ik voor de advent heb gemaakt hoort deze voor mij toch wel bij de leukste twee. Mijn andere pronkstuk bewaar ik voor de laatste dag. Deze schattige rendieren vond ik gewoon zonde om op te eten, ik werd er steeds weer vrolijk van als ik ze zag. Ik ben dan ook benieuwd wat jullie ervan vinden! Voor jullie heb ik veel stap voor stap foto’s gemaakt zodat jullie ook aan de slag kunnen!

BAKTIP: Wees creatief met het gebruik van uitstekers die je al in huis hebt. Als je goed kijkt, zie je dat ik deze rendieren heb gemaakt met een gingerbread man uitsteker

 

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Rudolph the rednosed cookie

Deze schattige Rudolph the rednosed cookie is één van mijn favorieten van deze advent. Ik vertel je precies hoe jij ze ook kunt maken.
Porties: 3 koekjes

Ingrediënten

  • 3 Gingerbread koekjes (peperkoekman vorm)
  • Royal icing
  • Lichtbruin (Americolor chocolate brown)
  • Donkerbruin (Americolor chocolate brown + drupje Americolor super black)
  • Rood (Sugarflair Christmas red + Americolor Maroon)
  • Groen (Sugarflair holly green)
  • Wit
  • Zwarte suikerparels
  • Glitter (Rainbow dust cinnamon)

Instructies

  • Voor de kleuren bruin, rood en wit kun je een spuitzak maken met spuitmondje 2 (wilton) van de 20-seconden icing. Voor de groene blaadjes heb je een dikkere icing nodig (basis recept niet verdunnen) en spuitmondje PME ST51. Voor de besjes kun je het best het spuitmondje vervangen voor een kleinere als je deze hebt (bijvoorbeeld 1 of 1,5)
  • Draai je peperkoekmannetjes ondersteboven om te beginnen. Ben je niet zo zeker om zelf de lijntjes te bepalen? Dan kun je met een eetbare stift deze eerst aangeven op het koekje. Zo is het eenvoudiger om een mooie vorm te krijgen. Omlijn het hoofd van het rendier met de lichtbruine icing en vul deze ook gelijk op.
  • Laat de icing even drogen voordat je verder gaat. Met de rode icing maak je een mooie rode neus. Met de witte twee ogen waar je gelijk zwarte parels in laat vallen voor de pupillen.
  • Als ook dit droog is kun je de geweien gaan maken. Het is echt belangrijk dat alles goed droog is. Anders blijven de glitters overal aan zitten, alleen op het gewei is genoeg. Maak met de donkerbruine icing de geweien. Ook hier geldt, teken met een stift de lijnen als je dit prettiger vindt. Leg het koekje dan op een velletje papier voordat je de glitters er overheen strooit. Als je het papiertje ook nog even dubbel vouwt van te voren kun je na afloop de glitters weer makkelijk terug gieten in het potje.
  • Ook de geweitjes weer even laten drogen voordat je de blaadjes aanbrengt. De groene icing zal sneller droog zijn omdat deze dikker is, je kunt dus iets sneller verder met het maken van de besjes. Als je ook de besjes hebt gemaakt ben je klaar!
  • Nog even geduld tot de laatste onderdelen droog zijn en je kunt de koekjes uitdelen aan al je vrienden en familie! Leuk in een zakje met een klein kaartje als alternatief voor de originele kerstkaart!

19 - Kerst schuimkransjes 1

De kerstbomen van schuim die ik eerder al plaatste waren een groot succes! Je kunt nog veel meer leuks met schuim, neem deze kransjes bijvoorbeeld. Het rood/witte patroon doet mij denken aan candy canes, typisch Kerst dus. En ook nog eens heel erg lekker!

BAKTIP: Voor het spuiten van deze schuimpjes gebruik ik een wegwerp spuitzak en een kartel spuitmondje (1M).

19-Kerst-schuimkransjes-2
19-Kerst-schuimkransjes-4
19-Kerst-schuimkransjes-5
19-Kerst-schuimkransjes-6
19-Kerst-schuimkransjes-7

 

Kerstkransjes van schuim maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kerstkransjes van schuim

Voor deze kerstkransjes van schuim heb je maar een paar ingrediënten nodig. Een schaal vol staat gezellig op tafel, of hang ze in de kerstboom!
Porties: 30 kransjes

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker
  • 10 gram maïzena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 80 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop de eiwitten en kristalsuiker met elkaar tot je stijve pieken hebt. Deze moeten recht overeind blijven staan, de puntjes mogen niet ombuigen.
  • Spatel hierna voorzichtig de (gezeefde) poedersuiker en maïzena door het mengsel heen. Je moet voorzichtig kloppen, maar niet te lang. Anders is alle lucht uit het mengsel.
  • Voordat je je schuim in de spuitzak schept moet je kleurstof in je spuitzak aanbrengen. Doe je spuitmondje (Wilton 1M) in de zak en drie rode streepjes van ongeveer vier centimeter lang in de spuitzak. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een sateprikker of een kwastje. Schep voorzichtig het schuim in de zak, je wilt je strepen nu niet ‘kapot’ maken.
  • Spuit nu kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zien ze er niet al ontzettend leuk uit?
  • Bak de schuimpjes in 2 uur af op 80 °C. Dit is lang maar de temperatuur is dan ook laag, de schuimpjes kunnen zo goed drogen in de oven.
19-Kerst-schuimkransjes-3
18-Brownie-rolo-bites-1

Ik ben gek op Rolo’s en heb dan ook bedacht dat ik hier de meest heerlijke dingen mee kan bakken. Ideeën genoeg dus, gelukkig heb ik een keuze kunnen maken om mee te beginnen. Het zijn deze mini brownie rolo bites geworden! Ik kan je vertellen: heer-lijk! Wedden dat je het niet bij eentje kan laten. Gelukkig maar dat dit mini’s zijn 😉

BAKTIP: Voor dit recept heb je een mini cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.

18 - Brownie rolo bites 2
18-Brownie-rolo-bites-4
18-Brownie-rolo-bites-3

 

Rolo brownie bites

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Mini brownie rolo bites

Het zal je vast niet verbazen dat deze mini brownie rolo bites ontzettend lekker zijn. Het is lastig om het er bij eentje te laten!
Porties: 16 stuks

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram pure chocolade
  • 135 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 tl vanille extract
  • 1 groot ei
  • 65 gram bloem
  • 10 gram cacaopoeder
  • 50 gram witte chocolade (in stukjes)
  • 16 rolo’s (in een rol zitten er 10)
  • eventueel kleine stukjes karamel ter decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Vet ook je bakblik voor mini cupcakes in en bestuif deze met bloem.
  • Smelt de chocolade en boter au bain marie. Laat iets afkoelen voordat je de suiker en zout er bij voegt. Mix dit tot een glad geheel en voeg dan het ei met vanille extract toe.
  • Als dit een glad mengsel is schep je geleidelijk de bloem en cacaopoeder erbij. Als weer alles goed gemixt is spatel je de stukjes witte chocolade door het beslag.
  • Met een eierlepeltje schep je in elk vakje een lepel beslag. Zet dan alle rolo’s hier op en druk ze zachtjes een beetje aan. Schep hier een half lepeltje bovenop en bedek de rolo. Strooi eventueel je karamel stukjes nog over de brownies.
  • Bak in 16-18 minuten de brownie rolo bites gaar op 180 °C.
  • En nu… smullen maar!

Ik liet jullie al eerder een leuk gingerbread huisje zien, eentje in winterse sferen. Ik had de smaak te pakken, ik maakte namelijk ook deze leuke versie. Perfect voor Kerst zo met al die hulstblaadjes. Ik was zo druk met decoreren dat ik eigenlijk helemaal geen stap voor stap foto’s heb gemaakt. Wel de eindfoto’s gelukkig, hier kunnen jullie vast wel inspiratie mee opdoen.

BAKTIP: De uitstekers die ik destijds gebruikte, zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. Deze set uitstekers voor een koekhuisje zijn een goed alternatief, maar wel net anders in formaat. Je kan er ook voor kiezen om de vormen zelf uit het deeg te snijden.

 

De lichtbruine icing kleurde ik met Americolor chocolate brown. Voor de donkerbruine versie gebruikte ik dit ook, ik voegde er alleen ook een drupje Americolor superblack aan toe. Niet te veel, want het gaat snel als je dit toevoegt. De mooie hulstgroene kleur maakte ik met Sugarflair holly green. De rode besjes kleurde ik met Sugarflair christmas red waar een drupje Americolor maroon toevoegd is. Een beetje mengen met de kleuren dus maar dan heb je ook wel mooie resultaten.

Wil je stap voor stap zien hoe je van bovenstaande onderdelen een huisje bouwt? Kijk dan hier. Als je het huisje in elkaar hebt gezet laat je het goed drogen voordat je de randen voorziet van hulstblaadjes. Het spuitmondje dat ik gebruikte voor de blaadjes is deze: PME ST51. De besjes bracht ik aan met PME 1,5. De rode en groen icing moet wel een stuk dikker zijn dan de bruine. Anders zakken je blaadjes gelijk in. Ik hou dan meestal het standaard recept aan voor icing (je voegt hier dan dus geen water aan toe).

Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!

Pas nadat het hele huisje in elkaar gezet was heb ik de bodemplaat gedecoreerd. Spuit rondom wat icing en strooi hier gouden suiker (Wilton) over, druk het wat aan en laat drogen.

Hebben jullie al leuke kersthuisjes van koek gemaakt?

16 - kerstmuts marsepein pops 1

Marsepein en chocola vind ik een erg goede combinatie. Rond Sinterklaas worden hier steevast de marsepeinen broodjes in huis gehaald. Dat hoeft niet alleen maar rond die tijd dacht ik zo. Zelf kom ik natuurlijk ook heel ver met marsepein en lekkere chocola. Elke vorm die ik leuk vind kan ik maken, voor elk thema iets. Mijn eerste knutsel met deze 2 ingrediënten zijn deze kerstmutsen geworden. Passen helemaal bij de tijd van het jaar!

BAKTIP: Voor de kerstmuts gebruikte ik voor het gemak rode chocolade, maar je kan ook een kleurstof op oliebasis gebruiken voor het kleuren van witte chocolade.

Meer leuke kerstmuts recepten

16-kerstmuts-marsepein-pops-3
16-kerstmuts-marsepein-pops-4
16-kerstmuts-marsepein-pops-5
16-kerstmuts-marsepein-pops-6

 

Kerstmuts pops maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kerstmuts marsepein pops

Deze kerstmuts marsepein pops zien er hartstikke schattig uit. Dat is nog een een snelle en leuke lekkernij om op tafel te zetten!
Porties: 3 pops

Ingrediënten

  • Marsepein
  • Rode chocola
  • Witte chocola
  • 3 Lollystokjes
  • Mini marshmallows
  • Kristalsuiker

Instructies

  • Draai van de kleine marshmallow balletjes, deze komen op de puntjes van de kerstmutsen.
  • Van marsepein draai je eerst een balletje welke je tot een kegel vormt. Het puntje buig je het makkelijkst en mooist om door met een mesje aan één kant in het marsepein te duwen en het puntje vervolgens die kant op trekken.
  • Steek lollystokjes in de mutsen. Dip de stokjes eerst even in de chocola zodat ze goed vast blijven zitten. Als dat droog is kun je de mutsen zelfs gaan dippen. Laat de chocola iets drogen en zet de marshmallow balletjes op de puntjes vast.
  • Als de rode chocola goed gedroogd is maak je een spuitzakje met witte chocola. Knip het puntje er vanaf en ga met een zigzaggende beweging langs de onderrand. Strooi hier suiker overheen als de chocola nog nat is. Zo krijgt de rand een ‘donzig’ effect.
  • Je kerstmutsen zijn al klaar!
16-kerstmuts-marsepein-pops-2

Op Pinterest kwam ik het idee tegen van marshmallow sneeuwmannen op een sleetje. Nu was het nog een uitdaging om hier mijn eigen versie van te maken. De materialen die werden gebruikt in het Pinterest voorbeeld waren grotendeels typisch Amerikaans, niet hier te verkrijgen dus. Het is gelukt om voor die materialen een alternatief te vinden, jij kunt ze nu dus ook maken!

BAKTIP: Het gezicht van de sneeuwpoppen decoreer ik met eetbare stiften. Je zou ook kleurstoffen op gelbasis kunnen gebruiken en dit voorzichtig aanbrengen met een satéprikker.

 

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Sneeuwpop op de slee

Deze schattige sneeuwpop op de slee is hartstikke makkelijk te maken en staat gezellig op de kersttafel.
Porties: 3 sneeuwpoppen

Ingrediënten

  • 3 Wafeltjes
  • 6 Candy canes
  • Marshmallows (grote en mini)
  • Zwarte eetbare stift
  • Oranje kleurstof (of eetbare stift)
  • Oreo koekjes
  • Dropjes (harlekijntjes)
  • Lolly stokjes
  • Icing of witte chocola om alles aan elkaar te plakken

Instructies

  • Begin met het vastplakken van de candy canes op de wafeltjes. Laat deze op de kop drogen. Je sleetjes zijn nu al zo goed als klaar.
  • Tijd om de sneeuwpoppen in elkaar te zetten. Maak met de stift ogen en de mond op de marshmallow. Met oranje kleurstof of een stift teken je de neus. Het gezichtje van de sneeuwman is nu af. Op de andere marshmallow teken je twee zwarte stippen, dit is zijn buik.
  • Van een kleine marshmallow maken we voetjes. Knip deze eerst in de lengte door de helft en daarna nogmaals in twee stukjes. De armpjes zijn het enige wat niet eetbaar is. Dit zijn lollystokjes die zwart gekleurd zijn met de eetbare stift. Deze steek je in het onderste gedeelde van de sneeuwman.
  • Een enkel oreo koekje met daar bovenop een dropje vormt de hoed van deze gezellige sneeuwman.
  • Niet echt een culinair hoogstandje met alle verschillende smaken zo bij elkaar. Ik denk echter wel dat dit een heel leuk projectje is om met de kinderen op een middag of juist lekker in het weekend te maken!

14-Donut-rendier-2

Wat waren deze rendieren ontzettend leuk om te maken zeg! En ook niet geheel onbelangrijk, ze waren ook nog eens heel erg lekker. Ik heb goed nieuws, het is namelijk helemaal niet moeilijk om van deze rendieren te maken. Scroll snel verder en ik zal je uitleggen hoe!

BAKTIP: Voor de oogjes van deze rendieren kan je ook deze suikeroogjes gebruiken in plaats van ze te maken met fondant en een eetbare stift.

14 - Donut rendier 1
14-Donut-rendier-4
14-Donut-rendier-5
14-Donut-rendier-6
14-Donut-rendier-7
14-donut-rendier-8
14-Donut-rendier-9

 

Donut rendieren

Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Donut rendieren

Met slechts een paar simpele ingrediënten en een sprankje creativiteit tover je deze leuke donut rendieren op tafel.
Porties: 6 donut rendieren

Ingrediënten

  • 6 donuts (kleintjes)
  • Pure chocolade
  • Witte fondant en een zwarte eetbare stift
  • Bruine glitters (Rainbow Dust – Jewel cinnamon)
  • Rode M&M’s (met noot)

Instructies

  • Kopieer en plak bovenstaand plaatje in Word. Doe dit zo vaak je wilt, print het uit en leg het in een hoesje op een snijplank.
  • Smelt wat chocolade in een spuitzak, knip het puntje eraf en trek met de chocolade het patroon over. Maak de onderkant van de geweien iets langer dan op het plaatje staat aangegeven. Nadat je een paar geweien hebt gemaakt voorzie je die van glitters. Ze blijven niet meer goed zitten als je chocolade eenmaal gedroogd is. Doop een kwastje in je glitters en tik deze er weer vanaf boven de chocolade geweien. Ga zo door tot je genoeg geweien hebt gemaakt. Maak altijd wat extra voor het geval er per ongeluk eentje breekt.
  • Als je geweien liggen te drogen kun je vast de ogen maken en de rest klaar zetten. Smelt je chocolade en doe dit in een diep genoeg schaaltje. Zet je donuts erbij, net als twee vorken. Deze heb je nodig om de donuts weer uit de chocola te halen. Zet ook een een rooster op bakpapier klaar.
  • Voordat je je donuts in de chocola doopt prik je er twee gaatjes in. Hier komen straks de geweien. Belangrijk is dat je dit van te voren doet. De chocolade geweien zijn niet sterk genoeg om er in te prikken.
  • Doop de donuts onder, probeer even te onthouden waar de gaatjes zitten, en leg deze op het rooster om uit te lekken en te drogen. Prik met je prikkertje gelijk weer even de gaatjes in. Als de chocola nog nat is leg je ook de oogjes op de donuts en maak je met de M&M’s een mooie rode neus. Het begint nu al wat te lijken.
  • Als de chocola goed is uitgehard controleer je nog even of de gaatjes in de donuts groot genoeg zijn. Dan kun je voorzichtig de geweien hierin steken. Zo simpel is het dus om donuts om te toveren tot rendieren!
  • Zoals je ziet zijn al mijn rendieren anders geworden. De chocola heeft vlekken, strepen of een ander leuk patroon gekregen. In dit geval helemaal niet erg, ik vind het zelfs wel leuk staan. Met de ogen kun je je rendieren nog wat meer expressie geven. Die van mij kijken allemaal een andere kant op. Of scheel, naar hun mooie rode neus.
14-Donut-rendier-3
13 - 3x Kerstboom koekjes 1

Kerstbomen zijn er in alle soorten en maten. Waarom zou ik dan maar één koekjes versie maken? Inderdaad, dat doe ik niet. Al maakte ik nu maar drie soorten, ik heb ideeën genoeg voor nog wel 30 andere kerstboom koekjes. Om het niet al te ingewikkeld te maken heb ik gekozen voor drie soorten die allen ongeveer dezelfde kleuren nodig hebben. Aan vier kleuren icing heb je genoeg om deze bomen te kunnen maken.

BAKTIP: Voor al die verschillende formaten kerstboom koekjes is een set kerstboom uitstekers enorm handig!

13-3x-Kerstboom-koekjes-2
13-3x-Kerstboom-koekjes-3
13-3x-Kerstboom-koekjes-4
13-3x-Kerstboom-koekjes-5
13-3x-Kerstboom-koekjes-6
13-3x-Kerstboom-koekjes-7

 

3 kerstboom koekjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Kerstboom koekjes

Deze vrolijke kerstboom koekjes zijn hartstikke makkelijk zelf te maken op drie manieren met dit recept.
Porties: 6 koekjes

Ingrediënten

  • 6 Gingerbread koekjes (+ kerstboom uitsteker)
  • Royal icing (20-seconden icing)
  • Bruin (Americolor chocolate brown)
  • Groen (Sugarflair holly green)
  • Rood (Sugarflair christmas + drupje Americolor Maroon)
  • Wit
  • Spuitzakken + spuitmondjes (2 – Wilton)
  • Kwastje
  • Kristalsuiker
  • Gouden parels
  • Gouden suiker sterretjes (Sweet Choice by Wendy)

Instructies

  • Versierde kerstbomen met gouden ballen, een mooie slinger en een gouden ster boven op. Een typische kerstboom dacht ik zo. Maak met de groene icing als eerste de boom. De stam maak je pas later.
  • In de natte icing plaats je gouden parels en bovenop een gouden ster. Als het bovenste laagje er wat droger uit ziet kun je met bruine icing de stam maken. De rode slingers maak je pas als de koekjes helemaal droog zijn. Ik laat ze zelf minimaal 8 uur drogen. Als je rode glitters hebt zou je deze nog over de natte rode icing kunnen strooien om ze extra feestelijk te maken.
  • Besneeuwde kerstbomen, zoals je ze in het bos tegen zou kunnen komen. hiervoor maak je met groene icing eerst de boom. Laat een uurtje drogen voordat je de stam met bruine icing maakt.
  • Nadat de icing volledig gedroogd is kunnen we de sneeuw aanbrengen. Eerst gewoon wat lijntjes alsof er sneeuw op de takken ligt. Maak dan je kwastje nat en veeg de icing wat uit zodat er wat meer diepte in komt. Strooi tot slot nog wat suiker over de natte icing om het af te maken.
  • Deze boompjes zijn een combinatie van de eerste twee. Besneeuwd, maar wel versierd. Ook hier geldt: eerst de groene boom, als dit droog is de stam. Volledig laten drogen voordat je verder gaat.
  • De sneeuw breng je op dezelfde manier aan. Alleen heb ik hier geen kwastje gebruikt. Ik had namelijk wat meer ruimte nodig om met rode icing de stippen te kunnen zetten.
  • Laat de icing op de koekjes goed drogen en je heb een overheerlijk bos ?
12-cranberry-muffins-1

Cranberries, ik eet ze eigenlijk nooit. Naast de sapjes waar ze in verwerkt zijn zul je ze bij ons in huis niet snel tegen komen. Voor mij is het ook iets dat echt bij Kerst hoort en daarom mochten ze ook niet ontbreken in de advent, ik besloot om er muffins mee te gaan maken. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten maar het is mij reuze meegevallen. We vonden ze hier allemaal hartstikke lekker! Of zoals mijn lieftallige zusje gekscherend zei: ‘best te pruimen’.

BAKTIP: Zoals je ziet heb ik in dit recept een mini broodbakvorm gebruikt. Een normale muffinbakvorm kan uiteraard ook gebruikt worden.

12 - cranberry muffins 2
12-cranberry-muffins-4
12-cranberry-muffins-3

 

Cranberry muffins

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cranberry muffins

Bessenliefhebbers opgelet! Deze fruitige cranberry muffins zijn helemaal niet moeilijk om te maken en hartstikke smakelijk.
Porties: 8 tot 10 muffins

Ingrediënten

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 ml melk
  • 1 ei (M)
  • 225 gram bloem + beetje extra
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gram gedroogde cranberries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Vet eerst alle vormpjes in met boter en bestuif deze met bloem. Doe je cranberries in een schaaltje en schep hier een lepel bloem bij. Meng dit er goed doorheen. De bloem zorgt ervoor dat de cranberries straks niet naar beneden zullen zakken in je beslag.
  • Meng de suiker en boter in een kom tot een luchtig mengsel en voeg hierna het ei toe.
  • In een andere kom meng je de bloem, bakpoeder en zout samen. Voeg dit afwisselend met de melk bij je boter mengsel. Voeg als laatste de cranberries toe, hou een aantal apart.
  • Schep je beslag in de vormpjes en strooi de achtergehouden cranberries hier over.
  • Bak de muffins in zo’n 35-40 minuten goudbruin.
  • Eventuele bloemresten kun je met een (vochtig) kwastje zo van de cranberries bovenop afvegen. Ik gebruikte zoals je ziet geen muffinvorm maar kleine broodvormpjes, deze komen bij Albert Heijn vandaan. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in een muffinvorm bakken.

Eetsmakelijk! Zijn jullie een liefhebber van deze bessen?

11-Sneeuwvlok-cupcakes-1

Niet veel tijd voor ingewikkeld gedecoreerde lekkernijen dit jaar? Dan zouden deze cupcakes jou wel eens heel goed uit kunnen komen. Gebruik een recept dat jij lekker vindt en waar je gasten versteld van zullen staan. De leuke decoratie in de vorm van chocolade sneeuwvlokken maken het geheel af.

BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.

11-Sneeuwvlok-cupcakes-3

Net als bij de geweien van de rendieren maken we ook hier gebruik van een printable die we gaan overtrekken met chocola. De chocola wordt uiteindelijk nog bestrooid met suiker of glitters. Op bovenstaande foto’s is het verschil goed te zien. Aan de linkerkant de sneeuwvlokken waar ik kristalsuiker overheen heb gestrooid, rechts de sneeuwvlokken met witte glitter van Rainbow Dust.

11-Sneeuwvlok-cupcakes-5
11-Sneeuwvlok-cupcakes-4
11 - Sneeuwvlok cupcakes 2

 

ADVENT 11: CUPCAKES MET CHOCOLADE SNEEUWVLOKKEN

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Cupcakes met chocolade sneeuwvlokken

Deze schattige cupcakes zijn eigenlijk hartstikke simpel om zelf te maken, zeker met dit recept. Uitproberen dus!
Porties: 4 cupcakes

Ingrediënten

  • 4 Cupcakes
  • Crème
  • Witte chocola in spuitzak
  • Zilveren parels
  • Kristalsuiker en/of glitters
  • Sneeuwvlokken printable in een hoesje op een snijplank

Instructies

  • Spuit de chocola in de vorm van de sneeuwvlokken, gebruik spuitmondje 2 van Wilton. Plaats in het midden van de sneeuwvlokken een zilveren parel en strooi hier suiker of glitters overheen. Laat de sneeuwvlokken volledig drogen. In de tussentijd kun je mooi jouw lekkerste cupcakes bakken en een heerlijke crème bereiden. Ik kleurde de toef met een klein drupje turquoise van Americolor.
  • Spuit een mooie toef (spuitmondje 1M – Wilton) op de cupcakes, plaats er een paar sneeuwvlokken op en strooi er nog wat mini pareltjes overheen.

 

10-Gingerbreadhouse-blauw-1

Marielle van de Koekenbakkers plaatste al enige tijd op Facebook de leukste koekhuisjes. Ik was op slag verliefd op deze schattige tafereeltjes. Elke keer weer liet ze iets anders zien, de mogelijkheden zijn zo’n beetje onbeperkt. Ik had dus al snel besloten dat ik naast het Koekboek ook deze geweldige uitsteker in mijn collectie wilde hebben. Lang duurde het niet voordat ik ermee aan de slag ging, de winterse huisjes stonden al snel in huis te pronken.

BAKTIP: De uitstekers die ik destijds gebruikte, zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. Deze set uitstekers voor een koekhuisje zijn een goed alternatief, maar wel net anders in formaat. Je kan er ook voor kiezen om de vormen zelf uit het deeg te snijden.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
10-Gingerbreadhouse-blauw-2

De uitsteker voor het koekhuisje heeft Marielle in samenwerking met Cakes by Bien ontworpen. Het is geen goedkope uitsteker maar je kunt er zoveel leuks mee. Ik heb nog een leuk huisje gemaakt voor de advent en mijn hoofd loopt over van de ideetjes met deze uitsteker. Maar nu eerst: Dit leuke huisje in blauwtinten met een flink pak sneeuw er bovenop. Oh, en die schattige pinguin niet te vergeten natuurlijk!

10-Gingerbreadhouse-blauw-4

Voor het huisje heb je 7 koekjes nodig: de bodemplaat, dakpanelen, voorkant, achterkant en twee zijkanten. Maak deze koekjes met het recept voor gingerbread. Deze koekjes decoreer je al met royal icing (recept). Eerst een basislaag, hierna kun je die nog verder versieren (voordat je het huis in elkaar zet!). Ik maakte allemaal sneeuwvlokjes op het huisje. Hiervoor zet je allemaal witte icing stippen op het koekje waar je vervolgens suiker overheen strooit. De koekjes voor het dak decoreerde ik nog niet, die deed ik pas toen het huis in elkaar gezet was.

Je koekjes worden door de icing een beetje zacht. Dat vind ik zelf wel lekker in combinatie met het knapperige laagje icing, maar je kunt je koekjes weer heel eenvoudig knapperig maken. Hoe? Dat lees je hier!

10-Gingerbreadhouse-blauw-5

Als je het huis in elkaar gaat zetten plak je eerst de achterkant en een zijkant vast aan de bodemplaat maar ook aan elkaar. Hierna kun je de andere zijkant bevestigen en het huisje van binnenuit verstevigen met icing. Plak dan de voorkant vast en laat dit geheel zo even goed drogen. Daarna kun je de dakplaten bevestigen. Als dat ook goed droog is kun je sneeuw op het dak aanbrengen, strooi er suiker overheen voor een extra leuk effect.

10 - Gingerbreadhouse blauw 3

Als finishing touch nog een vrolijke pinguin voor het huisje, wat hopen sneeuw rondom en een zilveren ster op het dak! Ziet dat er niet gezellig uit?

Dag 9 van de advent alweer. Zo lang heb ik uitgekeken naar december, nu is het zover en gaat de tijd zo verschrikkelijk snel. Voor vandaag ben ik met donuts aan de slag gegaan. Ik heb ze omgetoverd tot schattige sneeuwmannetjes! Wil jij weten hoe je deze kunt maken, lees snel verder. Met de stap voor stap foto’s kun jij ze ook zo maken.

Ik kocht in de supermarkt een verpakking met gesuikerde mini donuts. Het suiker is niet nodig, dit kun je er dus vanaf vegen. Als je ongesuikerde donuts kunt vinden is dit dus handiger. Wat nog makkelijker is, is ze zelf maken als je in het bezit bent van een donut maker. Deze zijn ook klein en je kunt zelf een lekker recept uitzoeken.

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Sneeuwman donuts

Deze zoete sneeuwman donuts zien er ontzettend leuk uit en zijn een perfecte lekkernij tijdens de feestdagen.
Porties: 4 donuts

Ingrediënten

  • 4 Mini donuts
  • Poedersuiker en zeefje
  • Oranje fondant
  • Spuitzak met een beetje glazuur
  • Zwarte parels

Instructies

  • Rol de mini donuts in de bak met poedersuiker. Het is niet erg als dit niet helemaal dekkend is, een basis laagje is nu voldoende.
  • Ik wilde graag een ‘fluffy’ effect voor deze sneeuwman donuts. Neem een donut en strooi hier met een zeefje nog een extra laagje poedersuiker overheen. Het is handig om de donut even op je vork te prikken zodat je overal goed bij kan. Ga nu voorzichtig met de donuts om, anders valt de mooie laag poedersuiker er weer vanaf.
  • Maak van een balletje oranje fondant een kegeltje. Dit kegeltje zet je in het midden van de donut. Voila, daar is de neus van de sneeuwman.
  • Tijd om hem nu ook te voorzien van ogen en een mond. Laat een druppeltje glazuur (water met poedersuiker) vallen op de plek waar je een parel wilt. Met een pincet kun je de parels voorzichtig bevestigen.

Dit was idee nummer negen, nog vijftien te gaan! Zie ik je morgen weer terug?

Hoofdgerechten

Hoofdgerechten

Read more about Hoofdgerechten
Brood

Brood

Read more about Brood
Borrelhapjes

Borrelhapjes

Read more about Borrelhapjes
Bijgerecht_H

Bijgerecht_H

Read more about Bijgerecht_H
Sauzen & Dips

Sauzen & Dips

Read more about Sauzen & Dips
Taarten

Taarten

Read more about Taarten
Oreo oliebollen

Oreo oliebollen

Read more about Oreo oliebollen
Feestdagen

Feestdagen

Read more about Feestdagen
IJs

IJs

Read more about IJs
Hapjes

Hapjes

Read more about Hapjes
zoe

zoe

Read more about zoe
Appel

Appel

Read more about Appel