Wentelteefjes maken

Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.

Wentelteefjes maken

Wentelteefjes zijn nu echt zoiets wat ik heel lekker vind maar bijna nooit maak. Als ze hier worden gemaakt eten we ze meestal als ontbijt of lunch in het weekend. Echt even lekker smullen met de familie. Je kunt er wat (poeder)suiker op strooien of ze met aardbeien serveren, maar ook zonder al die extra dingen zijn ze heerlijk. Hier thuis mogen we ze graag met een plakje kaas eten, ook zo lekker!

Wat zijn wentelteefjes?

Door droge sneetjes brood te weken in een mengsel van melk en ei en vervolgens te bakken in een koekenpan ontstaat er een heerlijke nieuwe creatie: wentelteefjes. De naam zegt het al, vergeet ze niet te wentelen tijdens het bakken, want beide kanten moeten goudbruin worden gebakken. Het ei-melk mengsel wordt meestal op smaak gemaakt met wat suiker en kaneel, maar dit kan ook pas over het gebakken resultaat worden gestrooid.

Ouderwetse wentelteefjes

Wentelteefjes zijn een zoet gerecht dat is bedacht om ‘oud’ brood een nieuwe bestemming te geven. Brood, zeker wanneer het zelfgebakken is, heeft de neiging om snel oud en droog te worden. Als je wentelteefjes met vers brood maakt, dan wordt het resultaat al snel zompig en dat is niet lekker. Op menukaarten (of in het buitenland) zul je dit gerecht veelal terugvinden onder de naam ‘French toast’ en ik bestel het persoonlijk maar al te graag als ik buiten de deur ben.

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

 

Afbeelding
Wentelteefjes recepten

Meer wentelteefjes recepten

Dit recept voor wentelteefjes is nu echt een mooi voorbeeld van een basisrecept, omdat je er veel kanten mee op kan. Door bijvoorbeeld het soort brood dat je gebruikt te veranderen, kun je ongelofelijk veel verschillende soorten recepten maken. Stuk voor stuk even lekker en afwisseling smaak nu eenmaal het lekkerst. Om je een paar voorbeelden te geven van soorten brood waarmee je aan de slag kunt, zet ik gewoon een aantal kant-en-klare en ontzettend lekkere recepten voor je op een rij:

In een andere vorm

Naast de verschillende soorten brood die je kunt gebruiken, kun je ze ook in verschillende vormen maken en met lekkere vullingen. Uiteraard heb ik daar ook voldoende voorbeelden van, zoals je kunt zien hou ik erg van wentelteefjes. Een kleine selectie:

Ik ben erg benieuwd of jij voor een twist gaat, of liever gewoon voor onderstaand basisrecept met wit brood.

French toast recept

Ouderwetse wentelteefjes

Hoe maak je wentelteefjes

Ik heb alleen vers brood in huis.

Uiteraard kun je ze ook maken met vers brood, maar het resultaat wordt dan een stuk natter en zompiger. Dat is niet wat je wil, dus idealiter laat je de boterhammen nog een paar dagen liggen en dan kun je er de lekkerste French toast van maken.

Kan ik ook iets anders dan wit brood gebruiken?

Jazeker! Dat is zo briljant aan dit recept, je kunt het in principe van elke soort brood maken zo lang het maar oud brood is. Scroll iets verder naar boven in het blogartikel en daar vind je een opsomming van allerlei verschillende broden waarvan ik al eens wentelteefjes heb gemaakt.

Kan ik wentelteefjes zonder melk maken?

Je kunt de melk in het recept prima vervangen door een lactosevrij melk-alternatief of een plantaardige drink. Weglaten is niet de bedoeling, want het brood heeft het vocht nodig.

Kun je ook een hartige variant maken?

Oh jazeker, die zijn zalig! Je kunt wit brood gebruiken, maar met een hartig brood is het ook geweldig. In principe kun je onderstaand recept volgen, waarbij je de suiker en kaneel achterwege laat. Je kunt na het bakken hartige toppings naar keuze toevoegen, zoals kaas, avocado, geroosterde groentes, tapenade, pesto etc. Het is ook erg lekker wanneer je ze voor het bakken al voorziet van een lekkere vulling, zoals ik deed bij mijn hartige wentelteefjes met pesto en kaas.

Kunnen ze ook in een wafelijzer gebakken worden?

In principe zou dat zeker moeten kunnen. Ik heb het zelf niet getest, maar ik heb dergelijke recepten wel vaker voorbij zien komen. Het staat op mijn (lange) baklijst om ze te proberen in mijn wafelijzer, maar wellicht dat een contactgrill waar je tosti’s op maakt nog beter werkt.

hoe maak je wentelteefjes

 

Wentelteefjes recept

Recept afdrukken

4.78 van 35 stemmen

Wentelteefjes recept

Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.
Porties: wentelteefjes

Ingrediënten

  • 8 sneetjes brood ik gebruikte casino wit
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 16 gram vanillesuiker
  • 2 tl kaneel

Instructies

  • Doe de eieren, melk, vanillesuiker en kaneel in een kom en klop met een garde door elkaar. Neem een lage schaal of diep bord en giet het mengsel hierin.
  • Doop de sneetjes in het mengsel. Zorg dat ze het mengsel goed opnemen aan beide kanten. Meestal is 1 minuut per kant genoeg, maar dat hangt er vanaf hoe oud (en droog) het brood is.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes gaar en goudbruin aan beide kanten. Wij bakken ze hier altijd in rondes zodat iedereen ze lekker warm en vers op kan eten, dan zijn ze het lekkerst.
Wentelteefjes maken

Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.

Wentelteefjes maken

Wentelteefjes zijn nu echt zoiets wat ik heel lekker vind maar bijna nooit maak. Als ze hier worden gemaakt eten we ze meestal als ontbijt of lunch in het weekend. Echt even lekker smullen met de familie. Je kunt er wat (poeder)suiker op strooien of ze met aardbeien serveren, maar ook zonder al die extra dingen zijn ze heerlijk. Hier thuis mogen we ze graag met een plakje kaas eten, ook zo lekker!

Wat zijn wentelteefjes?

Door droge sneetjes brood te weken in een mengsel van melk en ei en vervolgens te bakken in een koekenpan ontstaat er een heerlijke nieuwe creatie: wentelteefjes. De naam zegt het al, vergeet ze niet te wentelen tijdens het bakken, want beide kanten moeten goudbruin worden gebakken. Het ei-melk mengsel wordt meestal op smaak gemaakt met wat suiker en kaneel, maar dit kan ook pas over het gebakken resultaat worden gestrooid.

Ouderwetse wentelteefjes

Wentelteefjes zijn een zoet gerecht dat is bedacht om ‘oud’ brood een nieuwe bestemming te geven. Brood, zeker wanneer het zelfgebakken is, heeft de neiging om snel oud en droog te worden. Als je wentelteefjes met vers brood maakt, dan wordt het resultaat al snel zompig en dat is niet lekker. Op menukaarten (of in het buitenland) zul je dit gerecht veelal terugvinden onder de naam ‘French toast’ en ik bestel het persoonlijk maar al te graag als ik buiten de deur ben.

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

 

Afbeelding
Wentelteefjes recepten

Meer wentelteefjes recepten

Dit recept voor wentelteefjes is nu echt een mooi voorbeeld van een basisrecept, omdat je er veel kanten mee op kan. Door bijvoorbeeld het soort brood dat je gebruikt te veranderen, kun je ongelofelijk veel verschillende soorten recepten maken. Stuk voor stuk even lekker en afwisseling smaak nu eenmaal het lekkerst. Om je een paar voorbeelden te geven van soorten brood waarmee je aan de slag kunt, zet ik gewoon een aantal kant-en-klare en ontzettend lekkere recepten voor je op een rij:

In een andere vorm

Naast de verschillende soorten brood die je kunt gebruiken, kun je ze ook in verschillende vormen maken en met lekkere vullingen. Uiteraard heb ik daar ook voldoende voorbeelden van, zoals je kunt zien hou ik erg van wentelteefjes. Een kleine selectie:

Ik ben erg benieuwd of jij voor een twist gaat, of liever gewoon voor onderstaand basisrecept met wit brood.

French toast recept

Ouderwetse wentelteefjes

Hoe maak je wentelteefjes

Ik heb alleen vers brood in huis.

Uiteraard kun je ze ook maken met vers brood, maar het resultaat wordt dan een stuk natter en zompiger. Dat is niet wat je wil, dus idealiter laat je de boterhammen nog een paar dagen liggen en dan kun je er de lekkerste French toast van maken.

Kan ik ook iets anders dan wit brood gebruiken?

Jazeker! Dat is zo briljant aan dit recept, je kunt het in principe van elke soort brood maken zo lang het maar oud brood is. Scroll iets verder naar boven in het blogartikel en daar vind je een opsomming van allerlei verschillende broden waarvan ik al eens wentelteefjes heb gemaakt.

Kan ik wentelteefjes zonder melk maken?

Je kunt de melk in het recept prima vervangen door een lactosevrij melk-alternatief of een plantaardige drink. Weglaten is niet de bedoeling, want het brood heeft het vocht nodig.

Kun je ook een hartige variant maken?

Oh jazeker, die zijn zalig! Je kunt wit brood gebruiken, maar met een hartig brood is het ook geweldig. In principe kun je onderstaand recept volgen, waarbij je de suiker en kaneel achterwege laat. Je kunt na het bakken hartige toppings naar keuze toevoegen, zoals kaas, avocado, geroosterde groentes, tapenade, pesto etc. Het is ook erg lekker wanneer je ze voor het bakken al voorziet van een lekkere vulling, zoals ik deed bij mijn hartige wentelteefjes met pesto en kaas.

Kunnen ze ook in een wafelijzer gebakken worden?

In principe zou dat zeker moeten kunnen. Ik heb het zelf niet getest, maar ik heb dergelijke recepten wel vaker voorbij zien komen. Het staat op mijn (lange) baklijst om ze te proberen in mijn wafelijzer, maar wellicht dat een contactgrill waar je tosti’s op maakt nog beter werkt.

hoe maak je wentelteefjes

 

Wentelteefjes recept

Recept afdrukken

4.78 van 35 stemmen

Wentelteefjes recept

Een overheerlijk recept voor wentelteefjes. Lees hier hoe jij binnen een handomdraai een stapel heerlijke wentelteefjes op tafel hebt staan.
Porties: wentelteefjes

Ingrediënten

  • 8 sneetjes brood ik gebruikte casino wit
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 16 gram vanillesuiker
  • 2 tl kaneel

Instructies

  • Doe de eieren, melk, vanillesuiker en kaneel in een kom en klop met een garde door elkaar. Neem een lage schaal of diep bord en giet het mengsel hierin.
  • Doop de sneetjes in het mengsel. Zorg dat ze het mengsel goed opnemen aan beide kanten. Meestal is 1 minuut per kant genoeg, maar dat hangt er vanaf hoe oud (en droog) het brood is.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes gaar en goudbruin aan beide kanten. Wij bakken ze hier altijd in rondes zodat iedereen ze lekker warm en vers op kan eten, dan zijn ze het lekkerst.
strand-cupcakes-1a

Echte zomerse cupcakes wilde ik maken. De vakanties zijn nu voor iedereen begonnen, mét prachtig weer! Echt strandweer. En wat is er nu meer zomers dan strand cupcakes? Het leuke is dat je met deze cupcakes eindeloos kunt variëren. De basis is hetzelfde maar je kunt van alles bedenken om in het zand of water te leggen.

Wat ik zo leuk vind aan deze cupcakes is dat alle afzonderlijke kunstwerkjes samen één geheel vormen. Een geheel dat je zo groot kunt maken als je wilt. Ook heel leuk om te trakteren. Je zet een dienblad helemaal vol met de cupcakes die samen een mooi strand vormen. Elk kindje kan dan zijn eigen stukje strand uitkiezen.

strand-cupcakes-3a

Ik zocht naar een snelle en smakelijke manier om de zee te maken. Botercrème is lekker, maar je maakt toch al gauw heel veel. Te veel voor het kleine beetje op de cupcakes. Ik besloot dus om op zoek te gaan naar een eenvoudigere oplossing. Uiteindelijk kwam ik uit op witte chocolade pasta. Ik ben er gek op en gebruik het altijd om mijn cupcakes mee af te smeren voordat ik er een laagje fondant op doe. Het is erg lekker in combinatie met een cupcake en je maakt er supersnel een zee van. Schep wat pasta in een schaaltje, kleur het blauw en je kunt aan de slag om je zee te maken.

strand-cupcakes-2a

Ik heb voor de cupcakes schelpen, zeesterren, een vis, haai en emmer met schepje gebruikt maar er zijn nog veel meer leuke dingen die je kunt gebruiken:

  • Strandbal
  • Slippers
  • Handdoek
  • Zandkasteel (omgekeerde emmer bedekt met ‘zand’)
  • Papieren parasolletjes

Genoeg ideeën dus!

gebakken oma's appeltaart

In elke familie zijn er familierecepten. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in de zoete recepten. Van het dit zoete recept ben ik fan: oma’s appeltaart. Het recept is van mijn oma aan mijn moeders kant. Helaas heb ik deze oma nooit gekend, maar wat had ik graag deze taart een keer met mijn oma gebakken om er samen met een kopje thee lekker van te smikkelen.

 

Wie al jaren bekend is met oma’s appeltaart zal het zijn opvallen dat dit artikel iets (oke, flink) is veranderd. Ik heb het voor jullie uitgebreid met heel veel extra tips en trucs voor de perfecte appeltaart. Hieronder nog even een herinnering aan de appeltaart zoals die in 2013 voor het eerst online kwam (links/boven) met daarnaast een foto zoals ik hem in 2017 maakte voor Het Laura’s Bakery Bakboek (rechts/onder). Aan het recept is uiteraard niets veranderd, dat is nog steeds het vertrouwde recept van mijn oma.

Oma's appeltaart eerste versie

puntje uit oma's appeltaart

Is een appeltaart typisch Nederlands?

Heel veel landen hebben een appeltaart als trots van de zoete keuken, al verschillen deze allemaal van elkaar. De appeltaart die je maakt met het recept voor mijn oma’s appeltaart is zoals wij die in Nederland kennen. Een vulling van gesneden appels met suiker en kaneel, omhuld met deeg.

Oma’s appeltaart ingrediënten

Je hebt niet heel erg veel nodig om zelf een lekkere appeltaart te maken, Ik neem het lijstje ingrediënten met je door en geef er een korte toelichting bij.

  • Ongezouten roomboter. Mocht je nou gezouten roomboter in huis hebben kan dit ook, maar laat dan wel de snuf zout in het deeg achterwege.
  • Witte basterdsuiker. Basterdsuiker maakt baksels vaak net iets zachter en smeuïger, waar kristalsuiker juist zorgt voor een brosser resultaat.
  • Zelfrijzend bakmeel. Door dit meel te gebruiken voor een appeltaart, heb je geen apart rijsmiddel meer nodig.
  • Ei. Dit gebruik je voor het deeg en het afsmeren, niet vergeten te halveren dus!
  • Vanillesuiker. Vanillesuiker maakt nu eenmaal alles lekkerder. In plaats hiervan zou je ook 1 tl vanille-extract kunnen gebruiken.
  • Zout. Voor het deeg, dit maakt je baksel lekkerder.
  • Appels! Uiteraard mogen deze niet ontbreken in een appeltaart. Ik gebruik het liefst Goudreinetten, maar zal straks nog wat uitgebreider schrijven over de verschillende appels voor appeltaarten.
  • Kristalsuiker. Deze gaat door de appeltjes heen, samen met:
  • Kaneel! Zonder kaneel heb je geen appeltaart.
  • Paneermeel. Dit strooi je op de bodem zodat dit vocht uit de appeltjes op kan nemen.

oma's appeltaart bakken

oma's appeltaart maken

Welke appels voor een appeltaart?

Het belangrijkste ingrediënt van een appeltaart: appels! Gebruik altijd stevige, zoetzure appels voor een appeltaart. Ik gebruik het liefst Goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede alternatieven.

Waarom custardpoeder of paneermeel in een appeltaart?

In het recept voor oma’s appeltaart gebruik ik paneermeel op de bodem. Soms vervang ik deze door 2-3 el custardpoeder. Zowel paneermeel als custardpoeder nemen vocht op. Het vocht van de appels trekt zo in deze ingrediënten, in plaats van (volledig) in de bodem. Dat heeft als resultaat dat je bodem steviger en droger blijft.

Paneermeel strooi je op de bodem van de appeltaart (op het deeg), voor de smaak doet dit niet heel veel. Custardpoeder kun je door de plakjes of blokjes appel spatelen, dit doet wel veel voor de smaak. Het zal lijken alsof je een beetje banketbakkersroom door de vulling hebt gedaan wat erg lekker is.

BAKTIP: Ben je nog op zoek naar een goede bakvorm om je appeltaart in te bakken? Ik gebruik al jarenlang deze springvorm van Le Creuset. Die is wat duurder, maar kwalitatief erg goed. Hij ziet er na jaren intensief gebruik nog steeds heel goed uit.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
oma's appeltaart bakken

Oma’s appeltaart maken en bakken

Nu je alles weet over de ingrediënten kun je daadwerkelijk aan de bak. Letterlijk en figuurlijk. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, deel ik al mijn baktips met je. We beginnen met tips voor de bereiding en daarna volgen de tips over alles rondom het bewaren van de appeltaart.

Bereiding tips voor oma's appeltaart

Waarom plakt mijn appeltaart deeg?

Wanneer je deeg erg plakkerig is, kun je een klein beetje extra zelfrijzend bakmeel toevoegen. Voeg kleine beetjes toe en kneed rustig tot het deeg niet meer plakt. Te nat/plakkerig deeg is niet handig voor een appeltaart, omdat je met de appelvulling ook nog veel vocht toevoegt.

Waarom is mijn appeltaart deeg droog?

Is je deeg juist droog? Voeg dan een klein beetje extra ei of nog wat boter toe. Wat ook werkt: het deeg met je handen goed doorkneden in plaats van met de mixer. Verder is het ook goed om te weten dat je geduld moet hebben, kneed rustig nog even wat langer door.

Waar in de oven moet appeltaart staan?

Waar de meeste baksels in het midden van de oven gebakken moeten worden, zet je een appeltaart juist iets onder het midden in de oven voor het beste resultaat.

Wanneer is mijn appeltaart gaar?

Als je appeltaart mooi goudbruin van kleur is na de aangegeven baktijd, is het tijd om hem uit de oven te halen.

Waarom zakt mijn appeltaart in?

Als de appels garen in de oven worden ze zachter en als gevolg daarvan zakken ze een beetje in. Het is dus normaal en zeker niet erg als je appeltaart inzakt.

Waarom valt mijn appeltaart uit elkaar?

Het helpt om schijfjes appel in je appeltaart te gebruiken, maar dit is nu eenmaal een taart waarbij je een schoteltje en vorkje nodig hebt. Zorg ook dat je taart helemaal is afgekoeld, dat maakt de taart steviger.

Waarom moet een appeltaart afkoelen?

Om de reden die ik hierboven al aangaf: je taart wordt er steviger van. Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.

Wanneer haal ik de appeltaart uit de vorm?

Dit doe je pas nadat je appeltaart is afgekoeld. Dan is de taart -daar is hij weer- stevig genoeg.

oma's appeltaart bakken

Appeltaart bewaren, invriezen en meer

Oke, dat waren heel wat tips voor de bereiding. Als je appeltaart dan klaar is en in al zijn perfectie staat te wachten om aangesneden te worden, heb je misschien vragen over het bewaren, invriezen en meer. Je raadt het al, ook daar heb ik een fijne verzameling tips voor!

Tips voor bewaren en meer

Hoe bewaar je oma’s appeltaart?

Ik zet mijn appeltaart -in de vorm- afgedekt met aluminiumfolie op het aanrecht. Daar kun je hem 2-3 dagen bewaren. In de koelkast blijft hij 1-2 dagen langer goed, maar koude appeltaart vind ik persoonlijk geen succes.

Kun je appeltaart invriezen?

Zeker, pak hem goed in met folie en doe er ook een plastic zak omheen die je dichtknoopt. Zo kun je de appeltaart tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe moet je appeltaart ontdooien?

Wie een appeltaart invriest, moet hem ook ontdooien. Je kunt hem een dag van tevoren uit de vriezer halen en dan in de koelkast ontdooien. Denk je daar te laat aan? Ga dan uit van zo’n 5-6 uur op het aanrecht. Let op: de ontdooi tijd is ook afhankelijk van de temperatuur in huis. Je kunt beter wat meer tijd uittrekken voor het ontdooien dan te weinig.

Hoe moet je oma’s appeltaart opwarmen?

Zet de oven weer aan op 170 °C (boven en -onderwarmte) en laat deze voorverwarmen. Warm de appeltaart (in de vorm) in zo’n 10-12 minuten op. Een losse punt zal minder tijd nodig hebben, begin dan met de helft van de tijd.

oma's appeltaart klaar voor de oven

Bijzondere appeltaart recepten

Hoewel oma’s appeltaart een echte klassieker is en deze altijd mijn favoriet zal blijven, heb ik de afgelopen jaren allerlei variaties gemaakt. Met deze appeltaarten maak je mij ook erg blij:

Appeltaart voor 4 personen

Met dit recept voor oma’s appeltaart kun je 10-12 mensen een puntje taart geven. Die hoeveelheid zul je niet altijd nodig hebben, daarom hebben we ook een recept voor een kleine appeltaart online staan. Deze appeltaart is geschikt voor 4 personen en net zo lekker als oma’s appeltaart.

Recept 4 persoons appeltaart

Wat serveer je bij appeltaart?

Een goede appeltaart heeft weinig nodig, maar ik ken weinig mensen die een lekkere toef slagroom zullen afslaan. Appeltaart en slagroom gaan goed samen. Een bolletje ijs erbij is ook erg lekker, dan zou ik wel het puntje appeltaart iets kleiner houden.

puntje uit oma's appeltaart

 

puntje van appeltaart

Recept afdrukken

4.69 van 251 stemmen

Oma’s appeltaart

Met het recept van mijn oma maak je de lekkerste appeltaart ooit. Ik deel naast het recept ook nog tips voor de perfecte appeltaart.
Porties: tot 12 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout
  • 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild) (bijvoorbeeld Goudreinet)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 15 gram paneermeel

Instructies

  • Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken van de bovenkant.
  • Meng roomboter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een half ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in 3 delen. Is jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees dan hier hoe je er eenvoudig een mooi deeg van maakt.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes. Meng in een kopje of kommetje de kristalsuiker met kaneel.
  • Vet je springvorm in en bestuif deze met bloem.
  • Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Je kunt het deeg uitrollen, maar je kunt ook losse stukjes deeg tegen elkaar in de vorm duwen.
  • Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede bakvorm. Het paneermeel neemt het vocht van de appels op.
  • Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier ⅓ van het kaneelsuiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneelsuiker mengsel erover.
  • Rol het laatste deel deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van zo'n 5 mm dikte en snijd stroken van ongeveer 1 cm breed.
  • Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken deeg in te smeren.
  • Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.
Stoplicht ijsjes

Ik ben nog steeds superblij met mijn Zoku ijsmaker. Met het weer van de afgelopen tijd heb ik hem dan ook veel gebruikt. Soms met favoriete drankjes maar ik heb ook geëxperimenteerd met fruit. Voor deze ijsjes met frambozen, mango en kiwi liet ik mij inspireren door de stoplicht ijsjes die ik als klein kind wel eens at.

Ik was niet heel erg dol op die ijsjes, waarom weet ik eigenlijk niet. Ik besloot dus een versie van het stoplicht ijsje te maken dat ik wel lekker vind. Dat is deze versie geworden, met frambozen, mango en kiwi.

BAKTIP: Ik gebruik de Zoku ijsmaker al jarenlang en ben er nog steeds ontzettend blij mee. Hiermee maak je binnen no-time meerdere ijsjes achter elkaar. Daarnaast kan je ook leuke effecten met laagjes, vullingen en stukjes fruit maken.

stoplicht ijsjes 2a
stoplicht-ijsjes-4a
stoplicht-ijsjes-5a
stoplicht-ijsjes-3a

 

Stoplicht ijsjes met framboos, mango en kiwi

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Stoplicht ijsjes met framboos, mango en kiwi

Wie kent ze niet uit zijn of haar jeugd: stoplicht ijsjes. Het is helemaal niet moeilijk om ze zelf te maken, lees hier hoe je dat doet.
Porties: ijsjes

Ingrediënten

  • 150 gram frambozen
  • halve mango
  • 2 kiwis

Instructies

  • Maak het fruit schoon, snijd in stukjes en doe elke fruitsoort in aparte schaaltjes. Pureer het fruit met een staafmixer.
  • Zeef bij de frambozen en kiwi de pitjes uit de fruitpuree. Giet elke fruitpuree in een eigen kannetje met schenktuitje.

Werkwijze Zoku

  • Giet frambozenpuree tot 1/3 in de vormpjes. Wacht tot het bovenste laagje bevroren is
  • Giet dan tot 2/3 de mango in de vormpjes, wacht ook nu tot de bovenste laag bevroren is
  • Vul de vormpjes tot de rand aan met kiwi. Wacht tot deze laag bevroren is voordat je de ijsjes uit hun vorm verwijderd
  • Ook al moet je even wachten tussendoor, je kunt prima twee rondes achter elkaar maken.

Werkwijze ijsvormpjes

  • Zet de stokjes in de vormpjes en verdeel de frambozen tot 1/3 over de vormpjes. Zet in de vriezer tot de bovenste laag bevroren is. Dat duurt ongeveer 1 uur
  • Verdeel de mango over de vormpjes en plaats ze weer voor ongeveer een uur in de vriezer
  • Als laatst verdeel je de kiwi over de vormpjes. Plaats in de vriezer voor minimaal een uur.
  • Het maken van de ijsjes duurt zo natuurlijk een stuk langer, toch wil ik laten zien dat het ook zonder Zoku prima te maken is.
citroen-cakepops-1a

Deze citroen cakepops zijn heerlijke kleine frisse hapjes. Ik vind het leuk om met mijn cakepop maker te experimenteren met smaakcombinaties. Het is toch net weer even anders dan met cupcakes. Nu kies je niet voor een crème maar voor een lekker glazuur of gewoon chocola. Een simpel glazuur zoals deze kun je nog wat opfleuren met sprinkles maar het is niet per se nodig.

citroen-cakepops-2a
citroen-cakepops-4a
citroen-cakepops-3a

 

Citroen cakepops

Recept afdrukken

4.70 van 10 stemmen

Citroen cakepops

Deze citroen cakepops zijn vrolijke kleine frisse hapjes. Zo kun je met de cakepop maker lekker variëren.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1 el citroenrasp
  • 1 el citroensap

Voor het glazuur

  • 300 gram poedersuiker
  • 2 el citroensap
  • 1 el water

Instructies

  • Mix in een kom boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot dit goed is opgenomen. Voeg zout, zelfrijzend bakmeel, citroenrasp en -sap toe, mix tot een luchtig beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit het beslag in de holtes van de cake pop maker. Ik vul de onderste helft bijna tot aan de rand en sluit dan de vorm. Bak de cake pops in 5 minuten gaar (halverwege omdraaien). Laat de cakepops afkoelen.
  • Maak, als de cakepops zijn afgekoeld, het glazuur en doe dit in een glas. Glazuur zal veel langer de tijd nodig hebben om uit te druipen. Als je cakepops staan te drogen zal er waarschijnlijk nog wel wat glazuur langs het stokje naar beneden lopen. Dit ga je niet tegen dus laat het gewoon druipen en zo opdrogen. Je haalt het veel gemakkelijker weg als het droog is.
  • Prik je cakepops op een stokje en dip ze in het glazuur. Strooi eventueel nog wat sprinkles over de cakepops als het glazuur nog vochtig is. Laat dan volledig drogen.
  • Wanneer het glazuur helemaal droog is kun je glazuur dat langs het stokje is gelopen weghalen. Schuif eventueel een rietje om het stokje om de cakepops nog meer op te fleuren.
  • Vul een glas met suiker en steek hier de pops in.

Het is alweer even geleden dat Le Creuset hun nieuwe assortiment met bakvormen introduceerde. Sinds eind april is de serie Pâtiliss verkrijgbaar, een assortiment dat bestaat uit maar liefst 10 verschillende vormen. Op bovenstaande afbeelding zie je ze bijna allemaal, alleen de ovenschaal ontbreekt.

Deze serie bakvormen zijn allen vervaardigd van staal en zijn bekleed met een supergladde antiaanbaklaag. Le Creuset heeft zich met deze lijn producten laten inspireren door het gereedschap van de professionele patissiers. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tot 240 graden Celcius. Dankzij de speciale coating komt het gebak eenvoudig uit de vorm en de vorm is ook zeer gemakkelijk te reinigen. Door de siliconen handgrepen liggen de vormen goed in de hand. Ook is dit bakgerei goed voor de gezondheid, het bevat namelijk geen PTFE of PFOA. De Pâtiliss producten zijn zeer praktisch in onderhoud en hebben daarnaast ook een levenslange garantie.

Dat klinkt veelbelovend nietwaar? Ik mocht een vorm uittesten van Le Creuset, bovenstaande springvorm kreeg ik een poosje geleden thuis gestuurd vanuit Frankrijk. Wat mij gelijk opviel is het gewicht van de vorm, deze is namelijk nog best wel zwaar in vergelijking met mijn andere springvormen. De antiaanbaklaag voelt inderdaad superglad aan, anders dan de aantiaanbaklagen die ik gewend ben. Deze glimt meer en ziet er zelfs glad uit. Het scharnier om de ring van de springvorm af te halen is zeer stevig. Hij gaat niet zomaar los maar is toch soepel te openen. Ik ben enthousiast als ik hem zo zie, ik heb zin om er een taart in te bakken.

Vorige week ging ik hem dan eindelijk uittesten, ik bakte er een heerlijke appeltaart in (recept volgende week online). Uit gewoonte heb ik de vorm ingevet en bestoven met bloem, maar ik heb het idee dat dit niet per se nodig was. Terwijl de appeltaart in de oven stond was ik benieuwd of de ring makkelijk los zou laten zonder hierbij met een mesje of spatel te moeten helpen. Ik was ook erg benieuwd of er boter uit de vorm zou lekken, dit heb ik bij mijn andere springvormen wel namelijk.

Inmiddels rook het al erg lekker in huis en hoefde ik niet lang meer te wachten. Bij het openen van de oven zag ik dat er wel een beetje boter door de randjes was gelekt, wel veel minder dan bij andere springvormen. Terwijl de taart stond af te koelen zag ik dat de randen goed loslieten. Ik hoefde zelf alleen nog maar de ring eraf te halen. Het was niet nodig om te controleren of de taart overal wel los zat of dat je dit zelf nog een beetje moest doen. Perfecte antiaanbaklaag dus.

Le Creuset maakt zijn beloftes absoluut waar. Je merkt verschil met de gemiddelde bakvormen. Je moet er wel wat voor over hebben want de prijzen liggen ook wat hoger dan gemiddeld. Deze serie is te koop bij de betere kookwinkels en bekendere online winkels.

Op de website van Le Creuset vind je meer informatie over deze serie bakvormen. Ook staan er lekkere recepten, zoals de cheesecake op bovenstaande foto.

Zemanta Related Posts Thumbnail

Op een warme dag als vandaag is een milkshake heerlijk verfrissend. Ik maak eigenlijk bijna nooit milkshakes, jammer want ze zijn hartstikke makkelijk te maken en bieden heerlijke verkoeling (en zijn ook gewoon heel lekker).

Als je de ingrediënten in huis hebt, heb je al binnen een paar minuten een heerlijke milkshake voor je neus staan. Het is niet meer dan de juiste ingrediënten bij elkaar voegen en mixen maar. Wat houdt je nu nog tegen om deze mango milkshake te maken?

BAKTIP: Als je nog op zoek bent naar een goede blender voor het maken van milkshakes of smoothies, kan ik je deze blender aanbevelen.

mango-milkshake-2a

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer recepten met mango

Ben je dol op de frisse, zoete smaak van mango? Dan zit je hier goed! Mango is niet alleen heerlijk in taarten of gebak, maar ook in drankjes en desserts. Hieronder vind je een aantal favoriete mango recepten:

mango milkshake 3

Recept afdrukken

4.75 van 8 stemmen

Mango milkshake

Deze mango milkshake is een snel en eenvoudig te maken drankje. Heerlijk verkoelend voor op warme zomerdagen.
Porties: grote glazen

Ingrediënten

  • 2 bollen vanille-ijs
  • 150 gram mango (vers of diepvries)
  • 300 ml melk
  • 2 el suiker (of meer/minder naar eigen smaak, je kunt ook honing gebruiken)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot een dikke romige milkshake. Ik mix net zolang tot er geen stukjes mango meer in zitten, maar als je dit juist lekker vindt kun je al eerder stoppen met mixen.
  • Verdeel de milkshake over twee glazen en steek er een vrolijk rietje in.

Jullie weten inmiddels dat ik een zoetekauw ben, maar ik vind het ook hartstikke leuk om hartige hapjes uit de oven te toveren. Deze parmaham twisters bijvoorbeeld. Heel simpel om te maken maar echt ontzettend lekker. Dit is een hartstikke leuk hapje om bij de borrel op tafel te zetten.

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Parmaham twisters

Deze parmaham twisters zijn heel eenvoudig te maken. Met slechts vier ingrediënten heb je in een handomdraai een lekker hapje op tafel staan.
Porties: twisters

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 plakjes parmaham
  • Italiaanse kruiden
  • Ei om te bestrijken

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. zodra ze ontdooit zijn smeer je ze in met een los geklopt ei. Leg op elk plakje bladerdeeg een plakje parmaham. Strooi Italiaanse kruiden over de plakjes.
  • Met een pizzasnijder snij je elk plakje in vier repen. Pak een reepje op bij de uiteinden en draai deze in tegengestelde richting zodat de parmaham aan de binnenkant komt te zitten. Het is prima als de parmaham een beetje uitsteekt, dat maakt het eindresultaat alleen maar mooier. Ook is het niet erg dat ze een beetje uitrekken.
  • Leg alle gedraaide repen op een bakplaat en smeer ze in met ei. Strooi nog wat Italiaanse kruiden over je twisters.
  • Bak de parmaham twisters in 15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin.

Serveer de parmaham twisters leuk in een groot glas en smullen maar!

Zemanta Related Posts Thumbnail

Soms heb je wel eens dat een taart nog gaver is geworden dan je in gedachten had. Dat heb ik bij deze aardbeien kwarktaart met mascarpone crème. Ik ben zo blij met het resultaat, ik kan wel naar de foto’s blijven kijken (en met die foto’s ben ik ook al zo blij!). Maar  goed, wat heb ik nu eigenlijk gemaakt? Een kwarktaart uiteraard, gemaakt met verse gepureerde aardbeien. Heerlijk, als je dit eenmaal hebt geproefd wil je nooit meer een pak uit de supermarkt gebruiken. De kwark zit tussen twee lagen biscuit met langs de rand mooie verse aardbeien. Bovenop een heerlijke mascarpone crème met verse aardbeien en bosbessen. Loopt het water jou ook al in de mond?

Ziet deze aardbeien kwarktaart er niet ontzettend lekker en fris uit? Hiermee maak je vast indruk op je visite! Het lijkt misschien een taart waar veel werk in gaat zitten maar dit valt echt reuze mee.

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

Aardbeien kwarktaart met mascarpone 3
Aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-5a
Aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-6a
Aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-4a
Aardbeien-kwarktaart-met-mascarpone-2a

 

aardbeien kwarktaart met mascarpone crème

Recept afdrukken

4.67 van 6 stemmen

Aardbeien kwarktaart met mascarpone crème

Verse aardbeien kwarktaart tussen twee lagen biscuit. Met een topping van mascarpone crème en verse aardbeien en bosbessen is deze taart niet te weerstaan.
Porties: tot 18 personen (26 cm vorm)

Ingrediënten

Biscuit

  • 5 eieren
  • 110 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • 150 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker

Kwark

  • 12 gelatineblaadjes
  • 500 gram kwark
  • 300 gram aardbeien (zonder kroontjes)
  • sap van 2 sinaasappels
  • 250 ml slagroom

Mascarpone crème

  • 250 gram mascarpone
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 el suiker
  • 2 el sinaasappelsap

Extra

  • In totaal heb je 800 gram aardbeien nodig. Daarvan is 300 gram (al schoongemaakt) voor de kwark. De rest gebruik je voor de rand en bovenop de taart. Je kunt eventueel ook bosbessen gebruiken voor bovenop de taart.

Instructies

  • Bak als eerst het biscuit. Mix hiervoor de eieren, suiker en vanillesuiker schuimig en luchtig. Hiervoor moet je ongeveer 10 minuten mixen. Zeef de bloem en maïzena en voeg dit toe aan het mengsel. Spatel het er voorzichtig doorheen.
  • Giet het beslag in een springvorm (26 cm) en bak in 35 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte). Laat het biscuit volledig afkoelen voordat je het in  twee lagen snijdt.
  • Verhoog de springvorm met bakpapier en leg één van de twee lagen op de bodem. Plaats eventueel een taartkarton onder de laag biscuit, zo kun je de taart makkelijk verplaatsen als hij klaar is.
  • Halveer ongeveer 10 aardbeien van gelijke grootte en zet deze langs de rand in de bakvorm. Zorg dat ze goed tegen de rand zijn geplakt zodat er straks geen kwark tussen de aardbei en de rand komt.
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 8 minuten in een schaaltje koud water. Pureer dan je al schoongemaakte aardbeien.
  • Doe de kwark in een kom en voeg de gepureerde aardbeien hier aan toe, roer goed door.
  • Pers twee sinaasappels en giet het sap in een steelpannetje. Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Verwarm tot alles is opgelost, laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop in een aparte kom de slagroom stijf.
  • Voeg het afgekoelde sinaasappelsap toe aan de kom met kwark. Roer goed door en voeg dan de slagroom toe. Spatel ook dit er goed doorheen.
  • Controleer of alle aardbeien nog netjes tegen de rand van de springvorm staan en giet het kwarkmengsel in de vorm. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Maak ondertussen alvast de mascarpone crème. Doe alle ingrediënten (mascarpone, crème fraîche, suiker en sinaasappelsap) hiervoor in een kom en meng het tot een romige crème. Zet de crème in de koelkast tot je de taart gaat af maken.
  • Als de kwarktaart helemaal is opgestijfd kun je hem uit de koelkast halen. Zet hem op een bord of taartplateau. Leg de tweede plak biscuit bovenop de taart. Smeer de mascarpone crème op de taart en plaats de overgebleven aardbeien (en eventueel bosbessen) in het midden op de taart.

Vandaag een nieuwe categorie op Laura’s Bakery: Behind the scenes. Ik maakte er al eens eentje toen ik met mijn boekjes bezig was en daar werd leuk op gereageerd. Omdat ik het zelf altijd leuk vind om bij anderen te lezen, ben ik van plan dit maandelijks te doen als jullie het kijkje achter de schermen leuk vinden. Laat dus vooral weten wat je er van vindt.

Juni is de maand dat het programma Heel Holland Bakt begon, een ontzettend leuk programma! Elke week weer geniet ik van al het lekkers dat de kandidaten uit de ovens halen. Ik vind de ‘baktent’ er ook zo leuk uitzien, ze hebben stuk voor stuk een prachtig keukentje om in te werken.

Leuke post: de Zoku Quick Pop Maker. Met de paar warme dagen die deze maand telde heb ik hier al heerlijke ijsjes mee gemaakt. Een review van dit apparaat vind je hier, liever een lekker recept? Die vind je hier, lekkere aardbei-yoghurt ijsjes.

Ook mijn vrienden en familie weten dat ik dol ben op cupcakes. Ik heb inmiddels al heel wat potjes, kaarsjes en ander leuks in de vorm van een cupcake gekregen. Toch nemen al deze leuke cupcakes heel wat ruimte in beslag. Tijdens het opruimen deze maand besloot ik  daarom een groot gedeelte op een etagère te zetten. Staat ontzettend gezellig zo naast al mijn bakboeken.

Voor elke verjaardag hier thuis mag ik altijd allerlei lekkers maken. Meestal dient de jarige een verzoek in voor een taart en met een tweede taart krijg ik (redelijk) de vrije hand. Mijn moeder was jarig en koos de karamel shortcake uit, deze staat ook in mijn boekje. Ik maakte ook een lekkere aardbeien kwarktaart. Het recept van deze taart staat later deze week online (hier)! De visite treft hier trouwens bijna nooit een hele taart aan. Er is altijd wel al een punt uitgesneden en weer netjes teruggezet omdat ik er foto’s van heb gemaakt voor mijn blog.

Op de voorkant van mijn taarten boekje staat een heerlijke aardbeien tiramisu taart. Dit keer maakte ik hem niet als taart maar in een grote schaal. Dat was een heerlijk toetje!

Jullie hebben het misschien wel al meegekregen, ik ben sinds deze maand gastblogger voor het tijdschrift Taarten Decoreren. Ik stelde mij al eerder voor op het blog van Taarten Decoreren, deze post zie je hier. Deze maand stond de postbezorger voor de deur met drie (!) grote dozen die helemaal vol zaten met alle nummers die tot dan toe waren uitgekomen. Heel erg veel dus! Samen met een berg tijdschriften ben ik lekker in het zonnetje gaan zitten om inspiratie op te doen en leuke ideetjes te bedenken om te maken voor Taarten Decoreren. Ik heb al leuke ideeën genoteerd waar ik binnenkort mee aan de slag ga. Hier zul je volgende maand wel meer van zien.

YUM! Ziet dat er niet lekker uit? Ik ging samen met een vriendin wat eten bij Woodstone in Haarlem en daar koos ik dit heerlijke dessert uit. Het heet ‘Nonna Rie’ en bestaat uit een warme karamelcake met warme toffeesaus, vanille-ijs en slagroom. Echt een aanrader! Ben ik trouwens de enige die als eerst de desserts bekijkt zodra ik de menukaart voor mij heb liggen?

Nog meer ijs! Ik was in Amsterdam en zag een kleine ijscowagen staan met ambachtelijk Italiaans ijs. Van een Italiaan die met zwaar accent sprak kocht ik dit hoorntje met mango en bosbessen ijs. Er werd niet zuinig gedaan, het lijken wel vier bolletjes ijs maar het zijn er toch echt maar twee.

Plannen, plannen en nog eens plannen. In dit excel-bestand zette ik al mijn ideeën voor de advent dit jaar, gesorteerd per categorie. Ik ben er dus weer vroeg bij dit jaar. Inmiddels heb ik een keuze kunnen maken, iets wat nog best lastig was. Er zijn namelijk nog meer dan genoeg ideeën over om volgend jaar ook weer een advent te maken.  Wel een beetje gek hoor, om op de warmste dag van de maand (graadje of 30) met Kerst dingen bezig te zijn.

En dan nog een leuk project waar ik mee bezig ben: een geheel nieuwe website! Al heel erg lang wil ik over op een ander systeem en dan ook gelijk een nieuwe lay-out, iets wat er door tijdgebrek maar niet van kwam. Inmiddels is er een beginnetje gemaakt maar het zal nog heel wat tijd kosten voordat ik daadwerkelijk klaar ben en hij online komt te staan. Wat je hier ziet is een basis die nog helemaal aangepast zal worden. Ik weet nog niet hoeveel tijd ik nodig heb maar ik hoop jullie snel meer te kunnen laten zien (of misschien wel gelijk de hele nieuwe website!).

Wil je meer behind the scenes foto’s zien? Volg mij dan op Instagram via @laurasbakery.

Gras-bloemen-cupcake-1a

Soms heb je helemaal niet veel nodig om iets leuks te maken. Neem deze cupcakes met vrolijke bloemen in het gras nou eens. Je hebt bijna geen materialen nodig om deze gezellige cupcakes te maken. Dat zijn altijd fijne projecten: niet ingewikkeld maar wel met een fantastisch resultaat. Krijg je zin om aan de slag te gaan? Lees snel verder, ik leg je precies uit hoe jij ze ook kunt maken!

BAKTIP: Om het jezelf nog wat eenvoudiger te maken, zou je ook suikerdecoratie bloemetjes kunnen gebruiken of het fondant uitsteken met deze bloemen uitstekers. Net zo leuk (en lekker)!

Gras-bloemen-cupcake-3a
Gras-bloemen-cupcake-4a
Gras-bloemen-cupcake-5a
Gras-bloemen-cupcake-2a

ZOMERSE BLOEMEN CUPCAKES

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Zomerse bloemen cupcakes

Met deze handige how to kun ook jij deze zomerse bloemen cupcakes maken.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 3 cupcakes
  • Verschillende kleuren fondant (groen, wit, oranje, roze, geel)
  • Sugargun of knoflookpers
  • Kleine bloem uitstekers
  • Kleine pareltjes

Instructies

  • Begin met het maken van de grote bloemen, dan kunnen deze een beetje drogen terwijl je het gras op de cupcakes maakt.
  • Rol van witte, oranje en roze fondant sliertjes van gelijke dikte. Snij hier stukjes vanaf die je tegen elkaar legt. Kijk voor de verhoudingen op de afbeelding linksboven. Buig de sliertjes niet langzaam samen om zo een bloemblad te maken en snij het overtollige fondant weg.
  • Maak zo vijf blaadjes om een bloem te vormen. Voor het hart van de bloem draai je een balletje van gele fondant. Plaats deze in het midden van de bloem en druk deze voorzichtig plat.
  • Voor het gras doe je groene fondant in een sugargun of knoglookpers. Knijp hiermee kleine stukjes fondant naar buiten. Snij de sliertjes steeds af met een mesje zodat je plukjes gras krijgt. Als je genoeg plukjes hebt (je hebt er best een flink aantal nodig) kun je ze op de cupcake aanbrengen om het gras te maken. het werkt het prettigst om de plukjes gras met een needle tool te verplaatsen (of een speld als je deze niet hebt).
  • Als je alle cupcakes van gras hebt voorzien leg je de grote bloemen in het gras. Met de kleine bloem uitstekertjes maak je nog wat bloemetjes die je om de grote bloemen heen plaatst. Plaats pareltjes in de bloemetjes als hart.
Aardbeien-yoghurt-ijsjes-3a

In de zomer mag ik altijd graag zelf ijsjes maken. Dit keer maakte ik aardbeien-yoghurt ijsjes. Resultaat is een heerlijk zomers ijsje en ook nog eens hartstikke gezond. Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij het kiezen van een ijsje daar nooit heel erg op let, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen. En zo hoef je geen excuus te verzinnen om dan maar gelijk een tweede op te smikkelen.

BAKTIP: Ik gebruik de Zoku ijsmaker al jarenlang en ben er nog steeds ontzettend blij mee. Met deze ijsmaker maak je binnen no-time meerdere ijsjes achter elkaar. Daarnaast kan je ook leuke effecten met laagjes, vullingen en stukjes fruit maken.

Aardbeien yoghurt ijsjes 1a

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Yoghurt ijsjes maken

Yoghurt is wat mij betreft de perfecte basis voor het maken van frisse fruitijsjes. Niet voor niets staan er al meerdere heerlijke yoghurtijs-recepten op het blog. Benieuwd geworden? Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete recepten om zelf yoghurtijsjes te maken:

Aardbeien-yoghurt-ijsjes-2a

 

Aardbei ijsjes met yoghurt

Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Aardbeien-yoghurt ijsjes

Heerlijk frisse zomerse ijsjes: Aardbeien-yoghurt ijsjes. Naast heel erg lekker ook nog eens gezond en makkelijk te maken.
Porties: ijsjes

Ingrediënten

  • Yoghurt
  • 250 gram aardbeien

Instructies

  • Ik heb de zoku ijsmaker gebruikt maar je kunt ook prima andere ijslolly makers gebruiken (of plastic wegwerp bekertjes!). Het wordt dan wel lastiger om plakjes aardbei precies tegen de zijkant te krijgen maar je kunt dan ook stukjes aardbei door de yoghurt mengen.
  • Maak de aardbeien schoon. Snij er eentje in plakjes als je een zoku gebruikt. Pureer de rest van de aardbeien. Neem twee schaaltjes waarin je de gepureerde aardbeien verdeelt, een derde in het ene schaaltje, twee derde in het andere. Vul deze schaaltjes aan met yoghurt, het schaaltje met een derde van de aardbeien krijgt nog twee van deze delen yoghurt en in het andere schaaltje doe je nog een derde deel yoghurt. Nu heb je aardbeien yoghurt in twee verschillende ‘sterktes’. Giet de aardbeien yoghurt in kannetjes en vul een derde kannetje met gewone yoghurt.
  • Nu kun je de verschillende laagjes in de ijsmaker gieten. Als je geen zoku hebt zou ik de vormpjes tussendoor even in de vriezer zetten. Dan krijg je rechte lijnen. In de zoku is het lastig om met yoghurt hele rechte lijnen te krijgen. Dit komt omdat het wat dikker is en het al zo snel bevriest. Daar kun je natuurlijk ook gebruik van maken door leuke speelse schuine lijnen te creëren.
  • In het geval van de zoku hoef je maar even te wachten. Geen zoku? Zet je vormpjes dan in de vriezer. na ongeveer 4 uur zijn ze klaar.
Cranberry Witte Chocolade Koekjes

Cranberry Witte Chocolade Koekjes

Read more about Cranberry Witte Chocolade Koekjes
Sneeuwpop met Kerstmuts IJshoorntje

Sneeuwpop met Kerstmuts IJshoorntje

Read more about Sneeuwpop met Kerstmuts IJshoorntje
Behind the scenes – november 2013

Behind the scenes – november 2013

Read more about Behind the scenes – november 2013
Review De kunst van het bakken + winactie

Review De kunst van het bakken + winactie

Read more about Review De kunst van het bakken + winactie