Een recept dat ik heel graag wilde zien in deze themaweek was de glutenvrije appeltaart. Oma’s appeltaart is mijn favoriet zoals jullie weten, en ik wilde ook graag een heerlijke glutenvrije variant met jullie delen. Monique had het bakvirus te pakken en ging aan de slag. Ze maakte eerst twee mini appeltaartjes met roomboter en margarine. Zelf vind ik die met roomboter het lekkerst, maar hij ligt heel dicht bij de margarine variant. Aangezien Monique geen lactose mag, heeft ze de grote definitieve taart dus met margarine gebakken. En lekker dat hij was!
BAKTIP: Net zoals bij Oma’s appeltaart gebruik ik voor dit recept een springvorm. Deze vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.
Oeh die ziet er lekker uit!
Ik maakte vaak jouw gewone recept voor oma’s appeltaart alleen dan met het zelfrijdend bakmeel van AH vrij van gluten 😉
Dat werkte ook heel goed!
ik bak ook met glutenvrij zelfrijzend bakmeel van AH, ook voor een cake , is stukken goedkoper en planten margarine voor lactose vrij.
Dat kan ook vaak prima hoor, zo’n pak is al een mix van verschillende soorten melen.
Goede tip ook voor even snel te bakken. En wat zijn de verhoudingen om met de kant en klaar mix te bakken?
Die verhoudingen staan niet op de lijst met ingrediënten van AH vrij van gluten, maar de ingrediënten kan je wel online vinden.
Dit zijn ze: Ingrediënten
Ingrediënten: zetmeel (maïs, aardappel), rijstmeel, suiker, verdikkingsmiddel (xanthaangom, E466), rijsmiddel (E450, E500), emulgator (lecithine).
Als je echter tarwevrij moet/wilt eten, dan zijn de ingrediënten van Laura beter.
Ik maak hem van mix B van Schär. Hier een beetje bakpoeder door om te laten rijzen. Voor de stevigheid na het bakken en afgekoeld, doe ik er taartina overheen zodat hij niet uit elkaar valt.
Is het mogelijk om in plaats van suiker stevia druppels te gebruiken?
Dat denk ik niet, je hebt de suiker ook nog als structuurbouwer. Als je dat weglaat dan moet het hele recept aangepast worden.
Ik heb deze gemaakt. Dit was niet zozeer mijn eerste glutenvrije appeltaart, maar mijn eerste appeltaart en…. Hij was heerlijk. Mijn vrouw en zoon konden niet geloven dat het niet met standaard bloem en meel gemaakt was. Voor de mensen die lactose intolerant zijn zoals ik, is de lactose in roomboter te verwaarlozen en merk ik dat het bakken met roomboter vele malen prettiger werkt als met kokosboter en de smaak……
Dit recept hangt boven mijn bed.
Jaa dat klopt. Als je echte goede kwaliteit roomboter gebruikt zit er maar heel weinig lactose in en de meeste mensen met lactose intolerantie kunnen wel een beetje lactose verdragen. Ik gebruik ook gewoon roomboter, en gaat altijd prima!
Zou het ook met kokosolie kunnen?
Dit wordt lastiger gezien je deeg niet met een olie kan maken. Het deeg wordt dan te vloeibaar.
Ik ga het denk ik met appelmoes proberen. Heb pas een appeltaart gebakken met appelmoes en een klein beetje olie en deeg was super! Ik ga het met dit recept gewoon proberen. Bedankt voor het recept in ieder geval! Glutenvrij en zuivelvrij is soms best lastig..
Kun je het ei ook weglaten uit het recept of vervangen door iets anders? Dit ivm allergie voor ei.
Daar kun je dit artikel voor gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Hallo Annelies,
Je kunt ei vervangen door lijnzaad. 1 theelepel lijnzaad beetje malen en 3 theelepels water erbij. Dit laat je 5 minuten staan en dit werkt hetzelfde als 1 ei. Bij meerdere eieren, dit gewoon vermenigvuldigen.
Heel fijn, dankjewel! Ga het dit weekend uitproberen!