Glutenvrije appeltaart

10 november 2018
27

Een recept dat ik heel graag wilde zien in deze themaweek was de glutenvrije appeltaart. Oma’s appeltaart is mijn favoriet zoals jullie weten, en ik wilde ook graag een heerlijke glutenvrije variant met jullie delen. Monique had het bakvirus te pakken en ging aan de slag. Ze maakte eerst twee mini appeltaartjes met roomboter en margarine. Zelf vind ik die met roomboter het lekkerst, maar hij ligt heel dicht bij de margarine variant. Aangezien Monique geen lactose mag, heeft ze de grote definitieve taart dus met margarine gebakken. En lekker dat hij was!

Glutenvrije appeltaart

Met dit eenvoudige recept maakt je zelf glutenvrije appeltaart. Super lekker voor bij de koffie of thee, of als toetje.
VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Deeg

  • 230 gram witte rijstbloem
  • 70 gram boekweitmeel
  • 30 gram tapiocameel
  • 175 gram koude ongezouten roomboter (of margarine als je hem lactosevrij maakt)
  • 1 ei (M)
  • 1 el psylliumvezels
  • 4 el koud water
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout

Vulling

  • ongeveer 6 flinke Elstar appels (of andere zure appels)
  • 100 gram rozijnen
  • 0,5 el kaneel
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Extra

  • ei (M) om bovenkant taart mee af te smeren

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Je doet daarvoor alle ingrediënten voor het deeg in een kom, kneed tot er een stevig deeg ontstaat. Laat het deeg even rusten in de koelkast.
  • Ondertussen kun je de vulling maken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijfjes of blokjes. Meng de rozijnen, kaneel en suiker erdoor en zet opzij.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in drie delen: voor de bodem, zijkant en een raster bovenop.
  • Bekleed je springvorm met bakpapier en rol het deeg voor de bodem uit. Bekleed je bodem ermee. Doe hetzelfde voor de zijkanten van je springvorm. Druk de randjes waar de stukjes deeg elkaar raken stevig aan.
  • Stort het appelmengsel in de vorm en verdeel gelijkmatig. Druk stevig aan, dat is straks prettig bij het aansnijden van de taart. Met het resterende deeg maak je een rastig voor bovenop de taart.
  • Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant ermee.
  • Bak de appeltaart in 70 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt.

Tips

  • Bewaren: afgedekt met folie 4-5 dagen, kan buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

  1. Dorien schreef:

    Oeh die ziet er lekker uit!
    Ik maakte vaak jouw gewone recept voor oma’s appeltaart alleen dan met het zelfrijdend bakmeel van AH vrij van gluten 😉
    Dat werkte ook heel goed!

  2. diny mulder schreef:

    ik bak ook met glutenvrij zelfrijzend bakmeel van AH, ook voor een cake , is stukken goedkoper en planten margarine voor lactose vrij.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan ook vaak prima hoor, zo’n pak is al een mix van verschillende soorten melen.

    2. Melanie schreef:

      Goede tip ook voor even snel te bakken. En wat zijn de verhoudingen om met de kant en klaar mix te bakken?

      1. Dorien schreef:

        Die verhoudingen staan niet op de lijst met ingrediënten van AH vrij van gluten, maar de ingrediënten kan je wel online vinden.
        Dit zijn ze: Ingrediënten
        Ingrediënten: zetmeel (maïs, aardappel), rijstmeel, suiker, verdikkingsmiddel (xanthaangom, E466), rijsmiddel (E450, E500), emulgator (lecithine).

  3. Marijke schreef:

    Als je echter tarwevrij moet/wilt eten, dan zijn de ingrediënten van Laura beter.

  4. Dirkje schreef:

    Ik maak hem van mix B van Schär. Hier een beetje bakpoeder door om te laten rijzen. Voor de stevigheid na het bakken en afgekoeld, doe ik er taartina overheen zodat hij niet uit elkaar valt.

  5. Chantal schreef:

    Is het mogelijk om in plaats van suiker stevia druppels te gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik niet, je hebt de suiker ook nog als structuurbouwer. Als je dat weglaat dan moet het hele recept aangepast worden.

  6. Andy schreef:

    Ik heb deze gemaakt. Dit was niet zozeer mijn eerste glutenvrije appeltaart, maar mijn eerste appeltaart en…. Hij was heerlijk. Mijn vrouw en zoon konden niet geloven dat het niet met standaard bloem en meel gemaakt was. Voor de mensen die lactose intolerant zijn zoals ik, is de lactose in roomboter te verwaarlozen en merk ik dat het bakken met roomboter vele malen prettiger werkt als met kokosboter en de smaak……

    Dit recept hangt boven mijn bed.

    1. Rebecca schreef:

      Jaa dat klopt. Als je echte goede kwaliteit roomboter gebruikt zit er maar heel weinig lactose in en de meeste mensen met lactose intolerantie kunnen wel een beetje lactose verdragen. Ik gebruik ook gewoon roomboter, en gaat altijd prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *