Cranberry Witte Chocolade Koekjes

Gepost: 6 december 2013 Laatst bewerkt: 7 maart 2024
Cranberry Witte Chocolade Koekjes

Voor mij horen cranberries bij Kerst, na vorig jaar muffins gemaakt te hebben besloot ik om dit jaar cranberry witte chocolade koekjes te maken. Deze combinatie had ik al vaker gezien via Pinterest en leek mij erg lekker. Dat was een juiste gok, want waren deze koekjes heerlijk zeg! De cranberries geven een heerlijke frisse smaak aan de koekjes. Heel lekker, ik denk dat ik ze binnenkort gewoon nog eens maak!

Zet de thee maar klaar en kruip lekker op de bank met je warme kop thee en een heerlijk koekje. De zakjes die ik op de foto heb gebruikt, zijn van de Sweet Table Shop (inmiddels niet meer verkrijgbaar). Deze kerst uitdeelzakjes zijn een leuk en passend alternatief.

cranberry witte choco koekjes 2
cranberry witte choco koekjes 3a
cranberry witte choco koekjes 4a
cranberry witte choco koekjes 5a

Cranberry Witte Chocolade Koekjes

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cranberry witte chocolade koekjes

Het recept voor Cranberry Witte Chocolade Koekjes. Snel te maken met een verbluffend lekker resultaat.
Porties: 21 koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • 90 gram cranberries (gedroogd)
  • 90 gram witte chocolade, grof gehakt

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg het eidooier toe en meng er doorheen. Voeg bloem en zout toe en meng tot een stevig deeg. Voeg als laatst de cranberries en chocolade toe, zorg dat deze goed door het deeg verspreid zitten.
  • Maak een rol van het deeg en wikkel deze in folie. Vorm de rol tot een driehoek of een andere vorm die jij leuk vindt. Om een driehoek te maken gebruikte ik twee deegschrapers. Als de rol deeg de gewenste vorm heeft leg je hem minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Als de rol deeg goed gekoeld is, wikkel je het folie eraf en snij je met een scherp mes de rol deeg in plakken. Mijn plakken waren iets dikker dan een halve centimeter. Ze zijn nu nog goed koud dus het is niet nodig om ze nogmaals in de koelkast te zetten. Als je de koekjes over meerdere bakplaten verdeelt, zou ik de koekjes die nog niet de oven in gaan wel weer even in de koelkast zetten.
  • Bak de koekjes in 18 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren

Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

38 reacties

  1. Plony Donck schreef:

    Eigenlijk bak ik alleen koekjes met Kerst, prima timing dus dit recept. Ga ik zeker aan mijn assortiment toevoegen. Dank je wel.
    Groeten
    Plony

  2. Jacky schreef:

    Wat leuk en wat lijken ze me lekker. Ik denk dat ik ze morgen ga bakken!

  3. Linda schreef:

    Oe die zien er heeeeerlijk uit!

  4. Joyce schreef:

    Dit lijkt me erg lekker!

  5. Anita griekspoor schreef:

    Hoi !
    Klopt de temperatuur wel 190 graden ze waren heel snel bruin en moesten veel korter gebakken.
    Wel heel lekker!
    Ik kan eigenlijk altijd de aan gegeven temperatuur aan houden bij recepten
    Groet Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      De temperatuur en baktijd klopt hoor, heb zo al heel veel koekjes gebakken. Misschien dat jouw plakken dunner waren en/of minder koud? En iedere oventemperatuur verschilt, misschien is die van jou toch net iets warmer dan de mijne.

  6. Jessica schreef:

    Bij mij klopte de temperatuur en baktijd helaas ook niet… ik had de oven op 175 graden en na 15 minuten waren ze helaas al bruin en deels aan de randen verbrand.

  7. Joke schreef:

    Jaaaaaaa deze waren lekker 🙂
    Leuk om zo af en toe in het testpanel te zitten.

    Liefs, Mam ♥

  8. Esther schreef:

    Wauw dit lijkt me echt heerlijk!

  9. Laura schreef:

    Ik heb de koekjes vandaag ook gebakken. De eerste helft van het deeg zoals in het recept op 190 graden maar toen ik ze na 16 minuten checkte waren ze nét niet zwart, maar dus echt veel te donker gebakken. De tweede keer heb ik de oven gezet op 170 graden en dan 16 minuten en dat was echt perfect. Ik heb voor het verschil tussen de kleur van de koekjes er een foto van gemaakt. Echt heerlijke koekjes!! 😀 Misschien een tip voor als iemand de koekjes ook wil maken en ze worden ook te donker. Bedankt Laura voor het heerlijke recept!

    [IMG]http://i40.tinypic.com/mrbb5t.jpg[/IMG]

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek dat ze bij een aantal zo donker worden. Slim om de oven lager te zetten. Als je een hetelucht oven hebt moet deze trouwens altijd lager staan dan aangegeven in recepten, zo’n 20% lager. Misschien dat dit bij jou ook het geval was?
      Je tweede lading ziet er heerlijk uit!

      1. Laura schreef:

        Ja klopt, ik heb inderdaad een hete lucht oven. Wist eerlijk gezegd niet dat de temperatuur dan 20% lager moet staan. Zal ik de volgende keer rekening mee houden! Ben nu toevallig de Gingerbread Mans aan het bakken van jouw advent van vorig jaar. De 3e lading zit er nu in maar daarbij is de temperatuur en baktijd wel goed 😉 Ben benieuwd hoe ze na het versieren zullen smaken!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik ga de koekjes binnenkort gewoon nog eens bakken. Helemaal geen straf om het nog eens te testen 😉 Ben benieuwd hoe je de gingerbread mannetjes vindt 🙂

  10. Paulien schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb ze uiteindelijk 13 minuten bij 190 graden gebakken (gewoon boven -en onderverwarming, geen hete lucht). Ik had het deeg een nachtje in de koelkast laten liggen dus het deeg was koud. Maar ja, iedere oven verschilt weer.

  11. Sandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb de koekjes dit weekend gebakken en ook bij mij was de eerste lading helaas iets te bruin. Tweede lading lager in de oven en minder lang gebakken en ze waren heerlijk! Erg jammer dat ze op zijn ;-), maar ik ga ze gauw nog eens maken! Dank je wel voor het recept!

  12. Lilian schreef:

    Mijn nichtje van bijna 9 eet niets wat ze niet kent, maar deze koekjes vond ze grappig eruit zien en heeft ze geprobeerd. Het is niet bij 1 koekje gebleven.
    Ook de rest van de familie en op het werk waren ze enthousiast.
    Dank je wel voor dit leuke recept!

  13. Danielle schreef:

    Laura even een vraagje. In je recept staat gedroogde cranberries, iets wat ik in andere recepten ook wel eens heb gezien. Ik vraag me af waarom gedroogd? Vooral nu kun je volop cranberries krijgen. Kun je ook de verse variant gebruiken of gaat het dan niet goed met de koekjes en kies je daarom voor gedroogde??

    Groetjes,
    Danielle

    1. Laura's Bakery schreef:

      In verse cranberries zit te veel vocht om in de koekjes te verwerken. Voor veel bakdingen zijn gedroogde cranberries beter te verwerken.

  14. Karin eertman schreef:

    Gisteren als Valentijnsdag koekjes gebakken! Heerlijk! Ga het recept onthouden, en leuke website met veel lekkere dingen, ik ga nog meer proberen……

  15. Trea schreef:

    Vanavond de koekjes gemaakt met speltmeel en ruwe rietsuiker. Super gelukt! Recept gaat in mijn favorieten 🙂

  16. Bregtje schreef:

    Voor mij geen kerstkoekjes maar natte-dagen-in-mei-koekjes. Ook daarvoor zijn ze perfect :-).
    Eerste poging ook te bruin. Op jouw foto’s zijn de cranberry’s nog zo mooi rood. Maar genoeg geproefd om te weten dat we het gewoon nog een keer gaan proberen.
    Complimenten voor je mooie, overzichtelijke, aantrekkelijke en rijke site!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel 🙂
      Ze zijn lekker he deze koekjes! Inderdaad geschikt voor elke tijd van het jaar!

  17. Kim schreef:

    Heb deze koekjes vandaag gemaakt maar heb er frambozen in gedaan in plaats van cranberry’s. Heerlijk!

  18. ria luijten schreef:

    Dit zijn de lekkerste koekjes die er zijn je blijft ervan eten hmmmmmmmm.

  19. Eveliene schreef:

    Zijn echt super lekkere koekjes! Ik heb de voorgesneden plakjes deeg verpakt in folie en in de vriezer gedaan. Nu als ik mensen op de koffie heb kan ik kleine 30 min van te voren verse koekjes bakken (ongeveer 5 min extra baktijd wanneer deeg bevroren is)! En iedereen vind ze super lekker…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn is dat he een paar ongebakken koekjes in de vriezer!

  20. Christelle schreef:

    Gisteren de koekjes gemaakt, héééérlijk.
    Heb juist de baktemperatuur moeten verlagen aan 180°C en heb ze 18 minuten gebakken.

  21. Chris van Bergen schreef:

    Ik heb deze koekjes net gemaakt en ze zijn heel goed gelukt! Erg lekker recept 🙂

  22. Joëlle schreef:

    Hey Laura, super lekkere koekjes! Ik heb de tarwebloem door speltmeel vervangen, omdat ik een tarwe-allergie heb. Ik had toevallig alleen maar pure chocolade in huis, dus ik heb de witte chocola vervangen door pure chocola. Lekkere combinatie! In lange tijd niet zo’n lekkere koekjes gehad!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Leuk is dat he, variëren met recepten 🙂

  23. sylvia schreef:

    Hoi Laura,
    Moet de oven worden voorverwarmd?
    Groetjes,
    Sylvia

    1. Laura schreef:

      Ja, de oven moet altijd voorverwarmd zijn als je iets wilt bakken.

  24. eliza schreef:

    Hoi Laura,
    kun je het deeg ook invriezen ? zoja hoe lang
    groetjes eliza

    1. Laura schreef:

      Dat kan, goed luchtdicht verpakt tot 3 maanden

  25. Lynette schreef:

    Hoi Laura,
    Kun je dit deeg ook met vormpjes uitsteken of lopen de koekjes daarvoor te veel uit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor dat kan, ze lopen misschien iets uit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept