Droog of plakkerig deeg werkbaar maken

Gepost: 29 maart 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

droog of plakkerig deeg

Het gebeurt wel eens dat jouw deeg voor koekjes of bijvoorbeeld een appeltaart net even iets anders wordt dan je wilt. Dit betekent niet meteen dat het recept niet klopt, een te droog of te plakkerig deeg kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende soorten bloem en boter, of misschien was jouw ei wel net iets groter of kleiner. Genoeg oorzaken waardoor jouw deeg net even anders wordt dan in het recept beschreven staat.

Niet erg, want het is gelukkig niet moeilijk om droog of plakkerig deeg weer werkbaar te maken.

Deeg is te droog

Mix je het deeg met een mixer en is het nog hartstikke korrelig? Probeer dan eens met de hand verder te kneden. Door de warmte van je handen wordt de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot een mooie bal.

Blijft het nu ook nog te droog? Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld.

Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.

Deeg is te plakkerig

Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een beetje bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.

Gebruik je in jouw recept zelfrijzend bakmeel? Dan voeg je daar een beetje meer van toe.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

43 reacties

 1. Petra schreef:

  Wat een heerlijk bruikbare tips. Dank je wel!

 2. Annelies schreef:

  Bedankt hier had ik wat aan

 3. Sanne schreef:

  Wauw je bent mijn held van de avond! Het had niet veel gescheeld of de gevulde speculaas had in de kliko gelegen.
  Mijn deeg bleef maar brokkelen heb je tip gebruikt van het boter toevoegen door je handen in te vetten.
  Echt onwijs bedankt!

 4. Daniella schreef:

  Nou …een zondag middag appeltaart bakken met mijn zoonlief is een groot fiasco met een hoop frustratie geworden. 400 gram meel + 200 gram suiker + 200 gram boter is op mijn aanrecht een hoop poeder ipv stevig deeg! Ben al een uur aan het kneden en het blijft poeder dus veeg het nu zo de vuilnisbak in en mijn zoon nog steeds geen appeltaart!
  Kan iemand mij vertellen wat ik fout heb gedaan want in mijn logica kloppen die verhoudingen echt niet!!!!

  1. Piet Aardappel schreef:

   alles

 5. Heidy schreef:

  Ik heb ook altijd een probleem met deeg rollen. Heb de rondo’s gemaakt en dan moet het koude deeg uitgerold worden. Ik krijg alleen maar brokken deeg terwijl het mooi deeg was toen het pas gemengd was. Ik werk met een met meel bestrooide marmeren plaat, heb een anti plak deegroller waar alles toch aan vast plak ook als ik er meel op doe, ik word daar heel moedeloos van want alleen het deeg verwerken kost mij al een uur en het resultaat is dat de rondo’s uit elkaar vallen, te bros.
  Ik durf bijna niet meer aan een baksel te beginnen…….
  Heeft iemand de juiste tips voor mij????

  1. Annelies schreef:

   Weet je wat ik doe? Ik rol het deeg altijd uit tussen twee vellen bakpapier. Zo blijft je deegroller ook schoon, want het deeg plakt aan het bakpapier. En daar haal je het zo weer van af. Werkt perfect voor mij!

   1. Laura's Bakery schreef:

    Dat is inderdaad ook heel slim en een goede tip!

  2. Jan Reinders schreef:

   Hoi,
   Heel erg herkenbaar. Het deeg is brokkelig, maar blijft ook nog eens plakken aan de roller. Bij droog iets nat of boter erbij is de tip en bij plakkerig meer bloem. Maar ik heb het dus allebei tegelijk Wat nu? En het gekke is dat ik dat heb met verschillende recepten op verschillende sites..

   1. Laura's Bakery schreef:

    Het ligt er heel erg aan om wat voor soort deeg of recept het gaat, ik kan je vooral helpen wanneer het misgaat met mijn recepten. Soms kun je de basis van een recept ook ‘verpesten’ door er teveel aan toe te voegen. Ik ben wel benieuwd hoe je droog en plakkerig deeg tegelijk hebt?

 6. Elo paatdenfan???? schreef:

  Wat is dit een handige site! Ik heb de tips gebruikt voor kerstcakes! Heel erg bedankt!(nog even een ander vraagje: hoe oud ben jij? En hoe oud is deze site? Alvast bedankt!)

  XxxElo paardenfan (10 jaar)!?

 7. Dalila schreef:

  Ik heb wat koud water te gevoegd et dat was prima net als voor een ‘pâte sablėe’

 8. Christa schreef:

  Hoi Laura, heb je ook weleens gehad dat na het bakken van een biscuittaart de bovenlant weer plakkerig wordt na het afkoelen? Moet het dan toch langer in de oven?

 9. Jan arie schreef:

  Als je geen zelfrijzend bakmeel hebt,kun je ook gewone bloem nemen en bakpoeder toevoegen,verhouding:100gr bloem 3gr bakpoeder 200/6 300/9 400/12. 500/15 600/18 etc…

 10. Fientje schreef:

  Hey Laura. Mijn koekjesdeeg is veeeeels te vettig. Had een recept met 100ml olie en 75ml gesmolten boter. Daarnaast bloem toevoegen tot het een mooi soepel deeg is. Maar hoe meer bloem ik toevoeg hoe meer boter er vrijkomt en tussen mijn handen sijpelt. Hoe dien ik dit op te lossen? Het deeg is super vettig en de boter loopt er echt uit. Ik joop op bruikbare tips (buiten die bloem want dat helpt echt niets).
  Een hopeloze koekjesbakster ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Fientje, als ik je bericht goed lees heb je geen recept van mij gebruikt. In dat geval kun je beter bij de maker van dat recept aankloppen 🙂 een koekjesrecept met olie vind ik überhaupt al wel bijzonder.. het deeg laten rusten/koelen moet ook helpen.

 11. Janny schreef:

  Ik had ook een koekjesrecept met zonnebloemolie en helemaal geen boter!
  Mijn deeg wilde ook niet zo worden als ik wilde,wat olie erbij hielp niet!
  Maar ik kan toch niet nog meer olie erbij doen?
  Dan worden het oliekoekjes ,de bedoeling was walnoten koekjes!
  Kan ik alsnog mijn handen invetten met boter?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Welk recept heb je gebruikt? Als het niet één van mijn recepten was vind ik het lastig om te helpen bij deze vraag.

  2. Evy schreef:

   Hey Laura
   Ik had olie bollen beslag gemaakt maar dat was precies lijm geworden het bleef ook in 1 geheel aan de mixer hangen en als ik bolletjes wou scheppen met de ijschep ging dit niet was net lijm hoe zou dit komen denk je

   1. Laura's Bakery schreef:

    Lastig te zeggen op afstand, had je mijn recept gebruikt?

    1. Evy Geudens schreef:

     Ik heb bloem water gist zout en suiker gebruikt
     Hoeveelheid bloem en water hetzelfde 4% gist 2%zout en 5 % suiker op 100 gram bloem

 12. Janny Poederbach schreef:

  Helaas weet ik dat niet meer!Ik heb wel je raad opgevolgd om je handen vet te maken niet met olie maar met boter!
  Het is in zoverre gelukt dat ik er koekjes van kon maken en ze smaken goed!
  Het zijn walnootkoekjes,misschien kun jij achterhalen van wie dit recept is!
  Ik moest ze wel fijnmalen!
  In ieder geval bedankt voor je antwoord!
  Janny

 13. Maarten schreef:

  Haha, “voeg dan een bloem toe”. Tulpen? Rozen? #typfoutje.
  Evengoed, dank voor de tip!
  Nu verder met “Oma’s appeltaart”.

  1. Laura's Bakery schreef:

   We hebben het woord ‘beetje’ ingevoegd, dank voor je scherpe oog 😉

 14. Madouc Boermeester schreef:

  Ik ben voor de 2e keer oma’s appeltaart aan het maken en heb voor de tweede keer onwerkbaar deeg. Dat wil zeggen dat als ik er mooie reepjes van heb gemaakt ik ze met geen mogelijkheid op kan pakken. Het valt in stukjes uitelkaar. Met beboterde handen nog wel 6 keer gekneed en uitgerold, maar het blijft uit elkaar vallen. Het deeg plakt nog niet vast, maar scheelt niet veel. Ook al wat extra ei toegevoegd, ook geen effect. Ik ben er moedeloos van. Nu ligt het deeg in de koelkast, maar voor zover ik het begrijp is dat voor als je deeg te plakkerig is. Waar gaat het mis?

  1. Laura Kieft schreef:

   Als je deeg heel koud is is het ook minder soepel wanneer je het wilt verplaatsen. Wat meer boter en ei is de juiste oplossing. Reepjes wat breder of dikker maken kan ook helpen.

 15. Remy schreef:

  Hoi, ik heb een vraag over de recept van appeltaart,
  kun je dit 200 gram ongezouten roomboter vervangen door plantaardige boter??

  Vriendelijke groet

  1. Laura's Bakery schreef:

   In principe zou dat moeten kunnen met harde margarine

 16. Renee schreef:

  Hoi
  Had een vraagje over oma’s appeltaart tot welke dikte kan ik het deeg uitrollen, moet het deeg van de bodem dikker als de zijkant van de spring vorm.

  Alvast bedankr

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het deeg moet niet dikker dan een 0,5 cm zijn.

 17. Michelle schreef:

  Hi Laura,
  Ik ben al een tijdje fan van jouw recept voor oma’s appeltaart. Ik maak het met glutenvrij zelfrijzend bakmeel (van freee). Een van de weinige taarten waarbij je niet proeft dat het glutenvrij is!
  Ik merk wel dat mijn deeg ná het bakken voornamelijk uit elkaar valt. De laatste keer was het ook niet meer te snijden. Heb jij enig idee hoe dit komt?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Leuk om te horen! Ik heb zelf geen ervaring met het glutenvrije meel wat je noemt, dus dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen.

 18. Herman Vennix schreef:

  Beste Laura, ik ben worstenbroodjes volgens jouw recept aan het bakken, maar iedere keer barsten er een groot aantal open aan de zijkant. De naad van het deeg ligt onder. Kan dit komen omdat het deeg niet genoeg is gekneed? Het valt mij ook op dat, zowel de balletjes ald later de broodjes niet rijzen. Groeten Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *