Het gebeurt wel eens dat jouw deeg voor koekjes of bijvoorbeeld een appeltaart net even iets anders wordt dan je wilt. Dit betekent niet meteen dat het recept niet klopt, een te droog of te plakkerig deeg kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende soorten bloem en boter, of misschien was jouw ei wel net iets groter of kleiner. Genoeg oorzaken waardoor jouw deeg net even anders wordt dan in het recept beschreven staat.
Niet erg, want het is gelukkig niet moeilijk om droog of plakkerig deeg weer werkbaar te maken.
Deeg is te droog
Mix je het deeg met een mixer en is het nog hartstikke korrelig? Probeer dan eens met de hand verder te kneden. Door de warmte van je handen wordt de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot een mooie bal.
Blijft het nu ook nog te droog? Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld.
Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.
Deeg is te plakkerig
Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.
Gebruik je in jouw recept zelfrijzend bakmeel? Dan voeg je daar een beetje meer van toe.
Wat een heerlijk bruikbare tips. Dank je wel!
Bedankt hier had ik wat aan
Wauw je bent mijn held van de avond! Het had niet veel gescheeld of de gevulde speculaas had in de kliko gelegen.
Mijn deeg bleef maar brokkelen heb je tip gebruikt van het boter toevoegen door je handen in te vetten.
Echt onwijs bedankt!
Nou …een zondag middag appeltaart bakken met mijn zoonlief is een groot fiasco met een hoop frustratie geworden. 400 gram meel + 200 gram suiker + 200 gram boter is op mijn aanrecht een hoop poeder ipv stevig deeg! Ben al een uur aan het kneden en het blijft poeder dus veeg het nu zo de vuilnisbak in en mijn zoon nog steeds geen appeltaart!
Kan iemand mij vertellen wat ik fout heb gedaan want in mijn logica kloppen die verhoudingen echt niet!!!!
Ik heb ook altijd een probleem met deeg rollen. Heb de rondo’s gemaakt en dan moet het koude deeg uitgerold worden. Ik krijg alleen maar brokken deeg terwijl het mooi deeg was toen het pas gemengd was. Ik werk met een met meel bestrooide marmeren plaat, heb een anti plak deegroller waar alles toch aan vast plak ook als ik er meel op doe, ik word daar heel moedeloos van want alleen het deeg verwerken kost mij al een uur en het resultaat is dat de rondo’s uit elkaar vallen, te bros.
Ik durf bijna niet meer aan een baksel te beginnen…….
Heeft iemand de juiste tips voor mij????
Weet je wat ik doe? Ik rol het deeg altijd uit tussen twee vellen bakpapier. Zo blijft je deegroller ook schoon, want het deeg plakt aan het bakpapier. En daar haal je het zo weer van af. Werkt perfect voor mij!
Dat is inderdaad ook heel slim en een goede tip!
Hoi,
Heel erg herkenbaar. Het deeg is brokkelig, maar blijft ook nog eens plakken aan de roller. Bij droog iets nat of boter erbij is de tip en bij plakkerig meer bloem. Maar ik heb het dus allebei tegelijk Wat nu? En het gekke is dat ik dat heb met verschillende recepten op verschillende sites..
Het ligt er heel erg aan om wat voor soort deeg of recept het gaat, ik kan je vooral helpen wanneer het misgaat met mijn recepten. Soms kun je de basis van een recept ook ‘verpesten’ door er teveel aan toe te voegen. Ik ben wel benieuwd hoe je droog en plakkerig deeg tegelijk hebt?
Wat is dit een handige site! Ik heb de tips gebruikt voor kerstcakes! Heel erg bedankt!(nog even een ander vraagje: hoe oud ben jij? En hoe oud is deze site? Alvast bedankt!)
XxxElo paardenfan (10 jaar)!?
Ik heb wat koud water te gevoegd et dat was prima net als voor een ‘pâte sablėe’
Hoi Laura, heb je ook weleens gehad dat na het bakken van een biscuittaart de bovenlant weer plakkerig wordt na het afkoelen? Moet het dan toch langer in de oven?
Als je geen zelfrijzend bakmeel hebt,kun je ook gewone bloem nemen en bakpoeder toevoegen,verhouding:100gr bloem 3gr bakpoeder 200/6 300/9 400/12. 500/15 600/18 etc…
Hey Laura. Mijn koekjesdeeg is veeeeels te vettig. Had een recept met 100ml olie en 75ml gesmolten boter. Daarnaast bloem toevoegen tot het een mooi soepel deeg is. Maar hoe meer bloem ik toevoeg hoe meer boter er vrijkomt en tussen mijn handen sijpelt. Hoe dien ik dit op te lossen? Het deeg is super vettig en de boter loopt er echt uit. Ik joop op bruikbare tips (buiten die bloem want dat helpt echt niets).
Een hopeloze koekjesbakster 😥
Hi Fientje, als ik je bericht goed lees heb je geen recept van mij gebruikt. In dat geval kun je beter bij de maker van dat recept aankloppen 🙂 een koekjesrecept met olie vind ik überhaupt al wel bijzonder.. het deeg laten rusten/koelen moet ook helpen.
Ik had ook een koekjesrecept met zonnebloemolie en helemaal geen boter!
Mijn deeg wilde ook niet zo worden als ik wilde,wat olie erbij hielp niet!
Maar ik kan toch niet nog meer olie erbij doen?
Dan worden het oliekoekjes ,de bedoeling was walnoten koekjes!
Kan ik alsnog mijn handen invetten met boter?
Welk recept heb je gebruikt? Als het niet één van mijn recepten was vind ik het lastig om te helpen bij deze vraag.
Helaas weet ik dat niet meer!Ik heb wel je raad opgevolgd om je handen vet te maken niet met olie maar met boter!
Het is in zoverre gelukt dat ik er koekjes van kon maken en ze smaken goed!
Het zijn walnootkoekjes,misschien kun jij achterhalen van wie dit recept is!
Ik moest ze wel fijnmalen!
In ieder geval bedankt voor je antwoord!
Janny