Laura's Bakery
  • Inloggen
  • Registreren
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Droog of plakkerig deeg werkbaar maken

Laura Kieftdoor Laura Kieft
29 maart 2015
in basiskennis, cake en taart, Handige Baktips, koekjes, soort gebak, tips en trucs
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

droog of plakkerig deeg

Het gebeurt wel eens dat jouw deeg voor koekjes of bijvoorbeeld een appeltaart net even iets anders wordt dan je wilt. Dit betekent niet meteen dat het recept niet klopt, een te droog of te plakkerig deeg kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende soorten bloem en boter, of misschien was jouw ei wel net iets groter of kleiner. Genoeg oorzaken waardoor jouw deeg net even anders wordt dan in het recept beschreven staat.

Niet erg, want het is gelukkig niet moeilijk om droog of plakkerig deeg weer werkbaar te maken.

Deeg is te droog

Mix je het deeg met een mixer en is het nog hartstikke korrelig? Probeer dan eens met de hand verder te kneden. Door de warmte van je handen wordt de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot een mooie bal.

Blijft het nu ook nog te droog? Voeg dan eens een klein beetje boter toe. Dit gaat het snelst door je handen in te vetten en het deeg door te kneden. Zo is het direct gelijkmatig verdeeld.

Soms kun je ook een eetlepel melk toevoegen, doe dit alleen als het recept al melk bevat.

Deeg is te plakkerig

Blijft jouw deeg overal aan plakken en is het onwerkbaar? Voeg dan een bloem toe. Zet de mixer aan en voeg steeds een eetlepel bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is.

Gebruik je in jouw recept zelfrijzend bakmeel? Dan voeg je daar een beetje meer van toe.

Vorige post

Volgende post

Pavlova met mascarpone en rood fruit
Een dagje in: Culinair Leeuwarden

Related Posts

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft
15 januari 2021
23

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar...

Bakken met havermout w

Bakken met havermout

door Laura Kieft
04 januari 2021
14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar...

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft
02 januari 2021
9

Ik...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 27

  1. Petra says:
    5 jaar geleden

    Wat een heerlijk bruikbare tips. Dank je wel!

    Beantwoorden
  2. Annelies says:
    4 jaar geleden

    Bedankt hier had ik wat aan

    Beantwoorden
  3. Sanne says:
    4 jaar geleden

    Wauw je bent mijn held van de avond! Het had niet veel gescheeld of de gevulde speculaas had in de kliko gelegen.
    Mijn deeg bleef maar brokkelen heb je tip gebruikt van het boter toevoegen door je handen in te vetten.
    Echt onwijs bedankt!

    Beantwoorden
  4. Daniella says:
    4 jaar geleden

    Nou …een zondag middag appeltaart bakken met mijn zoonlief is een groot fiasco met een hoop frustratie geworden. 400 gram meel + 200 gram suiker + 200 gram boter is op mijn aanrecht een hoop poeder ipv stevig deeg! Ben al een uur aan het kneden en het blijft poeder dus veeg het nu zo de vuilnisbak in en mijn zoon nog steeds geen appeltaart!
    Kan iemand mij vertellen wat ik fout heb gedaan want in mijn logica kloppen die verhoudingen echt niet!!!!

    Beantwoorden
  5. Pingback: oma’s appeltaart (recept) – Sitetitel
  6. Heidy says:
    4 jaar geleden

    Ik heb ook altijd een probleem met deeg rollen. Heb de rondo’s gemaakt en dan moet het koude deeg uitgerold worden. Ik krijg alleen maar brokken deeg terwijl het mooi deeg was toen het pas gemengd was. Ik werk met een met meel bestrooide marmeren plaat, heb een anti plak deegroller waar alles toch aan vast plak ook als ik er meel op doe, ik word daar heel moedeloos van want alleen het deeg verwerken kost mij al een uur en het resultaat is dat de rondo’s uit elkaar vallen, te bros.
    Ik durf bijna niet meer aan een baksel te beginnen…….
    Heeft iemand de juiste tips voor mij????

    Beantwoorden
    • Annelies says:
      1 jaar geleden

      Weet je wat ik doe? Ik rol het deeg altijd uit tussen twee vellen bakpapier. Zo blijft je deegroller ook schoon, want het deeg plakt aan het bakpapier. En daar haal je het zo weer van af. Werkt perfect voor mij!

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        1 jaar geleden

        Dat is inderdaad ook heel slim en een goede tip!

        Beantwoorden
    • Jan Reinders says:
      10 maanden geleden

      Hoi,
      Heel erg herkenbaar. Het deeg is brokkelig, maar blijft ook nog eens plakken aan de roller. Bij droog iets nat of boter erbij is de tip en bij plakkerig meer bloem. Maar ik heb het dus allebei tegelijk Wat nu? En het gekke is dat ik dat heb met verschillende recepten op verschillende sites..

      Beantwoorden
      • Laura's Bakery says:
        10 maanden geleden

        Het ligt er heel erg aan om wat voor soort deeg of recept het gaat, ik kan je vooral helpen wanneer het misgaat met mijn recepten. Soms kun je de basis van een recept ook ‘verpesten’ door er teveel aan toe te voegen. Ik ben wel benieuwd hoe je droog en plakkerig deeg tegelijk hebt?

        Beantwoorden
  7. Elo paatdenfan???? says:
    4 jaar geleden

    Wat is dit een handige site! Ik heb de tips gebruikt voor kerstcakes! Heel erg bedankt!(nog even een ander vraagje: hoe oud ben jij? En hoe oud is deze site? Alvast bedankt!)

    XxxElo paardenfan (10 jaar)!?

    Beantwoorden
  8. Pingback: Appeltaart | Recepten
  9. Dalila says:
    3 jaar geleden

    Ik heb wat koud water te gevoegd et dat was prima net als voor een ‘pâte sablėe’

    Beantwoorden
  10. Christa says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura, heb je ook weleens gehad dat na het bakken van een biscuittaart de bovenlant weer plakkerig wordt na het afkoelen? Moet het dan toch langer in de oven?

    Beantwoorden
  11. Jan arie says:
    3 jaar geleden

    Als je geen zelfrijzend bakmeel hebt,kun je ook gewone bloem nemen en bakpoeder toevoegen,verhouding:100gr bloem 3gr bakpoeder 200/6 300/9 400/12. 500/15 600/18 etc…

    Beantwoorden
  12. Pingback: Oma's Appeltaart - Laura's Bakery
  13. Fientje says:
    11 maanden geleden

    Hey Laura. Mijn koekjesdeeg is veeeeels te vettig. Had een recept met 100ml olie en 75ml gesmolten boter. Daarnaast bloem toevoegen tot het een mooi soepel deeg is. Maar hoe meer bloem ik toevoeg hoe meer boter er vrijkomt en tussen mijn handen sijpelt. Hoe dien ik dit op te lossen? Het deeg is super vettig en de boter loopt er echt uit. Ik joop op bruikbare tips (buiten die bloem want dat helpt echt niets).
    Een hopeloze koekjesbakster 😥

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      11 maanden geleden

      Hi Fientje, als ik je bericht goed lees heb je geen recept van mij gebruikt. In dat geval kun je beter bij de maker van dat recept aankloppen 🙂 een koekjesrecept met olie vind ik überhaupt al wel bijzonder.. het deeg laten rusten/koelen moet ook helpen.

      Beantwoorden
  14. Janny says:
    9 maanden geleden

    Ik had ook een koekjesrecept met zonnebloemolie en helemaal geen boter!
    Mijn deeg wilde ook niet zo worden als ik wilde,wat olie erbij hielp niet!
    Maar ik kan toch niet nog meer olie erbij doen?
    Dan worden het oliekoekjes ,de bedoeling was walnoten koekjes!
    Kan ik alsnog mijn handen invetten met boter?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      9 maanden geleden

      Welk recept heb je gebruikt? Als het niet één van mijn recepten was vind ik het lastig om te helpen bij deze vraag.

      Beantwoorden
  15. Janny Poederbach says:
    9 maanden geleden

    Helaas weet ik dat niet meer!Ik heb wel je raad opgevolgd om je handen vet te maken niet met olie maar met boter!
    Het is in zoverre gelukt dat ik er koekjes van kon maken en ze smaken goed!
    Het zijn walnootkoekjes,misschien kun jij achterhalen van wie dit recept is!
    Ik moest ze wel fijnmalen!
    In ieder geval bedankt voor je antwoord!
    Janny

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura's Bakery

Laura’s Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek
Het Kinderbakboek

Volg mij op instagram

  • NIEUW! Al eens volkoren pancakes geprobeerd? Dat is dus hartstikke lekker! Ik deel vandaag op het blog het recept voor een variant met appel en kaneel met jullie. Fijne zaterdag 🤗.⁠
⁠
De link naar het recept vind je in mijn bio > @laurasbakery⁠
⁠
#zaterdagbakdag #weekend #pancakes #volkoren
  • 1 RECEPT, 5 LAYOUTS! Om jullie te laten zien hoe multifunctioneel Het Receptenboek is, heb ik 1 recept op 5 verschillende manieren opgeschreven of ingeplakt.⁠⠀
⁠⠀
1. Simpel. Balpen en wat stickers zijn voldoende.⁠⠀
2. Gebruik een handletterpen voor toffe titels en je kunt ook heel handig een foto bij het recept plakken!⁠⠀
3. Ook met foto, maar een andere indeling, daarvoor gebruik je een blanco pagina en de receptstickers.⁠⠀
4. Knip een recept uit een magazine en plak het in! Dit recept staat op een promotiekaartje voor Het Receptenboek en heeft toevallig dezelfde styling.⁠⠀
5. Print het recept vanaf de website uit op 90% en dan past het qua breedte perfect in Het Receptenboek!⁠⠀
⁠⠀
Dit zijn 5 simpele verschillende manieren om recepten in te schrijven, maar ik kan er nog wel 20 bedenken. Met toffe tekeningetjes erbij bijvoorbeeld!⁠⠀
⁠⠀
Vertel, hoe zou jij je recept inschrijven (of plakken)?⁠⠀
⁠⠀
RESERVEER NU! Via de link in mijn profiel kun je jouw exemplaar van Het Receptenboek reserveren, dan ben je ook nog op tijd om mee te doen aan een toffe winactie > @laurasbakery⁠⠀
⁠⠀
#hetreceptenboek #receptenboek #hetlaurasbakeryreceptenboek
  • NIEUW! Wist jij al dat het helemaal niet moeilijk is om zelf sweet chili saus te maken? En zo ontzettend lekker zeg! Dan smaken de borrelhapjes die je erin gaat dippen extra lekker kan ik je beloven 😉.⁠
⁠
Het recept staat vanaf vandaag op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#sweetchilisaus #borrelhapjes
  • BAKTIP! Appel-kaneelcake met een lekkere laag fudge er bovenop. Je maakt de fudgelaag ontzettend snel en makkelijk, doordat je er kant-en-klare fudge voor gebruikt! Maar je kunt het bijvoorbeeld ook vervangen door dulce de leche, ook erg lekker 😉.⁠
⁠
Het recept staat al even online en is te vinden via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#fudge #cake #appelkaneelcake #baktip #bakken
  • NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken' data-src='https://scontent-amt2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/139832269_281229826684238_2033910250201291457_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=2&_nc_sid=8ae9d6&_nc_ohc=VLo3mtiOg-4AX90mgRy&_nc_ht=scontent-amt2-1.cdninstagram.com&oh=b0cf33e8be8e4a3349cbb9ed41833328&oe=6031CD8B' title='NIEUW! Vandaag staat het recept voor dit klassieke wit brood online op Laura's Bakery. Daar werd namelijk ontzettend vaak naar gevraagd! Heb jij nog meer verzoekjes op het gebied van brood? Laat ze maar horen in de comments 👇🏻.⁠ ⁠ Het recept voor dit wit brood en nog vele andere broden vind je op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠ ⁠ #witbrood #brood #broodbakken #bakken'>
  • KOOKTIP! Ooit al eens een hartige galette gemaakt of gegeten? Deze met pompoen en geitenkaas is een heerlijke hartige taart voor bij het avondeten.⁠
⁠
Het recept staat al even online en vind je via de zoekbalk op het blog, link in bio > @laurasbakery.⁠
⁠
#galette #hartigetaart #pompoen #geitenkaas #vegetarisch

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Populaire berichten

No bake stroopwafel cheesecake

Basisrecept vanille botercrème

Biscuit recept

Snelle cinnamon rolls

Volgende Post
Een dagje in: Culinair Leeuwarden

Een dagje in: Culinair Leeuwarden

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Volkoren appel-kaneel pancakes

23 januari 2021

Sweet chili saus

22 januari 2021

Wit brood

20 januari 2021
Mijn bakboeken

Het Laura's Bakery Basisbakboek

Het Laura's Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

2020 | all rights reserved

Hoofd categorieën
Selecteer sub
Zoeken

Volkoren appel-kaneel pancakes

door Laura Kieft-23 januari 2021-3

Het maken van volkoren appel-kaneel pancakes stond al zo’n 3 maanden op mijn lijst en een paar weken geleden kwam het er dan ein-de-lijk van. Het is weer een experiment om te kijken wat je...

Sweet chili saus

door Laura Kieft-22 januari 2021-2

Ik was er vroeger niet dol op, maar tegenwoordig staat er altijd een fles sweet chili saus in de kast. Sterker nog, sinds kort staat daar een fles met zelfgemaakte sweet chili saus bij. Nooit...

Wit brood

door Laura Kieft-20 januari 2021-12

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit...

Moussaka

door Laura Kieft-18 januari 2021-16

Alle keren dat ik tot nu toe moussaka had gegeten, bevatte dit Griekse gerecht geen aardappelen. Wat zeg ik; in mijn Griekse kookboek staat het ook op die manier. Maar ineens kwam ik allerlei versies...

Vanillecake zonder ei

door Laura Kieft-16 januari 2021-19

Mijn vanillecake is het meest populaire recept van Laura’s Bakery en ik kan jullie geen ongelijk geven! Regelmatig krijg ik de vraag of deze cake ook zonder ei te maken is en zo ja, hoe...

Brooddeeg laten rijzen in de koelkast

door Laura Kieft-15 januari 2021-23

Kun je brooddeeg laten rijzen in de koelkast? Het is een vraag die ontzettend vaak wordt gesteld, maar ik had er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik heb mij de laatste weken dus ingelezen op...

Volkoren bananenbrood muffins

door Laura Kieft-13 januari 2021-23

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de...

Appel-havermout ontbijt uit de oven

door Laura Kieft-10 januari 2021-28

Zoals ik aan het begin van deze week al aankondigde kun je op allerlei manieren havermoutpap maken. In een pan, in de koelkast, maar dus ook in de oven! Daar is dit appel-havermout ontbijt uit...

Havermout ontbijttaart

door Laura Kieft-09 januari 2021-8

Met dit recept heb ik de lekkerste havermout ontbijttaart ooit gemaakt. Als je het mij vraagt dan, ik heb ontzettend zitten smullen van deze taart met kwark en fruit. Voor de bodem gebruikte ik mijn...

Vegetarische groene havermoutburger

door Laura Kieft-08 januari 2021-8

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen razend enthousiast werd bij het idee van een havermoutburger. Havermout had ik überhaupt niet zo snel aan avondeten gekoppeld, laat staan aan een burger. Toch vond mijn...

Appel-havermoutkoekjes

door Laura Kieft-07 januari 2021-26

Alweer ruim een jaar geleden maakte ik deze lekkere appel-havermoutkoekjes. Ik ben dol op koekjes en snoep er maar wat graag van, maar ik was op zoek naar een wat meer verantwoorde versie. Dat werden...

Bananenbrood overnight oats met blauwe bessen

door Laura Kieft-06 januari 2021-8

Voor wie het nog niet kent: overnight oats is eigenlijk gewoon een soort havermoutpap, maar dan een koude variant die je de avond van tevoren maakt. Je kunt dan meteen meerdere porties maken, zodat je...

Speculaas havermoutpap

door Laura Kieft-05 januari 2021-5

Al jaren maak ik in de winter regelmatig speculaas pap. Soms laat ik daar een foto van zien via mijn Instagram stories en iedere keer word ik daarna overspoeld met vragen naar het recept. Laat...

Bakken met havermout

door Laura Kieft-04 januari 2021-14

Aankomende week staat op Laura’s Bakery in het teken van (recepten met) havermout, want we beginnen het jaar meteen goed met een mooie themaweek. We trappen deze themaweek af met een inhoudelijk artikel over havermout....

Mueslibollen (mueslibroodjes)

door Laura Kieft-02 januari 2021-9

Ik bak erg graag brood, maar aan mueslibollen had ik nog niet eerder gedacht. Ik kreeg de tip vanuit mijn team, evenals de tip om ze te beleggen met kaas en abrikozenjam (Mariette zweert bij...

De Bakstrijd: januari 2021

door Laura Kieft-01 januari 2021-0

We starten de eerste Bakstrijd van 2021 met zo’n leuk thema: brood! Het leuke van brood bakken is dat je er zoveel mee kunt variëren: formaat, smaken en manieren van bakken. Ik vertel je er...

Mijn 2020

door Laura Kieft-31 december 2020-5

Nou jongens, 2020 was me een jaartje wel he? Al met al vind ik dat ik absoluut niet mag klagen. Iedereen in mijn directe omgeving is gezond en ikzelf ook. Het belangrijkst als je het...

Oliebollen met banketbakkersroom

door Laura Kieft-30 december 2020-2

Als klein kind at ik al oliebollen met banketbakkersroom, zó ontzettend lekker. We hadden thuis altijd een kom met banketbakkersroom in de koelkast staan met Oud en Nieuw zodat we onze oliebollen konden doorsnijden en...

Stroopwafel oliebollen

door Laura Kieft-29 december 2020-6

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan,...

Printable: bladerdeegstengels

door Laura Kieft-28 december 2020-0

Tijd voor alweer de laatste printable van het jaar! Begin dit jaar had ik zelfs nog nooit over printables nagedacht en nu zijn er al ontzettend veel verschenen op Laura’s Bakery. Een ontzettend leuk spontaan...

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 114
  • 115
No Result
View All Result
  • Inloggen
  • Registreer
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Printables
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • Mijn boeken
    • Het Laura’s Bakery Receptenboek
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Welkom terug!

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan