Speculaas Muffins

25 november 2013
102

speculaas muffins 1a

Deze speculaas muffins zijn het hele jaar door lekker, maar nu zo rond Sinterklaas is het er wel echt de juiste tijd voor. Je proeft de speculaas goed terug en de stukjes amandelen en speculaas in de muffins maken het extra lekker. Terwijl ik dit aan het schrijven ben schiet mij ineens nog een lekkere variatie te binnen: je zou er een stukje amandelspijs in kunnen doen, dan heb je een gevulde speculaas muffin! Ik denk dat dat ook heel erg lekker zal zijn, volgende keer maar eens proberen. Of je ze nu met of zonder amandelspijs maakt, beide varianten zullen heerlijk smaken.

speculaas muffins 2a

Speculaas muffins

Een lekker en eenvoudig recept om zelf speculaas muffins te maken.
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 120 gram suiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 120 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 2 tl vanille extract
  • 60 gram schuddebuikjes + een beetje extra
  • 50 gram gehakte amandelen
  • geschaafde amandelen ter decoratie

Instructies

  • Roer in een kom de bloem, bakpoeder, suiker en speculaaskruiden door elkaar. In een andere kom meng je de boter, eieren, melk en vanille-extract door elkaar. Voeg de droge ingrediënten aan de natte toe en spatel tot een beslag.
  • Voeg de stukjes speculaas en gehakte amandelen toe aan het beslag en spatel dit door elkaar.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en strooi hier de extra schuddebuikjes en geschaafde amandelen overheen.
  • Bak de muffins gaar in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

speculaas muffins 3a

Deze muffins zijn de perfecte Sinterklaas lekkernij voor in de middag bij een heerlijke kop thee, eetsmakelijk!

Z Liefs Laura PNG

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

66 reacties

  1. Maaike schreef:

    Hoeveel melk moet erbij?

    Gr Maaike

  2. Trudy schreef:

    ‘klinkt heerlijk, maar, moet je de oven voor verwarmen?

    1. Michelle schreef:

      Hoi,
      Ik vraag me af waarom hier geen zonnebloemolie bij zit? Ik heb ze gemaakt en ze zijn erg lekker, idd broodachtig van smaak. Maar andere recepten zit wel zonnebloemolie bij.

      Groetjes

      1. Michelle schreef:

        O ja en die van jou zijn mooi donker en die van mij heel licht. Gebruik jij misschien andere suiker??

        1. Laura's Bakery schreef:

          Je kunt ze ook met zonnebloemolie maken, dat geeft net weer een andere structuur. De kleur komt van de speculaaskruiden. Heb je die misschien te weinig toegevoegd?

  3. Nel van Ladesteijn schreef:

    Mis inderdaad de hoeveelheid melk, wil het graag weten want ik ga ze zeker maken!
    Gr. Nel

  4. Kim schreef:

    Oh, wat ziet dit er lekker uit! Ik ga ze ook maken met Sinterklaas. Moet alleen een alternatief vinden voor de schuddebuikjes (zelf minipepernootjes bakken), want die hebben we in ons land helaas niet! 😉

  5. Marco schreef:

    Ik hoor ook graag hoeveel melk er in moet. Ga ze zeker ook maken!

    @Trudy, lijkt mij wel 🙂 anders wordt het niks met het rijzen van het beslag.

  6. Ans van Gremberghe schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een geweldig idee weer om zoiets te maken. Leuk om met mijn kleinkinderen te doen. Net zoals de schrijvers hiervoor al opmerkten, mis ik ook de hoeveelheid melk. En misschien heb je ook een suggestie hoe amandelen van hun velletje te ontdoen. Ik kan hier volop amandelen kopen, maar ze zitten nog in de “schil”.
    Houd mijn mail wel in de gaten.
    Groetjes Ans

    1. Marco schreef:

      Pannetje water aan de kook brengen. Vuur uit, 2-3 minuutjes de amandelen er in laten weken. Afgieten en je wrijft de velletjes er zo af.

  7. Rensina Steursma schreef:

    Oeh klinkt heerlijk!
    Ik ga ze zeker maken.
    Groetjes Rensina

  8. sabine otto schreef:

    Ik heb eerst een beetje melk erbij gedaan. Toen het beslag nog te dik was, weer wat erbij. Zijn mooi hoog geworden. Gok iets van 80-100 ml?

  9. Laura's Bakery schreef:

    Wat suf dat ik de melk vergeten ben zeg, ik heb het er nu bij gezet! Veel bakplezier allemaal 🙂

    1. Jeannette schreef:

      Kun je ook pepernoten of speculaasjes gebruiken ipv schuddebuikjes?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ja hoor! In stukjes zou ik die dan snijden.

  10. robin sue schreef:

    ziet er heerlijk uit!

  11. Ans van Gremberghe schreef:

    Marco, dank je wel voor je reactie.
    Ga ermee aan de slag.

  12. Marja schreef:

    Net gebakken. De keuken ruikt heerlijk! Ze zijn echt lekker alleen een beetje “klef”. Misschien iets te kort in de oven? Plaats jij ze onder in de oven of in het midden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik plaats ze in het midden van de oven. Als ze nog klef zijn, zijn ze waarschijnlijk ook nog niet gaar. Altijd even testen door er een prikker in te steken, wanneer deze er schoon uit komt is het gaar. Zo niet, nog wat langer in de oven laten.

  13. Marja schreef:

    Hoi Laura, dank je voor je reactie! Nog een klein vraagje: ik heb altijd bakpapier op het rooster liggen . Weet jij of dat warmte tegen houdt ? Sneeuwpop is trouwens heel leuk zeg !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe zou dat geen probleem moeten zijn. Misschien als hij de warme lucht rondom blaast wel, maar daar heb ik geen ervaring mee. Alle ovens verschillen overigens hoor, dus het kan best dat het bij jou wat langer erin moet voordat het gaar is.

  14. Linda schreef:

    Vandaag gemaakt, nog niet geproefd. Ze ruiken heerlijk. Mijne zijn wel wat bleker dan deze op de foto.

  15. Saskia schreef:

    Gisteren met Sinterklaas avond gegeten.. De smaak is goed, maar ik vond ze te ‘compact’. Misschien worden ze wat luchtiger met zelfrijzend bakmeel? Van de schuddebuikjes door het beslag heen proef je weinig meer, dat vond ik jammer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Muffins zijn altijd wat compacter, dat hoort zo. De muffins die je hier in de supermarkt koop zijn meer cakejes dan muffins. In dit bericht lees je er alles over: http://www.laurasbakery.nl/cupcakes-versus-muffins/
      Zelfrijzend bakmeel zal het ook niet luchtiger maken. Want dat is hetzelfde als bloem + bakpoeder. De schuddebuikjes worden inderdaad wat zachter maar ik proefde ze zelf wel goed. Misschien halve pepernoten gebruiken de volgende keer?
      Liefs, Laura

  16. Laura schreef:

    He laura
    Ik heb ze ook gemaakt maar wij vonden ze echt lekker.
    Ik heb het gedaan hoe jij het hebt gezegd maar ze waren niet goed van binnen gaar had ze al langer er in laten zitten.
    En we misten wat aan de smaak jammer

    1. Laura schreef:

      Niet lekker bedoel ik

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Laura,
      Wat jammer dat ze je niet smaakten. Als ze niet goed gaar waren had je ze er nog langer in moeten laten zitten, ook al zaten ze er al langer in. Je kunt dit testen met een prikker, als deze er schoon uit komt is hij gaar. De baktijd verschilt per oven. Als je smaak mist kan je ook nog wat extra kruiden toevoegen. Ik proef altijd even van het beslag om de smaak te testen.
      Liefs, Laura

  17. Sarah schreef:

    Hallo,

    vanavond geprobeerd de muffins te maken, maar tot 3 keer toe is het natte mengsel me mislukt. De eerste keer heb ik de boter even laten smelten in de magnetron, de tweede keer au bain marie en de derde keer, de boter een aantal uur buiten de koelkast gehad en het is dan echt heel kneedbaar. Wanneer ik het bij de melk en de eieren doe vermengt het zich niet en vormt de boter zich tot kleine rondjes. Het lijkt haast wel een soort stremsel van wanneer je kaas maakt. Wat gaat hier mis? Moet ik vloeibare boter gebruiken? Hoe moet ik de boter laten smelten? Ik zou graag reactie krijgen, ze lijken te lekker om telkens te laten mislukken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sarah,
      Wat je beschrijft is volkomen normaal. Dit komt omdat het vet (boter) zich niet hecht aan de andere vloeibare ingrediënten, dat stoot elkaar als het ware af. Net als je zeep nodig hebt om vette handen schoon te krijgen, het water hecht zich niet aan het vet. Als je het mengsel samenvoegt met de droge ingrediënten wordt het een samenhangend geheel. Er gaat dus niets mis hoor, je zult vast heerlijke muffins maken.
      Liefs, Laura

  18. Victoria schreef:

    Beste Laura, ik heb ze gemaakt naar ze waren erg droog. Denk dat ik ze te lang heb gedaan. Geldt voor een combi oven ook 20 min bakken? Daarnaast valt me op dat de papieren vormpjes in elkaar zakken als t beslag erin gaan. Heb je hier tips voor? Gr Victoria

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zet je de papieren vormpjes in een muffinvorm? Het kan ook aan de kwaliteit van de papiertjes liggen, goedkope zijn vaak slap en zakken makkelijk in. Ik heb geen ervaring met een combi oven, maar het klinkt alsof het iets te lang was. Volgende keer even proberen door korter te bakken of de temperatuur wat lager. Ze horen niet droog te zijn!

  19. Paula schreef:

    Ha Laura,
    Een vol bakprogramma voor vandaag en morgenmiddag.
    Zojuist de eerste lading van deze muffins eruit.Ik kon niet wachten tot vanavond (wachten tot morgen was al helemaal gren optie!) dus een lauwe geproefd. Als de familie ze niet goedkeurt weet ik er wel raad mee hoor. hahahaha.

  20. Lian Minnaard schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een ontzettend leuk recept! Graag zou ik een iets gezondere variant willen maken. Zou ik de boter kunnen vervangen door kokosolie? En de bloem mogelijk door speltbl

    1. Lian Minnaard schreef:

      Oeps iets te snel op verzenden gedrukt, maar de bloem vervangen door speltbloem en/of speltmeel?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Heb ik geen ervaring mee bij deze muffins, maar dat kun je zeker proberen. Denk dat het niet al te veel verschil maakt.

  21. Kiki schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb vanavond met veel plezier deze muffins gebakken, ze zijn heerlijk! Alleen mijn muffins zijn nogal bleek gebleven qua deeg.. Ze zijn wel goed gaar en zoals ik al zei, heerlijk. Maar op jouw foto zijn ze zo mooi speculaasbruin, ben ik iets vergeten? Of hadden er meer speculaaskruiden door gemoeten misschien?
    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Het zou aan de kruiden kunnen liggen, maar die hebben niet zo ontzettend veel invloed op de kleur. Heb je verder alle ingrediënten die worden genoemd gebruikt (en geen wijzigingen gemaakt)?

  22. Petra schreef:

    Hoi Laura

    Ja het us zeker tijd weer voor heerlijke geurenvan speculaas enz. Ik maak zelf dan woepies met amandelspijs en van speculaas deeg ( kan ook op woopieplaat) soort van prince koeken naar dan met speculaasdeeg en amandelspijs. Wat ook erg goed bij iedereen bevalt zijn zeg maar kruidnootballetjes maken en dan een in mini cupcake vorm theelepel spijs en dan weer bolletje erop drukken.
    Leuk ook oom met kinderen te doen doe ik met kleindochter.
    Misschien vond je dit wel leuke tip
    ( ik strijk ze wel af met ei of koffiemelk en naar keuze amandel schaafsel erop) op woepies leuk koekvorm indrukken) terwijl ik dit dus tik loop het water al in de mond haha succes met je site en baksels gr

  23. Geertje schreef:

    Heb ze net gebakken zijn nu afgekoeld echt goed gelukt ze smaken heerlijk maar vond ze een beetje flauw toch, moet er misschien een beetje zout bij maar verder zagen ze er super uit

    1. Laura schreef:

      Misschien waren jouw kruiden minder sterk van smaak, daar zou je ook een beetje extra van toe kunnen voegen.

  24. Anja schreef:

    Net met drie meiden van drie de gevulde variant gemaakt mini’s in een apparaat waren wat droog maar kan je wel snel proeven 🙂 nu de andere in de oven erg leuk om samen te doen
    Dank je

  25. Marloes schreef:

    Als ik deze muffins met amandelspijs wil maken, hoe moet ik dan te werk gaan? Gaat de spijs bijv. mee de oven in? En hoe voeg je het toe aan het muffin mengsel?

    1. Laura schreef:

      Ik zou het in kleine stukjes toevoegen aan het beslag, maar de kans is groot dat ze allemaal naar de bodem zakken.

  26. Lisa schreef:

    Hallo Laura,

    Als ik mini muffin wil maken (heb een bakvorm voor 24 mini’s), heb ik dan dezelfde hoeveelheden nodig of heb ik veelste veel? En moeten deze mini’s ook 20 minuten in de oven?

    Groet

    1. Laura schreef:

      je kunt ongeveer 36 mini’s maken met dit recept, zou ze zo’n 12 minuten bakken

  27. Anja schreef:

    Weer een super leuk recept ,ik heb er een klein beetje amandel spijs in gedaan ,?
    Ze zien er erg leuk uit ,bedankt weer .

  28. Anke schreef:

    Heb vandaag de muffins gemaakt met de kinderen maar wij misten iets aan de smaak. Beetje flauw terwijl we toch ruim met de kruiden zijn geweest. Het deeg rook ook heerlijk naar speculaas. Maar dit komt niet terug in de muffins. Ook zijn ze heel licht van kleur. Verder zien ze er wel mooi uit. Hadden we bruine basterdsuiker moeten gebruiken misschien?

    1. Laura schreef:

      gewone (fijne) kristalsuiker is prima, misschien zijn jouw kruiden niet zo sterk van smaak als die van mij.

    2. Anke schreef:

      Dat kwam ik ook opzoeken… de mijne zijn ook lang niet zo bruin als op de foto en volgens mij ook niet met een extra eetlepel kruiden. Staan af te koelen dus proeven moeten we nog..

  29. Tonny van Horrik schreef:

    Hallo Laura, zou ik de boter kunnen vervangen door olie te gebruiken.en hoeveel olie zou ik dan moeten gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Kun je zeker proberen, ik zou dezelfde hoeveelheid aanhouden

  30. Marianne schreef:

    Vanmiddag de speculaas muffins gemaakt. Ik heb er een klein balletje amandelspijs in gedaan.
    Ze zijn echt te lekker!!!!

    Groetjes, Marianne

  31. Ria schreef:

    Ik heb van morgen de muffins ge maakt met gesmolten roomboter!
    En ze zijn heerlijk. En vorige week heb ik er ok gemaakt maar dan met zonnebloemenolie 120 ml die waren niet zo lekker van smaak .

    Groetjes Ria ?

  32. Mieke schreef:

    Heerlijk recept. Alles is goed gelukt. Juiste samenstelling en smaak. We genieten ervan.

  33. Linda schreef:

    Welk merk speculaas kruiden gebruik je?

  34. Saskia Claassen schreef:

    Gisteren heb ik deze muffins gemaakt. Ze zijn bij mij ook wat lichter van kleur geworden. Maar dat is geen bezwaar. Wat ik wel jammer vind, is de wat flauwe smaak. Anderen hebben dat hierboven ook aangegeven. Ik heb zelfs nog extra speculaaskruiden toegevoegd. Ik had geen tijd meer voor amandelspijs erin. Dat zal de smaak wel goed doen denk ik. Mijn oplossing om de smaak wat op te peppen: strooi er wat poedersuiker overheen! Dat staat ook nog eens mooi!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat vervelend! Ik ga ze binnenkort ook nog eens opnieuw uitproberen om te kijken hoe dat nu kan.

      1. Saskia schreef:

        Ik ga ze ook nog een keer maken, met jouw speculaaskruiden.
        Wat trouwens ook lekker is voor erover heen is kaneelsuiker!

  35. Jeannette schreef:

    Kun je ipv schuddebuikjes ook pepernoten of speculaasjes gebruiken?

    1. Saskia schreef:

      Dat heb ik wel gedaan, pepernoten erin en schuddebuikjes erop.

  36. Hennely schreef:

    Ze waren bij mij niet helemaal gaar. De smaak was erg vast, droog en broodachtig. Hoe kan dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk heb je het beslag dan iets te lang gemixt, zou dat kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *