Basisrecept vanille cupcakes

Gepost: 20 april 2013 Laatst bewerkt: 28 februari 2024
Basisrecept vanille cupcakes
554

Het perfecte basisrecept voor vanille cupcakes. Met dit recept voor cupcakes kun je eindeloos variëren in smaken en met of zonder botercrème!

Wat zijn cupcakes?

Cupcakes zijn simpelweg kleine (eenpersoons) cakejes die je afbakt in de baking cups van een cupcake bakvorm. Vroeger werden cupcakes geserveerd bij de high tea en werden ze afgebakken in theekopjes, daar is de naam ‘cup’cakes zeer waarschijnlijk van afgeleid.

Tegenwoordig worden cupcakes voor heel veel verschillende gelegenheden gebakken. Van babyshowers tot verjaardagsfeestjes, of gewoon als leuke middagactiviteit in het weekend. En dan worden ze over het algemeen natuurlijk ook prachtig versierd.

Wil je meer weten over cupcakes (en tegelijk leren over het verschil tussen cupcakes en muffins)? Ik schreef er een uitgebreid artikel over.

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bekijk en bestel!

Afbeelding

Hoe moet je cupcakes bakken?

Een goed begin is het halve werk kan ik eigenlijk wel zeggen, want met een goed cupcake basisrecept kan iedereen lekkere cakejes bakken. De basis voor dit recept lijkt op mijn recept voor vanillecake, alleen heb ik de hoeveelheden in dit recept aangepast. Daardoor kun je met dit recept precies 12 cupcakes bakken, handig he?

Toch zijn ook de verhoudingen van dit cupcake basisrecept een klein beetje anders, er zit bijvoorbeeld minder suiker in. Want ga je cupcakes maken, dan maak je vaak ook nog een lekkere zoete topping. Dus dan is het fijn als de cakejes zelf niet al te zoet zijn.

Het recept zelf is erg makkelijk! Je zult zien dat je het cupcakebeslag binnen een handomdraai gemaakt hebt en dat geldt ook voor de baktijd van cupcakes. Als je het beslag klaar hebt, hoef je het alleen nog maar over de vormpjes te verdelen en daarna kun je de kleine cakejes bakken. Je schuift ze maximaal 20 minuten de voorverwarmde oven in en klaar zijn ze.

Welke andere cupcake smaken kan ik bakken?

Fijn is ook dat je dit cupcake basisrecept als basis kunt gebruiken voor heel veel verschillende smaken cupcakes. Ik heb de afgelopen jaren al de nodige mooie cupcake smaken voor je uitgeprobeerd.

Dit zijn de meest populaire smaakcombinaties die ik op Laura’s Bakery met jullie heb gedeeld:

Wat is jouw favoriet cupcake combinatie? Of bak jij het liefst deze vanille cupcakes?

chocolade cupcakes

aardbeien cupcakes

Cupcakes versieren

Nadat je de cupcakes hebt gebakken, is stap 2 het versieren ervan. Je kunt er uiteraard voor kiezen om cupcakes zonder botercrème of decoratie te maken. Een ‘kale’ cupcake is namelijk ook heerlijk.

Maar persoonlijk vind ik het extra leuk om versierde cupcakes te maken. Dat kan bijvoorbeeld met botercrème of fondant. Zowel om cupcakes met fondant te bekleden, om ze te vullen of anders te versieren, heb ik al veel lekkere recepten online staan. Een aantal tips:

Cupcakes met vulling

Cupcakes met fondant

Lees ook eens mijn how-to hoe je een cupcake het beste strak kunt bekleden, waarna je het cakeje verder kan versieren. 

Cupcakes met botercrème

Cupcakes zonder botercrème

cupcakes basisrecept - Baktips cupcakes droge bodem-1a

Met deze tips bak je de mooiste cupcakes

Welke cupcake bakvorm moet ik gebruiken?

Dit recept is passend voor exact 12 cupcakes, daarom is het handig om een muffins & cupcake bakvorm te gebruiken waarin je tegelijkertijd 12 cupcakes kunt bakken. Zelf gebruik ik deze vorm. Let er wel even op dat deze in je oven past, maar in een reguliere oven zal dit makkelijk passen.

Hoe krijg je cupcakes mooi plat? 

De regel die ik altijd aanhoud is om de vormpjes voor twee derde te vullen met beslag, hiermee krijg ik altijd een goede hoogte. Wel heb ik meestal een klein ‘bolletje’ op mijn cupcakes. Indien je dit niet wilt kun je na het bakken een broodplank op de cupcakes leggen. Je moet ze dan uiteraard wel gebakken hebben in een cupcake bakvorm.

Waarom zit er een scheur in mijn cupcake? 

Dan was de oventemperatuur te heet. Ik leg er in dit artikel alles over uit.

Waar koop ik de beste cupcakevormpjes? 

Ik heb een regenboog aan cupcakepapiertjes in huis, grotendeels van het merk House of Marie. Die vind ik zelf erg prettig werken. De papieren vormpjes zet ik altijd in een cupcake bakvorm, zodat ze niet uitzakken in de oven maar een mooie vorm krijgen.

Waarom zakt mijn cupcake in? 

Het hoort dat de gebakken cakejes een heel klein beetje inzakken (of krimpen) tijdens het afkoelen. Maar als ze te erg inzakken, dan kan dat komen doordat je het beslag te lang hebt gemixt, omdat het beslag te vochtig was óf omdat de cupcakes simpelweg nog niet gaar waren. Lees hier alles over hoe het kan dat cupcakes inzakken na het bakken.

Hoe lang moet je cupcakes laten afkoelen?

Nadat jouw cupcakes gaar zijn (altijd even controleren of een houten satéprikker of caketester schoon uit de cake komt), kun je ze uit de oven halen. Laat ze eerst een paar minuten in de vorm afkoelen, maar haal ze er vervolgens uit en zet ze op een rooster waar je de cupcakes volledig laat afkoelen. Dit geldt trouwens ook voor cake en koekjes.

Al mijn tips rondom cupcakes bakken vind je op de handige baktips pagina.

 

Basisrecept vanille cupcakes

Recept afdrukken

4.70 van 334 stemmen

Basisrecept vanille cupcakes

Het perfecte basisrecept voor vanille cupcakes. Met dit recept voor cupcakes kun je eindeloos variëren in smaken en met of zonder botercrème!
Porties: 12 cupcakes
met een muffin bakvorm

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren M
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Instructies

  • Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
  • Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 18 – 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Controleer met een caketester of de cupcakes gaar zijn voordat je ze uit de oven haalt.

Tips

  • Last van vette of vochtige papieren cupcake vormpjes? Strooi dan wat ongekookte rijst op de bodem van je rvs cupcake bakvorm en zet de vormpjes daarop. Lees hier alles over deze handige baktip.
  • Voor een overzicht van alle soorten cupcakes op Laura’s Bakery kijk je hier.
  • Bekijk hier alle baktips en how-to blogposts over cupcakes. 
Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

377 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Ook dit ziet er weer heerlijk uit!!!!

    Groetjes irma

  2. Lobke schreef:

    Hoi,

    Mijn cakejes worden heel bol en groot, en hebben een vreemde vorm. Dit is lastig met versieren. Waar komt dit door?

    Gr. Lobke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Lobke,
      Dat kan aan meerdere dingen liggen eb elke oven bakt net een beetje anders, als ze te groot zijn kun je ze altijd minder vol doen met beslag. Of na het bakken even recht afsnijden of een broodplank erop leggen.
      Liefs, Laura

      1. Ezra Lenssen schreef:

        Welke maat van vormpjes gebruik je? Misschien dat het hier ook aan kan liggen? 5cm of 7,5cm?

        1. Anoniem schreef:

          Ik gebruik altijd 7,5 cm.

        2. Chenefleur schreef:

          Hoi laura, weer een leuk topic,
          Hoe groot maak je de cupcakes. Ik doe zelf cc van 40 gram deeg per stuk, maar heb de indruk dat mensen dit te groot vinden. Dank je wel Grtjs Chenefleur

          1. Laura Kieft schreef:

            Ik weeg het niet in grammen af, bovenstaande hoeveelheid is voor 12 cupcakes.

      2. Gert en annie schreef:

        Klopt
        Heb ik ook gehad

    2. Nadine Wesselink schreef:

      Hoi echt super lekker zeker een aan rader

  3. Chari schreef:

    ze zien er heerlijk uit!
    worden deze cakejes lekker luchtig? en kun je ook 2 of 3 eetlepels verse sinaasappelsap erdoor roeren voor sinaasappelcakejes?
    de groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Chari,
      Deze cakejes zijn inderdaad lekker luchtig. Als je sinaasappel cakejes wilt kun je het best sinaasappelrasp door het beslag doen. Begin met een eetlepel rasp en proef dan even of je het genoeg vindt. Je kunt ook 2 eetlepels sap toevoegen maar dat zal niet voldoende smaak afgeven, rasp doet dat wel.
      Liefs, Laura

  4. Chari schreef:

    Ik heb deze cakejes gemaakt met 3 eetlepels verse sinaasappelsap en wat sinaasappelrasp. Er zit een heerlijke sinaasappelsmaak aan en de textuur van de cakejes zijn goed!

  5. Ina schreef:

    Ik zie dat jou cupcakes mooi zijn vooral dus het boven kapje.

    Ik heb de hamburgers gemaakt maar mijn kapjes waren geknapt en niet mooi.
    Hoe kan ik dit het beste oplossen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      cupcakes ‘knappen’ aan de bovenkant open als de temperatuur te hoog is. De bovenkant is dan al gebakken terwijl het van binnen nog moet rijzen. Door die kracht scheurt de bovenkant open, dat is de enige kant waar het heen kan. Als je de oven op een lagere temperatuur zet gaart de cupcake gelijkmatiger en zal de bovenkant niet knappen. Het is per oven even uitzoeken wat nu de beste temperatuur is.

      1. Ina schreef:

        Dank je wel Laura.

        Ik ga het donderdag meteen weer uitproberen.

        1. Mariette schreef:

          Hoe moet de boter er in? Op kamertemperatuur (poosje buiten de koelkast) of gesmolten?

          1. Laura's Bakery schreef:

            Op kamertemperatuur.

  6. lola schreef:

    hii laura,
    ik zou graag chocolade cupcakes willen maken met cacau.
    zou je door dit beslag een beetje cacau kunnen doen ?
    zodat je een chocolade cupcake hebt ?
    groetjes lola

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Voeg naar smaak cacaopoeder toe en je hebt heerlijke chocolade cupcakes.

      1. lola schreef:

        okee top! ik ga het vanmiddag doen !
        groetjes lola

  7. Uyen schreef:

    Hoi Laura

    Ik bak vaak cakejes volgens dit recept. Ik doe mijn cakejes in een vorm, maar ze worden telkens plat. Ik wil liever dat ze gaan rijzen in de hoogte. Wat doe ik fout?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gebruik je misschien per ongeluk bloem in plaats van zelfrijzend bakmeel?
      En zet je ze in een muffinvorm? Als je de papieren vormpjes los op de plaat zet, rijzen ze opzij en niet in de hoogte. Met een muffinvorm kunnen ze alleen maar omhoog rijzen.

      1. Rebecca schreef:

        Ook in 2020 zijn deze vanille cakejes het beste!!. Top recept ze zijn heerlijk en luchtig. ??

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hahaha! Blijf je ze wel maandelijks testen? 😉

          1. Rebecca schreef:

            Zeker!! Ik maak wel vaker cakejes maar deze zijn echt het lekkerste!!

  8. lotte schreef:

    bij mij zakken ze helemaal in als ik ze uit de oven haal maar de bovenkant is dan gewoon bruin hoe komt dat dan?

    groetjes lotte

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zijn ze wel gaar van binnen? zo niet, dan heeft je oven te hoog gestaan. Je kunt dan nog aluminiumfolie over de vorm doen en verder bakken (worden ze niet nog bruiner) en dan garen ze van binnen nog door. Volgende keer de oven wat lager zetten, dan gaat het hopelijk wel goed! 🙂

  9. KnutzEls schreef:

    Handig dat het de juiste hoeveelheid is voor 12 cupcakes. Ze zien er heerlijk uit en vanavond ga ik ze bakken, met abrikozen en cocos vulling. Misschien komen ze wel op mijn blog (www.knutels.nl) maar natuurlijk met de vermelding dat het basisrecept van jou is!

  10. Corianne schreef:

    Hey Laura, ik heb voor het eerst je basis recept gebruikt en ze zijn best goed gelukt 🙂
    Ze waren mooi bol… alleen na het bakken haalde ik ze uit de oven om ze af te laten koelen… en toen zakte ze wat en “rimpelde” (slonken) ze wat, haha 😛
    Geen idee waarom, misschien heb jij een idee??

    Sommige knapte ook iets van boven, maar ik las net bij iemand anders dat ik dat de temperatuur iets om laag moet zetten

    Ik ga jouw basis recept op mijn blog zetten met uiteraard een link naar jouw site en alle credit is voor jouw 😉

    Dankt voor je geweldige recept en je site… ga zo door meis! 🙂
    Liefs Corianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Corianne,
      In dit bericht lees je over de ‘knappende’ bovenkant: http://www.laurasbakery.nl/5-veelgestelde-vragen-1/
      Het is normaal dat (cup)cakes inzakken als ze uit de oven komen. De warme lucht in cupcake koelt af en koude lucht neem minder ruimte in beslag. Die luchtige bellen in je cupcake krimpen dus als het ware en daarmee zakt je cupcake iets in.
      Liefs, Laura

  11. Beste Laura schreef:

    Ik wil heel graag jouw cupcakes maken want ik ga om 4 uur naar een feestje,
    maar ik heb alleen Becel gold boter in de koelkast liggen kan het daar mee ook?
    Ik heb nog een vraagje ik weet niet hoe ik alles moet wegen want ik heb geen keuken weegschaal en ik wil jouw cupcakes heel graag maken en meenemen naar dat feestje?

    Alvast bedankt Laura

  12. Megan schreef:

    Ik wil heel graag jouw cupcakes maken want ik ga om 4 uur naar een feestje,
    maar ik heb alleen Becel gold boter in de koelkast liggen kan het daar mee ook?
    Ik heb nog een vraagje ik weet niet hoe ik alles moet wegen want ik heb geen keuken weegschaal en ik wil jouw cupcakes heel graag maken en meenemen naar dat feestje?

    Alvast bedankt Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Megan,
      Je kunt geen ‘boter voor op brood’ gebruiken om te bakken. Daarvoor moet je toch echt een pakje roomboter halen. Margarine kan eventueel ook als je dat wel hebt thuis. Zonder weegschaal wordt het erg lastig om te bakken, dat luistert allemaal heel nauw namelijk. Als je vaker wilt bakken kun je het best een keertje een keukenweegschaal kopen.
      Liefs, Laura

  13. Megan schreef:

    Bedankt Laura

    1. Eva Vis. schreef:

      Ik heb een vraag.
      Ik maak deze regelmatig maar zou ze nu willen versieren met marsepein en een foto van ouwel.
      Maar, bij mij zijn ze meestal best bol als ze klaar zijn. Hoe zorg ik dat ze bovenop wat platter zijn zodat ik ze leuk kan versieren?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Op een lagere temperatuur gaar bakken, of: de bovenkant eraf snijden na het bakken 😉

  14. Megan schreef:

    Beste Laura,

    Moet er geen melk in cupcakes beslag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit recept is geen melk nodig 🙂

  15. lynn schreef:

    ik wil er een soort aardbeien kwark opdoen als het uit de oven is, moet het cakeje dan eerst afgekoeld zijn?

  16. lynn schreef:

    en wat voor suiker met erbij? is witte basterdsuiker goed?

  17. lynn schreef:

    ik heb hem al gemaaakt met witte basterd suiker, en eerst laten afkoelen en daarna de soort van aardbeien kwark erop gedaan, het is een heerlijk cakeje geworden, thnx laura!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen dat het al is gelukt, klinkt als een heerlijke combinatie 🙂

  18. suus schreef:

    Hoi Laura,

    ik heb vandaag voor het eerst deze cupcakes gemaakt, ze waren erg lekker, maar ik vroeg me af ik de vanille smaak wat sterker kan krijgen? Moet ik er dan meer vanillesuiker doorheen doen of kan ik die dan beter vervangen door een vanille-extract?

    En ik vroeg me af of ik her recept simpelweg kan halveren of verdubbelen als ik minder of meer cupcakes wil maken?

    groetjes suus

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Suus,
      Je zou wat extra vanillesuiker kunnen toevoegen maar vanille extract doet het ook goed!
      Het recept kan je prima verdubbelen of halveren, beide doe ik regelmatig!
      Liefs, Laura

  19. suus schreef:

    Hoi Laura,

    Dank je wel voor je reactie,
    ik heb de cupcakes nu met wat vanille essence gemaakt en nu is de smaakt wat sterker.

    Ik heb nog een vraagje,
    beide keren kreeg ik mijn cupcakes niet helemaal gaar van binnen / goed gerezen.
    Ik heb ze deze keer al een op een stuk lagere temperatuur gebakken (150), Moet ik ze dan op een nog lagere temperatuur bakken, of kan het ook aan het mixen liggen?

    Hoelang moet ik door blijven mixen als alles gemengd is?

    Groetjes Suus

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Suus,
      Als je cupcakes nog niet helemaal gaar zijn moet je ze langer in de oven laten zitten. De baktijd verschilt per oven en het kan natuurlijk dat jouw oven net iets meer tijd nodig heeft. Daarvoor hoef je dus niet de temperatuur te verlagen. Als je de temperatuur al verlaagt dan moet de baktijd verlengt worden. Het ligt in ieder geval niet aan het mixen dat je cupcakes niet gaar worden. Zelf mix ik het beslag altijd nog zo’n 4 minuten door.
      Liefs, Laura

  20. Bea schreef:

    Hey,
    Inderdaad deze cupcakes zijn heel lekker, al verschillende keren gemaakt.Met chocolade druppels, met lemoncurd in het midden of jam. Allemaal heel lekker!
    Mijn lieveling is met bosbessen, maar heb een probleem. Al mijn bosbessen zakken op de bodem van mijn cupcake, ik meng alles tesamen.Wat doe ik verkeerd,Laura?
    Doe zo verder, dit is mijn lievelingssite.
    Groetjes. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Bea,
      Haal je bosbessen even door wat bloem heen. Het laagje bloem om de bessen zorgt ervoor dat ze niet naar beneden zakken 🙂

  21. Miranda schreef:

    Hoi laura,

    Ik heb vanavond dit recept gebruikt om cupcakes te maken. Maar na 20 minuten waren ze nog niet gaar. Toen weer 20 minuten en ze zijn nog steeds niet gaar, ook afgedekt met aluminium folie. Ik heb me aan het recept gehouden, maar wat kan ik verder nog doen?

    Groetjes Miranda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wel heel vreemd dat ze na 40 minuten nog niet gaar zijn. Had je de oventemperatuur wel goed staan?

  22. meg schreef:

    Hallo Laura, de cakejes zijn heeeerlijk. Ik heb de vanillecreme ook gemaakt, maar vind m persoonlijk nogal zoet. Kan ik de suiker halveren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, maar dan wordt de smaak wel veel boteriger.

  23. Angela schreef:

    Hoi Laura,
    Geweldige dingen allemaal om te maken. Ik ga voor de verjaardag van mijn dochter cupcakes maken om te trakteren op school. Als ik ze de dag ervoor maak hoe houd ik ze dan het beste vers??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Angela, daar heb ik op mijn andere blog een handig artikel over geschreven: http://www.handigebaktips.nl/cupcakes-bewaren/

  24. liloo schreef:

    Bedankt voor dit recept, ze waren echt super lekker.
    grt Liloo

  25. gerrieke schreef:

    Bij mij worden de cupcakes nooit mooi bol. Hoe kabn ik ze het best vullen door dit te verkomen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baking cups kun je het best voor 2/3 vullen. Je krijgt ook een luchtiger resultaat door je bloem te zeven.

  26. Sylvia schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een heerlijke cakejes! Alleen hadden we er toch nog meer dan 12 cakejes van kunnen maken, maar nu waren ze wat groter. Vonden de kinderen niet erg. Bedankt voor het simpele recept, gaan we zeker vaker maken.

  27. Zoë schreef:

    Wauw wat een geweldige website is dit!
    Ik ben zelf gek op bakken en ben nu voor de feestdagen weer leuke ideeën aan het opdoen.
    Maar jouw blog vind ik zo leuk! Deze blijf ik zeker volgen 🙂
    Je hebt er een trouwe lezer bij hoor 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      wat leuk, welkom! 😀

  28. Almira schreef:

    Ik heb de cupcakes gebakken met magarine ze waren iets te droog. Nu wilde ik even weten als ik dan zonnebloemolie in de plaats kan gebruiken of moet het perse met roomboter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ze te droog zijn heb je ze waarschijnlijk iets te lang gebakken. In dit recept kun je geen zonnebloemolie gebruiken, roomboter is het best.

  29. Laura schreef:

    Op hoeveel graden moet de oven voorverwarmen? Grts

  30. Lianne schreef:

    Goed recept!!! Handig dat je geen melk hoeft te gebruiken, dan duurt het bakken langer. Ik had zelf geraspte grapefruit in het beslag gedaan. Het was super lekker! En in de botercrème had ik walnoten gedaan. Perfecte combinatie. Bedankt voor alle recepten op deze site en leuk dat je zo veel tips geeft in de reacties.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt als een heerlijke variatie zeg! Die ga ik onthouden 😉

  31. Charlie schreef:

    Leuke site Laura

    1. Wind koe schreef:

      Ok

  32. Alie schreef:

    Hoi Laura,

    Aan het begin van het recept vertel je dat je het gebaseerd hebt op de vanille cake maar als ik die 2 recepten vergelijk zie ik dat de verhoudingen anders zijn, je gebruikt bv minder suiker. Is dit bewust zo gedaan?

    Groetjes,
    Alie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben inderdaad begonnen door het cake recept gewoon iets te verminderen, maar wel dezelfde verhouding. Omdat cupcakes over het algemeen nog een zoete topping krijgen, heb ik de cupcakes zelf minder zoet gemaakt door minder suiker te gebruiken. Dus ja, inderdaad bewust een aanpassing gemaakt 🙂

  33. Laurien schreef:

    Hoi Laura,

    Dit is ook een handig recept. Zelf gebruik ik een ander, maar komt op hetzelfde neer. Ik heb een vraag. De cupcakes die ik tegenwoordig bak, komen los van het bakje aan de onderkant. Ze blijven wel in het papiertje zitten, maar de bodem is hol. Bak ze ook op 175 graden voor 20-25 min en dan zijn de mooi gaar. Kan dit komen doordat ik op een te hoge temp bak? Kan ik dan beter eerst 10 op 150 graden bakken en dan doorzetten naar 175 voor nog eens 10-15 mn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar heb ik toevallig laatst een artikel over geschreven op Handige Baktips: http://www.handigebaktips.nl/waarom-zakken-cupcakes-in-na-het-bakken/

      1. Laurien schreef:

        Dank je wel, die had ik even gemist 🙂

  34. celine schreef:

    hoi hoi,
    zou je in plaats van vanille suiker een vanille stokje kunnen doen, en hoe moet je dat dan voorbereiden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan ook, schraap het stokje dan leeg en voeg het merg toe aan het beslag.

  35. manon schreef:

    Hee Laura,
    Ik wilde vanmiddag wat variaties gaan maken met deze cakejes, maar heb maar 140 gram zelfrijzend bakmeel in huis. kan ik dit aanvullen met bloem en wat bakpoeder? 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      ja hoor, geen probleem! 🙂

  36. Souhaila schreef:

    Heb dit recept gister gemaakt , het was HEERLIJKK

  37. Marie-Josephine Versé schreef:

    Fantastisch recept, makkelijk uit te voeren. Heb ze wel 5 minuutjes langer id. oven gezet. Smullen dat mijn gezin gedaan heeft :D. Bedankt Laura!

  38. Ellen schreef:

    hoi Laura
    Ik wil voor mijn zoontje de hamburgers maken om te trakteren. ik heb even het recept uitgeprobeerd. het ziet er op het plaatje uit alsof je de cupcakes niet in een papieren vormpje hebt gebakken, de randen zijn zo mooi glad. ik heb de vorm dus ingevet en zonder papieren vormpje gebakken maar dan blijft de buitenkant plat en het midden een bolletje ipv geleidelijk bolletje. snap je? zou het aan de randen te hard gaan zeker? hoe los ik dat op? hoe heb jij ze gebakken? wat voor vorm? (siliconen of blik) ze bleven ondanks het goede invetten ook vastzitten.
    Groetjes Ellen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een bakvorm ingevet en bebloemd, een blik overigens. Als ze in het midden zijn opengebarsten lijkt het er op dat de temperatuur iets te hoog heeft gestaan.

  39. Laura schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb de cupcakes gemaakt. Echter zijn ze na 1 dag bewaren in een trommel erg ‘nat’ en plakkerig aan de bovenkant geworden. Ook zijn ze gekrompen in hun papiertje. Wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het lijkt alsof ze misschien nog niet helemaal gaar waren als ze zo vochtig zijn. Dat ze krimpen kan komen door te lang mixen. Misschien heb je iets aan dit artikel: http://www.handigebaktips.nl/waarom-zakken-cupcakes-in-na-het-bakken/

  40. marloes schreef:

    Hoi
    Wat een leuke lekkere site. Vraagje ik wil dit cupcake recept gaan gebruiken voor die cupcake ijsjes die ik ook op je site tegen kwam. Is het bewaaradvies dan hetzelfde of wijkt dat af omdat er dat ijsbekertje omheen zit?
    Gr Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt dan gewoon hetzelfde bewaaradvies aanhouden.

  41. Elke schreef:

    ik maakte je cupcakes eerder voor de bekendmaking van mijn zwangerschap. super lekker!
    nu wil ik deze opnieuw maken voor de babyborrel van onze prinses.
    ik heb goede boter gekocht. kan dit ook dienen of doe ik het beter met gewone bakboter en eventueel met de goede boter iets van beslagje er op?

    Groetjes,
    Elke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik altijd ongezouten roomboter, dat geeft het beste resultaat.

  42. Anaïs schreef:

    Hey laura,
    Moet dat zachte of harde boter zijn?
    Ik heb papieren, rubberen vormpjes en een bakplaat wat is het beste?

    Groetjes Anaïs

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ingrediënten altijd op kamertemperatuur toevoegen. Ik gebruik zelf altijd papieren vormpjes die ik in een vorm zet.

  43. amberrr schreef:

    heyy,
    ik wil graag aardbeiencupcakes maken met gepureerde aardbeien.
    maar hoeveel aardbeien heb ik nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb ik zelf nog niet eerder gedaan, ik zou gewoon beetje bij beetje toevoegen en tussendoor even proeven.

  44. Peggy schreef:

    Hallo Laura,
    We willen dit recept met plantenmargarine maken (i. v. m. melkallergie). Kan dit op de gebruikelijke manier i. p. v. (room) boter?
    groeten Peggy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kun je gewoon 1:1 vervangen.

  45. brenda schreef:

    Ik heb net de chocolade variant gemaakt en ze zijn echt heerlijk!
    bedankt voor je recept!

  46. Nicole schreef:

    Heerlijk recept!!
    Heb ze met banaan en met stukjes chocola gemaakt!! Vooral die met chocola waren heeeerlijk!! Echt een aanrader! Ik heb ze wel op 75graden gebakken omdat ze anders verbranden in de oven. Onze oven is volgens mij niet echt goed.
    Echt heerlijk! ♡

  47. Joanne schreef:

    Hoi!

    Kan ik hier ook stukjes appel en kaneel doorheen doen?
    Bij de basis vanille cake van jou doe ik dat namelijk altijd wel en dat is tot nu toe altijd een geweldig resultaat geweest!

    Groetjes Joanne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook bij dit recept prima! 🙂

  48. Noortje? schreef:

    Hoi
    Ik ben een echte cupcake lover!!!
    Dit is het beste recept ter wereld om lekkere cupcakes te maken!??
    Altijd prijs!
    Jammie…

  49. Bente schreef:

    Echt perfecte cakejes! Super lekker luchtig:) xx Bente

  50. Ingrid G. schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe vertaal je dit recept naar 18 of 24 cupcakes? Ik had alles bij 18, x 1,5 gedaan, maar dat werkte niet (ik denk vooral de 6 eieren een beetje veel..). Wat denk jij?
    Groetjes!
    Ingrid

    1. Laura schreef:

      Ik doe het gewoon x1,5 als ik er 18 wil maken, dat gaat altijd prima. Wat ging er niet goed bij jou dan?

  51. Anita Stoker schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een ontzettend leuke site!!
    Veel leuke en zo te zien lekkere recepten 🙂 .

    Vandaag ga ik eerst beginnen met het basisrecept, en heb nog een paar vraagjes:
    Hoeveel gram reken je voor 4 eieren? Wij gebruiken eieren die direct van de boerderij komen dus maten M/L kan wat verschillen.
    Maakt het ook nog uit of je gezouten of ongezouten roomboter gebruikt? omdat je namelijk snufje zout toevoegt.
    Wanneer alles is toegevoegd hoelang mix je dan nog door? 2 minuten op hoogste stand om het lekker luchtig te krijgen?

    Groetjes,

    Anita

    1. Laura schreef:

      1 M ei weegt gemiddeld 50 gram. Daarmee lukt het prima, maar ik vind zelf L eieren prettiger werken (ongeveer 60 gram).
      Verder gebruik je altijd ongezouten roomboter voor het bakken. Mocht je toch een pakje gezouten roomboter hebben, laat dan het snufje zout weg. Mix niet te lang door, gewoon tot het goed vermengd is 🙂

      Veel bakplezier! 😀

  52. Sofie schreef:

    Wat een heerlijk recept. Ik heb het net uitgeprobeerd (maar dan gehalveerd, voor zes cupcakes), ik heb het alleen wel gemaakt met ongezouten roomboter uit een kuipje. Maar ook dat werkte prima. Ik heb het vandaag gemaakt als test voor 25 december (ik wil dit serveren naast tomatensoep, een klein cupcakeje), maar nu heb ik een vraag: zou hier ook iets van citroenrasp erdoor kunnen of kun je dit juist beter bewaren voor de topping? Ik was van plan een topping erop te doen en dan met versiersel van fondant dat betrekking heeft tot kerst, waarschijnlijk een kerstmuts en wat sneeuwvlokjes als dat lukt 🙂 Ik hoor graag van je. Bedankt voor het delen in ieder geval en alvast bedankt voor je antwoord.

    1. Laura schreef:

      In principe kun je zowel de cupcake als de topping op smaak brengen. Ik zou dan wel kiezen voor citroenrasp.

  53. Dimi schreef:

    Hi Laura,
    Ik wou van dit basisrecept chocoladecupcakes maken maar met cacaopoeder kreeg ik niet echt een uitgesproken chocoladesmaak. Kan ik ook gesmolten chocolade toevoegen en hoeveel?
    Groeten

    1. Laura schreef:

      Beide kan. Als je cacao poeder toevoegt kun je het best er een papje van maken met een klein beetje water of melk. Ik voeg meestal 4 volle eetlepels toe op één recept. Gesmolten chocola kan ook, ik zou beginnen met 75 gram. Het is echt een kwestie van proberen tot je de smaak hebt die jij lekker vindt.

  54. Fadoua schreef:

    Hallo,

    Hoe moeten de verhoudingen zijn als ik alleen meel en bakpoeder in huis heb ipv zelfrijzend bakmeel?

    Mvg, Fadoua

  55. Fadoua schreef:

    Hoi laura,

    Ik heb vandaag zelfrijzende meel gehaald en heb de cupcakes dan eindelijk kunnen bakken.
    Ik vind de cupcakes lekker van smaak, het enige nadeel vind ik de sterke roomboter smaak.

    Voor de volgende keer zal ik wel wat minder roomboter willen gebruiken. Moet ik om die reden de verhoudingen veranderen?

    Liefs Fadoua

    1. Laura schreef:

      Als je boter wilt verminderen, moeten eigenlijk alle andere ingrediënten ook in verhouding mee veranderen. Maar dan houd je dezelfde verhoudingen en dus ook dezelfde smaak. Je zou kunnen experimenteren door alleen de boter iets te verminderen (of een ander soort boter gebruiken).

  56. erika schreef:

    je hebt echt een super site!!
    wel ff een vraagje…ik wil cupcakes gaan maken en ik vergelijk altijd een beetje met verschilldende recepten, nu zie ik dat eigenlijk bijna alle recepten met 2 eieren worden gemaakt en die van jou met 4 heeft dat een rede!??

    1. Laura schreef:

      Is de hoeveelheid cupcakes dan wel hetzelfde?

  57. Amanda schreef:

    Hoi Laura, ik heb je cupcakes al een aantal keer gemaakt en loop tegen 2 dingen aan: na 20 minuten zijn ze nig vochtig van binnen dus bak ik ze 5 tot 10 minuten langer, maar dan worden ze weer een beetje droog. Misschien op een lagere temp? Het tweede is dat de boter ‘eruit lekt’. Als ik de cupcakes in het bakblik laat afkoelen wordt de onderkant heel vettig, zelfs door het bakvormpje heen. Wat kan ik hieraan doen? Nu haal ik ze maar zo snel mogelijk uit het blik, maar dat helpt niet heel erg.

    1. Laura schreef:

      De vettige onderkant heeft met de papiertjes te maken. Goedkope papiertjes van slechte kwaliteit hebben dit helaas. 5 tot 10 minuten langer is wel heel erg veel als je nagaat dat de aangegeven tijd 20 minuten is. Je kunt beter 2 minuten toevoegen en dan nog eens controleren.

      1. Nienke schreef:

        Ik heb hetzelfde probleem. Welke cupcakevormpjes gebruik jij Laura?

        1. Laura Kieft schreef:

          House of Marie meestal

  58. Nette schreef:

    Owwwwwwwww ik eet koolhydraatarm.. Maar ik vertik om mijn taarten enz voor verjaardagen zonder koolhydraten te doen.. Gebak hoort slecht te zijn..
    Deze zonet voor een verjaardag gemaakt en heerlijk van het beslag geproefd..
    Owwwwwww zelfs dat is lekker.. De zoetige suikers en de fijne calorieën en koolhydraten gleden geweldig naar binnen.. Heerlijk!

    1. Laura schreef:

      Haha, goed om te horen! 😀

  59. Kelly schreef:

    Hoi Laura,

    ik lees net je recept, en dat je ook cacao poeder er door kan doen voor een chocolade smaak.
    Moet je dan de vanillesuiker eruit laten? En geld dit dan voor elk wenselijke smaak?

    Groetjes Kelly 🙂

    1. Laura schreef:

      Ik laat de vanillesmaak zelf niet weg als ik cacaopoeder toevoeg. Op deze manier kun je heel veel soorten smaken cupcakes maken 🙂

  60. Marcel schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil dit recept gebruiken voor een bakblik met 24 mini cupcakes.. Kan dat wel of moet ik het recept en de baktijd aanpassen??

    Groet,
    Marcel

    1. Laura schreef:

      Dat kan, je houdt dan wel wat beslag over. De baktijd kort je in naar 12-15 minuten.

      1. Sarah schreef:

        Hai,

        Super recept, ik ben fan!
        Klein vraagje.
        Heb ook mini cupcakes gemaakt, 175 graden 15 min. Heb ze met de spuitzak in het papiertje gespoten, maar ze zijn gerezen van onderaf al. Dus ze raken de bodem niet eens gebakken, zeg maar. Heb je hier wat raad voor?

        Alvast bedankt!
        Groetjes Sarah

  61. Ilse schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb je cakjes gemaakt met appel! Ze waren heerlijk maar na 20 minuten nog niet helemaal gaar. Komt dat door de appel of moet ik ze gewoon nog wat langer in de oven laten?

    1. Laura schreef:

      Door vocht van de appel kan het inderdaad iets langer duren.

  62. Brenda schreef:

    Hoi Laura,

    ik ben van plan om hier witte chocolade stukjes in te doen en geen zoete topping te gebruiken. Moet ik dan meer suiker (dan de 135 gram) aan het beslag toevoegen? Of gewoon het recept aanhouden? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Laura schreef:

      Wat jij wilt, als je van wat zoetere cupcakes houdt zou ik het wel doen en anders niet. Ook zonder die extra suiker lukken ze goed 🙂

      1. Brenda schreef:

        Beste Laura,

        hartelijk dank voor je reactie! Ik heb gewoon jouw recept aangehouden en 150 gram white chocolate chips toegevoegd aan het beslag. Ik had genoeg beslag voor 16 cupcakes. Ik heb de cupcakes gebakken op 140 graden heteluchtfunctie, maar de cupcakes waren na meer dan 26 minuten nog niet gaar. Ik heb ze uiteindelijk toch gaar gebakken door de baktijd te verlengen en de muffin bakvorm halverwege te draaien (de voorste 3 cupcakes waren namelijk wel eerder gaar dan de rest). De smaak van de cupcakes zijn fantastisch en ze zien er ook goed uit. Ze zien er niet ingezakt uit, maar de cupcakes zijn niet luchtig zoals op jouw foto. Het is vrij ‘dense’. Waar zou dit aan kunnen liggen? Ik heb dit met verschillende recepten gehad. Ik heb nooit luchtige cupcakes. Aan de heteluchtfunctie kan het niet liggen, want ik heb de vanillecake, appel-kaneelcake en marmercake van jouw blog ook op de heteluchtfunctie gemaakt en die garen altijd heel netjes en zijn gewoon luchtig. Zou het aan mijn muffin bakvorm kunnen liggen? Ik heb een muffin bakvorm van Zenker voor 12 cupcakes en ik gebruik papieren cupcake vormpjes met een basis van 5 cm (zijn wel goedkope papieren vormpjes). Ik zou zo graag luchtige cupcakes willen die ook gelijkmatig bruin zijn! Ik heb al je baktips inmiddels gelezen en ik heb me overal aan gehouden! Weet jij wat ik verkeerd doe? Alvast bedankt voor je hulp!

        1. Laura schreef:

          Het zou kunnen dat je het beslag té luchtig klopt, daarvan kunnen ze in de oven wat inzakken waardoor ze juist compact worden. Ik zou ook op een iets hogere temperatuur proberen te bakken, probeer bijvoorbeeld eens 160 graden. Gelijkmatig bruin bakken heeft voornamelijk met de oven te maken. Hetelucht ovens zijn vaak voorin (of juist achterin) het warmst. Halverwege de plaat omdraaien helpt al om ze gelijkmatiger bruin te krijgen.

          1. Brenda schreef:

            Hartelijk dank voor je reactie, Laura! Ik mix het beslag op een laag tot medium hoge stand en alleen tot alles net vermengd is. Niet langer dan dat, dus denk niet dat het daaraan kan liggen. Ik denk dat cupcakes zelf met boven- en onderwarmte gebakken moeten worden en hele cakes kunnen wel met hetelucht.
            Ik zal het eens op een hogere temperatuur proberen.

            De cupcakes zijn nu aan de bovenkant een beetje plakkerig. Hoort dit zo? Bedankt voor al je moeite!

          2. Laura schreef:

            Het gebeurt op zich wel vaker dat cupcakes na het bakken een beetje plakkerig worden aan de bovenkant, niets ergs dus 😉

  63. Sanne schreef:

    Hoi Laura ik ga mini cupcakes maken morgen maar werkt het precies dan het zelfde kwa baktijd en verhouding?

    1. Laura schreef:

      Nee, je bakt deze korter, 10-12 minuten

  64. Nelleke schreef:

    Hallo Laura, ik ga toevallig ook mini cupcakes bakken. Het moeten er 150 st worden. Kan ik het beslag in 1 keer maken en dan na elkaar verwerken? Hoelang blijft het beslag bruikbaar of moet ik het tussendoor opkloppen?

    1. Laura schreef:

      Ik denk niet dat je zo’n grote mixer hebt die dat beslag in één keer aan kan, dat zou ik toch echt opdelen in meerdere delen. Beslag zou ik zou snel mogelijk verwerken.

  65. nelleke schreef:

    Klopt ik kan het niet in een keer mixen. Maar ik vroeg me af hoelang ik het beslag als er een portie in de oven staat kan laten staan. Ik wil het achter elkaar verwerken . Groeten Nelleke

    1. Laura schreef:

      Oh zo, als je gelijk doorgaat kan het gewoon blijven staan. Dacht dat je het al één of meerdere dagen van tevoren wilde maken.

  66. nelleke schreef:

    Bedankt voor je reactie 🙂

  67. Priska schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb sinds kort je site ontdekt! Echt nuttige tips en recepten heb je hier! Ik heb net even deze cup cakes gemaakt. Ik heb m’n beslag in 3 verdeeld en heb er vanille, vanille-chocolade en vanille-citroen cup cakes meegemaakt. De eerste lading staat af te koelen en de 2de plaat zit in de oven. Ze zien (en ruiken) er heerlijk uit!

    Alleen, ik heb bovenstaande recept precies gevolgd en ik heb niet 12 maar 23 cup cakes! Ik heb nochtans gewone vormpjes gebruikt en ze zijn toch bijna tot bovenaan het papiertje gekomen… Niet dat dot erg is, alleen maar meer om van te smullen! Ik vond het alleen wat vreemd dat ik bijna het dubbele had 😉

    Groetjes,
    Priska

    1. Laura schreef:

      Dan denk ik dat je misschien een kleinere vorm hebt gebruikt, bij een normaal cupcakeblik is het niet mogelijk om het dubbele aantal eruit te halen.

  68. jane schreef:

    Laura, ik heb nu geen zelfrijzend bakmeel bij de hand. Is het mogelijk om met normale backmeel te doen en gist erbij?

    1. Laura schreef:

      Je kunt normale bloem gebruiken met bakpoeder, geen gist.

  69. Irene schreef:

    Oh Laura wat zijn ze heerlijk en mooi geworden zoals ik wilde.. Straks even toefje botercreme met citroen erop….Het smaakt naar meer… Dank je voor je makkelijke recept… Uit pak vond ik zo vies steeds maar deze ze zijn heerlijk….

  70. A schreef:

    Hoi Laura,
    Leuke recepten heb je.
    Ik heb zojuist deze cupcakes gemaakt met een pistache botercreme erop.
    Ik moet ze nog gaan proeven maar ze zien er al goed uit en ze ruiken ook goed. Ik heb ze 25 min op 180 graden in de heteluchtoven gedaan. Mijn oven wordt volgens mij iets minder warm dan de gemiddelde oven. Alleen lekte de boter door de vormpjes heen. Ik heb lactose vrije boter gebruikt vanwege een allergie, zou het daaraan kunnen liggen?
    Dit was een testrondje van 6 cupcakes. Ik wil volgende wk 24 cupcakes gaan maken voor een feestje en die moeten lactose-vrij zijn. Vandaar dat ik het eerst heb getest.
    Hoe kan ik het lekken van de boter voorkomen?

    1. Laura schreef:

      Dat de boter erdoor komt, ligt eerder aan de vormpjes die je gebruikt. Goedkope vormpjes zijn niet vetvrij waardoor het erdoor komt.

  71. Remco schreef:

    Hallo, kan ik voor mini cupcakes hetzelfde beslag gebruiken maar dan gewoon kleine vormpjes? en hoe lang moeten ze dan in de oven? Gr. Remco

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan. Ik zou ze zo’n 10-12 minuten bakken.

  72. Laura schreef:

    Hoi laura,
    Dit is een super recept.
    Volgende week is mij dochter jarig en geven we een prinssen high tea. Graag wil ik een paar cakejes bakken, nu kwam ik net in de kast ijsspikkels tegen zou ik die meekunnen bakken in het beslag?
    Verder wordt de high tea aangevuld met allerlei heerlijke recepten van je site 🙂

    Mvg laura

    1. Laura schreef:

      Die kun je zeker meebakken, maar het zou wel kunnen dat ze hun kleur verliezen in het beslag (verschilt per merk sprinkles). Veel plezier alvast met het bakken voor de high tea!

  73. Eveline schreef:

    Heerlijk basisbeslag voor cupcakes!
    Heb ze nu voor de gein ook eens in de airfryer gedaan en dat werkt ook prima. 15 minuten op 150C

  74. Esmee schreef:

    Ik heb dit recept al 2x geprobeerd te maken en ik volg de stappen precies zoals er staat maar het wordt geen beslag, het beslag lijkt gewoon op ei met heel veel klonten boter erin, en het is ook helemaal niet stevig. Vind het ook raar dat er geen bloem bij zit. Wat het ik verkeerd gedaan?
    Ik heb het trouwens gemixt in een moulinex keukenmachine

    1. Eveline schreef:

      Heb je er wel zelfrijzend bakmeel bijgedaan?

    2. Laura schreef:

      Er zit inderdaad zelfrijzend bakmeel in het recept, misschien ben je die vergeten?

  75. Laura schreef:

    Heb het uitgeprobeerd en de cakejes smaken heerlijk! Makkelijk recept, meeste dingen heb je altijd wel in huis en je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan 🙂

  76. Anoniem schreef:

    De boter in mijn cakemiz bleef heel lang klonterig. Ik heb precies gedaan wat er stond en niks was over de datum. Hoe kan ik dit voorkomen?

    1. Laura schreef:

      Was je boter misschien niet op kamertemperatuur?

  77. Jill schreef:

    Hele lekkere cupcakes! Vaak werden de mijne weleens iets droog maar door de uitstekende instructies is het goed gelukt! Zo goed dat we ze twee keer gemaakt hebben de laatste 3 dagen! ?

  78. Amanda schreef:

    Hey!

    Heb je enig idee hoeveel mini cupcakes je ongeveer uit dit recept haalt??

      1. kim schreef:

        Hey Laura,

        Ik weet niet of de vraag al langs is gekomen, dus ik stel hem voor de zekerheid nog een keer.

        Mocht je de kristalsuiker eruit willen houden of vervangen met een andere zoetmiddel, hoe kan je dat het beste doen? Ik reageer zelf niet heel lekker op snelle suikers, vandaar ik vaak dingen zonder suiker eet..

        Liefs, Kim

        1. Laura's Bakery schreef:

          Helaas heb ik daar geen ervaring mee!

          1. Kim schreef:

            Oh dan ga ik hem wel eens proberen met kokosbloesemsuiker! I let you know! Voor nu zitten de appelmoes muffins in de oven!

  79. Ingeborg schreef:

    Hoi Laura, zou ik voor het recept van de cupcakes ook de boter kunnen vervangen door olie? Ben niet zo’n fan van boter….

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het bij deze cupcakes nog nooit geprobeerd, maar denk dat het wel moet lukken.

  80. Monica Bosman schreef:

    Voor het allereerst, dankzij jouw recept, perfecte heerlijke cupcakes gebakken!
    Thnxxxx

  81. karin schreef:

    Mijn combi oven kan op 160 of op 180 graden. Welke moet ik nu kiezen en hoe lang?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan. Bij 180 iets korter bakken en bij 160 weer wat langer.

  82. Melissa schreef:

    Hoi Laura,

    Ik vind dit een heel fijn recept. Het lukt mij alleen niet om de cupcakes zo mooi te krijgen als op de foto. Mijn cakjes barsten elke keer. Ik doe het rooster altijd in het midden van de oven. Heb je een tip om de cakejes zo mooi als op de foto te krijgen?

    Groetjes, Melissa

  83. Sherlenne schreef:

    Hoi laura!

    Als ik mini cupcakes wil maken in kleine vormpjes met dit recept, moeten ze dan ook korter in de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja dat klopt, ongeveer 12 minuten zullen ze dan nodig hebben.

  84. Jolijn schreef:

    Hoi vandaag om lekker aan het bakken heb de chocolade en de vanille cupcakes gemaakt en zijn erg mooi gelukt vind ik. Klopt het dat ze wat plakkerig kunnen zijn ofblijven ze zijn eel gaar hoor. Prikker komt er schoonuit.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan soms door bijvoorbeeld luchtvochtigheid gebeuren dat ze bovenop een beetje plakkerig zijn.

  85. Evelien schreef:

    Hallo,

    Ik heb even een vraagje..
    Er staat dat je 180 gram boter moet gebruiken. Bedoel je dan bak boter ?
    Of welke raden jullie aan ?

    1. Laura Kieft schreef:

      er wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld.

  86. Carmela schreef:

    Hoi Laura, ik heb een vraagje mogen we de roomboter vervangen door plantaardige olie gewoon of best niet? Dankjewel

  87. Carmela schreef:

    Hoi, is het mogelijk de boter te vervangen door zonnebloemolie? Indien wel hoeveel ml neem ik dan? Dankjewel

    1. Lian van Rens schreef:

      Het kan, maar ik heb zo niet voorhanden hoeveel je dan nodig hebt. Wellicht even Googlen om daar antwoord op te krijgen.

  88. Willemijn schreef:

    Hi Laura,
    Bedankt voor dit basisrecept. Ik las in de reacties dat je ook gewoon meel kan gebruiken samen met wat bakmeel. Ik heb ook geen zelfrijzend bakmeel in huis, dus mijn vraag is welke hoeveelheid gewoon meel en bakmeel ik kan gebruiken. Bedankt alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt dezelfde hoeveelheid meel nodig, maar je moet dan ook nog bakpoeder (zo’n 2 tl) toevoegen.

      1. Willemijn schreef:

        Hé ik heb helemaal geen melding gekregen van je reactie 🙂 Gelukkig keek ik nog even hier. Dank je wel voor je snelle reactie! Ik ga ze uitproberen.

  89. Bir schreef:

    Waarom zakken ze in ? Laat ik ze niet lang genoeg in de vorm ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan dat ze nog niet gaar zijn, maar het kan ook zijn dat je het beslag te luchtig hebt geklopt. Overigens is het normaal dat ze een beetje inzakken na het bakken hoor.

  90. Willemijn schreef:

    Hoi Laura!
    Ik heb vandaag de cupcakes gemaakt en ik kan je vertellen: ik heb nog nooit zulke goede cupcakes gebakken! Ze zijn heerlijk van smaak, lekker luchtig (bouncy), bovenop een klein beetje knapperig (jammie) en echt goudbruin. Geweldig!
    Enorm bedankt voor het delen. Ik ga verder met keuren 😉
    Groetjes Willemijn

  91. Lotte schreef:

    Kan ik de cupcakes ook invriezen? Zoja wat zijn dan de spelregels? Ik ga ze voor sint bakken en daar een speculaasbotercreme bovenop doen. Maar ik heb er 15 nodig. Dus ik dacht bak er 24 en vries de rest zonder de botercreme in, dan kan ik die p en later tijdstip oppeuzelen. Wat vindt jij?

  92. M schreef:

    Ze smaken heerlijk.. echter ging het beslag schiften toen ik de eieren toevoegde. Alles was op kamertemperatuur. Wat kan de oorzaak zijn?
    Na het toevoegen van het bakmeel verdwenen de klontjes en werd het een mooi beslag.

    1. Lian van Rens schreef:

      Voor het eindresultaat maakt het in dit geval dus niet veel uit. Maar wellicht had de boter moeite om zich te vermengen met de eieren. Een voor een de eieren toevoegen en steeds wachten tot je een glad mengsel hebt en de mixer op een lagere stand zetten kan dit voorkomen.

  93. Emma schreef:

    Ik ben van plan om ook deze cupcakes te maken en ik heb ze al een keer gemaakt dat wa goed gelukt.?
    Ook ben ik met cupcakes bakken altijd aan het experimenteren met smaken en dingen om erin te doen nu ben ik van plan om er chocola en framboos in te doen.
    Ik hoop dat het lekker wordt.???
    P.s het water loopt me al in de mond.

  94. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze cupcakes dit weekend maken, normaal gesproken pak ik een bakmix en daar moet altijd of melk of water bij. Ik was benieuwd waarom dat in jouw recept er niet bij zit.

    Groetjes Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik vrijwel nooit melk of water bij (cup)cakes. Een recept en bakmix zijn wat dat betreft niet met elkaar te vergelijken. Als daar geen boter bij hoeft, zit het er al op een bepaalde gedroogde manier bij, dat heeft dan weer vocht nodig.

  95. Nienke schreef:

    Hi Laura. Suffe vraag wellicht, maar moet je de (papieren) vormpjes die je in het blik stopt nog invetten..? Grt

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat hoeft niet.

  96. Mariska Smits schreef:

    Hoi Laura,

    Even een compliment en een bedankje voor de site! Geweldig! Ik ben zelf een bakfan maar met een geheugen als een zeef vergeet ik altijd de basis. Gelukkig kan ik dan altijd even spieken voor een hoog “oja natuurlijk” gehalte.
    Dus nogmaals dank en ga zo door!

    Groetjes,
    Mariska Smits

  97. Louise Agterberg schreef:

    Hoi Laura, ik zie verschillende cupcake recepten voorbij komen. Bij jou recept staan ook eieren masr ik zie ook recepten zonder ei. Wat maakt dit voor verschil in het resultaat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Een cupcake zonder ei lijkt mij persoonlijk niet lekker, die is nodig voor smaak en structuur.

  98. Elvira schreef:

    Wat een onwijs lekker recept! Je kan er nog leuk zelf alle kanten mee op en het mislukt nooit. Het beslag zelf is ook erg lekker 😉

  99. E schreef:

    met alle respect; met deze hoeveelheid boter kreeg ik cupcakes die bubbelden van het vet na 20 minuten,
    er van binnen zo uit zagen en ook zo smaakten. alles weg gegooid..

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je waarschijnlijk iets niet goed afgewogen of er is iets anders verkeerd gegaan. Ik heb dit recept al talloze keren met succes gebakken (en ben daar niet de enige in).

    2. WCY schreef:

      Ik heb ze ook net gemaakt en idd de cupcakes stonden allemaal in een laagje vet…. binnen is wel ok…

      1. Laura Kieft schreef:

        Als het alleen bij de bodem vettig is ligt dat aan je gebruikte papiertjes. Budget papiertjes staan hier bekend om.

        1. WCY schreef:

          oh echt!? hihihi. Ik heb een doos vol met papiertjes liggen. Ik ga een andere proberen. Je botercreme is helemaal geweldig!!! Thanksss

      2. Vicky Monsieurs schreef:

        Ja, ik merk dat het bij mij ook afhangt van de papiertjes die ik gebruik…gek toch…

      3. Alie schreef:

        Ik heb me helemaal aan het recept gehouden en hier zijn ze echt perfect gelukt.
        Ze zijn gebakken in een heteluchtoven. Misschien kan hier het verschil in zitten?

    3. Laurie schreef:

      Te koude boter gebruiken kan zorgen dat de cake erg vettig wordt doordat de boter niet goed met de andere ingrediënten vermengd is. Boter moet goed op kamertemperatuur zijn

  100. Vicky Monsieurs schreef:

    Hoi Laura,

    Als ik 24 mini-cupcakes wil bakken met dit recept, hoe lang moeten ze dan in de oven staan?
    Dank voor de lekkere inspiratie! Groetjes, Vicky

    1. Laura Kieft schreef:

      mini cupcakes bak je in ongeveer 10-12 minuten

  101. Isabelle schreef:

    Na een mislukte poging met een ander recept, is het mij eindelijk geluk in 1 keer met deze recept?? en wat zijn ze lekker! Wel zorgdn dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn (vooral de boter) Gewoon papiertjes van de xenos gebruikt. Bedankt! I

  102. diana schreef:

    Ik ben een ervaren cupcake bakster, en het recept is gewoon goed. Cakes zijn niet te vet. Eerst een beetje droge rijst in de vorm, dat neemt het vet op.

  103. Marith Dhondt schreef:

    Wow helemaal geslaagd! ik heb deze cup cakes gemaakt voor een spreekbeurt voor mijn klas en ik heb 10 op 10. :))

  104. Daan schreef:

    Hallo ik wil graag 1 bolle cupcake voor een verjaardag wat is hier het recept van?
    Groetjes…

  105. Daan schreef:

    Hallo
    IK wil graag 1 bolle cupcake bakken
    Is hier ook een recept voor?
    Zo ja, welke?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze groter wilt zul je gewoon wat meer beslag in het vormpje moeten doen.

  106. Tate schreef:

    Ik had ook last van het laagje vet op de cupcakes. Maar bij andere recepten zie ik vaak dat de boter naar verhouding is met de andere ingredienten. Kan dit laagje vet zijn omdat we hier 180gr boter gebruiken en bij de rest van ingredienten 135gr? Of doe ik toch iets anders verkeerd? Ik ga ze alvast nog eens opnieuw proberen bakken ? tips zijn alvast welkom!!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je papiertjes vettig zijn ligt dat aan het papiertje, niet aan het recept 😉 . Ik heb er namelijk nooit last van als ik goede papiertjes gebruik.

    2. Noortje schreef:

      Super lekker recept. Ook geen last van vette papiertjes. Ze zijn mooi omhoog gekomen. Deeg was ook royaal, vonden mijn zoontje en ik totaal geen probleem. Lekker snoepen 🙂 dankjewel

  107. Patrick schreef:

    recept werkte bij mij prima – zelfs met de goedkope papiertjes. alle ingrediënten op kamertemperatuur – denk dat dat ook helpt.

  108. Amy schreef:

    Beste Laura, ik heb de cupcakes gebakken in siliconen vormpjes en hierin kwamen ze er raar uit te zien. Nu gebakken met vormpjes van House of Marie en hetzelfde geval. Hoe voorkom ik dat ze er niet uit groeien? Ze staan scheef en de bollingen worden wel hoger maar je ziet de lijntjes van de vorm erin staat zeg maar. Jammer dat ik gee foto kn bijvoegen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ze minder vol doen, dat ze scheef rijzen komt waarschijnlijk door hetelucht, die blaast lucht rond en dat heeft invloed op de vorm.

  109. femme schreef:

    hoeveel graden

    1. Eveline schreef:

      Uit het recept:

      Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten op 175 graden gaar.

  110. Nathalie schreef:

    Oké wauw, ben helemaal onderste boven…ik vond de cupcakes kei lekker! Heb ze gemaakt voor iemand anders en die vond ze helemaal niet luchtig…? Zijn er manieren om de cupcakes meer luchtig te krijgen? Dank je Laura 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze cupcakes zijn zeker wel luchtig. Waarom ze bij jou niet luchtig zijn is zonder verdere informatie lastig te zeggen. En misschien heeft die andere persoon andere verwachtingen, omdat je ze zelf wel goed vond?

  111. Nathalie schreef:

    Ja inderdaad… vind het ook vreemd… ze waren iets vaster zijn mijn mama… maja het klantje moet het natuurlijk ook goed vinden. Misschien toch te lang geklopt? ?

    1. Vicky schreef:

      Ik heb een paar kook- en bakcursussen gevolgd en daar werd telkens gezegd om bloem zo kort mogelijk door de rest de kloppen/mixen. Hoe langer je mixt, hoe meer glutenontwikkeling je krijgt en hoe taaier het deeg wordt. Je mag de bloem zelfs nog een beetje zien zitten volgens sommige bakkers.

    2. Laura Kieft schreef:

      Dat kan inderdaad, ik stop altijd met mixen zodra het bloem is opgenomen.

    3. Maaike schreef:

      Geweldig recept, bedankt! 60 cakejes gebakken voor verjaardagstraktatie van onze zoon. Allemaal goed gelukt, met papiertjes van House of Marie

  112. Priscilla schreef:

    Even een vraagje, ik werk altijd met gewoon witte meel en bakpoeder. Enig idee welke verhouding ik dan beste kan aanhouden?

  113. Anita schreef:

    Hoi Laura,

    Eerste keer dat ik het recept probeer, helemaal super! Hoeveelheid beslag t.o.v. de vormpjes ook perfect 🙂 resultaat is mooie fijne cakejes

    Groetjes Anita

  114. Tess schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb al een aantal keer je cupcakes gemaakt en ze zijn super lekker, maar ik krijg ze nog niet helemaal luchtig. De laatste keer heb ik geprobeerd het eiwit van tevoren op te kloppen, maar ook daar werden ze niet luchtiger van. Heb je nog tips?
    Groetjes,
    Tess

    1. Laura Kieft schreef:

      Belangrijk is dat je het beslag niet te lang klopt, zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen is het goed.

  115. Ilona schreef:

    Hoi Laura,

    Ik moet dit weekend proef cupcakes maken omdat ik volgend weekend een babyshower heb en ik heb 2 mensen met een noten en melk allergie, kan ik bovenstaande ingrediënten nemen ? Wil niet dat ze in het ziekenhuis terecht komen hihi.

    Gr. Ilona

    1. Laura Kieft schreef:

      boter kan niet met een melk allergie. Als je niet goed weet wat wel en niet mag, kun je beter even met de mensen overleggen wat ze wel/niet mogen eten.

  116. Chloe schreef:

    Hey Laura,
    Hoeveel mini cupcakes maak je ongeveer met dit recept?

      1. Chloe schreef:

        Super! Dankjewel!

  117. Marjolein Konsman schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil van dit recept honing/vanille cupcakes maken. Zou ik een deel van het suiker kunnen vervangen door honing? Heb je een idee wat de verhoudingen dan zou moeten zijn?

    1. Lian van Rens schreef:

      Wat daar de verhoudingen van zijn weten wij niet. Het vervangen van een deel van de suiker kun je proberen, maar eenzelfde resultaat is dan niet meer gegarandeerd.

  118. Veer3 schreef:

    Net de cakejes gebakken proeft te vele naar ei veder wel lekker.

  119. Samantha schreef:

    Ik maak ze altijd en heb alleen de onderkant wat vettig maar hier geen probleem hoor. Mijn dochter versierd en eet ze met plezier.

    Vandaag wil ik proberen om voedingskleurstof door het deeg te gebruiken om ze roze te maken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Leuk! Veel bakplezier!

  120. Isa schreef:

    Ik heb verkeerde vormpjes gebruikt en nu licht de oven vol met deeg misschien was het ook iets te dun deeg heb jij nog tips groetjes isa

    1. Laura's Bakery schreef:

      De volgende keer goed opletten welke vormpjes je gebruikt? Haha, oefening baart kunst! Succes met de oven schoonmaken Isa 🙁

  121. Marjolein schreef:

    Hoi Laura,

    Ik gebruik altijd jouw recept voor mijn cupcakes, gewoon echt het beste recept. Nu wil ik cupcakes maken voor mijn nichtje, maar die mag alleen maar spelt. Kan ik gewoon dezelfde verhoudingen aanhouden of moet ik daar iets in aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er vanaf of je speltmeel of speltbloem gaat gebruiken. Het laatste zou in principe 1 op 1 tarwebloem kunnen vervangen. Je leest er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/

  122. Rajae schreef:

    Hey ik heb de cupcakes net gemaakt en zij zijn fantastisch ik heb het hele internet gezocht naar een recept en dit recept is echt perfect

    1. Laura's Bakery schreef:

      Super! Veel bakplezier 😉

  123. Jos van Bemmel schreef:

    Vorige week 50 cupcakes gebakken voor een verjaardag met jouw recept! Heb al vele recepten uitgeprobeerd (Nigella Lawson, Rudolf van Veen), maar dit recept is ’t beste!
    Vandaag voor een verjaardag weer 50 moeten bakken. Ik heb 1/3 van de boter vervangen door evenveel zonnebloemolie. Gevolg is nóg smeuïger en luchtiger, maar goede structuur. Belangrijkste verschil is dat ik met 4x jouw hoeveelheden voor 12 cupcakes er wel 70 heb kunnen bakken van normale grootte!
    Voor topping heb ik die van Rutger bakt genomen. Wat meer werk, maar minder vet en heerlijk zalvig.
    Bedankt voor je goede tips.
    Groet, Jos

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen Jos, bedankt voor je bericht en je tips!

    2. José schreef:

      Hoi, gebruikte je dan 60 gram olie of 60 ml?

  124. Jos van Bemmel schreef:

    Na lezing van een aantal van bovenstaande reacties toch een paar opmerkingen over vettigheid en niet luchtig zijn. Mijn ervaring en die van anderen is dat je de boter met suiker lang moet kloppen totdat het geheel duidelijk lichter wordt, bijna wit en er zeker geen suiker meer voelbaar is in het boter-suikermengsel. ook moet je de eieren niet alleen één voor één erbij doen, maar het volgend ei pas als het voorgaande volledig is opgenomen. En inderdaad zoals Laura zegt, zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen stoppen met kloppen. “‘en keer doorslaan met de spatel en de cups vullen. Een iets lager temperatuur maakt dat ze egaler rijzen zonder dat ze openbarsten.

  125. Naomi schreef:

    Hoi Laura!

    Ik ben ontzettend fan van al jouw recepten en maak hier dan ook al een langere tijd volop gebruik van. Echter is het zo dat mijn cupcakes altijd een barst krijgen en dus met een punttopje gebakken worden, waarna ik dit altijd weer lekker aan het afsnijden ben om goed te kunnen versieren. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mn cakes egaal bakken en ze dus niet gaan punten?

    Alvast bedankt!!!

    1. Jos schreef:

      Hoi Naomi,
      Heb je mijn laatste opmerking gelezen en uitgeprobeerd? Zo ja, had het effect? : “Een iets lager temperatuur maakt dat ze egaler rijzen zonder dat ze openbarsten.”
      Bij hogere temperatuur vormt zich al een brosse bovenkant terwijl het midden nog moet rijzen. Die kan dus geen andere kant op dan naar boven en dus barst de brosse bovenkant open.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hi Naomi, de tip van Jos klopt inderdaad. Waarschijnlijk staat je oven net wat hoger of warmer dan de meter aangeeft. Als je ze op een lagere temperatuur bakt rijst het deeg minder snel en egaler.

  126. Kim schreef:

    Kun je dit recept ook gebruiken om een giant cupcake te maken voor een cakesmash? Zo ja, hoe kan ik dan het beste de rekentool gebruiken? Want het huidige recept is natuurlijk niet voor 1, maar voor 12 “normale” cupcakes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat voor een bakvorm ga je gebruiken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah vandaar, dat is ook voor mij zo erg lastig in te schatten. Jos heeft hieronder een goede tip. Dit zou je een keertje kunnen oefenen eerst voor de zekerheid!

  127. Jos schreef:

    Tja Kim dat is een uitdaging! Of je zo’n grote cake met dit recept kunt maken laat ik graag aan het oordeel van Laura over, maar wat betreft de hoeveelheden:
    Ik zou het volgende aanraden: zet de vorm op de weegschaal, zet deze op “0” en giet hem voor 3/4 vol met water. Je kunt nu aflezen hoeveel gram wateren dus hoeveel gram deeg je (ongeveer) nodig hebt.
    Het recept van Laura voor 12 cupcakes weegt totaal ca 650gram. (Dat is dus 650:12= ca 55 gram per cupcake. Ik heb dat even nagemeten met een cupcakevorm en dan zijn de vormen inderdaad voor ca 3/4 gevuld.)
    Stel, de weegschaal staat na vulling met water op 3000gram. Dan moet je de hoeveelheden met 3000:650= 4,6 vermenigvuldigen. snap je ?
    Ik hoop dan Laura het hiermee eens is.

  128. Peter schreef:

    Wij zijn heel blij met dit recept, heerlijk, net wat minder zoet. Ook lekker met stukjes appel en beetje rasp van citroenschil.
    Super lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen! Geniet ervan 🙂

      1. Tessa schreef:

        Hoi Laura,
        Gebruik je hete lucht oven of onder en bovenwarmte voor dit recept?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik gebruik in al mijn recepten onder- en bovenwarmte. Bij hetelucht moet de temperatur 10-20% lager gezet worden.

  129. Sarah schreef:

    Hai,

    Super recept, ik ben fan!
    Klein vraagje.
    Heb mini cupcakes gemaakt, 175 graden 15 min. Heb ze met de spuitzak in het papiertje gespoten, maar ze zijn gerezen van onderaf al. Dus ze raken de bodem niet eens ze gebakken zijn, zeg maar. Heb je hier wat raad voor?

    Alvast bedankt!
    Groetjes Sarah

    1. Laura's Bakery schreef:

      Sorry, ik begrijp je vraag niet goed.

      1. Sarah schreef:

        Oh, toen ik mijn cupcakes uit de oven haalde, en ze wilde opeten merkte ik dat het cupcake zelf de bodem van het papiertje niet raakte, en ze dus te hard gerezen zijn. Desondanks ik ze op het bodempje heb gespoten.
        Weet je wat ik hieraan kan doen?
        Ik ben Vlaamse, misschien gebruik ik de verkeerde woorden. Excuses hiervoor 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee, dan begreep ik het toch wel! Wat maf zeg, zeker als je ze wel echt op de bodem hebt gespoten. Ik snap eerlijk gezegd niet hoe dit kan, sorry!

  130. Jill schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil graag cupcakes maken met een toef botercreme erop. Kan ik dan beter muffins maken of beter cupcakes? Kan ik ook bij dit recept wat chocolade stukjes toevoegen in het beslag?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan, maar cupcakes zijn fijner hiervoor. En stukjes chocolade kan hoor.

  131. Jill schreef:

    Hoi Laura, ik heb de cupcakes gemaakt maar helaas zijn ze best wel vervormd nadat ze uit de oven komen? Weet jij hoe ik dit kan voorkomen?

    Bij jou op de foto zijn ze zo mooi rond. Ik heb de vormpjes in een bakblik gedaan en het beslag gevuld tot 5 cm onder het randje…

    1. Laura Kieft schreef:

      Bedoel je dat de ‘kopjes’ allemaal anders zijn? Dit gebeurt vaak in heteluchtovens doordat er lucht wordt rondgeblazen. Boven- en onderwarmte vind ik zelf prettiger.

  132. Laura schreef:

    Heel lekker ! Maar ik wil er eigelijk een aardbeien smaakje inbrengen. Ik heb het al met verse aardbeien geprobeert volgens een ander recept van je maar we vinden de structuur van de aardbei er niet echt lekker in. Hoe kan ik op een andere manier aardbeiensmaak in het cupcakeje brengen? Ik wil erna een toefje slagroom of dergelijke opdoen en daar een verse aardbei op.

    Groetjes
    Ps. Dankje voor de hulp van vorige keer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vind je van dit idee, dit kan ook perfect met vanille cupcakes: https://www.laurasbakery.nl/valentijn-cupcake-sandwich/
      Anders kun je er ook jam doorheen swirlen.

      1. Laura schreef:

        Dat met de jam lijkt wel wat dus dat gewoon door het beslag mengen ?
        Groetjes

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja, ik zou één of twee tl op het beslag in het cupcake vormpje scheppen en zo er doorheen swirlen

  133. Emilie schreef:

    Hey Laura,

    Hele lekkere cupcakes!
    Deze zal ik zeker nog maken.
    Groetjes,

    Emilie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Super! Thanks voor je berichtje Emilie 🙂

  134. ThFr schreef:

    Hey Laura,
    Ik maak vaak cupcakes en ik gebruik altijd dit recept.
    Mijn familie en vrienden vinden ze heel lekker!
    Ik doe er ook altijd hagelsag XXL in.

    Groetjes Thibault

    PS: ik vind ze ook heerlijk

  135. Annette Hofstraat schreef:

    Hi Laura,
    Vanmiddag de cakejes gebakken. Ben, al zeg ik het zelf, best een ervaren bakker… Het beslag was mooi stevig, kon de vormpjes goed vullen. Eenmaal in de oven liep de hele boel over. Heb nu een soort grote praatcafé met papieren vormpjes er tussenin… Wilde ze morgen cadeau geven aan mijn collega’s, maar dit is echt niet mogelijk. Zo jammer! Geen idee wat hier niet goed gegaan is… Snel naar de winkel om dan maar iets te halen. Niet leuk, geen kerstattentie uit eigen keuken 🙁
    Groet, Annette

  136. Jess schreef:

    Ik wil je alleen maar bedanken voor je geweldige recepten en de duidelijke antwoorden op alle vragen. Wat fijn en bijzonder dat je daar de tijd voor neemt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lief bericht! Dank!

  137. Jos schreef:

    Helemaal eens met Jess!

  138. Dieneke schreef:

    Ik wil graag mijn cupcakes invriezen ivm visite die verspreid over een week komt.
    Welke papiertjes kan ik dan het beste gebruiken?

    Ga morgen je recept uitproberen 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te zeggen! Ik vind de meeste vormpjes prima werken, maar zal een baktest ermee op mijn to-do lijst zetten! Leuk idee!

  139. Annemarie schreef:

    Net de cupcakes gebakken. Zien er precies zo uit als op jouw foto. Ik heb ze iets langer in de over laten staan.

  140. Eva schreef:

    Heyy Laura, ik gebruik dit recept always ik vind het geweldig, kan je in plaats van vanille suiker ook vanille aroma gebruiken??? Groetjes Evaatje

  141. Brina's Kitchen schreef:

    Hoi!

    Kan je de boter ook vervangen voor plantaardige olie?
    Zo ja hoeveel olie moet er dan in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je hebt net iets minder olie nodig dan boter (90% van de hoeveelheid ongeveer)

      1. José schreef:

        Hoi, 90% van 180 gram boter is 162. Gebruik je dan 162 gram olie of 162 ml? Voor water is gram hetzelfde als ml, maar voor olie niet.

        1. Jos schreef:

          Voor allerlei bak-weeg-afmeetberekeningen is deze site handig: https://nl.wikihow.com/Milliliters-omzetten-naar-grammen

          1. Jose schreef:

            Dankjewel Jos

  142. VIVIANE schreef:

    Beste Laura,
    Mag ik het beslag ook gewoon in het hartjes silicone bakvorm van Tupperware doen. Grtjs Viviane

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die ken ik niet, maar lijkt me geen probleem.

  143. Nicole schreef:

    Dit zijn hads down de lekkerste cupcakes die ik ooit heb gegeten. Luchtig en ze bakken prachtig. Top recept!!

  144. Carolinda schreef:

    Hoi Laura,
    Ik ben bezig met de cubcakejes alleen wij hebben een hete lucht oven in huis. Weet je misschien welke temperatuur ik dan moe gebruiken want dat is altijd lager dan boven- onder warmte.
    Groetjes
    PS je recepten zijn geweldig

    1. carolinda schreef:

      Voor iedereen met een hete lucht oven: 155 graden is perfect?

    2. Laura's Bakery schreef:

      10-20% lager dan in het recept vermeld staat

  145. Silke Krieger schreef:

    Hoi Laura!
    Allereerst, super lekkere cakejes!
    Bij ons zijn de cakejes wat droog. Ik las dat dat komt door het goedkopere cake vormpje. Kan er eventueel ook water door het beslag of word dat dan ook opgenomen door het vormpje? Of is het handiger om het in siliconen vormpjes te doen? Omdat dat dan misschien geen water en vet opneemt.
    Groejtes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan ook helpen om ze gewoon iets minder lang (of heet) te bakken, sommige cupcake vormpjes zijn net iets kleiner. Ik zou afraden om water door het beslag te mengen.

  146. joep schreef:

    hallo laura, ik ben op school

  147. Roos schreef:

    Nog nooit problemen gehad met jouw recepten. Toppertje!!
    Bedankt om al dat lekkers te delen

  148. Jamie schreef:

    Hey Laura,

    Ik zou graag met dit recept minu cupcakes maken. Hoeveel mini cupcakes denk je dat ik uit dit beslag kan halen en moet de bak temperatuur of fijd worden aangepast?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk 2-3 keer zoveel cupcakes en 15 minuten bakken, maar dit is een gok, dus hou het goed in de gaten! Leuk als je achter nog even deelt wat je ervaring was voor andere lezers.

  149. Wendy schreef:

    Hey Laura.
    Ik lees dat je ongezoute boter gebruikt. Op dit eiland waar ik verblijf verkopen ze geen ongezoute boter. Kan je gewonen boter gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf niet met zekerheid te zeggen of dat lekker wordt met zoute boter, dat hangt helemaal van de hoeveelheid zout daarin af.

  150. Jos schreef:

    De meeste gezouten roomboters ( in Nederland bevatten ca 1% zout. Dat is dus 1.8 gram in dit recept. Gezien de hoeveelheid bloem en andere ingrediënten is dat geen probleem volgens mij. Géén extra zout toevoegen natuurlijk. Ik gebruik vaker in gebak gezouten roomboter ipv boter en “een snuf” zout.

  151. Anna schreef:

    Super lekker!👍

  152. maya schreef:

    echt super lekker! ik heb ze met banaan gemaakt! mmmmmmm!
    groetjes maya

  153. Pauline Peeters schreef:

    Kun je ook cacao en chocolade chips toevoegen??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja zeker! Ik heb hier ook nog wel een chocolate chip cupcake recept voor je: https://www.laurasbakery.nl/chocolate-chip-muffins/

  154. jan boersma schreef:

    machtig mooi

  155. Kelly schreef:

    Welke maat cupcake vormpjes gebruik je ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Reguliere, die je in elke winkel kunt kopen.

  156. Nadine schreef:

    Had zelf milka dark chocola er aan toegevoegd in snippers maar de cakejes zijn echt super droog helaas..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je ze helaas te lang of te heet gebakken.

  157. Frank schreef:

    Hey Laura, enig idee hoe ik groene cupcakes zou kunnen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar zou ik kleurstof voor gebruiken, of heel veel courgette schil: https://www.laurasbakery.nl/citroen-maanzaad-courgettecake/

  158. Diana schreef:

    Jij gebruikt geen melk in je cup cakes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt.

  159. Bianca schreef:

    Beste Laura,
    Hartelijke dank voor dit recept en jouw andere recepten!
    Door de toegankelijke manier waarop je alles hebt geschreven, durfde ik het aan om 36 Ninjago-cupcakes te maken voor de verjaardagstraktatie van mijn zoontje. Met jouw tips (ook mbt fondant) is dit goed gelukt en ben ik er supertrots op! Dank je wel voor het toegankelijk maken van bakken 🙂
    Groeten,
    Bianca

  160. Jos schreef:

    Helemaal mee eens! Gisteren heb ik op basis van dit recept ca 100 cupcakes gemaakt in twee smaken voor het trouwfeest van mijn dochter. Ook heb ik veel gehad aan de tips over het bewaren al dan niet in de vriezer.
    Jos

  161. Claudine schreef:

    Hoi Laura, mijn dochter heeft koemelk allergie. Nu wilde ik eventueel de roomboter vervangen door plantaardige margarine. Heb je enig idee of dat goed gaat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Claudine, ik heb dat zelf niet getest, maar verwacht niet dat dit problemen op zal leveren.

  162. Kelly schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb je basis bakboek en hierin staan andere verhoudingen (200 gr boter, suiker en zelfrijzend bakmeel). Ik ben nu in de war, wat je het beste recept? Voordat ik je boek had, bakte ik de cupcakes volgens dit recept op je wensen dat ging perfect. Toch een beetje spannend om het te veranderen, juist nu ik ze wil bakken voor een kinderverjaardag. Hoor het graag van je!

    Groetjes

  163. Wendy schreef:

    Hey Laura even een vraagje. Jij gebruikt ongezouten boter.
    De ongezouten boter is hier erg duur. Kan je ook gezouten boter gebruiken?
    En ze verkopen hier geen zelf rijzend bakmeel. Hoe kan je dat zelf maken.
    Thanks

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik doe dat persoonlijk nooit, dus ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Je kunt altijd eens een kleine portie uitproberen. En hier lees je het andere antwoord: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

  164. Jos schreef:

    Ik snap dat Laura hier geen uitspraak over doet, maar ik heb eerder het volgende geschreven:
    De meeste gezouten roomboters ( in Nederland) bevatten ca 1% zout. Dat is dus 1.8 gram in dit recept. Gezien de hoeveelheid bloem en andere ingrediënten is dat geen probleem volgens mij. Géén extra zout toevoegen natuurlijk. Ik gebruik vaker in gebak gezouten roomboter ipv boter en “een snuf” zout.

  165. Nina de Gunst schreef:

    Kun je taartrecepten ook gebruiken voor cup cakes?
    Natuurlijk moet de oventijd wel veranderd worden

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe wel; je kunt bijna alles wel in een grote of juist hele kleine bakvorm (cupcake vorm) maken.

  166. Wendy schreef:

    Hey Laura sorry nog 1 vraagje. Doe jij dit allemaal mixen in een standmixer of handmixer. De vorige keer had ik mijn hand mixer gebruikt maar die is nu kapot heb nu een standmixer, als je de standmixer gebruikt, op welke stand zet je hem dan? En zit er een tijd bij?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik altijd de standmixer. Als er een specifieke snelheid of tijd nodig is dan zet ik dat erbij in het recept. Over het algemeen zou ik kort mixen, tenzij anders vermeld.

  167. Eline schreef:

    Hoi Laura, ik wil graag deze cupcakes bakken met vloeibare margarine voor bakken en braden. Kan dat? En hoeveel boter moet ik dan hebben? 1:1 of minder omdat het vloeibaar is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet doen! Dat is daar immers niet voor bedoeld. Als je roomboter wil vervangen door margarine dan moet je de harde margarine (ongezouten) gebruiken.

  168. Wendy schreef:

    Bedankt. Had je berichtje niet gezien.maar zag bij welke haak je gebruikte bij de standmixer en zag daar al staan dat jij altijd de platte menghaak gebruikt voor cupcakes, vandaar dat ik wist dat je de standmixer gebruikte. Heb de cupcakes gemaakt en zijn goed gelukt. Bedankt, zelfs mijn man vond de cupcake lekker. Thankss

  169. Kelly schreef:

    Hi Laura,

    Nogmaals mijn vraag, hoor graag nog een reactie, dankje!

    Ik heb je basis bakboek en hierin staan andere verhoudingen (200 gr boter, suiker en zelfrijzend bakmeel). Ik ben nu in de war, wat je het beste recept? Voordat ik je boek had, bakte ik de cupcakes volgens dit recept op je wensen dat ging perfect. Toch een beetje spannend om het te veranderen. Hoor het graag van je!

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat in het basisbakboek staat is op basis van mijn basisrecept cake, daar kun je ook prima cupcakes mee bakken (in dat boek laat ik zien hoeveel verschillende recepten je met enkele basisrecepten kunt maken) maar op deze pagina zie je mijn gefinetunede recept voor cupcakes.

  170. Giulia schreef:

    Hoi Laura,
    Zelf heb ik eigenlijk altijd margarine ipv roomboter in huis. Ik vraag me af wat het verschil is tussen cupcakes met margarine en cupcakes met roomboter? Welke zijn lekkerder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi! Daar zit zeker verschil in. Hier lees je er alles over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-roomboter-of-margarine/

  171. eve-lynde schreef:

    hoiii klopt het dat het beslag best dun i en een beetje heel erg oranje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad dat het beslag best dun is (wat je daar al dan niet precies onder verstaat), naar mijn herinnering was mijn beslag niet heel erg oranje. Wellicht heb je erg grote dooiers in de eieren gehad?

  172. Ineke schreef:

    Help wat doe ik verkeerd?!
    Dit recept heb ik meerdere keren geprobeerd, maar de cupcakes zijn hard. En heeel machtig. Ik heb ze ook al wat langer in de oven laten staan. Ik snap er niets van. Wat is de gouden tip hierin?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedoel je met “hard” dat ze niet gerezen zijn? Compact?

  173. Ineke schreef:

    Ze zijn wel gerezen, zo’n mooie platte knapperige laag erop. Maar van binnen zijn ze dan idd compact. Dat is denk het juiste woord.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Aha oke, dat is niet de bedoeling. Lastig om vanaf hier in te schatten waar het precies mis is gegaan, maar wellicht mix je het teveel.

  174. Abby schreef:

    Lekkerste cupcakes ooit!!!! Super luchtig! Ik had er zelf nog wat glazuur op gedaan en sprinkels. Echt een aanrader!!!

  175. Ineke schreef:

    Dat zou goed kunnen… ga dat is proberen te minderen. Dank je!

  176. Ineke schreef:

    Jaaa dat is het!! Fijn dat je dat door had! Scheelt echt enorm…. Dank je wel!

  177. Kim schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb je heerlijke recept vorige week samen met m’n dochter gemaakt de cupcakes waren perfect!nu heb ik ze vandaag gemaakt met gluten vrije zelf rijzend bakmeel van de ah en zijn ze helemaal ingestort en niet zo luchtig!heb jij een tip?ik dacht misschien aan Cream of Tatar er volgende keer bij te doen of misschien los baking powder?

    Lieve groet
    Kim m.

  178. Noor schreef:

    Ik heb deze nu twee keer gemaakt, precies volgens het recept, en ze waren beide keren nagenoeg perfect. Ook na een paar dagen nog lekker! (zonder topping bewaard). Ze zijn niet te zoet en zéker niet droog. Na een aantal basisrecepten te hebben geprobeerd is dit mijn nieuwe go-to!! Bedankt!

  179. Julia schreef:

    Hey,
    ik ben het nu aan het maken, deel al uit de oven, deel moet nog in de oven. Ik heb wel mini-vormpjes gebruikt. 3cm (als ik het goed heb) de onderkant van papiertjes komen er nog best vochtig uit (heb rijst in het bakblik gedaan) sommige cupcakes lijken hol te zijn van binnen, meeste zijn zo ver ik het zie/proef goed. Als ik met prikker erin steek blijft er niks aan zitten… Hoe kan het dat de onderkant zo vochtig is en sommige hol zijn van binnen? Heb ik het beslag misschien te lang/snel geklopt? Ik heb zo’n keukenmachine gebruikt (heb ik net nieuw, dus ben er nog mee aan het oefenen)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan meerdere oorzaken hebben, het kan aan je vormpjes liggen (de kwaliteit) maar ook aan het beslag (te veel olie of te lang of te kort gemixt).

  180. Jos schreef:

    Beste Laura,
    Gefeliciteerd!! Vandaag precies 10 jaar geleden is dit recept online gegaan. En met groot succes gezien het grote aantal reacties. Ook ik heb het recept meerdere malen met succes gebruikt.

  181. Ingrid schreef:

    Hoi Laura, dankjewel voor alle lekkere recepten! Alles wat ik al maakte met jouw recepten, lukte echt goed! Ik heb een vraag je over de versiering van de cupcake. Ik zou ze maken in de mini muffin vorm, en er daarna chocolade hagelslag willen opstrooien. Maar wat moet ik doen zodat de hagelslag aan de cupcake blijft kleven? Zijn sprinkles hetzelgde als chocolade hagelslag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Sprinkles zijn een soort suikerhagels, maar zeker vergelijkbaar. Het blijft het beste plakken aan een crème of frosting.

  182. Lucienne van der Linden schreef:

    Hoi Laura!

    Ik gebruik meestal funcakes maar ik dacht laat ik dit makkelijke recept ook eens proberen. Heb het nu een aantal keer gedaan alleen is soms het cakeje droog en de laatste keer was het cakeje heel erg plakkerig. Het beslag is ook dunner als bij funcakes. Heb je misschien tips voor mij?

    Dankjewel alvast 😊

    Groetjes Lucienne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zijn twee hele wisselende resultaten! Lastig om op afstand te bepalen wat er in jouw keuken gebeurd is. Heb je het recept en de ingrediënten exact gevolgd en gebakken op onder- bovenwarmte? Ik ben niet bekend met de cupcakemix van funcakes, dus over die vergelijking kan ik niks zeggen. Wellicht dat dit kan helpen bij plakkerige/vochtige cupcakes: https://www.laurasbakery.nl/nooit-meer-vette-of-vochtige-cupcake-vormpjes/

  183. Sandy schreef:

    Hi Laura,
    Ik hou van bloemige en kruidige tonen in gebak, dus wil voor mijn verjaardag heel graag cupcakes maken met rozenwater in zowel het cakeje als de botercrème. Ik kan hier alleen helemaal geen goed recept voor vinden, dus bedacht om jouw basisrecepten (die altijd goed lukken) te gebruiken en rozenwater toe te voegen. Maar heb jij tips over hoeveel toe te voegen dat je het wel goed proeft, maar het niet overheerst (geen hap parfum) en zodat de structuur ook wel goed blijft? Zou 2tl in het beslag + 2tl in de crème werken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf nooit uitgetest, dus daar kan ik je helaas geen tips voor geven.

  184. Roos8jaar en opa66jaar schreef:

    Lekkere cupcakes wij opa en ik gaan vanmiddag cupcakes bakken.

  185. pcj Heijnen schreef:

    Beste Laura ik ga voor de 1ste x Cupcakes bakken. Welke vormpjes kan ik het beste gebruiken 5 of 7,5 cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De standaard afmeting is 5 cm.

  186. Roos schreef:

    Hey Laura, 2 vraagjes, waarom is het recept aangepast? In het basisbakboek gebruik je nog het basis recept van de cake. Dus alles 200, 200, 200 gram.
    Hoe lang moet je ongeveer kloppen met de suiker en boter romig te krijgen? Kan je dit ook te lang kloppen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de loop der tijd verbeter ik recepten weleens, vandaar dat het soms wijzigt. Betekent zeker niet dat oudere recepten niet goed zijn overigens. Dat ligt er een beetje aan, maar meestal ca. 5-10 minuten. Je kunt dit niet echt te lang doen, al wordt het wel steeds warmer dus goed opletten met ingrediënten die er daarna nog bij gaan.

  187. mcfleurie schreef:

    ook lekker als cake pop

  188. Deb schreef:

    Hoi Laura,

    Al enige tijd bak ik met veel liefde jouw cupcakes.
    Dit gaat altijd super goed en ze zijn heerlijk. Maar sinds een paar weken mislukt het. Een deel van de cupcakes is perfect andere deel breekt af, zijn leeg, zijn soort van korrelig en ze zijn veel compacter.. heb jij er mss een verklaring voor? Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek, doe je iets anders dan daarvoor? Is er mogelijk iets met je oven aan de hand?

  189. Debby schreef:

    Hoi Laura, nee alles precies het zelfde.. De smaak van het beslag is ook anders lijkt wel.. Is deze door jouw mss gewijzigd? Denk ook maar even hard op. Heb de oven na laten kijken en die is gewoon goed. Mijn biscuit taarten gaan gewoon goed net als jouw overheerlijke suikerkoekjes. Ben acht fan van jouw recepten. Alleen de cupcakes ik weet echt niet wat er mis gaat 😅. Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nou heel apart inderdaad! Ik durf het niet te zeggen, het recept is niet veranderd. Wel leuk om te horen dat je zo blij wordt van de recepten! 🙂

  190. Miekel schreef:

    Vanille cupcakes met creamcheese topping. Waar ik ze gekocht had? 😀
    Recept van Laura natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *