Waarom barsten cupcakes open in de oven?

Gepost: 18 juli 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Waarom barsten cupcakes open in de oven?

Het bakken van cupcakes is ontzettend makkelijk, maar net zoals bij het bakken van een vanille cake kunnen je cupcakes tijdens het bakken openbarsten. Waarschijnlijk was dat niet je bedoeling en gelukkig is het ook simpel om te voorkomen. Ik leg het je in dit artikel allemaal uit.

Help, waarom barsten mijn cupcakes open?

Cupcakes barsten of scheuren tijdens het bakken wel eens open, maar dat is niet handig als je ze graag wilt decoreren met fondant of marsepein. Dan wil je natuurlijk een zo glad mogelijk oppervlak om op te werken.

De reden dat cupcakes tijdens het bakken openbarsten is eenvoudig. Dat komt door de temperatuur van de oven, deze staat dan te hoog. De bovenkant is al gaar en gebakken terwijl de cupcake van binnen nog niet gaar is en zelfs nog moet rijzen. Het beslag zal vervolgens dus de hoogte in gaan tijdens en rijzen en door die kracht van het beslag dat naar boven stuwt, scheurt het al gebakken laagje aan de bovenkant van de cupcake open. Het moet ergens heen en dit is de enige kant waar het heen kan. Met als resultaat: een opengescheurde cupcake.

Zo voorkom je dat je cupcakes openbarsten tijdens het bakken

Om dit te voorkomen zul je een beetje moeten spelen met de temperatuur van je oven. Als je de oven op een lagere temperatuur zet, gaart de cupcake gelijkmatiger en zal de bovenkant niet scheuren. Het is per oven vaak even uitzoeken wat nu de beste temperatuur is om cupcakes te bakken, daar zul je dus even mee moeten oefenen.

cupcakes 1

Kan ik mijn opengebarsten cupcakes decoreren?

Ja, dit kan! Dus duik vooral niet de keuken in om weer een nieuwe serie cupcakes te bakken als de eerste lading opengebarsten is. Dat is gelukkig niet nodig. Met een mes snij je simpelweg de bovenkant van de cupcakes af zodat deze mooi glad is. Zo heb je een mooie basis om te decoreren met fondant of marsepein.

Een fijn basisrecept voor cupcakes zijn deze vanille cupcakes. Dankzij de tips en aangegeven temperatuur in het recept mislukken deze bij mij nooit. Ze blijven mooi glad van boven en barsten niet open.

Hou jij er wel van om cupcakes te decoreren en om te toveren tot ware kunstwerkjes? Lees hier dan mijn how-to cupcakes bekleden of kijk eens tussen deze recepten:

hamburger cupcakes 2a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. cccupcake schreef:

  hallo, wat een leuke site heb je
  ik heb een vraag over het bakken van cc;
  over mix niet
  heb ingrëdienten op kamertemperatuur
  weeg per cc 40 gram beslag
  verwarm de oven tien min voor
  gebruik een ccblik met ccvormpjes
  -wat doe ik verkeerd?
  de cc komen er hoog en laag en met krater uit

  bvd grtjs cc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *