Waarom zakken cupcakes in na het bakken?

Waarom zakken cupcakes in na het bakken?
3

Het kan frustrerend zijn. Je cupcakes komen prachtig uit de oven, maar na het afkoelen blijken ze behoorlijk ingezakt te zijn. Zo erg, dat er een flinke deuk is ontstaan. Je cupcake zakt altijd wel iets in door het afkoelen, maar het zou nooit zo erg mogen zijn dat het storend is. Soms zakt je cupcake veel meer in en is het niet echt meer te wijten aan het afkoelen. Op afstand is het moeilijk te zeggen waar het exact aan heeft gelegen, maar er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je cupcakes instorten na het bakken. Onderstaand zet ik alle factoren voor ingezakte cupcakes op en rij, door deze na te lopen kun je waarschijnlijk achterhalen waar het mis is gegaan bij jou en wat je de volgende keer anders kunt doen.

Op zoek naar het recept van de cupcakes op de foto? Dat staat al een paar jaar op Laura’s Bakery: Valentijn cupcake sandwich.

Waarom zakken cupcakes in?

De cupcakes koelen af

Het is normaal dat cupcakes, maar ook cakes, een beetje inzakken nadat ze uit de oven komen. Dat komt vooral door het afkoelen. Hete lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Dus wanneer je cakeje afkoelt, daalt de temperatuur in de luchtkamers van je cupcake. Die krimpen en dus zakt je cupcake een beetje in. Heel wetenschappelijk πŸ˜‰ , maar niet ernstig. Je cupcake zal niet heel erg inzakken door het afkoelen wanneer je het recept goed gevolgd hebt.Β Aan deze oorzaakΒ kun je dus vrij weinig aan doen. Hooguit zorgen dat je ze laat afkoelen met de ovendeur open en het rooster er uit geschoven, zo is het verschil in warm/koud niet zo groot.

Je hebt het beslag te lang/krachtig gemixt

Verleidelijk, maar echt niet doen! Door wat langer en op een hogere stand te mixen maak je jouw cakejes echt niet luchtiger. Eerder te luchtig waardoor ze inzakken en dan zijn ze uiteindelijk alsnog compact. Vaak zie je dan ook dat de onderkant van de cupcake hol is. Weersta dus de verleiding, nadat je het meel toevoegt hoef je niet veel meer te mixen. Alleen tot het helemaal is opgenomen in het beslag.

Het cupcakebeslag is te vochtig

In het recept voor vanille cupcakes dat ik gebruik voor mijn cupcakes zit geen melk of iets dergelijks, dat is ook niet nodig. Wanneer je te veel vocht toevoegt aan het beslag kan dit er voor zorgen dat ze na het bakken inzakken. Zonder dit vocht worden ze net even steviger en zullen ze minder snel inzakken.

Wanneer zijn je cupcakes gaar?

Zorg dat je cupcakes echt gaar zijn voordat je ze uit de oven haalt. Test dit door een prikker in het cakeje te steken. Wanneer deze er droog en schoon uit komt zijn de cakejes gaar. Als je ze te kort hebt gebakken en de cupcakes niet goed gaar zijn, zijn ze niet stevig genoeg en zakken ze in.

Zorg daarbij ook voor de juiste temperatuur en baktijd. Bak je cupcakes nooit te lang en/of op een te lage temperatuur. Je kunt ze het best kort en heet bakken. Mijn cupcakes staan altijd 18 minuten in de oven op 180 graden.

Op zoek naar het recept van de cupcakes op de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Chocolade cupcakes.

Bekijk ook deze lekkere varianten eens:

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

 1. Milou schreef:

  Heyy,
  Als ik cupcakes maak, worden ze in de oven soort van bergen. Als ik ze eruit haal zakken ze ook helemaal in. Ik al geprobeerd minder lang te mixen de oven wat lager te zetten enz. De cupcakes zijn ook niet gelijkmatig. Hoe kan dit?

 2. Gaabs schreef:

  Milou, doseren gaat heel goed met een ijslepel. Zo’n knijpding. Afstrijken aan de kant en dan zijn ze ongeveer half vol. Bak ze dan op 150 rustig goud bruin en je hebt mooie platte cupcakes!

 3. Milou schreef:

  Worden het dan geen bergen meer in de oven? Maar dat doseren houdt toch niet in dat ze bijv. niet inzakken?

  Groetjes milou

 4. Joop schreef:

  Zodra mijn cupcakes afgekoeld zijn lijken ze oud en droog

  Hoe kan dat???

  Wat doe ik fout

 5. Nele schreef:

  Een vraagje: kan het eventueel ook komen doordat ik ze te lang in het bakblik laat afkoelen, of kan ik dit al uitsluiten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *