Het verschil tussen cupcakes en muffins

Gepost: 8 april 2013 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Het verschil tussen cupcakes en muffins
15

Vrienden, familie en collega’s: ze zijn allemaal dol op mijn baksels. Maar wanneer ik zeg dat ik lekkere muffins voor ze heb gebakken noemen zij het vervolgens gewoon weer cupcakes. ‘Nee het zijn muffins’ zeg ik dan. Vrijwel altijd volgt op dat moment de volgende vraag: ‘Wat is het verschil tussen cupcakes en muffins dan?’. Nou lieve collega’s, vrienden, familie en bloglezers (want ja, ook per mail krijg ik regelmatig deze vraag). Pak er maar een stoeltje bij want dat zal ik jullie eens haarfijn per discipline uitleggen: van de herkomst en het uiterlijk tot het recept en de bereiding.

Waar komen cupcakes vandaan?

Ik ben niet heel erg dol op geschiedenis; onvoldoendes sierden mijn cijferlijst bij dit vak. Ik onthield nu alleen maar de leuke bijzaken die mijn docenten niet belangrijk vonden. De geschiedenis van cupcakes en muffins vind ik wel leuk en speelt ook een belangrijke rol bij het verschil tussen deze twee lekkere baksels.

Het allereerste cupcakerecept komt uit een kookboek van Eliza Leslie uit het jaar 1828. Wat ik zelf verrassend vind is dat Eliza een Amerikaanse schrijfster is, ik dacht zelf altijd dat de cupcakes uit Engeland kwamen. Rond deze tijd werden cupcakes vaak gepresenteerd bij de high tea. De cupcakes werden toen niet in de bekende papieren bakjes gebakken maar in een kopje. Daar komt waarschijnlijk ook de naam ‘cup’ vandaan. (bron)

Waar komen muffins vandaan?

De Amerikanen en Britten zijn het er tot op de dag van vandaag niet over eens wie nu de ‘uitvinder’ van de muffin is. Samuel B. Thomas maakt dit nog wat ingewikkelder. Hij was een Engelse bakker die in Amerika woonde. Een Engels recept dus zoals de Britten zeggen, je begrijpt vast hoe de Amerikanen hier over denken. Eigenlijk is deze discussie helemaal niet de moeite waard, de Duitsers en Fransen kenden de muffins namelijk al veel eerder. Hier werd het een ‘muffe’ (Duitsland) of een ‘moufflet’ (Frankrijk) genoemd. (bron)

Het verschil tussen cupcakes en muffins

Het verschil tussen cupcakes en muffins

Hierboven zie je op links een foto van mijn basisrecept voor vanille cupcakes en op rechts mijn basisrecept voor muffins.

We weten nu wat meer over de geschiedenis van zowel de cupcake als de muffin. Maar wat is nu precies het verschil zul je je nog steeds afvragen? Als we het uiterlijk van deze twee lekkernijen analyseren komen we al een heel eind.

Het uiterlijke verschil tussen cupcakes en muffins

Cupcakes zijn cakejes die ook echt de structuur van een cake hebben. Ze worden gebakken in (vaak vrolijk gekleurde) papieren baking cups en komen met hun platte bovenkant nauwelijks boven dit papiertje uit. Een cupcake wordt na het bakken gedecoreerd met een versiering van fondant/marsepein of een mooie toef van een lekkere crème. Ook kan deze nog gevuld worden met een lekkere vulling.

Muffins hebben een andere structuur dan cupcakes, deze zijn meer brood-achtig. In tegenstelling tot cupcakes komen muffins wel een flink stuk boven hun papieren vormpjes uit. De vorm heeft wel iets weg van een paddenstoel  Muffins worden ook niet versierd, zodra ze uit de oven komen zijn ze gewoon klaar.

Het verschil tussen cupcakes en muffins

Het verschil tussen cupcakes en muffins

Hierboven zie je op links een foto van mijn chocolademelk cupcakes en op rechts mijn chocolade-pretzel muffins.

De samenstelling van de ingrediënten van een cupcake- en muffinrecept verschillen ook van elkaar. En als de ingrediënten verschillen in een recept is de bereiding over het algemeen ook anders. Je raadt het waarschijnlijk al: dit is ook bij cupcakes en muffins het geval.

Zo maak je cupcakes

In een cupcake recept zul je altijd de volgende ingrediënten zien staan: boter, suiker, eieren en bloem. Als je met deze ingrediënten aan de slag gaat om cupcakes te maken mix je eerst altijd de boter en suiker romig. Daarna voeg je de eieren toe tot deze goed zijn opgenomen en als laatst wordt de bloem toegevoegd tot het een mooi beslag vormt. Dit is de basis van een cupcake recept. Natuurlijk wordt hier nog bakpoeder, zout en eventuele smaakmakers aan toegevoegd. Het uiteindelijke beslag is glad van structuur.

Zo maak je muffins

In vergelijking met cupcakes bevat een recept voor muffins vaak minder suiker en boter en wordt er melk aan toegevoegd. Boter moet gesmolten worden toegevoegd en wordt ook regelmatig vervangen door olie. Muffins zijn veel sneller te maken dan cupcakes. Je neemt simpelweg twee kommen, één voor de droge ingrediënten en één voor de natte ingrediënten. Voeg de inhoud van die twee kommen bij elkaar en roer dit in zo’n ongeveer 12 roer-bewegingen tot een beslag. Je hoeft nauwelijks te roeren wat betekent dat er nog wel wat klonten in het beslag zitten. Dit hoort juist, als je langer roert zal je een taaie muffin krijgen.

 

Het verschil tussen cupcakes en muffins

Het verschil tussen cupcakes en muffins

Hierboven zie je op links een foto van mijn stroopwafel cupcakes en op rechts mijn stroopwafel muffins.

Tot slot nog wat baktips voor zowel cupcakes als voor muffins. Want ja, ook de baktips liggen voor beide recepten uiteen, gezien de bereiding heel anders in elkaar steekt. En als je straks de keuken induikt om te gaan bakken wil je natuurlijk wel een perfect resultaat.

Baktips voor cupcakes

 • Vul de baking cups voor ongeveer 2/3 met beslag
 • Gebruik goede en stevige baking cups; bij goedkope/dunne papiertjes zul je zien dat ze erg vettig worden omdat ze het vet en vocht uit de cupcakes volledig opnemen
 • Cupcakes kun je ook vullen. Haal met een appelboor het midden uit de cupcake en vul dit met bijvoorbeeld jam, chocoladepasta, crème, etc.

Baktips voor muffins

 • Je hebt geen mixer nodig. Je mengt de losse ingrediënten los van elkaar en met een spatel roer je deze twee door elkaar
 • Roer niet te lang! Je hoort juist klonten te zien
 • De vormpjes van muffins kun je bijna helemaal tot aan de rand vullen
 • Strooi iets van de ingrediënten over de muffins (stukjes chocola bijvoorbeeld) voordat ze de oven ingaan, dat ziet er leuk uit wanneer ze er uit komen
 • Voeg de boter altijd gesmolten toe

Nadat je dit artikel eenmaal hebt gelezen kun je er naar mijn mening niet meer omheen dat cupcakes en muffins echt niet op elkaar lijken. Hopelijk kun jij ze nu ook goed uit elkaar houden, of misschien kon je dat al prima maar heb je nu munitie om anderen hier ook van te overtuigen 😉 . En wat is jouw favoriet? De cupcake of de muffin?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

 1. Caroline Brouwer schreef:

  Wat ontzettend handig deze blog over het verschil tussen cupcakes en muffins. Ik heb er wel eens vragen over gehad. Nu kan ik ze naar jouw artikel verwijzen. Bedankt!
  groeten, Caroline

 2. Het Thuisproject schreef:

  He, dat is pas duidelijk. Ik wist al dat ze verschillend waren maar heb toch nog wat bijgeleerd.

 3. Ellen schreef:

  Dankjewel voor je handige en duidelijke uitleg 🙂
  Groetjes, Ellen

 4. Augusta schreef:

  Super bedankt, dit is precies wat ik graag wil weten. Groeten, Augusta

 5. Miehhke V schreef:

  humm ik wist ook nooit het verschil. Ik maak altijd mijn cupcakes op basis van vier vierde koek. 250 bloem 250 boter 250 suiker en 4 eieren. dan doe ik er vanile, cacao bij of niets.

  1. Miehhke V schreef:

   oh ja ik gooi alles gewoon samen ben niet zo iemand met veel geduld:)

 6. Nancy schreef:

  Zo, weet ik dit dankzij jou ook haarfijn uit te leggen! Super bedankt.

 7. Hannah schreef:

  Een heel leuk blogpostje, dat echt wel handig kan zijn om eens te lezen voor zij die cupcakes en muffins continu door elkaar halen (wat mij ook soms mateloos stoort 😉 ) !

 8. Anna schreef:

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Nu weet ik eindelijk het verschil 😉

 9. Saskia schreef:

  Wat een leuke blog! Ik noemde ook elk minicakeje een cupcake! De plaatjes zijn geniaal!!! Cupcakes doen wel heel nasty tegen die arme muffins!

 10. Laura schreef:

  Wat handig! Ik moet voor school een opstel maken met het vergelijkend verband en deze uitleg is er perfect voor! Dankjewel!

 11. Klazien schreef:

  Hallo Laura,
  Fijne uitleg over het verschil tussen cupcakes en muffins!
  Is de reden dat papieren bakvormpjes aan muffins blijven plakken het ontbreken van boter bij het deeg?
  Ik las al dat er bij muffins geen vormpjes hoeven worden gebruikt, maar pas nadat ik havermoutmuffins had gebakken :-(.
  Gelukkig heb ik een hele mooie muffin bakplaat, zal ze in het vervolg zonder papiertje bakken, het gaat dan vast beter lukken…..

 12. joke schreef:

  Bedankt voor je uitleg, ik benoemde ze zelf dus altijd verkeerd.
  En nu weet ik dat ik de havermout muffins zonder papiertje kan bakken en het bakblik tot bijna het randje kan vullen (ik vond ze al erg klein).

 13. Florentine schreef:

  Super leuk artikel! Was hier erg benieuwd naar, dus Kwam via een Google zoek opdracht op je blog terecht. Onwijs gave blog heb he btw!! Liefs, Florentine

 14. Christine schreef:

  Dank je wel, Laura! Een interessant artikel en mooie beschrijving. Ik vergeet de verschillen in ieder geval nu niet meer. Voor nu maakt het dat ik gewoon zin heb gekregen om heerlijk wat muffins te gaan bakken. Groetjes, Christine

 15. AvK schreef:

  Ha Laura, leuk artikel, wat ik alleen graag wil weten wat het verschil is in de smaak. Uitgaande van jouw basis receptuur voor muffins en cupcakes, welke van de 2 is luchtiger/zachter?

  En als ik in het midden een roze of blauwe kleurstof wil verstoppen, kan ik dan het beste muffins of cupcakes maken? Heb je nog tips voor het verstoppen van zo’n kleurstof?

  1. Laura Kieft schreef:

   In principe cupcakes, maar ik heb tegenwoordig ook een muffin basisrecept online staan dat wat cake-achtiger is, meer zoals wij het hier gewend zijn. Kleurstof kan bij beide, maar je kleurt dan het hele beslag, niet een deel.

 16. Marion schreef:

  Wat een leuke geschiedenis. Net online je snelle muffin recept gemaakt…het huis beurt heerlijk! Kan niet wachten tot ze klaar zijn.

  Oh ja…heb er bevroren blauwe bessen in geduwd… lol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *