Na een uitgebreide uitleg over het verschil tussen cupcakes en muffins kon ik het natuurlijk niet maken om jullie geen lekker muffin recept te geven. Ik koos voor chocolate chip muffins, deze vind ik zo lekker! Als je de stukjes chocola weglaat uit het recept heb je een hele goede basis waar je van alles aan toe kunt voegen. Maar begin eerst eens met deze chocolate chip muffins, té lekker om te laten staan! Dan kun je daarna altijd verder experimenteren.
Chocolate chip muffins
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 120 gram suiker
- 1 tl bakpoeder
- 150 gram chocolade stukjes
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 120 gram gesmolten ongezouten roomboter
- 2 tl vanille extract
Instructies
-
Zoals ik afgelopen week vertelde is een recept voor muffins heel eenvoudig, weten jullie het nog? Je pakt twee kommen. In de ene doe je alle droge ingrediënten en in de ander de natte. Beide kommen even goed doorroeren en dan bij elkaar voegen. Niet te lang roeren! In maximaal 12 roer-bewegingen meng je tot je een klonterig beslag hebt.
-
Schep het beslag in de muffinvormjes, deze mogen lekker vol. Met muffins vind ik het altijd leuk om bovenop iets van de ingrediënten terug te zien, ze worden verder namelijk niet gedecoreerd. In dit geval heb ik dus wat chocolade stukjes over de muffins gestrooid voordat ze de oven in gingen.
-
Bak de muffins in 20-25 minuten gaar op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Wat ik nu zo ideaal vind aan muffins is dat je zo snel klaar bent. Als je besluit wat lekkers te willen maken heb je gewoon binnen een uur muffins op tafel staan met een heerlijke kop thee. Zelfs als je nog in de kastjes moet zoeken of je alles wel hebt en misschien nog even naar de supermarkt om de hoek moet rennen voor die lekkere stukjes chocola.
Interessant nietwaar? Sta jij al in de starthouding om de keukenkastjes te controleren?
ga het vanmiddag direkt uitproberen. thanx
Hoi Laura ! Ik heb een vraagje. Is er een mogelijkheid de muffins ‘recht’ te laten staan zonder muffinvorm ? Ik heb er namelijk geen en het worden eerder een soort koekjes .. Pls help me !
Hai,
Ik heb een vraagje, de chocolade stukjes zien er erg uit als moedervlekken. Hoort dat zo, met vriendelijke groet Janette
Ik weet niet helemaal wat je daarmee bedoelt. Het is anders dan op mijn foto?
Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? Moet je dan nog apart bakpoeder bij doen?
Dat kan ook, dan kun je de bakpoeder achterwege laten.
Goedemorgen,
Ik heb ze gisteren gemaakt met die buurvrouw,
Wij hebben gebruikt
300 gram bloem
120 gram lichte bruine suiker ipv suiker
1 tl bakpoeder (dr oetker backing powder backin)
150 gram totaal melk en witte smeltchocolade stukjes
2 eieren
250 ml halfvolle melk
120 gram ongezouten roomboter
2tl vanille aroma van dr oetker.
Daarna 25 minuten op 200 graden gehad, en gekeken met een satehstokje of het gaar was en niks bleef aan het stokje plakken,.
Maar was niet lekker.
Hebben wij iets fout gedaan?
Hoi Patricia,
De verandering van suiker moet niet heel erg veel uitmaken voor een wel of niet lekker resultaat.
Ik kan zo moeilijk zeggen of er iets fout gegaan is, heb je je aan de bereiding gehouden zoals beschreven is?
Goedemiddag,
Ja wij hebben ons aan de algehele , omschrijving gehouden verder.
Enige wat ik zo kan bedenken is dat het beslag misschien te lang geroerd is waardoor ze erg compact worden. Het is lastig te zeggen aangezien ik niet met je mee heb kunnen kijken in de keuken 😉
Je gebruikt denk ik beter echte vanille en geen chemische rommel. Er kan niets op tegen verse vanille 🙂
ik het het resept ook gemaakt en het was heerlijk
Misschien het vanille extract van oetker. Dat smaakt naar vanille van de cola…
Bedoel je het vanille aroma? Extract heeft Oetker niet voor zo ver ik weet.
Hey Laura,
Ik heb net deze muffins gemaakt maar de chocoladestukjes die ik er bovenop had gestrooid waren verbrand en dus heel bitter..
Waar haal jij je chocoladedruppels vandaan..?? Ik had ze van de Jumbo..
P.S. Ik had het beslag dubbel gemaakt en door het tweede gedeelte Nutella gedaan.. Ook heel lekker..!!
Ik heb meestal chocola van het merk Callebaut of Funcakes. Wat gek dat de chocola verbrand was, dat heb ik nog niet eerder gehad. (oh, en nutella cupcakes klinken heerlijk!)
hallo ,
Ik heb gisteren de muffins gemaakt maar ik dacht dat er harde stukjes chocolade in zouden zitten ik had immers bakvaste chocolade genomen maar als ik de muffins uit de oven nam dacht ik dat ze nog wel hard zouden worden als de muffin koud was dit was niet het geval hoe komt dit ?
Welk merk chocola heb je gebruikt. Als er op de verpakking staat dat het bakvaste chocola is zou het bij afkoelen inderdaad weer hard moeten worden.
ik heb callebaut baking drops gebruikt
De chocolate drops die ik van callebaut gebruik zijn niet bakvast en worden inderdaad niet helemaal hard na het bakken. Op de verpakking moet echt ‘bakvast’ staan. (zoals de Funcakes chocolate chunks)
Hoi Laura,
Waar koop je Callebaut of Funcakes chocolate? Ik kon ze niet bij de Albert Heijn vinden. Zijn ze wel gewoon in een andere supermarkt te koop en zo ja, welke?
Groetjes,
Luna
Dat kun je kopen bij groothandels, kookwinkels en (taartdecoratie)webshops 🙂
Hoi Laura,
Nog 1 andere vraag. Is tarwebloem ook lekker? Dat heb ik nog thuis liggen.
Groet,
Luna
Tarwebloem kan ook prima
Hey!
Ik vroeg me af of dit zelfrijzende bloem moet zijn of gewoon tarwebloem ?
En mag het vanille-extract vervangen worden door vanillesuiker ?
Alvast heel erg bedankt!
Ik bedoel hier tarwebloem. Vanille extract kun je vervangen, maar de suiker is wel minder sterk.
Beste,
uw uitleg trekt op niks
ten eerste: nooit gehoord van in stappen te werken?
ten 2de: max 12 draaibewegingen? serieus?
Nog nooit heb ik zoiets gelezen
toch merci voor de ingrediënten.
mvg
Leuk dat je ze gaat maken! Overigens is dit (wereldwijd) een hele normale manier van muffins maken, gek dat je dat nog niet eerder ergens zo gelezen hebt.
heey! ik wil deze muffins binnenkort maken maar vroeg me af of ik de boter kon vervangen door olie? en zo ja hoeveel olie wordt het dan voor dit recept ?
groetjes,
sarona!
Ik denk wel dat dat lukt, hoeveelheid zal ongeveer gelijk zijn.
hallo
ik heb de muffins volgens het recept gemaakt maar het is een beetje droog hoort dat of heb ik iets fout gedaan (ik heb er conffetti sprinkles erin gedaan)
Ze zouden niet droog moeten zijn, heb je ze misschien te lang gebakken? Ze zijn wel iets droger dan cupcakes als dat is wat je bedoeld.
hoi , ik heb net de muffins gemaakt waren echt heerlijk.
Hej,
Ik heb deze middag de muffins gemaakt, maar die zijn nogal aan de zware kant (qua gewicht, niet qua smaak) hoe zou dit komen?
Muffins zijn wat compacter en minder luchtig, dat maakt ze ook zwaarder in gewicht. Echte muffins zijn namelijk een beetje broodachtig.
Als ik de gesmolten boter bij de melk doe gaat het klonteren.. hoe komt dat?
Laat je de boter wel een klein beetje afkoelen? Het is niet heel erg als er een soort balletjes ontstaan, dit gaat wel weg als je de rest toevoegt.
Hoii,
Ik heb de muffins gemaakt en ze zijn super lekker
Ik heb zelf ook een blog en ik wil het recept gebruiken.
Ik noem dan de website en Uw naam. Is het dan goed?
Zolang je eigen foto’s gebruikt en het recept in je eigen woorden schrijft kan dat, wel met bronvermelding inderdaad 🙂
Tot mijn verbazing zie ik dat jij toch ook wel papiertjes gebruikt bij deze muffins.
Bleven ze niet plakken aan de muffin?
Muffins blijven (afhankelijk van het recept en het soort vormpje) wel iets meer plakken dan cupcakes, maar het viel reuze mee hoor bij deze muffins.
Hee,
Moet de bloem gezeefd worden?
Groetjes
Voor muffins hoeft dat niet per se.
Hey,
Ik heb een vraagje. Na het lezen van jouw blog werd ik enthousiast (misschien iets te) en dacht nou hoe moeilijk kan het zijn met deze uitgebreide uitleg. Ik heb je recept gevolgd en merkte nadat het gebakken was op dat je bij die van mij heel erg ei terugproefde. Nou heb ik kleine eieren 2 keer ingedaan en wil weten waar het aan kan liggen?
Wat gek dat je het zo duidelijk proefde, daar had ik met twee M eieren geen last van. Waren ze nog wel goed? En verder geen andere ingrediënten aangepast?
Heey kun je deze muffins ook met m&m’s maken in plaats van stukjes chocolade of zit er dan te veel kleurstof in?
Groetjes
dat kan prima hoor
Super makkelijk en overheerlijk!
Hoi. Ik heb vandaag die Recep van kup keek is helemaal niet lekker sorry zijn droog
Dan heb je ze waarschijnlijk te heet en/of te lang gebakken.
Hoi, ik wil ze vandaag maken, maar op welke stand moet de oven? Gewoon op hetelucht? groetjes.
boven- en onderwarmte 😉
Hier is het goed gelukt en heel lekker!
Kan ik deze ook maken met 1ei ??
Ja hoor, dan halveer je het recept.
Hoeveel gram cacao zou je moeten toevoegen om er mooie chocolade muffins van te krijgen?
Daar heb ik een ander recept voor: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-muffins/
Hoi Laura, ik heb je recept helemaal gevolgd en maximaal 12 keer geroerd maar de muffins waren niet te eten. Het was heel erg compact, bijna een grote deegbal en echt totaal niet luchtig. Enig idee wat hier mis kan zijn gegaan?
Heb je alles goed afgewogen en geen vervangers gebruikt? Het klopt wel dat dit wat compactere muffins zijn overigens, niet vergelijkbaar met muffins zoals je die in de winkel koopt. Als je die wilt maken dan kun je beter het basisrecept voor muffins gebruiken 🙂
Ik heb deze muffins gemaakt en als extra toevoeging ook 2 tlp vanillesuiker gebruikt. Mijn man vind ze heerlijk!!
Ziet er erg lekker uit. Hoe kan je de muffins het beste bewaren zodat ze het lekkerst blijven?
Goed verpakt en buiten de koelkast 🙂
Deze zijn superlekker met witte en pure chocoladedruppels!!!
Heb ze net gemaakt, heerlijk❤️
Beste Laura,
Kan je de melk ook vervangen met yoghurt ?
Niet in dit recept.
Heerlijk! Ik heb ipv 150 gr melkchocolade 100 gr gedaan + 100 gr witte chocolade en ze zijn heerlijk! Duidelijk en eenvoudig recept ?.
Wat fijn! Geniet ervan.
Beste Laura
Ik zou graag voor de eerste keer chocolate chip muffins maken. Jouw recept (en website) spreekt me aan, maar ik kwam echter nog een ander recept tegen op het internet met volgende ingrediënten:
– 300 gram bloem
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eieren
– 80 gram suiker
– 50 gram boter
– 1 theelepel vanille extract
– 200 gram chocolade (reep in stukjes hakken of chocolate chips)
– 230 ml melk
Ik vroeg me af wat het verschil precies was qua textuur/smaak met jouw recept. Heb jij daar toevallig een idee van? Vooral het verschil in hoeveelheid boter en suiker viel me op. Zou het ook lukken met het recept met minder boter en suiker?
Alvast bedankt voor de hulp!
Ik zou zeggen: probeer ze allebei eens uit, dat is vast geen straf om te proeven. Ik ben benieuwd welke je lekkerder vond! 🙂
hallo met zara, Akkie en Floor
kan je inplaats van bakpoeder ook baksoda gebruiken?
nog bedankt voor de uitleg!
Ik ben nog bezig en het laten bakken, kan niet wachten c:
Zeer Lekker 🙂
Hai mij lijkt dit super lekker, mijn nichtje heeft net haar zwemdiploma gehaald en dus maak ik dit voor haar.
Hi Laura!
In je basisrecept voor muffins gebruik je zonnebloemolie. Maar in dit recept gebruik je gesmolten roomboter, welke is beter om te gebruiken? Kan je in dit recept de roomboter vervangen door zonnebloemolie?
Groetjes Amber
Er is geen beter of slechter, het is maar net welk resultaat je wilt. Zonnebloemolie zorgt voor hele zachte, smeuïge muffins. Boter stijft namelijk op als het afkoelt, dus maakt de muffins weer iets steviger. Half om half is ook lekker!
Het slechtste recept ooit !!!
Deeg na een uur nog niet gaar.
Oh nee, dat klinkt niet goed. Heb je iets aan het recept aangepast of de hoeveelheden van de ingrediënten aangepast?
kan ik de chocolade stukjes ook vervangen met hagelslag?
Dat kan alleen loopt hagelslag wel wat meer uit verwacht ik.