Chocolate chip muffins

10 april 2013
72

Na een uitgebreide uitleg over het verschil tussen cupcakes en muffins kon ik het natuurlijk niet maken om jullie geen lekker muffin recept te geven. Ik koos voor chocolate chip muffins, deze vind ik zo lekker! Als je de stukjes chocola weglaat uit het recept heb je een hele goede basis waar je van alles aan toe kunt voegen. Maar begin eerst eens met deze chocolate chip muffins, té lekker om te laten staan! Dan kun je daarna altijd verder experimenteren.

Chocolate chip muffins

Een lekker recept voor chocolate chip muffins is natuurlijk nooit weg. Een aanrader voor de muffin liefhebber.
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 120 gram suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gram chocolade stukjes
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 2 tl vanille extract

Instructies

  • Zoals ik afgelopen week vertelde is een recept voor muffins heel eenvoudig, weten jullie het nog? Je pakt twee kommen. In de ene doe je alle droge ingrediënten en in de ander de natte. Beide kommen even goed doorroeren en dan bij elkaar voegen. Niet te lang roeren! In maximaal 12 roer-bewegingen meng je tot je een klonterig beslag hebt.
  • Schep het beslag in de muffinvormjes, deze mogen lekker vol. Met muffins vind ik het altijd leuk om bovenop iets van de ingrediënten terug te zien, ze worden verder namelijk niet gedecoreerd. In dit geval heb ik dus wat chocolade stukjes over de muffins gestrooid voordat ze de oven in gingen.
  • Bak de muffins in 20-25 minuten gaar op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

Wat ik nu zo ideaal vind aan muffins is dat je zo snel klaar bent. Als je besluit wat lekkers te willen maken heb je gewoon binnen een uur muffins op tafel staan met een heerlijke kop thee. Zelfs als je nog in de kastjes moet zoeken of je alles wel hebt en misschien nog even naar de supermarkt om de hoek moet rennen voor die lekkere stukjes chocola.

Interessant nietwaar? Sta jij al in de starthouding om de keukenkastjes te controleren?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

76 reacties

  1. qm schreef:

    ga het vanmiddag direkt uitproberen. thanx

  2. B. schreef:

    Hoi Laura ! Ik heb een vraagje. Is er een mogelijkheid de muffins ‘recht’ te laten staan zonder muffinvorm ? Ik heb er namelijk geen en het worden eerder een soort koekjes .. Pls help me !

    1. Janette schreef:

      Hai,
      Ik heb een vraagje, de chocolade stukjes zien er erg uit als moedervlekken. Hoort dat zo, met vriendelijke groet Janette

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ik weet niet helemaal wat je daarmee bedoelt. Het is anders dan op mijn foto?

  3. Genevieve schreef:

    Kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? Moet je dan nog apart bakpoeder bij doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan ook, dan kun je de bakpoeder achterwege laten.

  4. Patricia schreef:

    Goedemorgen,

    Ik heb ze gisteren gemaakt met die buurvrouw,

    Wij hebben gebruikt
    300 gram bloem
    120 gram lichte bruine suiker ipv suiker
    1 tl bakpoeder (dr oetker backing powder backin)
    150 gram totaal melk en witte smeltchocolade stukjes
    2 eieren
    250 ml halfvolle melk
    120 gram ongezouten roomboter
    2tl vanille aroma van dr oetker.

    Daarna 25 minuten op 200 graden gehad, en gekeken met een satehstokje of het gaar was en niks bleef aan het stokje plakken,.
    Maar was niet lekker.

    Hebben wij iets fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Patricia,
      De verandering van suiker moet niet heel erg veel uitmaken voor een wel of niet lekker resultaat.
      Ik kan zo moeilijk zeggen of er iets fout gegaan is, heb je je aan de bereiding gehouden zoals beschreven is?

      1. Patricia schreef:

        Goedemiddag,

        Ja wij hebben ons aan de algehele , omschrijving gehouden verder.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Enige wat ik zo kan bedenken is dat het beslag misschien te lang geroerd is waardoor ze erg compact worden. Het is lastig te zeggen aangezien ik niet met je mee heb kunnen kijken in de keuken 😉

      2. Ilse schreef:

        Je gebruikt denk ik beter echte vanille en geen chemische rommel. Er kan niets op tegen verse vanille 🙂

      3. sylvia schreef:

        ik het het resept ook gemaakt en het was heerlijk

      4. M schreef:

        Misschien het vanille extract van oetker. Dat smaakt naar vanille van de cola…

        1. Laura's Bakery schreef:

          Bedoel je het vanille aroma? Extract heeft Oetker niet voor zo ver ik weet.

  5. Evelien schreef:

    Hey Laura,

    Ik heb net deze muffins gemaakt maar de chocoladestukjes die ik er bovenop had gestrooid waren verbrand en dus heel bitter..
    Waar haal jij je chocoladedruppels vandaan..?? Ik had ze van de Jumbo..

    P.S. Ik had het beslag dubbel gemaakt en door het tweede gedeelte Nutella gedaan.. Ook heel lekker..!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb meestal chocola van het merk Callebaut of Funcakes. Wat gek dat de chocola verbrand was, dat heb ik nog niet eerder gehad. (oh, en nutella cupcakes klinken heerlijk!)

  6. michelle schreef:

    hallo ,

    Ik heb gisteren de muffins gemaakt maar ik dacht dat er harde stukjes chocolade in zouden zitten ik had immers bakvaste chocolade genomen maar als ik de muffins uit de oven nam dacht ik dat ze nog wel hard zouden worden als de muffin koud was dit was niet het geval hoe komt dit ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welk merk chocola heb je gebruikt. Als er op de verpakking staat dat het bakvaste chocola is zou het bij afkoelen inderdaad weer hard moeten worden.

      1. michelle schreef:

        ik heb callebaut baking drops gebruikt

        1. Laura's Bakery schreef:

          De chocolate drops die ik van callebaut gebruik zijn niet bakvast en worden inderdaad niet helemaal hard na het bakken. Op de verpakking moet echt ‘bakvast’ staan. (zoals de Funcakes chocolate chunks)

          1. Luna schreef:

            Hoi Laura,
            Waar koop je Callebaut of Funcakes chocolate? Ik kon ze niet bij de Albert Heijn vinden. Zijn ze wel gewoon in een andere supermarkt te koop en zo ja, welke?
            Groetjes,
            Luna

          2. Laura schreef:

            Dat kun je kopen bij groothandels, kookwinkels en (taartdecoratie)webshops 🙂

          3. Luna schreef:

            Hoi Laura,
            Nog 1 andere vraag. Is tarwebloem ook lekker? Dat heb ik nog thuis liggen.
            Groet,
            Luna

          4. Laura schreef:

            Tarwebloem kan ook prima

  7. Nicky schreef:

    Hey!

    Ik vroeg me af of dit zelfrijzende bloem moet zijn of gewoon tarwebloem ?
    En mag het vanille-extract vervangen worden door vanillesuiker ?

    Alvast heel erg bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik bedoel hier tarwebloem. Vanille extract kun je vervangen, maar de suiker is wel minder sterk.

  8. Liza schreef:

    Beste,
    uw uitleg trekt op niks
    ten eerste: nooit gehoord van in stappen te werken?
    ten 2de: max 12 draaibewegingen? serieus?
    Nog nooit heb ik zoiets gelezen
    toch merci voor de ingrediënten.
    mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk dat je ze gaat maken! Overigens is dit (wereldwijd) een hele normale manier van muffins maken, gek dat je dat nog niet eerder ergens zo gelezen hebt.

  9. sarona schreef:

    heey! ik wil deze muffins binnenkort maken maar vroeg me af of ik de boter kon vervangen door olie? en zo ja hoeveel olie wordt het dan voor dit recept ?

    groetjes,
    sarona!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk wel dat dat lukt, hoeveelheid zal ongeveer gelijk zijn.

  10. Alicia (MyCookieAddiction) schreef:

    hallo

    ik heb de muffins volgens het recept gemaakt maar het is een beetje droog hoort dat of heb ik iets fout gedaan (ik heb er conffetti sprinkles erin gedaan)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze zouden niet droog moeten zijn, heb je ze misschien te lang gebakken? Ze zijn wel iets droger dan cupcakes als dat is wat je bedoeld.

  11. janilly schreef:

    hoi , ik heb net de muffins gemaakt waren echt heerlijk.

  12. Jolie schreef:

    Hej,

    Ik heb deze middag de muffins gemaakt, maar die zijn nogal aan de zware kant (qua gewicht, niet qua smaak) hoe zou dit komen?

    1. Laura schreef:

      Muffins zijn wat compacter en minder luchtig, dat maakt ze ook zwaarder in gewicht. Echte muffins zijn namelijk een beetje broodachtig.

  13. Colinda van Leeuwen schreef:

    Als ik de gesmolten boter bij de melk doe gaat het klonteren.. hoe komt dat?

    1. Laura schreef:

      Laat je de boter wel een klein beetje afkoelen? Het is niet heel erg als er een soort balletjes ontstaan, dit gaat wel weg als je de rest toevoegt.

  14. Ilse schreef:

    Hoii,
    Ik heb de muffins gemaakt en ze zijn super lekker
    Ik heb zelf ook een blog en ik wil het recept gebruiken.
    Ik noem dan de website en Uw naam. Is het dan goed?

    1. Laura schreef:

      Zolang je eigen foto’s gebruikt en het recept in je eigen woorden schrijft kan dat, wel met bronvermelding inderdaad 🙂

  15. Klazien schreef:

    Tot mijn verbazing zie ik dat jij toch ook wel papiertjes gebruikt bij deze muffins.
    Bleven ze niet plakken aan de muffin?

    1. Laura schreef:

      Muffins blijven (afhankelijk van het recept en het soort vormpje) wel iets meer plakken dan cupcakes, maar het viel reuze mee hoor bij deze muffins.

  16. Yasmine schreef:

    Hee,

    Moet de bloem gezeefd worden?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Voor muffins hoeft dat niet per se.

  17. Mariam schreef:

    Hey,

    Ik heb een vraagje. Na het lezen van jouw blog werd ik enthousiast (misschien iets te) en dacht nou hoe moeilijk kan het zijn met deze uitgebreide uitleg. Ik heb je recept gevolgd en merkte nadat het gebakken was op dat je bij die van mij heel erg ei terugproefde. Nou heb ik kleine eieren 2 keer ingedaan en wil weten waar het aan kan liggen?

    1. Laura schreef:

      Wat gek dat je het zo duidelijk proefde, daar had ik met twee M eieren geen last van. Waren ze nog wel goed? En verder geen andere ingrediënten aangepast?

  18. robin schreef:

    Heey kun je deze muffins ook met m&m’s maken in plaats van stukjes chocolade of zit er dan te veel kleurstof in?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      dat kan prima hoor

  19. Sandra schreef:

    Super makkelijk en overheerlijk!

  20. Nina schreef:

    Hoi. Ik heb vandaag die Recep van kup keek is helemaal niet lekker sorry zijn droog

    1. Laura schreef:

      Dan heb je ze waarschijnlijk te heet en/of te lang gebakken.

  21. Rensketje schreef:

    Hoi, ik wil ze vandaag maken, maar op welke stand moet de oven? Gewoon op hetelucht? groetjes.

    1. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte 😉

  22. cora schreef:

    Hier is het goed gelukt en heel lekker!

  23. Annelies schreef:

    Kan ik deze ook maken met 1ei ??

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dan halveer je het recept.

  24. Ilone schreef:

    Hoeveel gram cacao zou je moeten toevoegen om er mooie chocolade muffins van te krijgen?

  25. Siham schreef:

    Hoi Laura, ik heb je recept helemaal gevolgd en maximaal 12 keer geroerd maar de muffins waren niet te eten. Het was heel erg compact, bijna een grote deegbal en echt totaal niet luchtig. Enig idee wat hier mis kan zijn gegaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je alles goed afgewogen en geen vervangers gebruikt? Het klopt wel dat dit wat compactere muffins zijn overigens, niet vergelijkbaar met muffins zoals je die in de winkel koopt. Als je die wilt maken dan kun je beter het basisrecept voor muffins gebruiken 🙂

  26. Trraceyy schreef:

    Ik heb deze muffins gemaakt en als extra toevoeging ook 2 tlp vanillesuiker gebruikt. Mijn man vind ze heerlijk!!

  27. Danielle schreef:

    Ziet er erg lekker uit. Hoe kan je de muffins het beste bewaren zodat ze het lekkerst blijven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Goed verpakt en buiten de koelkast 🙂

  28. Evy schreef:

    Deze zijn superlekker met witte en pure chocoladedruppels!!!

  29. Maan schreef:

    Heb ze net gemaakt, heerlijk❤️

  30. Naazrien Hasrat schreef:

    Beste Laura,
    Kan je de melk ook vervangen met yoghurt ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Niet in dit recept.

  31. Liset schreef:

    Heerlijk! Ik heb ipv 150 gr melkchocolade 100 gr gedaan + 100 gr witte chocolade en ze zijn heerlijk! Duidelijk en eenvoudig recept 😊.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn! Geniet ervan.

  32. Eva schreef:

    Beste Laura

    Ik zou graag voor de eerste keer chocolate chip muffins maken. Jouw recept (en website) spreekt me aan, maar ik kwam echter nog een ander recept tegen op het internet met volgende ingrediënten:

    – 300 gram bloem
    – 2 theelepels bakpoeder
    – 2 eieren
    – 80 gram suiker
    – 50 gram boter
    – 1 theelepel vanille extract
    – 200 gram chocolade (reep in stukjes hakken of chocolate chips)
    – 230 ml melk

    Ik vroeg me af wat het verschil precies was qua textuur/smaak met jouw recept. Heb jij daar toevallig een idee van? Vooral het verschil in hoeveelheid boter en suiker viel me op. Zou het ook lukken met het recept met minder boter en suiker?

    Alvast bedankt voor de hulp!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou zeggen: probeer ze allebei eens uit, dat is vast geen straf om te proeven. Ik ben benieuwd welke je lekkerder vond! 🙂

  33. Zara, Akkie en Floor schreef:

    hallo met zara, Akkie en Floor

    kan je inplaats van bakpoeder ook baksoda gebruiken?
    nog bedankt voor de uitleg!

  34. Eleanor schreef:

    Ik ben nog bezig en het laten bakken, kan niet wachten c:

  35. Menno schreef:

    Zeer Lekker 🙂

  36. Fië schreef:

    Hai mij lijkt dit super lekker, mijn nichtje heeft net haar zwemdiploma gehaald en dus maak ik dit voor haar.

  37. Amber schreef:

    Hi Laura!
    In je basisrecept voor muffins gebruik je zonnebloemolie. Maar in dit recept gebruik je gesmolten roomboter, welke is beter om te gebruiken? Kan je in dit recept de roomboter vervangen door zonnebloemolie?

    Groetjes Amber

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er is geen beter of slechter, het is maar net welk resultaat je wilt. Zonnebloemolie zorgt voor hele zachte, smeuïge muffins. Boter stijft namelijk op als het afkoelt, dus maakt de muffins weer iets steviger. Half om half is ook lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *