MonChou cupcakes

3 oktober 2013
75

mon chou cupcakes 1a

Ik liep al langere tijd rond met het idee om MonChou cupcakes te maken maar het heeft even geduurd voordat dit gebeurde. Tot een paar maanden geleden at ik namelijk nooit MonChou taart, ik kan (kon?) mij maar moeilijk over het idee van kaas in zoet gebak heen zetten. Familie en vrienden verklaarden mij voor gek, maar aten met liefde het stukje taart op dat ik liet staan. Voor mijn boekjes heb ik mij hier overheen gezet. Ik ging met mascarpone aan de slag en maakte een MonChou taart, eigenlijk vooral omdat iedereen hier thuis er zo gek op is. Ik besloot hem dan

wel zo te gaan maken, dat ik hem ook lekker zou vinden. Dit betekende iets meer suiker door de MonChou zodat de ‘kaassmaak’ echt weg zou zijn. Met wat proeven tussendoor (en het trekken van vieze gezichten) bleek het hartstikke eenvoudig te zijn om de topping naar mijn smaak te maken. Geloof het of niet, sindsdien eet ik dus ook MonChou taart. Ik was er zelfs zo enthousiast over dat ik besloot de taart in cupcake vorm te maken, dat leidde tot deze MonChou cupcakes. Een hit hier in de familie.

mon chou cupcakes 2a

mon chou cupcakes 4a

mon chou cupcakes 5a

MonChou cupcakes

De MonChou taart in cupcake vorm, het is weer eens wat anders. Het recept voor deze lekkere MonChou cupcakes vind je hier!
Porties: 12 normale cupcakes of 10 grote cupcakes

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 el stroop
  • 2 tl kaneel
  • 75 gram bastognekoeken, in stukjes (+ beetje extra)

Ingrediënten topping

Instructies

  • Mix boter, basterdsuiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren toe en mix door elkaar. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout toe en meng tot een glad beslag. Mix nu ook de stroop en kaneel door het beslag. Voeg als laatst de bastognekoeken toe, spatel door het beslag heen.
  • Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes en strooi nog wat stukjes koek over het beslag heen. Als je grote vormpjes wilt gebruiken zijn deze van Sweet Table Shop heel erg handig.
  • Bak de cupcakes in 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar. De grote cupcakes hebben iets langer nodig, hou dit goed in de gaten.
  • Terwijl je cupcakes in de oven staan kun je je MonChou topping alvast maken. Klop in een kom de MonChou met suiker romig en klop in een andere kom de slagroom stijf. Voeg de slagroom bij het MonChou mengsel en spatel door elkaar. Zet de vulling in de koelkast om op te laten stijven.
  • Als je cupcakes helemaal zijn afgekoeld en de MonChou topping is goed opgestijfd kun je verder met de cupcakes. Zoals je ziet was mijn topping nog niet genoeg opgesteven. Ik kon helaas niet langer wachten omdat de visite er al bijna was, maar de smaak was er niet minder om. Je heb alleen wat minder ‘lek’ gevaar als je de topping langer in de koelkast laat staan. Vul een spuitzak met de MonChou topping en spuit een cirkel langs de rand van de cupcake, spuit op deze cirkel nog een cirkel. Het midden van het cakeje mag je blijven zien. Trek het blik vlaaivulling open en schep met twee lepeltjes wat vulling in het midden van de cirkel.
  • Zo zijn je MonChou cupcakes klaar om te serveren!
Bewaren

Heb je de cupcakes al opgemaakt met MonChou? Dan kan je ze in de koelkast maximaal 4 dagen bewaren.

mon chou cupcakes 3a

Z Liefs Laura PNG

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

43 reacties

  1. Danielle schreef:

    Dat ziet er lekker uit! Ben zelf gek op monChou taart. Ga ze zeker een keer proberen te maken.

  2. Brenda schreef:

    Wat een leuke cupcakes! Iedere verjaardag MOET ik een monchoutaart maken, ik zal eens horen of de monchou eters toe zijn aan afwisseling 😉
    Denk je dat de monchoucreme ook stevigenoeg wordt om op een ‘normale’ cupcake te smeren? Of heb je echt hoge houders nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je de crème goed koud laat worden wel, ik had mijn topping een beetje te laat gemaakt en had een half uurtje en dat is te kort. Ik heb dezelfde topping gebruikt voor de taartversie en na 2-3 uur in de koelkast was hij super stevig. Je kunt ook nog wat slagroomversteviger toevoegen als extra hulpmiddel.

      1. Brenda schreef:

        Bedankt voor de tips. Ga ze zeker een keer maken.

  3. Mireille schreef:

    Wat grappig, dit kende ik nog niet. Maar ik hou van monchou taart en cupcakes dus lijkt me heel leuk om te maken. Vooral handig als je wil uitdelen!

    liefs Mireille

  4. Rensina Steursma schreef:

    Ze zien er heerlijk uit!
    Die ga ik zeker eens uitproberen
    Groetjes Rensina

  5. Carla schreef:

    Ze waren goddelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. Grace schreef:

    Dit ga ik zeer binnenkort uitproberen, ziet er heerlijk uit en wat een leuke cupcake vormpjes!

  7. Mieke schreef:

    Ik heb net de stroopwafeltaart voor de visite van mogen gemaakt uit de jubileum allerhande. Een vriendin die de foto op FB zag gaf mij deze site door. Super leuk, De volgende keer ga ik zeker de monchou cup cakes maken. Heb er nu al zin in.

  8. Debby schreef:

    Wauw Laura toffe site! Ben zelf ook gek op bakken maar vind het vaak erg ingewikkeld.. Je geeft heldere uitleg en simpele basis recepten! Toevallig kwam ik je website tegen via een recept op welke.nl maar je hebt er een volger bij. complimenten!!

  9. Anoeska schreef:

    Ben gek op mijn MonChou taart dus denk dat deze cupcakes het ook wel goed zouden doen bij mij!

  10. My Linh schreef:

    Hmmm ik ben dol op MonChou 😀 De cupcakes zien er echt prachtig uit! Wat een mooie foto’s ^^

  11. Nathalie schreef:

    Deze cupcakes ga ik absoluut maken! heb zojuist het recept uitgeprint en kan nu al niet wachten om ze te maken en mijn tanden er in te zetten…mmm!!

  12. marjo van leeuwen schreef:

    ziet er erg lekker uit, waar heb je die vormen gekocht?
    kan ze nergens vinden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze zijn van http://www.sweettableshop.com , daar hebben ze nog veel meer soorten!

  13. Ellemieke schreef:

    Zien er heerlijk uit. Vraag me af hoe je ze eet: uitlepelen of wrapper verwijderen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb de visite er een bordje bij gegeven en een vorkje, werd een beetje als een gebakje opgegeten.

  14. Alexandra schreef:

    Welke stroop ben ik nodig? Is dit de appelstroop die je op brood doet, of stroop voor de pannenkoeken? Of is er een andere stroop? Ik wil ze morgen proberen te maken.

    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik gebruik pannenkoekenstroop 🙂

  15. Jeandrine schreef:

    Deze ga ik zeker eens Glutenvrij maken!

  16. Judy schreef:

    Heerlijk, dank voor je recept. ga deze binnenkort zeker maken!!!

  17. Marianne schreef:

    Ik heb vorige week deze cupcakes gemaakt voor een feestje en het was een groot succes! Ik heb kleine houten lepeltjes met een sticker aan de vormpjes geplakt en dat werkte perfect!! (alles besteld bij Sweet table shop) Zo kun je snel uitdelen en heb je geen afwas! Kreeg veel leuke reacties.
    Dit recept is wel voor de grote XL bakvormpjes. Toch?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik had hiervoor ook grote bakjes van sweettableshop gebruikt ja. Als je kleinere (normale) cupcakes maakt haal je er dus meer uit.

  18. allette schreef:

    fantasties erg lekker heb er al trek in.

  19. Veerle schreef:

    Hi Laura,
    Zou ik met dit recept ook 1 grote taart kunnen maken? Ik moet voor een verjaardag binnenkort een monchou taart maken, maar ik heb zin om er echt een grote flinke taart van te maken! eventueel ook nog met laagjes. Zou dat hier mee lukken denk je?
    Groetjes, Veerle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, je krijgt wel andere baktijden uiteraard. Er staat ook al een recept voor MonChou taart op het blog, wel met koekbodem 🙂

  20. Kara schreef:

    Hoi Laura,

    Allereerst: wat een leuke site!
    Makkelijke recepten die me (tot nu toe) goed lukken.
    deze cupcakes heb ik voor mijn verjaardag gemaakt en ze waren een groot succes!
    Ik heb de monchou topping een paar uur in de koelkast laten staan, toen was het stijf genoeg om op de cupcakes te spuiten!

    Bedankt voor het leuke recept 🙂

  21. Henriette schreef:

    Dit recept ga ik ook zeker eens proberen! Ik ben dol op monchou!!

  22. Germaine schreef:

    Hoe eet je deze cupcake, lepel je hem leeg of kun je het cupcake bakje wel verwijderen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt deze er wel afscheuren, maar voor het gemak heb ik iedereen hier een vorkje of lepeltje bij gegeven. Daar zijn ze stevig genoeg voor.

  23. Elise schreef:

    Gaaf. Ik ga ze morgen maken. Jamer genoeg dat ik niet eerder alle reacties heb gelezen. Ik heb nml de kleine bakingcups binnen……:( vond ze al erg klein. Nou ja. Ik ga het proberen, dan maar een mini gebakje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze zullen er vast niet minder lekker om smaken 😉

  24. Paulien van den Bosch schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb deze cupcakes nu al een aantal keer gebakken, en iedere keer zijn ze hier een hit!!!

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen! 😀

  25. Pauline schreef:

    Ik heb deze cakejes gisteren gemaakt. Waarschijnlijk toch de kleine baking cups via Sweettable (6cm x 4,5cm) Het beslag heb ik over 16 baking cups verdeeld. Na het bakken waren de bakjes te vol voor de topping. Maar zonder topping zijn ze ook erg lekker. (De visite schraapte het bakje leeg met t koffielepetje, haha) Ik heb bij de HEMA grotere bakjes gekocht. Binnenkort ga ik een nieuwe poging wagen!

  26. Anna schreef:

    De cupcakes waren een groot succes op een gehouden high tea!
    Nu wil ik voor een verjaardag graag een taart maken met deze bodem,
    Wat denk je…..kan ik het recept aanhouden voor een standaard springvorm? Of zal ik het aan moeten passen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het wordt wel een dikke bodem als je de hoeveelheid niet veranderd, maar komt dan wel weer overheen met de cupcakes qua verhouding 😉

  27. Joyce schreef:

    Hai ik wil ze morgen gaan maken.
    Dol op Monchou dus erg benieuwd naar het eind resultaat.

    Maar ik ga geloof ik voor het eerst cupcakes maken zonder een pakje van het wel bekende merk.
    Is siliconen vorm beter dan een bakblik? En doe je het beslag eerst in een papiertje en dan in een bakvorm? Of doe je het beslag direct in de bakvorm?

    Alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide soort vormen kan, je bakt ze dan in een cupcakepapiertje dat in de bakvorm staat.

  28. Gertine schreef:

    Lekker hoor, heb zojuist de cupcakes gebakken. Ben erg benieuwd, ziet er goed uit! Maar ik vroeg me af hoelang je deze cupcakes kunt goedhouden? En in de koelkast bewaren na maken neem ik aan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je de cupcakes al opgemaakt met de monchou? Dan inderdaad in de koelkast bewaren. Maximaal vier dagen.

  29. Isaura van der Zande schreef:

    Hoelang kun je de cupcakes bewaren zonder dat je ze hebt opgespoten? En bewaar je die dan in een afgesloten doos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *