Cupcakes bekleden doe je zo!

Gepost: 31 oktober 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Cupcakes bekleden doe je zo!

Hoe kan ik mijn cupcakes mooi en glad bekleden met fondant of marsepein? Het is een vraag die ik vaak hoor en ik vind het ook een belangrijke! Een goed begin is bij het decoreren en versieren van cupcakes het halve werk. Als je eenmaal weet hoe cupcakes bekleden in zijn werk gaat en je hebt een mooie strakke en gladde basis, is de rest gelijk ook veel makkelijker. Ik steek zelf liever iets teveel tijd in een goede basis, dan te weinig. Hoe ik mijn cupcakes bekleed laat ik je vandaag zien!

Cupcakes bekleden doe je zo!

Dit heb je nodig voor het decoreren van je cupcakes:

 • Cupcakes
 • Witte chocopasta (of iets anders om af te smeren)
 • Een mes
 • Fondant in een kleur naar keuze
 • Rolstokje
 • Uitsteker die net iets groter is dan je cupcake
 • Smoother

Ik leg alles uit met fondant, maar met marsepein werkt het natuurlijk hetzelfde.

Cupcakes decoreren doe je zo!

Zo moet je cupcakes bekleden voor een glad resultaat:

Als je cupcakes wat bol zijn aan de bovenkant kun je dit recht afsnijden als je wilt, maar dat hoeft niet per se.

 1. Smeer de cupcake af met witte chocopasta. Besteed hier genoeg aandacht aan! Zorg dat je basis nu al mooi glad is. Zit er een deukje in je cupcake? Dan smeer je hem vol met chocopasta tot je een mooi glad geheel hebt.
 2. Kies een uitsteker in de juiste maat. Hou een uitsteker boven je cupcake en kijk wat de goede maat is. Is de bovenkant van je cupcake recht? Kies dan voor eentje die even groot is als de bovenkant van de cupcake. Is jouw cupcake een beetje bol, kies dan een uitsteker die iets groter is.
 3. Rol je fondant uit tot de gewenste dikte. Hoe dunner je fondant, hoe moeilijker het is om de cupcake mooi strak te bekleden. Ik hou meestal zo’n 2-3 mm aan. Trek de gehele lap fondant even los van je werkoppervlak en leg hem weer neer. Hij zit nu niet meer vastgeplakt en zo krijg je de uitgestoken rondjes makkelijker los straks.
 4. Steek met de ronde uitsteker de basis voor de cupcakes uit. Draai de uitsteker nog een klein beetje rond op het oppervlak om rafeltjes zo veel mogelijk weg te werken. Zitten er toch nog wat rafeltjes aan de randen? Wrijf deze met de vingers weg.
 5. Met een klein mesje til je voorzichtig het randje van het uitgestoken fondant op, als je zeker weet dat hij goed los is til je hem op en plaats je de basis op de cupcake. Trek het niet gelijk met je handen los, je hebt de kans dat het rondje fondant dan vervormt.
 6. Nu het fondant op de cupcake zit ben je bijna klaar. Druk het zachtjes met je vingers vast en gebruikt de smoother om het fondant laagje mooi glad te strijken.

Benieuwd hoe je gedecoreerde cupcakes het beste kunt bewaren? Je leest het hier.

cupcakes bekleden doe je zo

That’s it. Zo krijg je gemakkelijk een gladde en super strakke basis voor je cupcake. Nu ben je klaar om je cupcake te decoreren!

Op zoek naar leuke cupcake how to’s? Je vindt er meer dan genoeg op Laura’s Bakery!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

 1. Joke Kieft-Reijken schreef:

  Lieve Lau,

  Van harte proficiat met het online gaan van je Handige Baktips Site!!
  Een geweldig mooie toevoeging aan je huidige Laura’s Bakery site.
  Ik als thuisbakster van een bakkende dochter ga er zeker gebruik van maken, had ik gisteren al eigenlijk willen doen hahaha.

  Dikke kus en heel veel succes gewenst, mam ❤️

 2. Joyce schreef:

  Wat een geweldige nieuwe site! Al die tips die ik steeds verzamelde (en dan soms niet weer kon vinden) staan hier bij elkaar.
  Super!!!!!
  Bedankt voor deze site en natuurlijk ook voor je fantastische en veel benutte “Laura’s Bakery site”.

  Succes en groeten, Joyce

 3. Hennie Marree schreef:

  Lieve Laura,

  Proficiat met je nieuwe site.
  Geweldig! Ik hou heel erg van bakken en koken.
  Heb dan ook ” duizenden” kookboeken, maar die blijven in de kast staan.:-(
  Ik kijk elke dag uit naar jouw mail met leuke ideeën en nu dus ook de handige baktips bij elkaar en ga daarmee aan de slag:-):-):-)
  Veel pezier met je werk.

  Groetjes, HEN

 4. Anne-Marie schreef:

  Ik, als beginnende thuisbakker, kijk mijn ogen uit. Eigenlijk wil ik alles maken, maar zaterdag ga ik rustig beginnen. Mijn complimenten.

 5. Emely schreef:

  Kan je deze cup cakes ook invriezen met de witte chocopasta?

 6. Nele schreef:

  Laura, kan je ook iets anders gebruiken ipv de witte chocopasta zoals bvb botercreme en welke gebruik ik dan best?
  Gratis Nele

 7. Bianca schreef:

  Hoi Laura,
  Hartelijke dank voor deze fijne beschrijving! Ik heb het gebruikt voor het maken van Ninjago-cupcakes.

  Misschien als tip om er eventueel bij te zetten wat ik ergens anders heb gevonden:
  – Bij 3: bestrooi eerst het werkoppervlak met poedersuiker. Dit voorkomt dat de fondant vast blijft plakken aan het oppervlak.
  -Na stap 6: als je nog een laagje fondant er op wilt doen, dan kun je dat vastplakken met eetbare lijm wat je er met een penseeltje op kan smeren (dit kun je via internet gemakkelijk vinden en bestellen)
  -Na stap 6: voor eventuele kleine details, teksten, lijnen of oogjes kun je ook eetbare stift gebruiken (dit kun je via internet gemakkelijk vinden en bestellen)

  Groeten Bianca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *