Lemon meringue cupcakes

Gepost: 4 juni 2014 Laatst bewerkt: 6 februari 2023

lemon meringue cupcakes 1a

Met een lemon meringue pie moet je prima kunnen variëren dacht ik zo. Ik maakte nu de cupcake versie: lemon meringue cupcakes! Een heerlijke variatie kan ik je vertellen. Door het beslag van de cupcakes deed ik nog wat citroenrasp om ze zo net even wat frisser te maken, dat past perfect bij de frisse lemon curd vulling.  De Italiaanse meringue mag natuurlijk niet ontbreken en heb ik als rozetten bovenop de cupcakes gespoten. Resultaat: een heerlijk frisse cupcake die makkelijk te maken is maar er toch spectaculair uitziet!

lemon meringue cupcakes 2a

lemon meringue cupcakes 3a

lemon meringue cupcakes 4a

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Lemon meringue cupcakes

Recept voor het maken van lemon meringue cupcakes. Heerlijke citroen cupcakes, gevuld met lemon curd en afgewerkt met Italiaans schuim.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

  • recept voor vanille cupcakes (voeg ook een theelepel citroenrasp toe)
  • recept voor lemon curd (hier hou je van over, maar daar zijn genoeg lekkere dingen voor te bedenken!)
  • recept voor Italiaans meringue (aan een half recept heb je méér dan genoeg, van wat overblijft kun je nog normale schuimpjes maken)
  • voor het afwerken van de toeven heb je een gasbrander nodig (of zet ze even onder de gril).

Instructies

  • De lemon curd kun je prima een dag van te voren maken. Geen tijd? Begin hier dan op de dag zelf mee want het heeft namelijk wel de tijd nodig om af te koelen.
  • Bak daarna de cupcakes volgens het recept en laat deze afkoelen. Terwijl de cupcakes staan af te koelen kun je ook alvast het Italiaanse schuim maken.
  • Zodra de cupcakes zijn afgekoeld kun je ze een klein beetje uithollen. Ik gebruikte een appelboor en stak deze er voor ongeveer twee derde in om cake te verwijderen. De stukjes cake die je er uit haalt kun je lekker opsmikkelen.
  • Als de cupcakes deels zijn uitgehold vul je een spuitzak met het Italiaanse schuim. Ik gebruikte spuitmond 1M van Wilton om de open rozetten op de cupcakes te spuiten.
  • Met een gasbrandertje werk je de rozetten van schuim af. Werk voorzichtig en stukje voor stukje. Je kan het beter geleidelijk tot de juiste kleur brengen dan dat het te snel gaat.
  • Vul nu het holletje op met de lemon curd. Ik vond het zelf erg makkelijk om de lemoncurd ook in een spuitzak te doen, dat werkt heel handig om de cupcakes te vullen.
Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

lemon meringue cupcakes 5a

Tadaa! Wedden dat iedereen onder de indruk is als je ze deze cupcakes serveert?! Hier vond iedereen ze erg lekker 😀

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

34 reacties

  1. bea schreef:

    Mooie cupcakes ga ze deze weekend ook maken want ben gek van lemon curd !

  2. MySimplySpecial schreef:

    Wat zien ze er lekker uit!

  3. Anoeska schreef:

    Wat een lekkere cupcakes lijken me dat!

  4. Kayleigh schreef:

    Oeh ik hou echt van citroen. snel maar weer lemon curd maken

  5. Lisanne schreef:

    Ik ben ze nu aan het maken, maar dan volgens mijn eigen cupcake recept. Vraagje: ik wil ze morgen pas uitdelen, kan ik de lemon curd er dan nu al in doen of wordt het schuim dan helemaal zacht? Wat in dat geval kan in beter tot morgen wachten lijkt me. En hoe bewaar ik ze het best? In de koelkast of erbuiten?
    Bedankt voor je antwoord! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze morgen vullen, al kan het vandaag ook wel. Ik had er de volgende dag nog wat over en die smaakten prima. Bewaar ze niet in de koelkast, daar drogen ze van uit. Leuk dat je ze gemaakt hebt! Hoop dat ze jou ook zo lekker smaken 😉

  6. Marja schreef:

    Ohhhh ze lijken me heerlijk! Ik ben dol op lemoncurd en op italiaans schuim! Komt dat even goed uit dat ik nog wat moest verzinnen voor de pinksteren? Ik weet nu al wat we bij de koffie hebben! Het water loopt me al in de mond! Bedankt voor je heeeeerlijke recept Laura!
    En hele fijne pinksterdagen gewenst!
    Groetjes, Marja. 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel 😀
      Jij ook een fijn pinksterweekend en veel bakplezier!

  7. Lotta schreef:

    Dat is deze blog nog niet eerder heb ontdekt!! Ideeën aan het opdoen voor het gebak dat ik mag maken voor de mooiste dag van de zomer; mijn zus haar bruiloft! Het lastigste is … teveel keus! (En dat het op een eiland wordt gevierd en over moet per boot!)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is inderdaad een hele mooie gelegenheid om voor te bakken! Veel plezier met inspiratie opdoen en het bakken straks natuurlijk 🙂

  8. Jeannette schreef:

    Ze zijn heerlijk, alleen was ik even onvoorzichtig en ging een papiertje in de brand 🙂 maar het smaakte er niet minder om. Dank je wel voor je recepten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik ook wel eens gehad in mijn enhtousiasme 😛 Geniet van de cupcakes!

  9. tinie schreef:

    tadaa, dat vond ik zo’n leuk trots ‘gebaar” dat ik begonnen ben met cupcakes, glutenvrij met een mengsel van amandelmeel en cocosmeel. hiervoo rliet ik de vanille suiker weg en een stevia poeder ipv de gewone suiker. Dit ivm een gluten én suiker allergie. nou ja, ik was helemaal blij met het resultaat! dan nog monchou( wederom met een beetje steviapoeder en slagroom) en vers fruit erop. geweldig, een taart kan niet mooier zijn.

  10. Marloes schreef:

    Hoelang blijven de cupcakes goed? Groetjes Marloes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met meringue erop 2-3 dagen.

  11. Karima schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze cupcakes graag aanstaande vrijdag maken, maar ze zijn voor een verjaardag op zaterdag. Hoe kan ik ze het beste bewaren en blijven de schuim en de lemon custard dan nog wel goed?

    Hoor graag van je. dankjewel!!!

  12. Karima schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik deze cupcakes op vrijdag maken voor een verjaardag op zaterdag? Blijven ze dan goed? En hoe kan ik ze dan het beste bewaren?

    Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Ja hoor dat kan prima. Ik zou ze in een taartdoos bewaren.

  13. Jaap schreef:

    Ik heb deze cupcakes gemaakt , ik had nog schuim over , in de koelkast gezet , maar de andere dag was het veel te dun om soesjes te vullen , wat is de reden hiervan.
    Trouwens de cup cakes waren verukkelig
    Groetjes.

    1. Laura schreef:

      In de koelkast trekt het vocht aan, omdat het suiker is smelt het dan dus. Je kunt het beter buiten de koelkast bewaren.

  14. Lisa Cattoir schreef:

    Dag Laura, grote fan van jouw website, veel leuke recepten en zo duidelijke uitleg! Bedankt om me al veel te helpen met mijn bakavonturen!

    Voor het verjaardagsfeestje van mijn zoon wil ik graag dit recept gebruiken maar en cupcakes en lemon curd maken duurt nogal lang… Is er voor lemon cupcakes ook een ander alternatief? Bv vanille cupcakes maar met citroensap of zeste? Of waar kan je lemon curd kopen? Ik woon wel in België.

    Groetjes Lisa

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt een potje in de winkel kopen, of jam gebruiken. Waar en of het in België verkrijgbaar is weet ik niet.

  15. Lieve Veugelen schreef:

    Wat doe je als je geen brander hebt en je toch de merengue wat bruin wil?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou ze even in de oven onder de gril kunnen zetten.

  16. Britt schreef:

    Een algemene vraag over het maken van cupcakes: Gebruik jij een cupcake bakvorm? Heeft dat echt zin?

  17. Deborah schreef:

    Ben ik nou zo blind of staat er niet bij dat de cupcakes gevuld worden met curd?

  18. JHhH schreef:

    Echt vieze cupcakes

  19. Riane schreef:

    Hoi Laura,

    Vandaag heb ik de cupcakes gemaakt. Toen ik de meringue op de cupcakes spoot, zag het er bij de eerste cupcake strak uit, maar bij de rest kreeg ik de toeven niet mooi glad (smaak is wel goed). Enig idee hoe dat komt en wat ik de volgende keer anders kan doen? Bedankt alvast!

    Groetjes, Riane

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je precies met niet strak? Zakte het in, of waren er geen duidelijke lijnen meer zichtbaar? Dat klinkt alsof de meringue in dat geval niet voldoende stijf is geklopt.

  20. Anoniem schreef:

    Hoi klopt het dat er maar 1 theelepel citroenrasp in moet ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt!

  21. barbara schreef:

    ik heb geen vannillesuiker dus ik gebruik vanillextract.

  22. barbara schreef:

    kan dat, of is het niet geschikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept