Chocolade cupcakes

Gepost: 28 februari 2018 Laatst bewerkt: 25 juni 2024

CHOCOLADE CUPCAKES

Nog geen twee weken geleden zag je al chocolade cupcakes voorbij komen bij de cupcake sandwich voor Valentijn. Maar omdat je daar waarschijnlijk niet terecht komt als je zoekt naar een recept voor chocolade cupcakes, besloot ik dit basisrecept ook nog los met jullie te delen. Ondanks dat cupcakes misschien niet meer mega hip zijn, worden ze nog steeds veel gemaakt. Maar er is wel wat veranderd. Waar het een paar jaar geleden vooral draaide om de looks, gaat het nu meer om de smaak. Dus geen eenvoudige cupcake met een laag fondant of marsepein, maar een lekkere smaak voor het cakeje in combinatie met een heerlijke topping. Deze chocolade cupcakes vormen een perfecte basis om vele heerlijke smaakcombinaties mee te maken.

CHOCOLADE CUPCAKES maken

CHOCOLADE CUPCAKES taart

CHOCOLADE CUPCAKES taart
Opslaan Recept afdrukken
4.54 van 93 stemmen

Chocolade cupcakes

Eerlijk is eerlijk, cupcakes doen het altijd goed. Wat dacht je van deze overheerlijke chocolade cupcakes. Ontzettend lekker en makkelijk te maken!
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 4 eieren (M)
  • 160 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Klop boter en suiker tot deze romig zijn. Voeg het vanille-extract en de eieren stuk voor stuk toe. Voeg de volgende pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Als laatst voeg je bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe, mix tot deze droge ingrediënten opgenomen zijn in het beslag.
  • Neem een muffinvorm en plaats cupcakepapiertjes in de holtes, verdeel het beslag over de vormpjes. Ik doe dit zelf met een ijslepel. Dat werkt gemakkelijk en je kunt het beslag zo mooi gelijkmatig verdelen.
  • Bak de cupcakes in 18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even in de vorm rusten voordat je de cupcakes op een rooster volledig laat afkoelen.
Bewaren
Ongedecoreerde cupcakes bewaar je in een trommel buiten de koelkast. In de koelkast zouden ze namelijk uitdrogen. Je kunt ze zo ongeveer 4-5 dagen bewaren.
Cupcakes invriezen kan ook. Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ik doe dit zelf het liefst in kleine porties van 3 of 4 cupcakes. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

69 reacties

  1. Denise schreef:

    Ik denk al wat een vreemd smaakje zit eraan de cupcakes.. heb ik het bakmeel verwisseld met baking soda XD domdomdom

    1. Laura Kieft schreef:

      Oei, daar gaan ze zeker heel anders van smaken 😉

    2. Brenda schreef:

      Kan je hierbij ook vanillesuiker gebruiken i.p.v. vanille extract?
      Mvg

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat kan, je hebt dan wel iets meer nodig.

        1. Sjhdhdhsjs schreef:

          1 zakje?

          1. CAROLIEN schreef:

            Kan je het cacaopoeder ook veranderen in gesmolten chocolade?

  2. Lisa schreef:

    Kan je ook zelf rijzend bakmeel gebruiken inplaats van bloem ?

  3. Jeanine schreef:

    Super recept! echt een aanrader!

  4. Benja en Emmie schreef:

    Super recept, verrukkelijk! Net gemaakt met mijn kleuterzoontje 🙂

  5. Peter schreef:

    Super luchtige cupcake. Gemaakt met mijne zoon en hij is er dol op ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Superleuk om te lezen! Veel bakplezier samen nog!

      1. Peter schreef:

        De dag nadien waren ze iets droger. Kan je daar iets aan doen? Meer boter bij toevoegen ? Minder lang bakken ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Heb je ze goed luchtdicht afgesloten buiten de koelkast bewaard? Dan zouden ze de volgende dag niet droog moeten zijn. Anders inderdaad 1-2 minuutjes korter in de oven of een iets lagere temperatuur.

        2. Gwen schreef:

          Ik maak altijd een suikersyroop. Is gewoon een 50/50 recept. Dus 200 gram suiker en 200 gram water. De water laten koken en de suiker en door heen roeren tot dat deze helemaal opgelost is. Ik doe er dan altijd nog wat vanille extract doorheen. Dit doe ik een een schone cola fles, prik een paar gaten in de dop. En als de cupcakes dan uit de oven komen doe ik dit er gelijk overheen.
          Zo blijven de cupcakes 2 dagen zacht in de koelkast

  6. Jack schreef:

    Hallo laura.

    Kan je deze cakjes ook maken zonder bakpoeder?

    Groetjess.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet doen, dan worden ze erg massief.

  7. :-) Helena :-) schreef:

    Kan je bij deze cupcakes ook toppings toevoegen? Bv. snoepjes, chocola, fruit of glazuur?!?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, alle cupcakes kun je versieren 🙂

  8. Jenny schreef:

    Hoi Laura! Bij mij zijn de bovenkant van de cupcakes niet krokant, hoort dit? Heb je tips om te zorgen dat de bovenlaag wel krokant wordt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hoort inderdaad ook niet. Je kunt wat suiker op de bovenkant strooien voor het bakken!

  9. Eloïse schreef:

    Vandaag gemaakt en ze zijn echt super!

  10. Eloïse schreef:

    Mag je ook iets meer vanille extract in de cupcake doen dan nodig?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat is geen probleem.

  11. Rebecca schreef:

    Vandaag gemaakt met stukjes verse peer erin en omdat we hier een koemelkallergie in huis hebben, plantaardige boter en soyamelk. Ze smaken heerlijk!!!!!!

  12. Janneke schreef:

    Super lekkere cupcake en erg luchtig!

  13. Anja schreef:

    Lekker recept, goed gelukt!

  14. Floortje schreef:

    Weet je zeker dat er geen melk bij hoeft?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, dat hoeft niet in cupcakes.

  15. Floortje schreef:

    Recept is super lekker!
    Eventueel nog lekkerder met chocolade stukjes erdoorheen ?‍♂️?

  16. Jas schreef:

    Hoi kan dit recept ook gebruikt worden als een cakenin plaats van cup cakes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker, het formaat van de cakevorm durf ik alleen niet met zekerheid te geven. Tussen de 20-25 cm gok ik.

  17. marte schreef:

    het is echt lekker
    of toch niet
    want het is mega lekker

  18. Yousra schreef:

    Hey! Ik wil deze recept maken voor iemand met suikerziekte. Door wat kan ik de kristalsuiker vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      dat durf ik helaas niet te zeggen!

  19. Suzanne schreef:

    Hoe veel vanille suiker heb je nodig als je geen vanille extract gebruikt?

  20. m schreef:

    kan je ook ipv bakpoeder, baking soda gebruiken? heb geen bakpoeder in huis

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan heb je wel minder nodig. Kan overigens niet zomaar in ieder recept, in dit geval alleen omdat er cacaopoeder in zit.

  21. Lina schreef:

    Hoi,
    Kan ik op deze voor dat ze in de oven gaan een chocola plaatsen (bijvoorbeeld een Lindt chocola ball). En als dat kan, hoe moet ik ze beware voor volgende dag als er gesmolten chocola erin zit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zelf nog nooit geprobeerd, maar zou moeten lukken. Misschien dat ze wel wat meer tijd in de oven nodig hebben. Het bewaaradvies veranderd niet.

  22. Laura schreef:

    Hallo, hoeveel gram is een theelepel ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is afhankelijk van het product dat er in gaat.

  23. Laura schreef:

    Ik bedoelde voor dit recept, hoeveel gram is een theelepel bakpoeder? ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeveer 3 gram!

  24. luna schreef:

    hoii
    ik mag geen tarwe wel speltbloem… kan ik het ook daarmee maken of is dat geen optie?
    groetjesss

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zeker proberen!

  25. Marjolein schreef:

    Vet goed recept!
    Ik heb met jou normale vanille recept marmer cupcakes gemaakt echt tof!

  26. Abby schreef:

    Hoi laura!

    Je recepten zijn altijd echt fantastisch! Het deeg was ook echt mooi geworden! Maar toen het uit de oven kwam, was het echt in 1 woord: ranzig. Ik snap niet wat er is misgegaan. Kan je me misschien helpen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg. Ik vind het alleen lastig om te helpen als ik niet exact weet wat er niet klopte aan de smaak. Heb je het recept verder niet aangepast?

  27. Martine schreef:

    Ik begon het al te maken en zag dat ik maar twee eieren had ipv 4 🙈 dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Ik heb een hele banaan gebruikt ter vervanging van 2 eieren. Ik was bang dat het dan te droog z worden dus hebben scheutje zonnebloemolie erbij gedaan. Maar ze zijn super luchtig!!! Heerlijk! Er zit dus een lichte banaan smaak aan bij die van mij. Dat vind ik zelf wel lekker. Volgende keer gewoon volgens recept. Maar de basis van dit recept is dus super goed! (Anders had het niet gelukt 😄)

  28. Lekker bakken schreef:

    Dus ter vervanging heb je dan 1 banaan en een beetje zonnebloem olie gedaan? Hoeveel zonnebloem olie ongeveer? 1 eetlepel ofzo?

  29. Martine schreef:

    Ja 1 geprakte banaan. 1/4 cup geprakte banaan zou gelijk zijn aan 1 ei volgens internet. Dus had 2x 1/4 cup banaan gedaan en dat was ongeveer 1 hele banaan. En ik denk ongeveer een eetlepel olie. Maar achteraf zag ik dat het olie voornamelijk aan de onderkant van de papieren cupcake vormpjes zat. Dus wellicht was een theelepel ook al voldoende (of misschien had ik het helemaal wel weg kunnen laten maar dat durf ik dan niet helemaal te zeggen). De cupcake zelf was in ieder geval niet vettig.

  30. Kirsty schreef:

    Hi Laura,

    Wij hebben deze gemaakt en ze zijn heerlijk!
    Alleen we kregen een hele hoge punt. De vormpjes zaten niet te vol en we hebben temp en baktijd aangehouden.
    Toch misschien temp van onze oven wat lager om niet zo een hoge punt te krijgen of heb jij andere tips?

    Thanks!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat het gesmaakt heeft! Wellicht dat het dan iets teveel bakpoeder is geweest is het enige wat ik kan bedenken, een beetje bolling is trouwens prima hoor.

  31. Samantha schreef:

    De cupcakes zijn best lekker alleen had wel wat zoeter gemogen

  32. Ingrid schreef:

    Beste Laura, kan je dit recept ook gebruiken voor mini chocoladecupcakes, dus bakken in een mini muffin vorm? Moet ik dan iets wijzigen? Of gaan ze dan minder lekker of droger zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! De baktijd zal mogelijk veranderen, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  33. Froukje schreef:

    Lekker

  34. Febe schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb de cupcakes 2 maal gemaakt tot nu toe.
    De eerste keer waren de cupcakes heel lekker, maar de tweede keer veel minder. 🙁
    Het enige dat ik ‘anders’ heb gedaan is dat ik een ander merk cacaopoeder heb gebruikt.
    De cupcakes hadden een soort broodsmaak, heel bloemig.
    Heb je een idee hoe dat kan en wat ik anders kan doen?
    Ik maak ze alvast deze avond nog eens opnieuw om te zien als ik niet gewoon verward ben geweest met het afwegen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Dan vermoed ik dat het daaraan heeft gelegen als dat de enige wijziging is.

  35. Febe schreef:

    Dag Laura,

    Nogmaals de cupcakes gemaakt en terug met het vorige cacaopoeder en deze keer weer heel lekker. Ik denk dat ik de vorige keer mijn ingrediënten ook niet lang genoeg gemixt heb en misschien daarom de smaak wat anders was.

    Ondertussen ook de botercréme gemaakt voor erop 😋

  36. ann van avermaet schreef:

    Ik wil graag donkerbruine cupcakes, mag ik meer cacaopoeder toevoegen? Of moet ik dan iets aanpassen? Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een beetje extra moet kunnen hoor.

  37. Petri Vink schreef:

    ‘Heel goed en makkelijk recept.
    Dank!

  38. Corrie schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb bloem vervangen door zelfrijzend bakmeel. Ging prima. Ook heb ik er zelf wat chocoladebrokjes (wit en puur) door gedaan. Verrukkelijk! Bedankt!

  39. suzanne schreef:

    Hallo,

    Wat zijn de baktijden en temperatuur voor hetelucht?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je zelf berekenen, hier vind je een uitleg: https://www.laurasbakery.nl/boven-en-onderwarmte-of-hetelucht/

  40. Samantha schreef:

    Hoi vraagje kun je de bloem olk met zelfreizend bakmeel vervangen?, of verranderd er dan iets aan de smaak of vorm etc…?. En zowel gewoon het zelfde hoeveelheid?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, hier lees je er meer over (ook over de hoeveelheid): https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept