Bakken met roomboter of margarine?

7 november 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1

boter 1a

Moet ik roomboter of margarine gebruiken als ik wil bakken?

Boter is gewoon boter zou je zeggen. Maar nee, dat luistert nauwer dan je denkt bij bakken. De keuze van juiste en goede ingrediënten is echt belangrijk voor het eindresultaat.

Als je in een bakrecept boter ziet staan, wordt er altijd ongezouten roomboter bedoeld. Tenzij anders vermeld natuurlijk, maar je kan er vanuit gaan dat je verder gewoon altijd een pakje met ongezouten roomboter in huis kunt halen.

Kan ik geen margarine gebruiken voor het bakken?

Je kunt best bakken met margarine hoor. Ik zal niet ontkennen dat ik ook wel een pakje Blue Band kocht toen ik nog niet zo veel  bakte. Toen vond ik mijn cakes ook prima smaken, ik wist gewoon niet beter. Pas als je gebruik gaat maken van roomboter krijg je in de gaten wat je al die tijd ‘verkeerd’ hebt gedaan. De smaak is zóveel beter wanneer je echte roomboter gebruikt.

Voor de ultieme test zou je eens twee cakes moeten bakken. Dan gebruik je voor de ene cake roomboter en voor de ander margarine. Je zult zien dat het verschil groter is dan je denkt!

Op zoek naar een goed basisrecept voor cake? Die vind je op Laura’s Bakery!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

 1. Nikki schreef:

  Je hebt nu toch ook die nieuwe bakken boter? Heb je die al eens gebruikt? Ik vraag me af of het het geld waard is :-).

 2. Stefanie schreef:

  Toch blijf ik Alpro boter gebruiken, daar ik gevoelig ben aan melk producten 🙂

  Alleen als ik bak voor uit te delen, zal ik gewone boter gebruiken 🙂 anders steeds sojaboter 🙂

 3. Milou schreef:

  Precies dit. Ik bakte tot een paar weken terug met margarine en nu met roomboter. So.much.better. Voor mijn gevoel wordt alles met margarine ook veel sneller droog. Ik ga nooit meer bakken zonder roomboter!

 4. Jocelyn schreef:

  Mijn schoonmoeder bakt ook altijd met margarine. Dit doet ze puur omdat het mixen sneller gaat. Ik moet er wel een beetje om lachen, maar zij weet niet beter. Binnenkort neem ik eens een cake (gemaakt met roomboter) mee op visite. Eens kijken of ze verschil merkt!

 5. Cliff schreef:

  Hallo, ja nu zouden jullie denken ” waar een man hier? ” haha Yup. Nee oke uhm ik las een recept op internet voor chocolade chip cookies dus die wilde ik even proberen, maar nu gebruik ik margarine. Heeft dit ook invloed op het uitlopen, kleur en de dikte van de koekjes? Want er staat bij het recept dat per koekjes je 4 eetlepels deeg gebruikt. Nou als ik dat doe heb ik platte onderzetters van 20cm doorsnee, dat lijkt me nou ook niet helemaal de bedoeling. Nu staat er ook doe 15-17 min in de oven, maar dan zijn de bijna tot verbrand.

 6. Nerissa schreef:

  Is er nou ook een verschil tussen de soorten roomboter met bakken?
  Ik weet wel dat elk merk margarine voor op brood anders smaakt.

 7. Bart schreef:

  Waarom zoutloze roomboter

  1. BAKEFAN! schreef:

   Hallo Bart,

   Als je zoute roomboter gebruikt gaat het baksel ook zout smaken. Voor bijvoorbeeld gezouten karamel of karamel shortcake kan je wel gezouten roomboter gebruiken.

   Groetjes,
   Meike Breger

 8. Nancy schreef:

  Ik wou spritskoeken bakken , deeg gespoten maar zakte in , had het met margarine gedaan omdat ik niets anders in huis had , zou dat kunnen door geen roomboter te gebruiken !

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat vraagt vaak helaas een aanpassing in het totale recept. Het komt nogal nauw bij het bakken van spritsen.

 9. Tatjana Weiss schreef:

  Kan ik koekje maken met melkerijboter ?

 10. Dineke schreef:

  Droogt een cake eerder uit als je bakt met roomboter?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dan wanneer je bakt met margarine bedoel je? Dat niet per se, het is vooral verschil in smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *