Tips voor de perfecte cake

Gepost: 28 februari 2017 Laatst bewerkt: 15 juli 2022
6

Na een artikel bomvol met tips en trucs voor de perfecte koekjes, is het nu tijd voor zo’n overzicht voor het bakken van de perfecte cake. Ik vind een cake eenvoudig en simpel om te maken, maar toch blijkt dat er genoeg is dat fout kan gaan. Dat ik het niet moeilijk vind, ligt vooral aan het feit dat ik er al heel erg veel gebakken heb. Oefening baart kunst en na verschillende gemaakte fouten kom je er vanzelf achter wat niet werkt (en hoe het de volgende keer wel moet). Zo ben ik zelf ook achter bijna alle genoemde punten in dit artikel gekomen, door fouten te maken. Als je deze baktips eenmaal kent, staat niets je nog in de weg om de perfecte cake te bakken. 

Droge cake

Een cake hoort natuurlijk lekker smeuïg te zijn. Een hap droge cake die je niet weggekauwd krijgt is geen succes. De oorzaak van een droge cake is heel simpel: dan is hij te lang en/of te heet gebakken. Daardoor is er te veel vocht verdampt wat een droge cake als resultaat geeft. Probeer het dan de volgende keer vooral op een lagere temperatuur en/of controleer de cake al wat eerder om te zien of hij gaar is. Je kunt in dit artikel al mijn tips lezen om een uitgedroogde cake te voorkomen.

Compacte cake

Een compacte cake kan bij bepaalde recepturen heel lekker zijn, maar meestal wil je natuurlijk gewoon een luchtig resultaat hebben. Een compacte cake kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste is teveel vocht, bijvoorbeeld van melk, eieren of boter. Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat.

Nog een reden is een te luchtig beslag. Ja, dat kan dus. Een te luchtig beslag zakt juist in en geeft een compacte cake als resultaat. In dit artikel op Handige Baktips vertel ik je er alles over. Maar je beslag kan ook door teveel bakpoeder compact worden, dan wordt het namelijk ook te luchtig door het rijzen.

tips voor de perfecte cake

Ingezakte cake

Deze ingezakte cake past ook een beetje bij het vorige punt, de compacte cake. Je cake zakt namelijk in door een te luchtig beslag, dat komt door het te luchtig kloppen of toevoegen van teveel rijsmiddelen. Je leest daar hier dus meer over

Een cake kan ook inzakken wanneer je de oven te vroeg opent. Je cake heeft de warmte nodig om te rijzen in de oven en daarmee ook stevig te worden. Je verstoort dit proces door het ovendeurtje te openen. Er komt dan koude lucht bij je cake en als schrikreactie kan je baksel compleet mislukken. In het geval van een cake zakt hij dus in. Wil je toch de oven openen om je baksel te controleren? Doe dat dan zo laat mogelijk. Ik houd meestal aan dat minimaal twee derde van de baktijd erop moet zitten.

Opengescheurde cake

Ik vind een opengescheurde cake prachtig, dat staat zo lekker rustiek. Maar aan de vele vragen die ik krijg merk ik dat niet iedereen dat vindt. Veel van jullie hebben liever een cake die niet ‘gehavend’ uit de oven komt. Gelukkig is het niet moeilijk om zo’n cake te bakken, het heeft namelijk alles te maken met de temperatuur. Gewoon op een lagere temperatuur bakken en dan je cake eventueel wat langer in de oven laten staan. Je leest er in dit artikel alles over.

Stukjes zakken naar bodem

Vervelend, voeg je stukjes chocola toe aan je cake en dan blijken ze bij het aansnijden allemaal naar de bodem gezakt te zijn. Hetzelfde geldt voor stukjes fruit, koek of andere toevoegingen. Ook dit kan weer meerdere oorzaken hebben. Truc nummer één is het toevoegen van wat bloem aan bijvoorbeeld die stukjes chocola. Even in een apart schaaltje mengen zodat alle stukjes voorzien zijn van een laagje bloem, dan kun je ze daarna aan het beslag toevoegen. Hier lees je er meer over.

Reden nummer twee is weer dat te luchtige beslag. Een te luchtig beslag is niet stevig genoeg om die stukjes te weerhouden van het zakken naar de bodem. Vergelijk het maar met het schuim op je cappuccino. Op een stevige laag schuim blijft je koffielepeltje (in het begin) liggen, wanneer het niet stevig is door teveel luchtbelletjes zakt het er zo doorheen.

Cake bewaren

Als je eenmaal die perfecte cake hebt gebakken, dan wil je natuurlijk ook dat die perfect blijft tot je hem serveert. Belangrijkste is om hem niet in de koelkast te bewaren, dan droogt hij namelijk uit. Verder is goed inpakken belangrijk, ik gebruik meestal aluminiumfolie. Hier lees je al mijn bewaartips.

En dan als laatst zet ik wat van mijn favoriete cakerecepten voor je op een rij waarop je bovenstaande tips toe kunt passen:

Hier vind je het overzicht met alle cakerecepten op Laura’s Bakery.

Heb jij nog tips voor de perfecte cake?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

 1. Sharona schreef:

  Ik mis mijn ultieme tip voor een smeuïge cake:
  Wanneer hij een kwartier uit de oven is de cake verpakken in een pedaalemmerzak en zo verder laten afkoelen. Hij wordt dan heerlijk!

 2. Esmee schreef:

  Zo’n opengescheurde cake vind ik ook juist iets ambachtelijks hebben! Heel handig om een cake-troubleshooting hulppje te hebben. Ik ga met dit in mijn achterhoofd eens zelf een cakerecept maken!

  1. Manuelle schreef:

   Hoi! Ik heb de laatste tijd problenen met mijn cakes, ze zijn te vet. Ik gebruik de juiste hoeveelheden en ik bekleed het bakblik met papier zonder in te vetten. Wat kan het probleem zijn? Ik dacht zelf dat het misschien aan het bakpapier zou kunnen liggen, kan dat? Andere ideeën?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Wat gek. Zijn ze wel goed gaar?

    1. Manuelle schreef:

     Ja ze zijn zeker gaar..

 3. margriet schreef:

  Heb vandaag jouw koffiecake met mascarpone gemaakt, heerlijk! Alleen vroeg ik me af dat met die mascarpone laag..hoelang kan dan de cake buiten de koelkast bewaard worden?

  1. Laura schreef:

   ik zou dan maximaal 1-2 uur aanhouden.

 4. Kithy schreef:

  Hoi Laura,

  Hoe kun je een cake goed uit een tulband vorm krijgen. Ik heb nu een met veel versiering. Echter, ondanks goed invetten en gebruik van paneermeel, kreeg ik de cake er niet uit.
  Heb je hier een tip voor?

  1. Laura schreef:

   Ik vet de cakevorm of tulband altijd in en bestuif deze met bloem. Na het bakken laat ik de cake zo’n 10-15 minuten afkoelen in de vorm en daarna los ik hem op een rooster. Als je hem te snel lost, breekt de cake. Maar wacht je te lang, dan gaat hij vastzitten.

 5. Lidwien schreef:

  Cake blijft ook plakken als de vorm ingevet wordt met olie, is mijn ervaring.

  1. Laura schreef:

   Ik geloof dat een bakspray iets anders is van samenstelling. Olie vind ik ook niet prettig werken namelijk.

 6. Wimbo schreef:

  Een vorm met Tefal binnenkant werkt erg goed. Desnoods de zijkanten “lossnijden” met een dunne plastic spatel. Werkt altijd bij mij. Natuurlijk bij een gewoon rechthoekig bakblik. Bij een tulband kun je ‘m ook los tikken met een houten spatel tegen de zijkant. Of de vorm een beetje inknijpen (Vervormen)

 7. Marloes schreef:

  Vraagje over het bewaren. Hoe zit het met een spongecake? Je weet wel, die je mooi rondom afsmeert met botercrème en nog een mooie ganache bovenop ofzo? Gister gemaakt, in het recept stond dat hij in de koelkast bewaard moet worden ivm de crème. Maar de cake van binnen was inderdaad wat aan de droge daarna…

  1. Laura Kieft schreef:

   Als de vulling in de koelkast moet, dan wel in de koelkast bewaren. Pak dan de taart wel zo goed mogelijk in zodat hij zo min mogelijk uitdroogt.

 8. Wimbo schreef:

  Je kunt wat aardappelschillen bij een cake doen die onder een stolp ligt. Deze geven precies genoeg vocht af om de cake lekker mals te houden. Het idee van een humidor zeg maar.

 9. Almanda schreef:

  Hoi Laura, ik heb al vaak jouw lekkere recepten gemaakt maar heb je misschien ook goede recepten voor cake in de broodbakmachine? Ik kan niks lekkers vinden en wil geen kant en klaar pakjes gebruiken. Ben benieuwd!
  Alvast veel dank!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Almanda, we hadden al even per mail contact, maar ook nog via deze weg: ik heb nog geen broodbakmachine, maar zodra ik er een heb dan volgen de recepten ervoor ook 🙂

 10. Ulrike Sinap schreef:

  Interesse indien er receptjes komen met een BBM :)!
  Maar zal het nu eventjes met de oven doen! Toch vraag ik me af wat de beste eivervanger is voor dit soort caken? Liefst ook geen banaan. Het mag wel eens maar niet te vaak. En ook niet onbelangrijk, welke verhouding aub? Heb eens no egg geprobeerd en was niet te eten! Zo teleurgesteld 🙁

  Bedankt voor je reactie 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat bedoel je precies met een BBM? Hier lees je meer over het vervangen van eieren bij het bakken: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

   1. Ulrike schreef:

    BBM staat voor BroodBakMachine :)!
    Deze pagina heb ik ook al geraadpleegd maar is voor mij als leek nog steeds vaag. Ik bedoel ermee, wat werkt wel en wat werkt niet in bv een cake? Zou compote werken? Ik heb al zoveel broden en cakes moeten weggooien omdat het me niet lukt een vervanging te vinden voor eieren en ben eigenlijk tegen verspilling :)!

    1. Laura's Bakery schreef:

     Ik weet niet wat de reden is dat je het wilt vervangen, maar misschien kun je beter zoeken naar een recept dat in eerste instantie al geen ei nodig heeft, dan is het recept er volledig op afgestemd (vegan cake).

     1. Ulrike schreef:

      Dag Laura, ik ben ei-intolerant :)! Zelfs een beetje ei is al te veel ei jammer genoeg. Maar ik probeer recepten te zoeken die zo goed mogelijk op de gewone lijken. Maar ok, ik zal dan vegan cakes opzoeken. Toch bedankt!

     2. Laura's Bakery schreef:

      Ik ga het op mijn lijstje zetten, maar kan je helaas nog niet verder helpen omdat ik het zelf nog niet heb geprobeerd.

 11. Almanda schreef:

  Hoi Laura ik heb het nu twee of drie keer geprobeerd met recepten van internet maar geen van de keren kwam er een goede cake uit…in elk geval bij lange na niet zo lekker als uit de oven dus dan vind ik het de moeite niet waard. Misschien is een BBM gewoon niet geschikt… maar ik blijf kijken hoor ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Lastig! Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik nog nooit een cake in een broodbakmachine heb gebakken.

 12. Monique schreef:

  Sinds ik een Kitchenaid heb, mislukken mijn cakes en cakejes. Ze worden te compact en ontzettend vet, het drupt eruit. Ik gebruik de juiste hoeveelheden ingrediënten en zorg er ook altijd voor dat alles goed op kamertemperatuur is. De vorm vet ik niet in (bakpapier) of heel beperkt. Toch gaat het keer op keer mis. Wat doe ik verkeerd? Ik gebruik de klopper voor cakebeslag (die heb ik met en zonder flexibel gedeelte aan de zijkant, beide geven hetzelfde effect).

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is echt ontzettend vreemd! En hiervoor gebeurde dat niet toen je alles met de hand en de handmixer deed?

   1. Monique schreef:

    Nee, hiervoor ging het eigenlijk altijd goed, met de handmixer. Misschien klop ik te kort? Dat het niet goed genoeg gemengd is? Of juist te lang? Voorheen had ik het heel af en toe, maar dat was dan vaak als ik te lang gemengd had, met boter die al te zacht was. Dan ging de boter splitsen. Juist daarom let ik bij de Kitchenaid goed op, maar kennelijk gaat er dan toch iets mis.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Ik zou denken dat je te lang mixt eerder. De KitchenAid heeft natuurlijk ook veel kracht en een grote klopper. Gebruikt je mijn basisrecept voor cake? En welke klopper gebruik je? Misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/welk-opzetstuk-van-de-mixer-gebruik-je-voor-welk-deegbeslag/

 13. Linda schreef:

  Hallo Laura,

  Wanneer je een recept precies volgt.. Wat kun je er dan aan doen zodat de cake niet inzakt?

  Wat ook best ingewikkeld is dat de tips voor een niet ingezakt cake kan zijn te vochtig of teveel rijjsmiddelen….
  Wanneer je een recept aanhoud zou deze toch goed uit de oven moeten komen en je kunt toch geen ingrediënten weglaten??

  Groet,
  Linda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je mijn recept volledig volgt en niks verandert aan de receptuur of ingrediënten + als je niet te lang mixt + als je met een cakeprikker test of de cake wel gaar is voordat je ‘m uit de oven trekt, dan kan de cake niet inzakken: https://www.laurasbakery.nl/waarom-je-een-beslag-ook-te-luchtig-kunt-kloppen/

 14. Idris schreef:

  Hallo Laura,

  Ik mis eigenlijk de natte cake. Bakkerij
  ’t Stoepje heeft heerlijke natte cake vooral die buitenkant. Weet je hoe ik die kan maken?

  Graag hoor ik het.

  Groetjes Idris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *