Deze mini quiches met groene asperges en geitenkaas at ik tijdens een afternoon tea in Newcastle. Oké, niet exact deze, maar wel dezelfde smaakcombinatie waar ik mijn recept op heb gebaseerd. Wij vonden de combi hartstikke lekker en wisten direct dat dit er een zou worden voor op het blog. Ik kan je in ieder geval alvast vertellen dat het ontzettend makkelijke quiches zijn om te maken. Ik gebruikte het basisdeeg voor quiche dat je vindt op het blog. Een makkelijk recept en ook prima een avond van tevoren te maken. De vulling was  vervolgens vliegensvlug klaar en voordat ik het wist kwamen ze al uit de oven. Tijd dat jij ze nu ook gaat bakken.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Mini quiches met groene asperges en geitenkaas

Deze mini quiches met groene asperges en geitenkaas smaken net zo heerlijk als ze eruit zien. Ze zijn ook hartstikke makkelijk te maken.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 2-3 el ijskoud water

Vulling

  • 200 ml crème fraîche
  • 4 eieren (M)
  • peper en zout
  • 100 gram geitenkaas
  • 50 gram groene aspergetips

Instructies

  • Doe de bloem, boter, zout, het ei en 2 eetlepels water in een kom en mix dit tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde eetlepel water toe. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Ondertussen kun je vast beginnen aan de vulling voor je quiche.
  • Rol het deeg uit tot een rol en verdeel in 6 gelijke stukken. Op een met bloem bestoven oppervlak rol je nu ieder stukje uit tot het iets groter is dan het vormpje dat je wilt bekleden. Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg, prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de quichebodempjes terug in de koelkast voor minstens een half uur.
  • Maak de vulling door de crème fraîche met de eieren tot een glad geheel te mixen. Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper. Breek of snijd de onderkant van de aspergetips af en verkruimel ook alvast de geitenkaas.
  • Haal de bodempjes uit de koelkast en verdeel hierover de asperges en de geitenkaas. Giet hier de vulling overheen en plaats eventueel nog een aspergetip of twee in iedere quiche zodat je deze blijft zien.
  • Bak de quiches in 25 minuten gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte). Haal ze uit de oven en serveer warm.

Het voelt alweer als een eeuwigheid geleden dat ik de vorige bakstrijd introduceerde. Nu komt dat deels natuurlijk omdat het laatste thema (ijs op een stokje) twee maanden liep in verband met de zomerperiode en vakanties, maar zeker ook omdat ikzelf gigantisch druk ben geweest de laatste tijd. Tijdens mijn vakantie en verhuizing (en alles dat daarbij komt kijken) ben ik weinig online geweest, ik vond het dus heerlijk om de laatste dagen al jullie prachtige creaties te bekijken. Ik laat jullie een verzameling zien van de gemaakte ijsjes, en deel natuurlijk ook het nieuwe thema met jullie!

DIT IS DE BAKSTRIJD

Geen idee wat De Bakstrijd is? Hier een korte samenvatting:

  • Elke eerste van de maand deel ik het nieuwe thema
    • Ter inspiratie geef ik jullie een aantal voorbeeldrecepten
    • Passend bij elk thema deel ik ook de nodige baktips
  • Ga zelf aan de bak binnen het thema en zet je baksel mooi op de foto
  • Deel je baksel via social media met #debakstrijd (en #laurasbakery)
  • Deel je baksel in de speciale besloten Facebookgroep
  • Leuk voor anderen die jouw creatie bekijken: vermeld bij de foto wat je precies hebt gemaakt

Voor een meer uitgebreide uitleg lees je dit artikel.

DEELNAMES juli en augustus 2018

Wat zijn er ontzettend veel mensen die hun foto’s ingestuurd hebben, zó leuk! Onderstaand een greep uit alle inzendingen:

WINNAAR juli en augustus 2018

De winnares is Maaike van der Veen! Zij maakte deze zalige aardbeienijsjes. Gemaakt met aardbeien, Griekse yoghurt, stukjes witte chocola én stukjes koekjesdeeg. Afgewerkt door even in de witte chocolade te dippen. Dat klinkt heerlijk!

Maaike, de ijsjesvorm komt zo snel mogelijk jouw kant op!

DE BAKSTRIJD september 2018

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na een paar regenachtige dagen heb ik weer ontzettend veel zin om met warme najaarssmaken aan de slag te gaan. Bakken met specerijen hoort daar voor mij zeker bij en dat is dan ook (onderdeel van) het nieuwe thema: cakes met specerijen! Van kleine cakejes tot grote tulbanden, als er maar specerijen inzitten.

Thema: cake met specerijen
Prijs: Nordic Ware bakvorm naar keuze! (mijn favoriete merk voor mooie tulbanden en andere prachtige bakvormen)

INSPIRATIE

Ik heb eens even gezocht tussen mijn cakerecepten waar specerijen in verwerkt zijn, en kwam tot de conclusie dat ik vooral veel kaneel in mijn cakebeslag doe. Je ziet wel weer waar ik gek op ben 😉 . Toch heb ik ook nog wat andere cakes met specerijen gebakken, kijk maar:

INFORMATIE

Volgens mij is het thema meer dan duidelijk, maar ik zal het voor de zekerheid nog even toelichten. Je bakt dus een cake en brengt deze op smaak met specerijen. Van kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat. Alles is mogelijk. En of je er nu een standaard cakeblik of springvorm voor gebruikt of kiest voor een tulband, het kan allemaal. Kleine cakejes en grote cakes. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

ZO DOE JE MEE

Zodra je je foto van jouw baksel deelt via social media met #DeBakstrijd en je profiel op openbaar hebt staan doe je mee. Of je deelt je foto in de speciale Facebookgroep. Zo simpel is het. Dit kan via Instagram, Facebook en/of Twitter. Belangrijk is wel dat je profiel altijd openbaar is, anders kan ik het niet zien. Op Instagram kun je ook het De Bakstrijd Instagram account taggen in de foto. Op dit account deel ik geregeld jullie creaties.

Succes allemaal!

hazelnoot-rotsjes-fudge-1

Ben jij ook fan van hazelnoten? Ik heb nagedacht hoe ik hazelnootrotsjes nog lekkerder kon maken voor mezelf. Op een warme zomeravond wist ik het en besloot ik hazelnoot-karamel rotsjes te maken. Ik kan hazelnoten namelijk prima hebben in combinatie met karamel en chocolade, dus het recept was bedacht. Hazelnoot rotsjes zijn ontzettend makkelijk om te maken en een ideaal recept om dit weekend nog te volgen.

hazelnoot-rotsjes-fudge-2
Hazelnoot rotsjes recept met karamel

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Hazelnoot-karamel rotsjes

Een nóg lekkerder recept voor hazelnoot rotsjes, namelijk hazelnoot-karamel rotsjes. Deze combi is erg lekker en ze rotsjes zijn heel makkelijk te maken.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 200 gram chocolade
  • 60 gram hazelnoten
  • 60 gram karamel fudge

Instructies

  • Doe twee derde van de melkchocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain marie. Wanneer alle chocolade gesmolten is haal je de kom van het vuur en voeg je de overige chocolade toe. Blijf roeren tot alles is gesmolten.
  • Snijd de karamel fudge in kleine stukje, niet groter dan de hazelnoten en voeg samen met de hazelnoten toe aan de chocolade. Zorg ervoor dat de chocolade overal gelijkmatig is verdeeld en schep nu rotsjes, oftewel kleine hoopjes, van dit mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de chocolade uitharden.
  • Indien de temperatuur in huis te hoog is kun je de bakplaat in de koelkast zetten om de chocolade uit te harden.

Notities

  • Bewaren: doe de hazelnoot-karamel rotsjes in een afgesloten trommel op een droge en koele plek voor ongeveer een week. Je kunt de hazelnoot-karamel rotsjes lekker zelf opeten bij een kop thee of koffie, maar je kunt ze natuurlijk ook in een mooi plastic zakje doen en als cadeautje weggeven. 

CHORIZO-SPINAZIE MUFFINS

Hartige muffins vind ik ideaal als snelle lunch of tussendoortje, ook omdat je ze zo makkelijk mee kunt nemen. En omdat ze zo ontzettend lekker zijn natuurlijk. Ze zijn ook ideaal voor een picknick, handig ook omdat je ze goed van tevoren kunt maken. Ik maakte chorizo-spinazie muffins, de chorizo geeft wat pit aan de muffins en gaat goed samen met spinazie. Zelf maakte ik dit keer grote muffins, maar je kunt ook prima mini muffins maken met dit recept.

CHORIZO-SPINAZIE MUFFINS maken

CHORIZO-SPINAZIE MUFFINS bakken

CHORIZO-SPINAZIE MUFFINS maken 2
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Chorizo-spinazie muffins

Ideaal als snelle lunch of als lekker tussendoortje: chorizo-spinazie muffins. Deze hartige snack kan je toch niet weerstaan?
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 1 ei (M)
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 250 ml volle melk (met halfvol kan het ook)
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • peper
  • 0,5-1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 100 gram chorizo
  • 50 gram verse spinazie
  • 50 gram geraspte kaas (+ extra voor decoratie)

Instructies

  • In een kom voeg je het ei, de zonnebloemolie en melk bij elkaar. Klop met een garde door elkaar. In een andere kom doe je de bloem, bakpoeder, zout, peper en paprikapoeder. Roer ook dit door elkaar.
  • Snijd de chorizo in kleine stukje en bak deze in een pannetje uit. Laat daarna goed uitlekken en dep eventueel wat droger. Snijd of scheur de spinazie in stukjes. Voeg de chorizo, spinazie en geraspte kaas toe aan de kom met bloem. Spatel gelijkmatig door het mengsel.
  • Giet de inhoud van de kom met melk bij de kom met de droge ingrediënten. Spatel door elkaar tot er een beslag ontstaat, het is prima als hier nog klontjes in zitten.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Die mogen best vol, ik vul ze zelf tot net iets onder de rand. Strooi als laatst nog wat extra geraspte kaas over de muffins heen.
  • Bak de muffins in 30-35 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Notities

  • Bewaren: Buiten de koelkast en goed verpakt zo’n 4-5 dagen te bewaren. In de vriezer tot wel 3 maanden.

aardbeien cheesecake ijsjes 1a

De laatste dag van het zomerthema met ijsjes alweer. Jeetje, wat is de tijd voorbij gevlogen zeg. Ik sluit af met een heerlijk recept uit Het Laura’s Bakery Bakboek dat ik jullie cadeau doe. Namelijk deze aardbeien cheesecake ijsjes. Jawel, cheesecake in ijsjesvorm. En geloof mij, het smaakt ook echt naar cheesecake. Toen ik deze ijsjes voor het eerst proefde deed ik even een vreugdedansje, want mijn experiment was ontzettend goed geslaagd. Zo hoef je in de zomer de oven niet te laten draaien voor een cheesecake, maar geniet je gewoon van de ijskoude versie van dit gebak.

BAKTIP: In veel recepten gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken.

aardbeien cheesecake ijsjes 3a

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer aardbeien cheesecake recepten

Ben jij ook zo dol op de smaak van aardbeien cheesecake? Dan vind je deze recepten hoogstwaarschijnlijk ook lekker:

aardbeien cheesecake ijsjes 2a

 

Cheesecake ijsjes met aardbei

Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Aardbeien cheesecake ijsjes

Maak je eigen ijsjes in de zomer! Deze aardbeien cheescake ijsjes zijn ontzettend makkelijk te maken en vooral heel erg lekker van smaak.
Porties: stuks (ongeeer)

Ingrediënten

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 ml slagroom
  • 80 ml melk
  • 250 gram aardbeien (schoongemaakt)

Instructies

  • Deze ijsjes zijn zó ontzettend simpel om te maken. Echt hoor. Je doet alle ingrediënten in de blender of foodprocessor en maakt er een gladde massa van.
  • Schenk het cheesecakemengsel in je ijsvormpjes tot iets onder de rand en plaats de stokjes in de vormpjes.
  • Zet de ijsjes minimaal 3 tot 4 uur in de vriezer.

Notities

  • Tip: Wil je nog meer het cheesecakegevoel krijgen bij deze ijsjes? Maak de vormpjes dan iets minder vol en vul het laatste beetje aan met koekkruimels. Of bouw het ijsje op in laagjes, wordt vast ook heel erg lekker!
  • Bewaren: Verpak de ijsjes per stuk in de vriezer, hier blijven ze wel 3 maanden goed.
Toetje met aardbeien (kwarktaart in glaasje)

Als ik iets het lekkerste onderdeel van de maaltijd vind, dan is het wel het dessert. Dat terwijl ik op een gewone dag eigenlijk geen toetje eet. Is er echter een speciale gelegenheid, zoals uiteten of een lekkere picknick, dan ben ik haantje de voorste als het tijd is voor het zoete moment.

Picknick toetjes maken

Ik denk dat ik dan ook wel aangedrongen heb op dit artikel, want ook bij een picknick hoort een zoetje. We hebben de afgelopen weken al allerlei hartige hapjes gedeeld, hier vind je een overzicht met picknick recepten, en vandaag gooien we al onze picknick toetjes ideeën er in een artikel bij. Een kleine koelbox of koeltas is voor sommige toetjes vereist, maar dit heb jij er vast wel voor over.

Picknick desserts to go

1
Kwark panna cotta met kersen

4.22 van 14 stemmen
Deze kwark panna cotta met kersen is een heerlijke zoete en lichtere variant van de klassieke panna cotta. Ook erg makkelijk om te maken!

Naar het recept

2
Toetje met aardbeien recept
Kwarktaart toetje met aardbeien

5 van 1 stem
Ook zo gek op toetjes met aardbeien? Probeer dan zeker eens dit recept voor aardbeien kwarktaart in een glaasje!

Naar het recept

3
APPEL-BRAMEN CRUMBLE
Appel-bramen crumble

4.60 van 5 stemmen
Deze frisse fruitige appel-bramen crumble is om je vingers bij af te likken. Heerlijk als toetje, maar het kan ook prima als ontbijt.

Naar het recept

4
Cheesecake met ananas
No-bake cheesecake met gegrilde ananas

4.50 van 4 stemmen
Deze no-bake cheesecake met gegrilde ananas is een perfect bbq-toetje tijdens de warme zomerse dagen. Makkelijk te maken en heel erg lekker.

Naar het recept

5
Mango aardbei crumble

5 van 1 stem
Deze mango aardbei crumble is ontzettend lekker én makkelijk te maken. Dit frisse toetje heb je binnen 30 minuten al op tafel staan.

Naar het recept

6
Bounty yoghurt toetje maken
Bounty yoghurt toetje

4.72 van 7 stemmen
Dit bounty yoghurt toetje met chocolade ganache is ontzettend makkelijk te maken en een geliefd recept bij elke kokosfan.

Naar het recept

7
snelle toetjes - aardbei-citroen cheesecakejes
No bake aardbeien-citroen mini cheesecakes

4.08 van 13 stemmen
Deze no bake aardbeien-citroen mini cheesecakes zijn ongelooflijk lekker en heel makkelijk zelf te maken. Nadat je de snelle cheesecakes gemaakt hebt, zet je ze gewoon in de koelkast om op te stijven met heerlijk toetje als resultaat. 

Naar het recept

8
ETON MESS maken
Eton mess

Nog geen beoordeling
Een snel dessert dat niet netjes hoeft te zijn, dat is eton mess. In principe hoef je alleen maar de ingrediënten door elkaar te roeren en je bent klaar.

Naar het recept

9
Regenboog puddingtoetjes
Regenboog pudding toetjes

4.75 van 16 stemmen
Een onwijs leuk recept om te maken met kinderen en voor kinderen: regenboog pudding toetjes. Een heerlijk kinderdessert in vrolijke kleuren.

Naar het recept

10
AARDBEIEN-ROOMKAAS QUESEDILLA
Aardbeien-roomkaas quesedilla’s

5 van 1 stem
Zoete quesedilla’s? Jazeker, dat kan! Dat bewijzen deze smaakvolle aardbeien-roomkaas quesedilla’s.

Naar het recept

11
no bake kinder chocolade mini cheesecakes
No bake Kinder chocolade mini cheesecakes

4.73 van 54 stemmen
Dol op Kinder chocolade? Wie niet? Deze no bake Kinder chocolade mini cheesecakes zijn dan echt perfect voor jou!

Naar het recept

12
Recept Panna cotta met rood fruit
Panna cotta met rood fruit recept

4.42 van 95 stemmen
Een heerlijk én ontzettend makkelijk toetje waar geen oven aan te pas komt: rood fruit panna cotta.

Naar het recept

13
trifle toetje met bramen recept
Trifle toetje met bramen recept

Nog geen beoordeling
Zijn de bramen in het seizoen? Dan moet je dit trifle toetje met bramen echt eens maken. Ontzettend makkelijk en de bramen stelen de show!

Naar het recept

14
Chocolademousse zonder ei recept
Chocolademousse zonder ei

4.42 van 41 stemmen
Een recept voor makkelijke chocolademousse zonder ei, dat je met maar drie ingrediënten maakt! Dit is het perfecte chocolade dessert.

Naar het recept

15
Aardbeien cheesecake toetje
Cheesecake toetje met aardbeien

4.43 van 7 stemmen
Een simpel toetje met aardbeien, slagroom en roomkaas. Ontzettend lekker op een zomerse dag.

Naar het recept

Als je nu niet genoeg ideeën hebt voor iets lekkers zoets bij de picknick dat je makkelijk mee kunt nemen dan weten we het ook niet meer. Laat het smaken!

Bij ons thuis stond een zelfgemaakte kwarktaart standaard op tafel bij verjaardagen. Alleen kozen wij niet voor perzik, maar voor mandarijntjes om de taart op smaak te brengen. Soms gebruikte we dan zo’n taartmix. Niks mis mee vind ik zelf, maar je hebt een kwarktaart eigenlijk net zo makkelijk helemaal zelf gemaakt. Zelf ging ik dus aan de slag met perziken. Ik koos voor uit bik, maar met verse kun je deze taart natuurlijk ook maken. Toen de perzik kwarktaart eenmaal in de koelkast stond, realiseerde ik mij dat ik stukjes perzik was vergeten die ik door de taart wilde hebben. Jammer! Gelukkig hoeven jullie die fout niet te maken, want in het recept hieronder staat die stap wel. Lekker veel fruit door je kwarktaart is immers het lekkerste. 

perzik kwarktaart maken
Recept afdrukken
4.43 van 7 stemmen

Perzik kwarktaart

Een heerlijke frisse zoete kwarktaart die iedereen kan maken: Perzik kwarktaart. De taart is perfect voor verjaardagen of gewoon lekker als toetje.

Ingrediënten

  • 200 gram biscuitjes
  • 130 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram Franse kwark
  • 500 ml slagroom
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 blik (410 gram) perzik partjes op siroop

Ter decoratie

Instructies

  • Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de kruimels hier aan toe. Roer goed door en stort in een ingevette en met bakpapier beklede springvorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast.
  • Leg de gelatineblaadjes in een schaal koud water en laat ze ongeveer 8 minuten weken. Doe de kwark vast in een kom en klop in een tweede kom de slagroom met de suiker stijf.
  • Haal de perzikpartjes door een vergiet en vang de siroop op in een pannetje. Houd zo’n 15 partjes apart en snijd de overige in kleine stukjes.
  • Verwarm de siroop op laag vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Blijf roeren tot de blaadjes zijn gesmolten en haal van het vuur. Laat iets afkoelen tot het niet meer heel heet is.
  • Voeg de siroop toe aan de kwark en roer er doorheen. Hierna voeg je de slagroom toe en spatel je deze door de kwark.
  • Voeg als laatste de klein gesneden stukjes perzik toe en spatel ook door het beslag. Giet het mengsel in de springvorm met koekbodem en strijk glad. Duw de achtergehouden partjes in een cirkelvorm in de bovenkant, houdt nog 2 partjes over. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker fijn en spuit hiermee toeven op je taart. De laatste perzik partjes snijd je in kleine stukjes en verdeel je over de toeven slagroom.

Notities

Bewaren: 3-4 dagen in de koelkast.

3x-fruitspiesjes1

Het picknick thema loopt langzaam op z’n eind en de zomer ook. Desondanks blijven we nog even lekker doorgaan met het delen van frisse hapjes, zoals deze fruitige spiesjes. Ikzelf ben echt dol op dit soort spiesjes. Vooral omdat ze zo veelzijdig zijn. Lekker voor bij een picknick, maar ook net zo geschikt op een cocktail party, de vrijdag middag borrel of het verjaardagsfeestje van de buurvrouw. Wat ik probeer te zeggen is dat dit soort spiesjes te lekker zijn om vast te pinnen aan één soort feestje. Lees de recepten door, onthoud ze en maak dit de feesthapjes van 2018. In ieder geval tot het winter wordt.

BAKTIP: In Het Borrelhapjes Bakboek vind je nog veel meer bakinspiratie voor bij de borrel (of picknick), zoals nog meer spiesjes en andere lekkernijen!

Ingrediënten voor fruitspiesjes

Fruitspies 1
  • peer
  • gedroogde ham
  • mozzarella balletjes
  • balsamico siroop
Fruitspies 2
  • watermeloen
  • feta
  • bramen
  • munt
Fruitspies 3
  • perzik (vers of uit blok)
  • mozzarella balletjes
  • gedroogde ham
  • basilicum
3x-fruitspiesjes2
Bereiding

Snijd het fruit en de feta in kleine blokjes. Scheur de ham in dunnere stroken en rol op. Combineer de juiste ingrediënten en rijg aan een spiesje.

De munt scheur je fijn en strooi je over het bramen-watermeloen spiesje heen. De balsamico siroop verdeel je over de peer-mozzarella spies.

Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn en zeker niet als je gaat picknicken of een smakelijk hapje voor een feestje wilt bereiden. Kies daarom voor lekker, snel en makkelijk met deze fruitige spiesjes.

FRAMBOZEN ROOMIJS 1

Soms heb ik recepten waar ik nog net even wat blijer van word dan de meeste en dat kan aan verschillende dingen liggen. In dit geval omdat het resultaat nog veel lekkerder en mooier werd dan gehoopt. En omdat ik ontzettend blij ben met de foto’s van dit frambozen roomijs. IJs fotograferen vind ik altijd wat lastiger. Omdat je snel moet werken kun je niet even rustig experimenteren met verschillende opstellingen. Voor dit ijs dat ik maakte met Hero frambozenjam had ik wel wat composities in gedachten, maar dé foto zat er na een aantal van die bedachte composities nog niet tussen. Totdat ik bolletjes ging maken van het ijs en de swirl van de gebruikte jam goed zichtbaar werd. Toen ging ik los met mijn camera haha, het was dus nog een beste klus om te kiezen tussen alle foto’s die ik maakte. Heel fijn aan dit recept: je hebt in totaal maar 5 ingrediënten nodig om een bak vol van dit verrukkelijke (en fotogenieke) frambozenijs te maken. Snel te maken, fotogeniek (kom maar op met jullie foto’s op social media van dit ijs!) en ontzettend lekker dus, ik geef je het recept.


FRAMBOZEN ROOMIJS 2

FRAMBOZEN ROOMIJS 3

FRAMBOZEN ROOMIJS 4

FRAMBOZEN ROOMIJS 5

FRAMBOZEN ROOMIJS
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Frambozen roomijs

Je maakt in een handomdraai een bak vol frambozen roomijs met slechts 5 ingrediënten. Ik geef je het recept zodat je ook zelf roomijs kunt maken.
Porties: bak vol

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 tl vanillepasta (of vanille-extract)
  • 150-200 gram verse frambozen (zoveel je wilt)
  • bijna 1 hele pot Hero frambozenjam

Instructies

  • Klop de slagroom stijf, voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe. Spatel rustig door tot het een bijna egaal mengsel is. Roer de jam even door zodat deze makkelijker wordt opgenomen. Voeg een paar eetlepels toe en spatel door het ijsmengsel. Proef even van het mengsel en blijf frambozenjam toevoegen tot je tevreden bent over de smaak. Zorg dat je in ieder geval 3 eetlepels overhoudt voor de decoratie.
  • Pak er dan een bak bij voor het ijs, ik gebruikte zelf een cakevorm. Breng een eerste laag ijs aan in de vorm en verdeel er wat frambozen over. Vul aan met meer ijs en frambozen tot de bak vol zit met ijs. Zorg dat je frambozen overhoudt voor bovenop.
  • Met een theelepel verdeel je wat jam over het ijs, roer dit er een klein beetje door zodat er swirls ontstaan. Verdeel er als laatst wat verse frambozen over en dek de vorm af met folie of een deksel.
  • Zet het ijs minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Haal het ijs ongeveer 10 minuutjes voor serveren vast uit de vriezer, dan kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.

Wil je weten wat voor recepten je nog meer kunt maken met jam? Neem dan een kijkje op de Hero Jam Studio.

FRAMBOZEN ROOMIJS 7

KitchenAid winactie

Ook heel leuk: Hero heeft een winactie in samenwerking met KitchenAid waarbij je elke maand kans maakt op een klassieker van KitchenAid! Om mee te doen upload je jouw favoriete jamrecept op de Hero Jam Studio, elke maand wordt er een winnaar geselecteerd.

Dit is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Zuid-Afrikaanse roosterkoek

Nu een huis met tuin en dus mogelijkheid om zelf te barbecuen dichtbij zijn lonkt het om aan de slag te gaan met de boeken van Smokey Goodness. Sterker nog, vandaag is de dag dat ik aan het verhuizen ben! Het zal dus niet meer lang duren voor ik de boeken écht goed kan testen. Toch kon ik het niet laten om alvast wat te maken, want veel kan dus ook prima in de oven bereid worden. Het allerleukst aan het boek Smokey Goodness 3 vind ik dat het helemaal geïnspireerd is op de Zuid-Afrikaanse braai. Na twee reizen naar dit prachtige land kan ik je vertellen dat ze daar heel goed weten hoe je moet barbecuen. Dat maakt dit boek tot mijn favoriete Smokey Goodness boek uit de serie van drie. De recepten in combinatie met de persoonlijke verhalen, ervaringen en sfeerfoto’s laten mij in gedachten weer even teruggaan naar Zuid-Afrika. Het recept dat ik vandaag met jullie deel is voor de roosterkoek. Dat is alleen geen koek zoals wij dat kennen, het zijn kleine broodjes die direct op het rooster van de barbecue (of in mijn geval het rooster van de oven) worden bereid. In plaats van een stokbroodje bij de barbecue maak je dus gewoon vers je eigen broodjes, hoe tof is dat? Lees snel verder voor het recept en de review van dit boek!

Over Smokey Goodness 3

Omdat Zuid-Afrika centraal staat in het boek ben ik misschien al lichtelijk bevooroordeeld, maar ik heb uiteraard zo kritisch mogelijk dit boek zitten lezen en testen. Zoals alle boeken in de serie van Jord Althuizen vind ik de fotografie ontzettend mooi. De aanvulling op de recepten met persoonlijke verhalen vind ik ook een gave toevoeging. Na wat basiskennis over de braai (inclusief woordenlijst van de Afrikaanse taal) ga je al vlot door naar de recepten.

En die recepten zijn inderdaad Zuid-Afrikaans. Ik ken ze niet allemaal, maar veel komt mij bekend voor. De recepten zijn duidelijk en de ingrediënten zijn over het algemeen ook goed verkrijgbaar. Wat ik soms lastiger vind is dat bij een recept meestal staat voor hoeveel personen het is. Dat zegt alleen niet altijd voor hoeveel stuks het is, want dat komt dus niet bij elk recept overeen. Zo was de roosterkoek voor 4 personen, ikzelf vind het dan prettiger om te weten hoeveel broodjes ik er daadwerkelijk mee kan maken. Klein detail maar.

ZUID-AFRIKAANSE ROOSTERKOEK + REVIEW SMOKEY GOODNESS 3

Heb ik dan verder nog een kritische noot? Nee, niet echt. Enige waar je wel even rekening mee moet houden is dat je een goede barbecue nodig hebt, vaak ook eentje die er een kap op heeft (daar is vast een betere term voor haha). Maar goed, ik ga er vanuit dat je als barbecue liefhebber die zo’n boek koopt dan ook wel een goede braai in huis hebt.

Het boek telt 224 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

ZUID-AFRIKAANSE ROOSTERKOEK + REVIEW SMOKEY GOODNESS 3
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Zuid-Afrikaanse roosterkoek

Bij een Zuid-Afrikaanse roosterkoek denk je misschien aan een zoet koekje. Maar de roosterkoek is eigenlijk een lekker broodje die je uitstekend op de barbeque kan maken.
Porties: broodjes

Ingrediënten

  • 180 ml lauwwarm water
  • 10 gram gedroogde gist
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 30 ml neutrale olie

Instructies

  • Ga je ze maken op de barbecue? Bereid deze dan vast voor op direct grillen en verhit hem tot een temperatuur van 180 °C. Maak je ze net als ik in de oven, die hoef je pas tijdens de laatste rijs voor te verwarmen.
  • Doe het water in een maatbeker en voeg hier de gist en suiker aan toe. Roer even door en laat het mengsel dan een half uur staan. Zorg dat je maatbeker groot genoeg is, het volume neemt flink toe.
  • Meng in een grote kom de bloem en het zout door elkaar. Voeg het gistwater toe en kneed in 5-10 minuten tot een elastisch deeg. Laat het deeg in de kom een uur rijzen (op een warme plek) tot het in volume verdubbeld is.
  • Druk daarna de lucht eruit en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Vorm het deeg tot bolletjes en laat deze nog eens 20 minuten rijzen op een bakplaat.
  • Bestrijk de broodjes rondom licht met de olie en grill ze op het rooster in ongeveer 5 minuten per kant op 180 °C op de barbecue tot ze gaar zijn. Voor de oven kun je ongeveer gelijke tijden aanhouden.

Notities

  • Bewaren: ongeveer 4 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

APPELTAART IJSHOORNTJES

Een paar jaar geleden maakte ik kwarktaart ijshoorntjes, die vind ik nog steeds ontzettend leuk. Jullie ook, want toen ik ze laatst via Facebook deelde werd er enthousiast gereageerd. Daarom bedacht ik dat ik een nieuw soort hoorntje wilde maken, dit werden appeltaart ijshoorntjes. Het ijshoorntje vervangt het deeg, en de vulling bereid je vlot in een pannetje. Hoef je het alleen nog maar in de hoorntjes te scheppen en eventueel af te toppen met slagroom en/of ijs. Hoe lekker (en snel!) is dat? Ook een prima lekkernij om op de camping te maken, al snel zullen ze bij je tent of caravan in de rij staan 😉 .

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasserbestendig.

 

APPELTAART IJSHOORNTJES

APPELTAART IJSHOORNTJES

APPELTAART IJSHOORNTJES
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Appeltaart ijshoorntjes

Deze appeltaart ijshoorntjes zijn perfect voor de zomer, maar eigenlijk gedurende het hele jaar. Ze zijn ontzettend snel te maken en heel erg lekker!
Porties: stuks (ongeveer)

Ingrediënten

  • 1 grote appel
  • 1 el suiker
  • 0,5 - 1 tl kaneel
  • 75 gram noten
  • 6 ijshoorntjes
  • Slagroom (opgeklopt)

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes. Voeg de suiker, kaneel en noten toe en zet het vuur laag aan. Blijf roeren tot de appeltjes zacht beginnen te worden en een beetje karamelliseren.
  • Je kunt het gelijk warm in de hoorntjes scheppen, maar ik vind het lekkerder om het af te laten koelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat je de hoorntjes pas vult wanneer je ze wilt serveren, anders zullen ze zacht worden.
  • Vul de hoorntjes tot de rand met het appelmengsel en maak het af met een toefje slagroom.

Notities

  • Bewaren: direct serveren of hoorntje en vullingen los van elkaar bewaren.

Heb je er ooit al aan gedacht om kleine focaccia broodjes mee te nemen naar de picknick? Dat is heerlijk hoor, zeker als je ze zelf maakt. Het vergt de nodige voorbereiding om zelf brood te bakken voor je picknick, maar ik kan je vertellen dat het dat echt meer dan waard is. Ik had zelf een deel van de rozemarijn-zeezout focaccia’s met tomaat per stuk ingevroren, daar hebben ze het alleen niet lang volgehouden. Ze zijn gewoonweg te lekker om te laten liggen. En nu mijn vriezer voorraad op is, moeten er weer nieuwe gemaakt worden. Drie keer raden wat ik binnenkort ga bakken in mijn nieuwe keuken 😉 .

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Rozemarijn-zeezout focaccia's met tomaat

Deze rozemarijn-zeezout focaccia's met tomaat zijn een heerlijk hartig broodje. Ideaal voor een picknick of als lunch!
Porties: stuks

Ingrediënten

Het deeg

  • 300 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 1 tl zout
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 2 el olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water

De smaakmakers

  • verse rozemarijn
  • cherry tomaatjes
  • grof zeezout
  • olijfolie

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Daarvoor doe je alle ingrediënten in een kom, kneed dit in een staande mixer in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Geen staande mixer en ga je met je handen het deeg in? Dan heb je zo’n 20-25 minuten nodig voor hetzelfde resultaat.
  • Leg het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Zet de kom op een wat warmere plek in huis, uit de tocht. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Ondertussen neem je twee takjes rozemarijn dat je fijnhakt. Doe in een kommetje met een scheutje olijfolie en wat zeezout. Laat dit zo staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Na het rijzen stort je het deeg op je werkblad. Druk de lucht eruit en verdeel in 6 gelijke stukken. Maak er bolletjes van en vorm deze tot de focaccia’s die je wilt maken (rond, ovaal, wat jij wilt). Leg de broodjes gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de plaat af met een schone theedoek (of plastic folie) en laat de focaccia’s zo’n 20 minuten rusten.
  • Op elke focaccia schep je een beetje van de olie met rozemarijn en zeezout. Verdeel gelijkmatig over de focaccia en duw met je vingers gelijk allemaal kleine kuiltjes in het deeg. Verdeel de gehalveerde cherrytomaatjes over het deeg en strooi eventueel nog wat extra grof zeezout over de broodjes.
  • Bak de focaccia’s in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar.

Notities

  • Bewaren: Na het afkoelen goed verpakken en buiten de koelkast bewaren, eet ze op binnen 2 dagen want dan zijn ze het lekkerst. Invriezen kan ook, dan kun je ze tot 3 maanden bewaren.