Kaneelcake met bosbessen cheesecake swirl

30 oktober 2017
117

Al tijden stond op mijn baklijstje een cake met cheesecake swirl, ik moest eigenlijk alleen nog maar de smaken bepalen. Dat kan nog best ingewikkeld zijn als je veel inspiratie hebt trouwens. Uiteindelijk kon ik mede dankzij Hero de knoop snel doorhakken. Al bijna 2 jaar mag ik voor hen heerlijke recepten ontwikkelen en dit keer zou ik met de vernieuwde bosbessenjam aan de slag gaan. Toen wist ik gelijk wat het ging worden: een kaneelcake met bosbessen cheesecake swirl.

Kijk trouwens ook even naar het nieuwe Hero potje. Ik heb een zwak voor leuke potjes en bewaar deze vaak na gebruik. Hier gaat dan bijvoorbeeld zelfgemaakte karamelsaus in of ik maak er een mooi laagjes dessert in. Deze leuke glazen potjes ga ik ook bewaren, vind ze zó leuk.

Kaneelcake met bosbessen cheesecake swirl

Een keer iets anders. Zorg voor variatie met deze lekkere kaneelcake met bosbessen cheesecake swirl.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 4 eieren
  • 2-3 tl kaneel
  • snuf zout
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Swirl

  • 170 gram roomkaas (gebruik een A merk)
  • 30 gram suiker
  • 1 el bloem
  • half ei (25 gram)
  • 5-6 el Hero Bosbessenjam

Instructies

  • Maak het cakebeslag door de suiker en boter romig te kloppen. Voeg de eieren daarna een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Het zelfrijzend bakmeel, zout en kaneel kun je tegelijk toevoegen. Gebruik zoveel kaneel als je lekker vindt. Mix tot een egaal beslag, stop met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen. Anders wordt je beslag te luchtig en inde kans groot dat de cheesecake swirl te ver in de cake zakt.
  • Maak dan het cheesecakemengsel. In een kommetje roer je roomkaas, suiker, bloem en ei door elkaar tot een gladde massa. Roer niet te lang, daar wordt het namelijk ook steeds dunner van.
  • Schep het cakebeslag in een met bakpapier beklede cakevorm. Schep dan het roomkaas mengsel erbovenop, samen met de bosbessenjam. Met een mes roer je vervolgens het cakebeslag, cheesecakemengsel en de jam door elkaar zodat er mooie swirls ontstaan. Roer niet te veel/lang, een klein beetje is meer dan genoeg. tijdens het bakken zullen de swirls namelijk ook nog wat zakken.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Controleer de cake met een prikker. Als er nog iets aan je prikker zit, kijk dan even goed of dit cakebeslag is of cheesecake. De cheesecake zal namelijk altijd een beetje blijven plakken aan je prikker.
Bewaren

De cake blijft luchtdicht verpakt zo’n 4-5 dagen goed, bewaar de verpakte cake buiten de koelkast.

Wil je nog meer bakinspiratie met jam? In de Hero Jam Studio vind je nog veel meer recepten!

Dit is een samenwerking met Hero, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

63 reacties

  1. Patricia schreef:

    welke roomkaas gebruikt U

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf altijd Philadelphia roomkaas voor het bakken.

  2. Lindsey schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb sinds kort je website ontdekt en heb al wat recepten genaakt. Vandaag deze cake. Maar bij mij zakt de roomkaas wel als een baksteen naar beneden. Ik zie hierboven dat je Philadelphia gebruikt. Ik heb monchou roomkaas gebruikt zal het daardoor komen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Monchou (de pakjes) zijn wel steviger, maar durf niet met zekerheid te zeggen of dat het ook echt is. Het kan ook zijn dat je je beslag te luchtig hebt geklopt.

  3. ievie schreef:

    Hoi Laura,

    ik kan het recept niet openen zijn er problemen met de site.

    Gr, Ievie

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heb je een adblocker aanstaan, als je die uitschakelt voor Laura’s Bakery kun je de site gewoon goed zien.

  4. Kim schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb zojuist deze cake gemaakt en zowel de roomkaas als de jam zijn als een baksteen naar beneden gezakt. Enig idee waar het aan kan liggen?
    Ik heb wel Philadelphia gebruikt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat je beslag misschien te luchtig is geweest, je kunt stoppen met mixen zodra het bloem is opgenomen.

  5. Evelien schreef:

    Gruwel! Gisteren te ongeduldig, dus te vroeg uit de oven en niet gaar; vandaag beslag te luchtig dus vulling gezakt…. Hij komt wel op 🙂 en een goede reden om het nog eens te proberen!

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij maar lekker smaakt 😉 dan gaat het de volgende keer vast helemaal goed 🙂

  6. Renata schreef:

    Hallo Laura,

    Heb de cake gemaakt en hij staat in de oven, als hij klaar is moet hij er dan direct uit of moet ik alleen de oven uitzetten , de deur open zetten en dan laten afkoelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je haalt hem gewoon uit de oven.

  7. Yonneke schreef:

    Dag Laura,

    Ook ik heb net de cake gemaakt met roomkaas (van die monchou kleine pakjes) en hij is ook helemaal ingezakt en mislukt hij werd niet hard. Wat deed ik verkeerd? Ik heb alles heel precies gedaan.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat het aan de MonChou ligt, iedereen die die pakjes gebruikt hoor ik erover dat het naar de bodem zakt. Ik gebruikte Philadelphia roomkaas, probeer die de volgende keer anders. En mix je cakebeslag niet te lang door, stoppen zodra het meel is opgenomen.

      1. Yonneke schreef:

        Ik ga het zeker nog eens proberen. Ik heb een kitchenaid ik ben fanatiek geweest met kloppen denk ik. Die roomkaas bleef zacht dus het was een vieze bedoeling ook toen de cake afkoelde, niet eetbaar iig. Ik ga het binnenkort nog eens proberen. Dankjewel.

  8. Eline schreef:

    Ik zie het al ook ik heb monchou gebruikt en alles is naar de bodem gezakt en de cake word maar niet gaar.. volgende keer met Philadelphia..

  9. Tanja schreef:

    Ik ga de cake zo maken, dus ik ben wel benieuwd naar de reden dat de cheesecake zakt.

    1. Tanja schreef:

      Oh sorry! Had de pagina niet ververst en zo het antwoord gemist. Ik heb iig Philadelphia gekocht

  10. Roelien schreef:

    Top recept! Heerlijke cake, vandaag gemaakt. Ik heb het bakje monchou gebruikt. Geen problemen mee gehad. Dit recept word bewaard!

  11. Caroline schreef:

    Ik heb m gemaakt na deze reacties te hebben gelezen. Philadelphia gebruikt en niet te luchtig opgeklopt. Desondanks toch omlaag gezakt! Maar deed niets af aan de smaak hoor. Hij was heerlijk haha!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat het een klein beetje naar beneden zakt is niet heel gek, dat gebeurde mij ook hoor 🙂 Fijn dat hij zo lekker was!

  12. Astrid schreef:

    Ik heb hem ook gemaakt, erg lekker maar ook hier het probleem dat het gewoon naar beneden was gezakt of eigenlijk gewoon verdwenen door de hele cake;)
    Geen swirl te vinden in mijn cake….. en het leek wel of de cake bij mij ook niet gaar werd. Wel smullen maar hij zag er niet heel mooi uit.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat voor roomkaas heb je gebruikt? Goedkope merken bevatten meer vocht wat zo ook invloed heeft op het resultaat. Voor bakken raad ik altijd Philadelphia aan.

  13. Suleika schreef:

    Ik wil deze cake graag gaan maken maar heb een cakevorm van 30 cm.
    Welke verhouding cq rekenformule kan ik dan het beste toepassen op de ingrediënten?

  14. Dianne schreef:

    Laura, is de 160 graden voor de hete lucht oven of gewone? Bij mij werd de cake niet gaar, maar heb hem dus een uur op 150 graden hete lucht gehad.

    1. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte. 150 voor heteluchtballon is dus goed, maar elke oven is anders, misschien heeft die van jou wat meer tijd nodig.

  15. Angela schreef:

    Ik heb de cake net gemaakt hem niet te luchtig gemixt en philliadelphia gebruikt..
    Maar toch is er Geen swirl te zien en is alles naar beneden gezakt, hij is wel erg lekker.

    Heb je misschien nog meer tips?

    1. Laura Kieft schreef:

      Lastig te zeggen, daarvoor zou ik echt meer informatie moeten hebben. Een niet al te luchtig beslag is het belangrijkste, en niet te veel ‘doorroeren’.

  16. Marja schreef:

    Gisteren de cake gemaakt, heerlijk en lekker die frisse hapjes met jam.
    Ik heb zuivelspread light gebruikt en hero bosvruchten minder zoet ivm de caloriën, erg goed gelukt, maak ik zeker nog een keer.

  17. Sandra schreef:

    Hallo Laura,
    Je hebt een leuke site. Erg leuk om dingetjes te proberen.
    Gisteren deze cake geprobeerd, ook met MonChou. Helaas ook naar de bodem gezakt. Je ziet de swirl aan de onderkant. Tenminste toch een beetje ?
    Maar hij smaakte overheerlijk, mmm lekker hoor!
    Mijn ouders vonden hem ook heel lekker.
    Van buiten zag hij er niet helemaal keurig uit, maar van binnen wel

  18. Sarah schreef:

    Hey Laura,

    Vandaag heb ik deze cake geprobeerd, mét Philadelphia ? Hij is volledig ingezakt, de roomkaas bleef lopend en hij gaarde niet. Ik had op voorhand de reacties hierboven gelezen dus ik wist waar ik rekening mee moest houden. Dus ik heb geen enkel idee wat ik volgende keer anders moet doen zodat hij wel zou lukken. Wel jammer want het lijkt mij een heel lekkere cake, als hij is gelukt ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou kunnen dat het cakebeslag te luchtig is geweest, misschien heb je het te lang gemixt?

  19. Wahiba schreef:

    hoe doe je dat met een halve ei? kloppen en dan de helft ervan gebruiken?

    alvast bednakt 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      opkloppen en halveren inderdaad.

  20. Floor schreef:

    Hoi Laura,

    Moet ik voor de cake basterd suiker of kristal suiker gebruiken??

    Groetjes Floor

    1. Laura Kieft schreef:

      Als er suiker in een recept staat gebruik je gewoon (fijne) kristalsuiker. Als je basterdsuiker nodig hebt staat dit er altijd bij.

  21. Floor schreef:

    Dag Laura, vorige week na een mislukte poging het nog een keer geprobeerd om deze cake te maken.
    Ook zakte weer alles naar beneden en werd de cake niet gaar….. Hoe kan dat nou?!
    Groetjes Floor

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder verdere info lastig te zeggen, heb je de tips in de reacties doorgelezen en toegepast?

  22. Wendy schreef:

    Ook hier beslag niet luchtig geklopt maar is het wel naar beneden gezakt. Ondanks dat is het eindresultaat om je vingers bij op te eten.

  23. Annette schreef:

    Hallo Laura, allereerst, wat een fantastische site .et heerlijke gerechten. Ik heb al veel gemaakt, zo ook 1 mei 2018 deze cake én de appel-chocolade- karamelcake. Deze was zoals bij velen helemaal ingezakt en erg nat maar ondanks dat toch heerlijk. Ik kan dit echter niet hebben dus vandaag weer beide cakes gebakken. Nu heb ik per ongeluk 3 eieren door boter en suiker gekopt het meel er door heen gespateld. Kort en snel, de Philadelphia, suiker en bloem kort en snel geroerd, toen maar 3 lepels jam en het halve ei er heel kort doorheen gemengd. Het ei was zelfs nog zichtbaar. Dit boven op het beslag in de vorm en de cake op de onderste richel 10 min. Langer gebakken en hij is prachtig !!! Niet ingezakt !!
    O ja, ik heb zelfs nog een flinke hand diepvries bosbessen door het beslag gedaan 🙂 deze wel eerst even met 1 lepel bloem om scbudden voordat je ze door het beslag doet.
    Wb de appel-cholade karamelcake, hier heb ik wat meer en grotere stukjes appel, chocolade en karamel door gedaan want die proefde ik er niet zo in terug. Nu wel. Bedankt voor je mooie recepten.

  24. Iris schreef:

    Helaas ook een ingezakte cake bij mij in de keuken. Zou tof zijn als je bij een volgend recept de Philadelphia er al in zet als tip! Mijn huisgenootjes vinden de cake uiteindelijk wel erg lekker.

    1. Laura Kieft schreef:

      Er staat als tip al bij dat je een A-merk moet gebruiken voor het beste resultaat 🙂

  25. Mariska schreef:

    Beste Laura,

    Ik heb de cake gemaakt in een 25 cm cakeblik, zoals in het recept beschreven. Hij stroomde echter helemaal over. Kan het zijn dat het recept voor een 30cm vorm is?

    Hartelijke groet,
    Mariska

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee wel echt voor 25 cm, ik heb zelf alleen maar dit formaat namelijk. Misschien grote eieren gebruikt? Of was je beslag erg/te luchtig.

      1. Mariska schreef:

        Misschien iets teveel bakpoeder waardoor het meer is gaan rijzen.
        De cake was verder heerlijk!
        Voor herhaling vatbaar.

  26. Boonaerts Suzanna schreef:

    Heb de cake gebakken hij was héél lekker maar de kaas en bosbessenjam bleven gewoon boven op liggen ze gingen niet naar onder zoals bij u. Hoe kan dat wat doe ik verkeerd ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zonder verdere informatie niet te zeggen, heb je je wel aan het recept gehouden? Ik heb de swirl er ook doorheen geroerd he.

  27. Karen schreef:

    Heeft meer dan een jaar op mijn te proberen lijst gestaan, maar de afgelopen druilerige zondag was het zo ver. Een beetje met een bang hart (want het gaat in de reactie te lezen niet altijd goed), maar gewoon de tips gevolgd: niet te luchtig kloppen, A-merk roomkaas en hetelucht op 150°C. Hij moest wel wat langer in de oven (1u20min), maar ongelooflijk lekker! Die ga ik nog maken! Alleen volgende keer zien dat er overal cheesecake zit, want ik heb hem niet helemaal goed verdeeld, denk ik!

    1. Fem schreef:

      Ziet er prachtig uit en ik ga het zeker eens proberen. Wel heel jammer dat wanneer je dit recept Googled, je ziet dat alles précies is overgenomen van Hero. Je hebt zelf alle foto’s van Hero gebruikt, gewoon reclame maken dus. Ik vraag mij af of je deze cake überhaupt wel zelf gemaakt hebt, ook aan jouw antwoorden op de reacties te lezen. Jammer…

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hi Fem, ik weet niet zeker of je nou een grapje maakt of niet… Ik heb deze cake gemaakt in opdracht voor Hero. Hero mag daarom míjn foto’s en míjn recept ook delen op hun platform. Onder het artikel was ook te lezen dat het in samenwerking met Hero is. 😉

  28. plien schreef:

    omdat ik bij vakantie veiling i p v 2 soorten jam alleen abricozen jam kreeg deed ik dat i p v bosbessen ook prima te smikkelen dus kaas en abrikozen smaakt alleen maak ik de volgende keerhalf abrikozen half bosbessen ga ik gewoon proberen jam gescheiden te houden

  29. Hannie schreef:

    Dat klinkt lekker zeg!
    De laatste maanden ben ik van alles aan het uitproberen.
    Vooral cake en muffins.
    Alleen de boter heb ik veranderd.
    Inplaats van 200gr boter doe ik 50 gram boter en 150 gr magere kwark.
    En inplaats van jam doe ik verse blauwe bessen erin.
    Ik kan weinig verdragen en als ik het zo maakt dan kan ik ook heerlijk ervan smikkelen.
    Alleen…de cake is zo op…dus ieder vindt het heerlijk.
    Deze ga ik vandaag uitproberen, stukje van jou en stukje van mij.
    Dank je wel voor deze lekkere ideeen.

  30. Simone schreef:

    Hmm hij klinkt wel lekker. Ik was eigenlijk op zoek naar recepten voor mijn nieuwe tulbandvorm, maar omdat daar de onderkant boven is, denk ik dat dit recept niet zo geschikt is voor tulband? Behalve misschien als het toch naar de bodem zakt, alleen zie ik het lossen dan niet meer gebeuren…

    Deze gaat wel in de map voor als ik weer eens een gewone cake ga bakken :).

  31. Miesje88 schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb voor het eerst in mijn leven een cake gebakken. Die van jou! Hij staart me al heel lang aan op pinterest. Nou was de cake bij mij ook niet echt gescheiden. De swirl mengde zich behoorlijk met de cake. Maar dat vind ik zelf niet erg zolang ie goed smaakt. En dat was zo. Alleen de cake zelf was erg nat. Niet zo stevig en luchtig als op jouw foto’s. Moet ik er meer bakmeel bij doen? Minder boter? Moet ik m langer in de oven laten?

    Ik hoor het graag. Dan probeer ik het zondag nog een keer en kan ik maamdag trakteren in plaats van vandaag☺

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij nog erg nat is heeft hij meer tijd nodig in de oven. Het klinkt door het mengen alsof je een hele vochtige roomkaas had (wat ook wel klopt met dat de cake nog niet gaar was)

  32. Anja schreef:

    Mmm vandaag deze cake gebakken (met goedkope roomkaas) en het is inderaad naar de bodem gezakt en hij moest 10 minuutjes langer in de oven. Maar de smaak is super! Hij is ook gewoon gaar geworden met een mooie krokante bovenkant. Echt heel lekker..hier zullen mijn vriend en zijn collega’s vast weer van smullen.

  33. Maryam schreef:

    Dag Laura,
    Ook ik heb me gewaagd aan dit recept. Helaas zakte de roomkaas en jam bij mij ook tot de bodem van de cake en bleef de cake nat.. Ik herken voorgaand reacties in mijn poging. Snap niet waar het mis is gegaan… Heb het recept nauwkeurig gevolgd.

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien het beslag te luchtig geklopt? Dat is ook een reden waarom een vulling of andere toevoeging naar beneden kan zakken.

  34. Maryam schreef:

    Ps. Ik heb Philadelphia gebruikt en hero bosbessenjam. Die combi is trouwens ook erg lekker voor op brood heb ik ontdekt haha.

  35. Marjolein schreef:

    Hi,
    Ik heb gisteren de cake gemaakt; was erg goed gelukt en we vonden ‘m heel erg lekker! Gaan we zeker nog een keer maken!
    Ik had alleen juist gewild dat de vulling wat meer naar beneden was gezakt😅 Ik had gewoon roomkaas van de Lidl wat dus goed werkte. Verder had ik een pak cakemeel gebruikt omdat ik dat nog in de kast had staan. Plus had ik het met aardbeienjam en vruchtenspread gedaan; was erg lekker! Volgende keer ga ik ‘m met bosbessenjam maken😊 en iets meer roeren en de vulling meer naar onderen verdelen☺️
    Bedankt voor het lekkere recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Thanks voor het delen!

  36. Hannah schreef:

    Ik heb gisteren de cake gemaakt en hij is echt heerlijk! Ondanks dat ik monchou pakjes heb gebruikt in plaats van philadelhia, is het gelukkig niet naar de bodem gezakt. Heel weinig kloppen heeft daarin geholpen. Niet alleen bij het toevoegen van de droge ingrediënten, maar ook tijdens het toevoegen van de eieren zo min mogelijk kloppen! Daarnaast moest hij ook 20 minuten langer in de oven. Uiteindelijk een mega lekkere cake! Ga hem zeker vaker maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *