Het bramenseizoen is in volle gang, dus dat betekent dat je er snel van moet genieten. Met dit recept voor een trifle toetje met bramen gaat dat zeker lukken. Het is een ontzettend makkelijk dessert om te maken en de bramen stelen de show!

Trifle toetje maken

Voor dit trifle toetje heb je maar enkele ingrediënten nodig. Je maakt een simpele mascarponeroom en combineert dit met stukjes cake en verse bramen. Makkie toch?

Wat is een trifle?

Een trifle is een van origine Engels dessert, dat bestaat uit verschillende laagjes. Meestal bestaan die laagjes uit vers fruit, cake en custard of room. Je kunt een trifle in een grote glazen kom opbouwen, of je kiest voor gezellige eenpersoonsporties zoals ik heb gedaan. Op die manier kun je iedereen z’n eigen trifle toetje serveren.

Trifle voorbereiden

Heb je een uitgebreid diner of gewoon etentje met vrienden op de planning? Grote kans dat je dan het liefst zoveel mogelijk wil voorbereiden en daar is een trifle toetje perfect voor. Je bouwt de trifle de avond van tevoren al op in de dessertglaasjes, of je zet alle onderdelen klaar waardoor je op het laatste moment weinig tot geen werk aan het dessert hebt. En lekker dat het is!

Toetje met bramen

Bak je graag met seizoensfruit? Dan staat een toetje met bramen aankomende weken vast en zeker op het menu. Een trifle is een ideaal toetje om bramen of ander fruit in te verwerken, zo kan je lekker blijven variëren. In dit toetje combineer je de bramen met een simpele mascarponeroom en (al dan niet zelfgemaakte) stukjes cake. Een tijdloze combinatie en ontzettend lekker.

BAKTIP! Voor het maken van kleine eenpersoonsporties zijn transparante dessertglaasjes ideaal.

Bramen toetje recept

Bramen dessert maken

Trifle toetje met bramen bewaren

Trifle als dessert is goed vooraf te bereiden en leent zich daarom perfect als toetje voor een grotere groep eters. Je kunt de toetjes al opbouwen en enkele dagen in de koelkast bewaren, of de verschillende onderdelen alvast voorbereiden.

Hoe lang blijft een trifle toetje goed?

Eenmaal opgebouwd kun je deze trifle toetjes met bramen maximaal 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de onderdelen los van elkaar te bewaren en vlak voor serveren de trifle samen te stellen. De mascarponeroom kun je 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren en de vanillecake zeker een week, goed verpakt, buiten de koelkast.

Kun je een trifle toetje met bramen invriezen?

Ik raad het invriezen van trifle toetjes met vers fruit af. Bevroren fruit laat veel vocht los tijdens het ontdooien en dat zal het trifle dessert erg vochtig maken. Wel kun je overwegen om de mascarponeroom en de cake individueel in te vriezen, daarna kun je de trifle toetjes alsnog opbouwen met verse bramen. Een andere optie is om de verse bramen te vervangen door een bramen curd, op deze manier kun je de desserts wel invriezen.

Bramen recepten

Bakken met bramen is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel divers. Meestal maak ik zoete recepten met bramen, maar er zijn ook voldoende hartige bramen recepten te bedenken. Met deze recepten kom je het bramenseizoen wel door:

Bramen recepten

Bramen trifle maken

Dessert glaasjes voor trifle

Er zijn veel verschillende soorten leuke glazen waarin je trifle als eenpersoonsporties kunt serveren. Ik heb meerdere glaasjes van Dille & Kamille in de kast staan die hier heel geschikt voor zijn:

Luchtige trifle maken

Door de mascarpone (of roomkaas) volledig te vervangen door slagroom, kun je een extra luchtige trifle maken. Het is ook erg lekker om de mascarpone te vervangen door banketbakkersroom en hier de slagroom doorheen te mengen.

Bramenjam

Nog een element van bramen aan je trifle toevoegen? Creëer een extra laagje door bramenjam te gebruiken! Die maak je heel gemakkelijk zelf. Of als dat je te zoet lijkt, prak dan enkele bramen en schep hier een lepeltje van bovenop de room. De paarse kleur van de geprakte bramen of de bramenjam zal prachtig ogen in de trifle.

trifle toetje recept maken

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

trifle toetje met bramen recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Trifle toetje met bramen recept

Zijn de bramen in het seizoen? Dan moet je dit trifle toetje met bramen echt eens maken. Ontzettend makkelijk en de bramen stelen de show!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 ml slagroom
  • 100 gram mascarpone of andere roomkaas
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 citroen biologisch
  • 24 bramen gewassen
  • 4 plakken cake

Benodigdheden

Instructies

  • Doe slagroom, mascarpone en suiker in een kom. Mix eerst op een lage stand tot de mascarpone is opgenomen en niet voor klonten zorgt. Mix daarna op hoge snelheid tot het mengsel stijf is.
  • Rasp een kwart van de citroenschil (let op: alleen het gele deel, het witte is bitter) en mix dit samen met een kneepje citroensap door de room. Proef even of je het op smaak vindt.
  • Snijd de plakken cake in gelijke blokjes en verdeel de helft van deze cakeblokjes over vier dessertglaasjes. Schep de helft van de citroenroom over de cake in de dessertglaasjes en top dit af met vier bramen per toetje.
  • Verdeel de overige blokjes cake over de glaasjes, doe hetzelfde voor de citroenroom en maak elk dessert af met twee bramen en eventueel wat poedersuiker.
Bewaren

Goed afgedekt 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept