Deze kruidcake ziet er waarschijnlijk iets anders uit dan je zou verwachten. Tenminste, de meeste verwachten een heel donkere cake als ik zeg dat ik een plakje kruidcake voor ze heb. Stiekem is dit ook het eerste dat in mij opkomt hoor. Toen ik door Het Hummingbird Bakboek heen bladerde zag ik echter deze lichte kruidcake staan en ik werd nieuwsgierig. Volgens het boek is deze cake niet zo zoet en is hij lekker pittig door de kruiden. Alle basis ingrediënten had ik al in huis, alleen mijn assortiment kruiden was niet breed genoeg voor deze cake. Daarom heb ik het recept een klein beetje aangepast naar de kruiden en andere smaakmakers die ik wél in huis had. Dat pakte goed uit, want deze cake viel bij iedereen in de smaak!
Kruidcake
Ingrediënten
- 230 gram ongezouten roomboter
- 650 gram fijne kristalsuiker*
- 5 eieren
- 240 ml volle melk
- 1 tl vanille extract
- rasp van een halve citroen
- 400 gram bloem
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,5 tl nootmuskaat
- 0,5 tl baking soda
- 0,5 tl zout
Instructies
-
Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren stuk voor stuk toe en mix tot een gladde massa. Mix de melk, vanille extract en citroenrasp door het mengsel.
-
Zeef de overige ingrediënten en voeg dit toe aan het mengsel. Klop tot een luchtig en glad beslag.
-
Giet het beslag in een met bloem bestoven vorm.
-
Bak de cake in 60-70 minuten gaar en goudbruin op 170 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de cake even in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort, laat hem daarop volledig afkoelen.
Wist je dat je deze cake ook heel goed als onderdeel van een dessert kunt serveren? Een plakje van deze cake combineert heel goed met een bolletje vanille ijs en karamelsaus. Ik heb het speciaal voor jullie getest. Iemand moest het doen nietwaar? 😉
Jaaaaaaa die was lekker en die vorm….. Zo mooi!!!
Liefs, mam ❤️
En bij dat dessert voeg ik dan nog graag wat fruit, zoals bijvoorbeeld frambozen of bramen en een klein toefje slagroom toe!
Snel makkelijk, succes verzekerd!
Dat ziet er mooi en lekker uit!
Het ziet er heerlijk uit! Ben het ook helemaal met Joke en Trudy eens!
Even over de kruiden: zijn de kruiden die je noemt degene die in het oorspronkelijke recept staan of zijn het de kruiden die je nog in huis had?
Dit zijn de kruiden die ik heb gebruikt. Het lijkt op het origineel maar de samenstelling is iets aangepast en ik heb verse citroenrasp gebruikt in plaats van citroen essence.
Vers is altijd lekkerder ! 🙂
Is vanille-extract hetzelfde als het merg uit een vanillestokje?
Nee dat is niet hetzelfde, vanille-extract is vloeibaar.
650 gram suiker! Is dat niet errug zoet?
Dat dacht ik eerst ook, maar dat valt dus echt reuze mee. Vergeet niet dat dit voor een tulband is waar 24 plakjes uitgaan, 2 grote cakes ongeveer als je het vergelijkt.
Dan valt het inderdaad best mee :)!
ziet er lekker uit!, ik ga heb vandaag proberen te maken 🙂
Kan je ook halfvolle melk gebruiken?? Ik heb geen volle
Kan, maar je krijgt wel een iets ander effect omdat volle melk vetter is.
zou je in plaats van vanille-extract ook gewoon vanillesuiker kunnen nemen. Anders ga ik het aanschaffen. Wil dit recept echt uitproberen!!
Dat kan, maar extract is geconcentreerder in smaak. Ik zou sowieso een flesje aanschaffen, je zult zien dat je het vaak gaat gebruiken 😉
Van alle kruiden maar een halve theelepel lijkt zo weinig op zo’n grote cake. Klopt dit?
hoeveelheden kloppen, zitten een aantal kruiden in met een uitgesproken smaak waardoor het niet lekker is als je te veel toevoegt. Maar vooral even van het beslag, je kunt naar smaak altijd wat meer toevoegen.
Hoi Laura, jou kruidcake is werkelijk erg lekker , precies goed gekruid. Ik heb jou cake recept gebruikt in een trifle met stoofpeer en Griekse yoghurt. Omdat jou cake lekker zoet is en ik de peertjes in Gluhwein heb gekookt is er geen extra suiker nodig. Dank je wel voor het recept.
Klinkt goed zeg! 😀
Welk soort bloem moet je voor dit recept gebruiken?
Gewoon tarwe- of patentbloem.
moet je peseen volle melk gebruiken of is andere melk ook goed
persee inplaats van perseen
Je kunt het ook met andere melk proberen hoor, zal niet mislukken.
hallo Laura,
ik was op zoek naar een kruidcake recept en kwam op jou site terecht , ondermeer omdat het niet zo’n zoete cake zou zijn . wel dat klopt mijns inziens niet geheel , 650g is nogal wat zeker gezien de hoeveelheid overige ingrediënten . het is ook niet een klein beetje meer , maar behoorlijk wat meer .
niet mijn idee van een niet zoete cake .
Dat hoor ik regelmatig, maar het is toch echt geen overdreven zoete cake. Vergeet niet dat dit een hele grote cake is waar je met gemak 24 goede plakken uithaalt. Probeer het eens zou ik zeggen.
Er zit veel verschil in koffielepels. Hoeveel gram moet het zijn van kaneel, enz. Ben
bezig pm hem te bakken
Ben benieuwd
Een theelepel heeft een inhoud van 5 ml, dat is standaard de maatvoering in recepten.
Laura, hij ziet er heerlijk uit. Ik ga deze zeker een keer maken. Wat een leuke roze serveerstandaard heb je. Geweldig! Mag ik vragen waar je deze hebt gekocht.
De cake was heerlijk van smaak!
Alleen was de cake heel vast, echt een stevige cake. Hoort dit zo of heb je een tip voor me voor de volgende keer om het wat losser te krijgen?
Misschien dat je het beslag de volgende keer wat luchtiger moet kloppen! Ik weet niet of je dat deze keer ook al goed geprobeerd had?
Kan dit ook in een gewoon cakeblik (ik heb geen tulband)? Of moet ik dan iets aanpassen in het recept? Ik heb het namelijk al wel geprobeerd, maar de cake wordt niet goed gaar. Langer in de oven gedaan, maar de buitenkant wordt hard en de binnenkant nog niet helemaal gaar.
Dat kan zeker maar de baktijd zal inderdaad anders zijn. Ik heb deze cake niet specifiek getest, maar je kunt even vergelijken met andere cake recepten.
ik heb deze cake geprobeerd. Omdat het een grote hoeveelheid is, heb ik 2 kleinere vormen genomen.
Spijtig genoeg bleven ze allebei erin plakken.
Gelukkig is de cake heel erg lekker en ga ik hem zeker nog eens maken maar in een gewoon bakblik mét bakpapier erin….
Is het ook mogelijk deze cake te maken met donkerbruine of misschien lichtbruine basterdsuiker in plaats van kristalsuiker, om ook de gebruikelijke donkere kleur te krijgen die kruidcake meestal heeft? En hoeveel van de basterdsuiker zou ik dan nodig hebben om de kristalsuiker te vervangen? Want met basterdsuiker lijkt 650 gram me wat teveel, of heb ik dat verkeerd?
Dit kun je in principe 1 op 1 vervangen, maar heeft wel effect. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bakken-met-kristalsuiker-of-basterdsuiker/
Dank je wel voor je reactie, ik ga het gewoon proberen en een beetje experimenteren met de kruiden.