Nu Kerst met de dag dichterbij komt heb ik een fantastisch gingerbread tulband cake recept voor jullie. Voor mij is dit het ultieme kerstrecept. Het ziet er niet alleen geweldig uit, maar is ook qua smaak perfect voor de feestdagen.
Gingerbread tulband
Ik ben dol op alles wat met tulbanden te maken heeft. Zelfs zonder decoratie is een tulband cake al mooi van zichzelf. Ik weet dat veel mensen het bakken van een tulband cake wat intimiderend vinden. Dus om ervoor te zorgen dat jij de perfecte bundt cake kunt bakken, heb ik een aantal handige tulband tips verzameld voor het beste resultaat. Met deze tips in je achterhoofd is het bakken van deze feestelijke cake echt niet zo moeilijk.
Wat heb je nodig voor deze feestelijke gingerbread cake
Controleer zoals altijd de exacte ingrediënten en hoeveelheden in de receptkaart hieronder, maar ik zet het vast even globaal voor je op een rij:
- Ongezouten boter
- Donkerbruine basterdsuiker
- Vanillesuiker of vanille-extract
- Eieren – je hebt maar liefst 8 eieren nodig voor dit recept!
- Zelfrijzend bakmeel – kan ook vervangen worden door bloem met bakpoeder
- Pannenkoekenstroop – of donkere melasse.
- Gingerbread kruiden – je kunt dit recept gebruiken of je kunt gemalen gember, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat apart gebruiken.
- Witte chocolade – kan ook vervangen worden door melkchocolade of pure chocolade als je dat liever hebt, maar de witte chocolade ziet er mooi feestelijk uit in combinatie met de donkere cake. Als je meer chocoladesmaak wilt, kun je ook een beetje cacaopoeder aan het beslag toevoegen.
Zorg er zoals gewoonlijk voor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
BAKTIP: Mijn favoriete bakvormen zijn die van Nordic Ware. Met deze bakvormen maak je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk!
WoW Laura, wat een prachtig begin van de advent op je blog en ik kan uit ervaring zeggen ….. deze tulband is heerlijk en dat vonden mijn collega’s ook!!! Buiten dat hij heerlijk is ziet hij er fantastisch mooi uit. Een juweeltje op tafel met de kerst!
Liefs, mam ❤️
Mooi !! Deze ga ik op mijn lijstje zetten om te maken! Super begin van je advent!!
Wow wat een plaatje!! Heel erg mooi!
Wat ziet dat er mooi uit!
Al bij het zien van dit lekkers, staat het water staat me in de mond!
Oh deze lijkt me echt heerlijk.
Ik hoop dat ik hem voor kerst kan gaan maken.
Groetjes, Rensina
Hij ziet er geweldig uit! Ik hoop dat die van mij net zo mooi wordt als ik hem maak! En dat hij lekker is….daar twijfel ik niet aan. Wat een super begin van de “Adventstijd”! Geweldig!
Bedankt voor dit heerlijke recept.
Liefs, Marja. 🙂
Wat ziet het er weer heerlijk uit! Welke stroop heb je gebruikt? De stroop voor op pannenkoeken? Neem aan dat t niet om appelstroop gaat
ik heb inderdaad pannenkoekenstroop gebruikt (gewoon de normale versie)
Ziet er heerlijk uit! Je maakt me heel nieuwsgierig naar de rest van je Adventsbaksels!
Hoi Laura, ziet er heerlijk uit en wil hem graag gaan maken! Weet jij of ik hem in kan vriezen?
Hoi Marja, dat kan hoor! Ik zou de chocola en en versieringen wel pas later doen, dan blijft het het mooist.
Bedankt voor je snelle reactie Laura!! Hij ziet er zó mooi uit en lijkt me heerlijk. Ga hem dit weekend maken! Bedankt voor het delen van dit recept! Groetjes Marja
Hoi Laura, hij is gelukt én echt heel lekker. Jammer dat mijn chocolade niet zo goed gesmolten is dus mijn foto iets minder mooi
Fijn dat hij zo lekker is, daar gaat het uiteindelijk om toch? 😉
Hallo Laura,
Ik heb het afgelopen weekend dit recept gemaakt en het is goed gelukt.
Ik heb wel wat moeten spelen met de temperatuur van de oven,want die is anders dan jouw oven. Maar volgens mijn dochter is dit baksel lekkerder qua smaak dan het
gingerbread wat ze in Engeland heeft gegeten!
Hoi Geja,
Wat leuk om te horen 🙂 iedere oven is anders inderdaad, fijn dat hij bij jou zo goed gelukt is!
De cake ziet er echt prachtig uit! Kan ik de cake de 24e maken en dan bewaren tot de 25e?
ja hoor, dat is geen probleem!
Ik die cake maken. goede tulband….komt alles over de rand bonjouren…help, wat heb ik fout gedaan?
Dan heb je waarschijnlijk een te kleine tulband vorm gebruikt.
HaHaha bij mij precies zo alles volgens recept gedaan krijg ‘m ook niet meer uit de vorm dus lepelen we het eruit.
heb je de vorm goed ingevet en bebloemd? Na bakken altijd even laten afkoelen in de vorm (10 minuten ongeveer) en dan lossen. Als je hem geheel laat afkoelen in de vorm is hij moeilijk los te krijgen.
vorige week heb ik deze gemaakt en hij was erg lekker.
volgende keer ga ik de helft van het recept doen want voor ons was hij wel heel erg groot en we hebben hem ook met moeite opgekregen 😀
ga hem nog even printen want hij is zeker voor herhaling vatbaar.
Ja het is een flinke cake 😉 zo’n grote tulband staat gelijk aan 2 gewone cakes.
Ik heb hem ook gemaakt voor morgen! Het huis ruikt heerlijk en hij ziet er heel mooi glossy uit! Komt vast door de stroop, ik heb er een tulband en cakeblik mee kunnen vullen!
Hallo, ik ben Inge en 9 jaar oud. Vandaag heb ik deze tulband gemaakt. Het is superleuk om te doen. Het ziet er leuk uit en het is lekker!
Hoi,
Deze cake ga ik zeker maken voor bij de koffie!
Maar de 170 graden baktemperatuur, geld dat voor een hete lucht oven?
Welke temperatuur beveel je aan om te bakken in een elektrische oven?
Alvast bedankt!
groetjes, Evelien
De temperaturen die vermeld worden zijn voor elektrisch. Voor een hetelucht oven geldt dat de temperatuur 20% lager gezet moet worden.
Hoi Laura!
Ik wil deze voor kerst graag maken, maar ik heb een tulband van 17 cm. Kan ik dan de helft van de ingrediënten doen of zal ik dan net te weinig hebben?
Hangt af van de vorm en inhoud. Ik zou (zonder te rekenen) tweederde van het beslag maken. Wat je over hebt kun je altijd nog omtoveren tot wat cupcakes 😉
Hey Laura! Hij staat op het aanrecht en ruikt ontzettend lekker! Ik heb alleen niet zoveel geluk met het chocola. Zou het er aan kunnen liggen dat ik het moet warm genoeg had? Of dat het misschien de goedkoopste repen van de supermarkt heb gebruikt? Welke chocola gebruik jij? En heb je speciaal keukengereedschap voor het smelten? Groet Paulien!
Wat ging er niet goed dan met de chocola? Ik gebruik zelf callebaut chocolade. Kijk in ieder geval uit dat je het niet te heet maakt/te lang in de magnetron verwarmt. Dan verbrandt het en wordt het brokkelig.
Hij staat in de oven en het ruikt al heerlijk hier binnen!!!!
Fijne feestdagen en bedankt voor je recept.
Hai Laura,
ik wil je even laten weten dat de tulband super lekker smaakte mooi is geworden.
Dit ga ik beslist vaker maken!
Hi!
Ik wil deze gaan maken voor m’n familie:-)
Ik heb een leuke bakvorm voor mini tulbanden gekocht, waar ik deze mee wil maken.
Hoelang raad je de baktijd aan bij cupcakes?
Groetjes Claudia
Cupcakes bak je meestal 18-20 minuten.
Hoi Laura wat een een super recept. Nu wil ik nog een nw tulbandvorm gaan kopen dus weet nog geen maat. Maar mijn vraag is moet ik de vorm voor de helft vullen of 2/3e. Bedankt alvast.?. Ps jou vorm vind ik geweldig. ⛄
Ik houd meestal 2/3 aan, maar soms gaat hij ook iets voller bij mij.
Dank je wel Laura. Fijn weekend.
Hoi Laura,
Ik heb deze tulband een tweetal weken voor Kerst gemaakt en (zonder decoraties) ingevroren. Dit ging prima! Hij was heel erg lekker!
Nog wel een vraagje: ik heb eieren maat L gebruikt of had ik beter maat M moeten gebruiken? De tulband was namelijk wel wat “chewy”.
Voor bakrecepten worden altijd M eieren aangehouden.
Wat een geweldig recelt…dank je Laura.
Vorig jaar voor het eerst deze kersttulband gemaakt, eigenlijk heb ik hem twee keer gemaakt.
De eerste keer ‘kaal’, de tweede keer echt kerstig (dus zoals beschreven met witte chocola en blaadjes en besjes en ook wat pareltjes).
Deze kerst beloofd (aan zoon en (bijna) schoondochter (die kerstavond een soort amerikaanse gourmet hebben en zelf dus iets mee moeten nemen)) om er eentje te maken en natuurlijk voor onszelf ook een.
Was alles in het leven maar zo makkelijk als het volgen van Laura’s recepten xx
Hoi Laura,
kun je deze ook in een andere vorm gieten? ipv een tulband een siliconen kerstboom vorm?
Alvast bedankt!
Ja hoor, geen probleem.
Hallo Laura, ik heb de gingerbread tulband eerste kerstdag gebakken en gisteren meegenomen naar schoonzusje en zwager. We vinden ‘m allemaal héérlijk. Mijn vorm was wat kleiner, dus ik heb ook nog cupcakes gebakken. Ik had alleen maar L eieren en heb 1 ei minder gebruikt en dat werkte dus goed. Super! Bedankt voor het recept.
Hoi laura,
Ik wil deze geweldige tulband maken voor 1e kerstdag. Kan ik daar dan al zaterdagavond aan beginnen? Wil dan in ieder geval de cake maken en dan dinsdagochtend de chocolade erover doen. Blijft de cake zo lang goed? ?
Groetjes Bianca
Als je hem goed verpakt kan dat prima.
Stort je de tulband direct als hij uit de oven komt of eerst afkoelen?
Na bakken altijd even laten afkoelen in de vorm (10 minuten ongeveer) en dan lossen. Als je hem geheel laat afkoelen in de vorm is hij moeilijk los te krijgen.
Hai! Na de speculaasappeltaart en met Sinterklaas, staat nu deze tulband in de oven. Gaandeweg het volgen van het recept vond ik dat er wel erg veel suiker in moest, dus heb ik de hoeveelheid stroop drastisch verlaagd. Mijn ervaring is echter dat je meestal niet ongestraft iets aan de receptuur kunt veranderen, dus ik ben heel benieuwd…
Ik ben ook heel benieuwd 😉 Laat je het even weten?
Hoi Laura kan je voor dit recept ook Laos poeder gebruiken i.p.v gember poeder?
Ik ga deze nl maken voor 1ste kerstdag. En laos heb ik staan.
Ik hoor het graag, alvast bedankt.
Gr conny
Hi Conny, ik denk dat dat wel kan.
Dank je wel. Ik ga het gewoon proberen
Hoi,
Is het ook mogelijk om deze cake in een cakeblik te maken ipv tulband? Moet ik dan het recept halveren?
Dat kan zeker, maar de afmetingen weet ik dan ook niet exact voor je.
Groetjes uit Australië. Hier kan ik geen pannekoekenstroop vinden. Kan ik iets anders gebruiken?
Oei dat is een lastige! Zijn er producten daar die erop lijken?
Dat weet ik niet. Ik keen de smaak van pannekoekenstroop niet. Ik gebruikte rice malt syrup. Volgens mij was de stroop te “licht”. Maar eidereen vondt het heerlijk.
Pannenkoekenstroop is inderdaad vrij intens en donker. Fijn dat het resultaat goed was!
Wat is die stroop eigenlijk ? Is dat ahornsiroop ? Is het vloeibaar ? Prettige feestdagen
Schenkstroop, ofwel de soort stroop die wij in Nederland voor over onze pannenkoeken gebruiken 🙂
Deze heerlijke tulband vorig jaar kerst al gemaakt en viel heel goed in de smaak! Nu wil ik het dit jaar weer maken maar graag een kleine variatie erop. Ik dacht eraan om cranberry’s er doorheen te doen maar twijfel of dit goed bij de smaak van gingerbread zal passen…. wat denk jij/jullie?
Je zou er eigenlijk alles aan toe kunnen voegen, als het jou zelf maar lekker lijkt! Ik heb wel eens een gingerbread crumble met appel en cranberry’s gemaakt. Die smaakte erg lekker! https://www.laurasbakery.nl/gingerbread-crumble-met-appel-en-cranberry/
Ha Laura, het lijkt mij een lekkere tulband. Wij willen graag een vulling erin doen, maar wij hebben nog nooit vingerbreed gegeten en weten niet welke smaken bij elkaar passen. Wat raad jij aan en welke hoeveelheid?
Superlekker Laura! Ik kreeg alleen de witte chocolade niet zo mooi aangebracht, bij mij kwam het er in dikke klodders uit en dus geen mooi dripeffect zoals bij jou. Wat doe ik verkeerd? Groetjes en bedankt
Dan was het eigenlijk alweer te ver afgekoeld waarschijnlijk, of was het ook niet goed gesmolten?