Gingerbread tulband met witte chocola

1 december 2014
46

Gingerbread tulband met witte chocola

Jaaa, het is 1 december! Dat betekent dat de advent van start gaat 😀 . Ik heb een hoop leuks en lekkers op de planning staan voor jullie. Soms eenvoudig en soms juist weer iets ingewikkelder, maar altijd leuk en lekker! Het leek mij wel een goed idee om de advent te beginnen met een spectaculair baksel. En ik vind dus wel dat deze gingerbread tulband dat is! De smaak hoort natuurlijk bij deze periode en met wat decoraties heb ik ervoor gezorgd dat deze cake Kerst uitstraalt! Je haalt er lekker veel plakjes uit, ideaal dus om een flinke groep te voorzien van een plakje gingerbread cake. Of om zelf extra lang te genieten, dat kan natuurlijk ook 😉 .

Gingerbread tulband met witte chocola

Gingerbread tulband met witte chocola

Gingerbread tulband met witte chocola

Gingerbread tulband met witte chocola

Het ultieme Kerst recept: Gingerbread tulband cake! Heerlijk met witte chocola, parels en hulstblaadjes en bessen als decoratie. Voor een heerlijke Kerst!
Porties: 22 plakken (25 cm tulband)

Ingrediënten

  • 360 gram ongezouten roomboter
  • 260 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 8 eieren
  • 360 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 320 gram stroop
  • 1,5 el gemberpoeder
  • 1,5 el kaneel
  • 3 tl nootmuskaat
  • 150 gram witte chocola
  • eventuele decoratie: parels en rode en groene fondant

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze allemaal zijn opgenomen. Je voegt nu in verhouding veel vocht toe, het kan dus zijn dat je beslag er op dit punt geschift uit zien. Gewoon doorgaan, dat komt vanzelf goed!
  • Voeg de stroop toe en mix goed  door. Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en de kruiden toe. Mix tot een mooi glad en luchtig beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde tulbandvorm.
  • Bak de cake in 60-70 minuten gaar op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Stort de cake na het bakken op een rooster en laat hem hier volledig op afkoelen.
  • Terwijl de cake afkoelt kun je je decoraties voorbereiden. Ik maakte van fondant hulstblaadjes en besjes. Voor de blaadjes gebruikte ik de PME plungers, de besjes maakte ik uit de losse hand. Pak eventueel ook vast parels als je deze wilt gebruiken.
  • Smelt de witte chocola au bain marie en giet over de cake heen. Terwijl de chocola nog zacht is plaats je de decoraties, begin met het aanbrengen van de parels. Als de chocola iets uitgehard is (maar nog steeds zacht) plaats je de hulstblaadjes en besjes op de gingerbread cake. Laat de chocola volledig uitharden.
  • Je kunt deze gingerbread tulband natuurlijk decoreren zoals jij wilt, of misschien vind je hem zonder decoraties juist wel het mooist. Maak hem zoals jij wilt!
Bewaren

De tulband kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een tulband niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

Gingerbread tulband met witte chocola

De cake zelf is trouwens echt heerlijk! Dat heb ik – en vele andere proefpersonen – al voor je uitgetest!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

64 reacties

  1. Joke Kieft-Reijken schreef:

    WoW Laura, wat een prachtig begin van de advent op je blog en ik kan uit ervaring zeggen ….. deze tulband is heerlijk en dat vonden mijn collega’s ook!!! Buiten dat hij heerlijk is ziet hij er fantastisch mooi uit. Een juweeltje op tafel met de kerst!

    Liefs, mam ❤️

  2. Mooi !! Deze ga ik op mijn lijstje zetten om te maken! Super begin van je advent!!

  3. Deb schreef:

    Wow wat een plaatje!! Heel erg mooi!

  4. Margot schreef:

    Wat ziet dat er mooi uit!

  5. Oom Cees schreef:

    Al bij het zien van dit lekkers, staat het water staat me in de mond!

  6. Rensina Steursma schreef:

    Oh deze lijkt me echt heerlijk.
    Ik hoop dat ik hem voor kerst kan gaan maken.
    Groetjes, Rensina

  7. Marja schreef:

    Hij ziet er geweldig uit! Ik hoop dat die van mij net zo mooi wordt als ik hem maak! En dat hij lekker is….daar twijfel ik niet aan. Wat een super begin van de “Adventstijd”! Geweldig!
    Bedankt voor dit heerlijke recept.
    Liefs, Marja. 🙂

  8. Femke schreef:

    Wat ziet het er weer heerlijk uit! Welke stroop heb je gebruikt? De stroop voor op pannenkoeken? Neem aan dat t niet om appelstroop gaat

    1. Laura's Bakery schreef:

      ik heb inderdaad pannenkoekenstroop gebruikt (gewoon de normale versie)

  9. Carla schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Je maakt me heel nieuwsgierig naar de rest van je Adventsbaksels!

  10. Marja schreef:

    Hoi Laura, ziet er heerlijk uit en wil hem graag gaan maken! Weet jij of ik hem in kan vriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Marja, dat kan hoor! Ik zou de chocola en en versieringen wel pas later doen, dan blijft het het mooist.

  11. Marja schreef:

    Bedankt voor je snelle reactie Laura!! Hij ziet er zó mooi uit en lijkt me heerlijk. Ga hem dit weekend maken! Bedankt voor het delen van dit recept! Groetjes Marja

  12. Marja schreef:

    Hoi Laura, hij is gelukt én echt heel lekker. Jammer dat mijn chocolade niet zo goed gesmolten is dus mijn foto iets minder mooi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat hij zo lekker is, daar gaat het uiteindelijk om toch? 😉

  13. geja schreef:

    Hallo Laura,
    Ik heb het afgelopen weekend dit recept gemaakt en het is goed gelukt.
    Ik heb wel wat moeten spelen met de temperatuur van de oven,want die is anders dan jouw oven. Maar volgens mijn dochter is dit baksel lekkerder qua smaak dan het
    gingerbread wat ze in Engeland heeft gegeten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Geja,
      Wat leuk om te horen 🙂 iedere oven is anders inderdaad, fijn dat hij bij jou zo goed gelukt is!

  14. Kirsten schreef:

    De cake ziet er echt prachtig uit! Kan ik de cake de 24e maken en dan bewaren tot de 25e?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ja hoor, dat is geen probleem!

  15. ida schreef:

    Ik die cake maken. goede tulband….komt alles over de rand bonjouren…help, wat heb ik fout gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan heb je waarschijnlijk een te kleine tulband vorm gebruikt.

  16. Rina schreef:

    HaHaha bij mij precies zo alles volgens recept gedaan krijg ‘m ook niet meer uit de vorm dus lepelen we het eruit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      heb je de vorm goed ingevet en bebloemd? Na bakken altijd even laten afkoelen in de vorm (10 minuten ongeveer) en dan lossen. Als je hem geheel laat afkoelen in de vorm is hij moeilijk los te krijgen.

  17. jacquelien schreef:

    vorige week heb ik deze gemaakt en hij was erg lekker.
    volgende keer ga ik de helft van het recept doen want voor ons was hij wel heel erg groot en we hebben hem ook met moeite opgekregen 😀
    ga hem nog even printen want hij is zeker voor herhaling vatbaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja het is een flinke cake 😉 zo’n grote tulband staat gelijk aan 2 gewone cakes.

  18. Kim schreef:

    Ik heb hem ook gemaakt voor morgen! Het huis ruikt heerlijk en hij ziet er heel mooi glossy uit! Komt vast door de stroop, ik heb er een tulband en cakeblik mee kunnen vullen!

  19. Inge schreef:

    Hallo, ik ben Inge en 9 jaar oud. Vandaag heb ik deze tulband gemaakt. Het is superleuk om te doen. Het ziet er leuk uit en het is lekker!

  20. Evelien schreef:

    Hoi,

    Deze cake ga ik zeker maken voor bij de koffie!
    Maar de 170 graden baktemperatuur, geld dat voor een hete lucht oven?
    Welke temperatuur beveel je aan om te bakken in een elektrische oven?

    Alvast bedankt!
    groetjes, Evelien

    1. Laura's Bakery schreef:

      De temperaturen die vermeld worden zijn voor elektrisch. Voor een hetelucht oven geldt dat de temperatuur 20% lager gezet moet worden.

  21. Dieke schreef:

    Hoi Laura!
    Ik wil deze voor kerst graag maken, maar ik heb een tulband van 17 cm. Kan ik dan de helft van de ingrediënten doen of zal ik dan net te weinig hebben?

    1. Laura schreef:

      Hangt af van de vorm en inhoud. Ik zou (zonder te rekenen) tweederde van het beslag maken. Wat je over hebt kun je altijd nog omtoveren tot wat cupcakes 😉

  22. Paulien schreef:

    Hey Laura! Hij staat op het aanrecht en ruikt ontzettend lekker! Ik heb alleen niet zoveel geluk met het chocola. Zou het er aan kunnen liggen dat ik het moet warm genoeg had? Of dat het misschien de goedkoopste repen van de supermarkt heb gebruikt? Welke chocola gebruik jij? En heb je speciaal keukengereedschap voor het smelten? Groet Paulien!

    1. Laura schreef:

      Wat ging er niet goed dan met de chocola? Ik gebruik zelf callebaut chocolade. Kijk in ieder geval uit dat je het niet te heet maakt/te lang in de magnetron verwarmt. Dan verbrandt het en wordt het brokkelig.

  23. Judy schreef:

    Hij staat in de oven en het ruikt al heerlijk hier binnen!!!!
    Fijne feestdagen en bedankt voor je recept.

  24. Judy schreef:

    Hai Laura,
    ik wil je even laten weten dat de tulband super lekker smaakte mooi is geworden.
    Dit ga ik beslist vaker maken!

  25. Claudia schreef:

    Hi!
    Ik wil deze gaan maken voor m’n familie:-)
    Ik heb een leuke bakvorm voor mini tulbanden gekocht, waar ik deze mee wil maken.
    Hoelang raad je de baktijd aan bij cupcakes?

    Groetjes Claudia

    1. Laura schreef:

      Cupcakes bak je meestal 18-20 minuten.

  26. Astrid schreef:

    Hoi Laura wat een een super recept. Nu wil ik nog een nw tulbandvorm gaan kopen dus weet nog geen maat. Maar mijn vraag is moet ik de vorm voor de helft vullen of 2/3e. Bedankt alvast.?. Ps jou vorm vind ik geweldig. ⛄

    1. Laura schreef:

      Ik houd meestal 2/3 aan, maar soms gaat hij ook iets voller bij mij.

      1. Astrid schreef:

        Dank je wel Laura. Fijn weekend.

  27. Paulien schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb deze tulband een tweetal weken voor Kerst gemaakt en (zonder decoraties) ingevroren. Dit ging prima! Hij was heel erg lekker!
    Nog wel een vraagje: ik heb eieren maat L gebruikt of had ik beter maat M moeten gebruiken? De tulband was namelijk wel wat “chewy”.

    1. Laura schreef:

      Voor bakrecepten worden altijd M eieren aangehouden.

  28. Karin schreef:

    Wat een geweldig recelt…dank je Laura.

    Vorig jaar voor het eerst deze kersttulband gemaakt, eigenlijk heb ik hem twee keer gemaakt.
    De eerste keer ‘kaal’, de tweede keer echt kerstig (dus zoals beschreven met witte chocola en blaadjes en besjes en ook wat pareltjes).

    Deze kerst beloofd (aan zoon en (bijna) schoondochter (die kerstavond een soort amerikaanse gourmet hebben en zelf dus iets mee moeten nemen)) om er eentje te maken en natuurlijk voor onszelf ook een.

    Was alles in het leven maar zo makkelijk als het volgen van Laura’s recepten xx

  29. Sabrina schreef:

    Hoi Laura,

    kun je deze ook in een andere vorm gieten? ipv een tulband een siliconen kerstboom vorm?

    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  30. Henny schreef:

    Hallo Laura, ik heb de gingerbread tulband eerste kerstdag gebakken en gisteren meegenomen naar schoonzusje en zwager. We vinden ‘m allemaal héérlijk. Mijn vorm was wat kleiner, dus ik heb ook nog cupcakes gebakken. Ik had alleen maar L eieren en heb 1 ei minder gebruikt en dat werkte dus goed. Super! Bedankt voor het recept.

  31. Bianca schreef:

    Hoi laura,
    Ik wil deze geweldige tulband maken voor 1e kerstdag. Kan ik daar dan al zaterdagavond aan beginnen? Wil dan in ieder geval de cake maken en dan dinsdagochtend de chocolade erover doen. Blijft de cake zo lang goed? 😊
    Groetjes Bianca

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je hem goed verpakt kan dat prima.

  32. Fenneke schreef:

    Stort je de tulband direct als hij uit de oven komt of eerst afkoelen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Na bakken altijd even laten afkoelen in de vorm (10 minuten ongeveer) en dan lossen. Als je hem geheel laat afkoelen in de vorm is hij moeilijk los te krijgen.

  33. Iris schreef:

    Hai! Na de speculaasappeltaart en met Sinterklaas, staat nu deze tulband in de oven. Gaandeweg het volgen van het recept vond ik dat er wel erg veel suiker in moest, dus heb ik de hoeveelheid stroop drastisch verlaagd. Mijn ervaring is echter dat je meestal niet ongestraft iets aan de receptuur kunt veranderen, dus ik ben heel benieuwd…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben ook heel benieuwd 😉 Laat je het even weten?

  34. Conny schreef:

    Hoi Laura kan je voor dit recept ook Laos poeder gebruiken i.p.v gember poeder?
    Ik ga deze nl maken voor 1ste kerstdag. En laos heb ik staan.
    Ik hoor het graag, alvast bedankt.

    Gr conny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Conny, ik denk dat dat wel kan.

      1. Conny schreef:

        Dank je wel. Ik ga het gewoon proberen

  35. Ilona schreef:

    Hoi,
    Is het ook mogelijk om deze cake in een cakeblik te maken ipv tulband? Moet ik dan het recept halveren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, maar de afmetingen weet ik dan ook niet exact voor je.

  36. Natasha schreef:

    Groetjes uit Australië. Hier kan ik geen pannekoekenstroop vinden. Kan ik iets anders gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat is een lastige! Zijn er producten daar die erop lijken?

      1. Natasha schreef:

        Dat weet ik niet. Ik keen de smaak van pannekoekenstroop niet. Ik gebruikte rice malt syrup. Volgens mij was de stroop te “licht”. Maar eidereen vondt het heerlijk.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Pannenkoekenstroop is inderdaad vrij intens en donker. Fijn dat het resultaat goed was!

  37. Erna schreef:

    Wat is die stroop eigenlijk ? Is dat ahornsiroop ? Is het vloeibaar ? Prettige feestdagen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Schenkstroop, ofwel de soort stroop die wij in Nederland voor over onze pannenkoeken gebruiken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *