Voorkomen dat Royal icing uitdroogt

Gepost: 22 maart 2015 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
13

royal icing bewaren

Wanneer ik koekjes decoreer en hier een foto van deel, krijg ik meestal dezelfde vragen. Welke zakken gebruik ik en wat zijn die handige dopjes nou precies? Over die wegwerp spuitzakken heb ik al eens een artikel geschreven, maar die handige dopjes heb ik hier nog niet eerder benoemd. Omdat ik ze geniaal om te voorkomen dat Royal icing uitdroogt, schrijf ik er gewoon een artikel over!

Royal icing droogt uit, dat is ook de bedoeling want je wilt een hard laagje icing op je koekjes. Maar je wilt dat het pas uithardt als het eenmaal op je koekje zit, en niet daarvoor. Zodra de icing in aanraking komt met lucht, begint het al te drogen. In de spuitzak zit het goed verpakt, maar wat dacht je van de opening van het spuitmondje? Juist, dat droogt uit en verstopt je spuitmondje. Tegenwoordig gebruik ik altijd dopjes om dit te voorkomen, maar voorheen zette ik de spuitzakken in een glas. Beide werkt prima, maar mijn voorkeur gaat uit naar de dopjes. Over beide manieren zal ik je wat meer vertellen.

Spuitzakken in een glas

Neem een groot glas waar je één of meerdere spuitzakken rechtop in kunt zetten. Op de bodem van dit glas leg je een vochtig keukenpapiertje. Omdat het spuitmondje op dit vochtige doekje rust, wordt de opening afgesloten en zal het niet verstoppen door de drogende icing.

Let wel goed op dat het spuitmondje ook daadwerkelijk op het doekje rust als je de spuitzak in het glas zet.

royal icing bewaren

Siliconen tip covers

Iedereen weet wat ik bedoel met ‘die dopjes’, maar Wilton noemt ze tip covers. Deze sluiten de spuitmondjes af wat uitdroging voorkomt. Ze zijn verkrijgbaar in twee maten, er bestaan helaas geen verpakkingen met slechts één soort of maat. Als je een setje tip covers koopt krijg je daar 4 groene en 2 roze voor. Die roze zijn groter en daarmee geschikt voor bijvoorbeeld het 1M spuitmondje waar je cupcake toeven mee maakt.

De Wilton tip covers koop je bij taartdecoratie winkels.

Hoe lang kun je royal icing bewaren

In een goed afgesloten spuitzak kun je je Royal icing prima een paar dagen bewaren. Het kan zijn dat de suiker en het water in de spuitzak zich van elkaar gaan scheiden als de spuitzak te lang stil ligt. Ik kneed de zak dan goed zodat het weer goed met elkaar vermengt en één geheel wordt. Lukt dit niet goed? Dan zou je het ook uit de spuitzak kunnen halen en even doorroeren.

Op zoek naar het recept voor Royal icing? Dat vind je op Laura’s Bakery: Royal icing.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

 1. Marja schreef:

  Wat een superhandige uitvinding die tip covers! Ik wist nog niet dat ze bestonden. Als ze niet te duur zijn, schaf ik ze ook aan! Ideaal, want het is inderdaad lastig als er opgedroogde icing in je spuitje zit!
  Bedankt voor deze superhandige tip Laura!
  Groetjes en tot een volgende keer.
  Marja. 🙂

 2. chucky1012 schreef:

  Nooit geweten dat dit bestond en ik zocht me rot!
  Dank je.

 3. Maria schreef:

  Beste Laura,

  Ik gebruik je royal icing recept. Op het moment dat ik het aanbreng ziet het er heel mooi uit, maar vaak de volgende dag al is het wit uitgeslagen. Ik probeer ze een paar uur te laten drogen voordat ik ze in een luchtdichte bak doe. Wat doe ik verkeerd?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat jammer om te horen, zelf heb ik nog nooit eerder gehad dat het wit is uitgeslagen. Ik laat ze wel echt volledig drogen voordat ze in een trommel gaan, wellicht is het daar misgegaan? Sowieso worden kleuren door het drogen mat ipv glanzend en daarmee uiteraard ook iets ‘doffer’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *