Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Tips voor perfecte koekjes

Laura Kieftdoor Laura Kieft
12 augustus 2015
in Inspiratie, koekjes
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

suikerkoekjes

Koekjes vind ik één van de leukste dingen om te bakken. Negen van de tien keer gebruik ik mijn favoriete basisrecept waar ik dan telkens weer een compleet ander koekje mee maak. Door het toevoegen van andere ingrediënten creëer je keer op keer weer een ander koekjesrecept. Maar eerlijk is eerlijk, koekjes zijn soms best lastig om te bakken. Ze komen immers nog zacht uit de oven waardoor je ze misschien langer zou willen laten staan, maar als je dat doet eindig je met keiharde koekjes. Ook niet lekker. Of ze zijn nog hartstikke zacht terwijl je toch echt knapperige koekjes wilde hebben.

Na de duizenden koekjes die bij mij uit de oven zijn gekomen gaat er echt nog wel eens iets mis, maar ik weet inmiddels ook waar je op moet letten. Als je mijn andere blog Handige Baktips volgt, heb je vast al eens gezien dat ik regelmatig tips geef voor het bakken van goede koekjes. In dit artikel heb ik al die tips kort samengevat en bij elkaar gevoegd. Zie hier: al mijn tips en trucs voor perfecte koekjes op een rij!

Koekjesdeeg

Omdat een goed begin het halve werk is, beginnen we met het deeg. Zonder goed deeg is de kans klein dat er straks perfecte koekjes uit de oven komen.

Plakkerig of droog deeg

Zelfs wanneer je een recept exact volgt, kan het nog zo zijn dat je deeg toch te plakkerig of te droog is. Dat kan liggen aan de weersomstandigheden (heel warm bijvoorbeeld), of doordat je andere ingrediënten hebt gebruikt. Als jouw deeg veel te plakkerig aanvoelt, kun je het eenvoudig weer werkbaar maken door wat bloem toe te voegen. Doe dit in stapjes, eetlepel per eetlepel bijvoorbeeld. Is je deeg niet plakkerig, maar juist heel droog? Dat kun je verhelpen door het even met de hand door te kneden, dat helpt vaak al. Toch nog erg droog? Voeg dan een beetje boter toe.

Lees hier het volledige artikel over koekjesdeeg werkbaar maken.

koekdeeg koelen 3
Koekjesdeeg koelen

In recepten staat bijna altijd dat je het deeg moet koelen. Wees alsjeblieft niet eigenwijs door gewoon te gaan bakken, maar neem die tijd om het deeg in de koelkast te leggen. Je koekjes krijgen er een lekkerdere smaak van en ook de structuur wordt beter.

Als je koekjes wilt uitsteken, is zo’n harde bal deeg niet heel handig. Dat moet eerst weer op temperatuur komen voordat je het deeg kunt uitrollen. Maar als je het deeg al in plakken in de koelkast legt, heb je dat probleem niet. Dan kun je vrijwel gelijk beginnen met uitrollen!

Lees hier het volledige artikel over snel koekjesdeeg koelen.

Koekjesdeeg uitrollen

Eenmaal gekoeld, kun je het deeg uitrollen. Als je koekjes wilt uitsteken tenminste. Wie dit wel eens doet, weet vast dat het deeg nog wel eens wil plakken aan de deegroller. Je kunt je deeg met wat bloem bestuiven, dat werkt prima. Maar daar zit ook een nadeel aan vast; hoe vaker je het deeg opnieuw uitrolt, hoe droger het wordt. En dat maakt je koekjes niet lekkerder.

Gelukkig zijn er ook manieren zonder bloem. Plaats het deeg dan tussen twee vellen bakpapier of huishoudfolie. Groot genoeg uitgerold? Verwijder het bovenste vel en steek de koekjes uit.

Lees hier het volledige artikel over koekdeeg uitrollen zonder plakken.

koekjesdeeg bewaren

Koekjesdeeg kun je heel goed bewaren. Zowel in de koelkast als in de vriezer. Verpak in beide gevallen het deeg goed luchtdicht in folie. In de koelkast kun je het rustig een paar dagen bewaren, in de vriezer zelfs wel 3 maanden! Als je je deeg in de vriezer bewaart, maak er dan vast porties van. Dus niet één grote bal deeg, maar losse balletjes of plakjes. Zo kun je ze vanuit de vriezer gelijk bakken! Leg de losse balletjes of plakjes eerst een half uurtje op een plaat in de vriezer, daarna kun je ze in een bakje of zakje bewaren.

Lees hier het volledige artikel over koekjesdeeg bewaren.

koekjes met witte chocola, karamel en hazelnoten

Koekjes bakken

Met bovenstaande tips gaat het vast lukken om een mooi koekjesdeeg te maken. Na het maken van het deeg begint de volgende uitdaging: het bakken van de koekjes. Geloof het of niet, maar ook hier is er genoeg waar je op kunt letten.

Voorkomen dat koekjes uitlopen

Koekjes lopen uit omdat het boter bevat, dat smelt in de oven. Maar ook een ei kan zorgen dat je koekjes hun vorm niet helemaal behouden. Hoe los je dat op? Heel simpel! Koel koekjesdeeg is het belangrijkst, koelen dus (daar is hij weer 😉 ). Hoe kouder het deeg, hoe beter het resultaat.

Als dat niet werkt, moet je beter naar de receptuur kijken. Dat zal meestal neerkomen op het feit dat er teveel boter in zit. Volgende keer dus wat minder boter gebruiken. Wanneer je nog een bal deeg hebt met te veel boter, kun je ook wat bloem toevoegen.

Lees hier het volledige artikel over het voorkomen dat koekjes uitlopen.

Wanneer zijn koekjes gaar?

Koekjes komen dus zacht uit de oven, je bent dan al snel geneigd de bakplaat nog even terug te schuiven. Daar hoef je echter niet op te letten, niet prikken met je vinger in die zachte koekjes dus. Met je ogen kun je namelijk prima controleren of je koekjes gaar zijn. Zijn de randjes mooi goudbruin? Dan zijn ze goed! Haal ze uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Je zult zien dat ze in die paar minuten al veel steviger worden. Verplaats ze daarna naar een rooster waarop ze helemaal kunnen afkoelen.

Lees hier het volledige artikel over wanneer koekjes gaar zijn.

chocolade hazelnoot pecannoot koekjes

Knapperige koekjes

Sommige koekjes horen nog een beetje zacht te zijn, terwijl andere koekjes juist lekker knapperig zijn. Zachte koekjes zijn makkelijker te maken dan knapperige koekjes, maar als je weet waar je op moet letten is het niet zo ingewikkeld. Voor knapperige koekjes kun je het best kristalsuiker gebruiken, dit is een harde suiker en zorgt voor knapperige koekjes. Voor koekjes kun je ook het best Zeeuwse bloem gebruiken in plaats van patentbloem, die laatste maakt je koekjes namelijk taaier. Verder is het belangrijk dat je je deeg laat rusten in de koelkast en dat er niet te veel vocht in je deeg zit. Denk hierbij aan melk, ei en boter. Probeer maar eens te spelen met deze hoeveelheden.

Ook de manier van bakken is belangrijk. Knapperige koekjes bak je in een korte tijd op een hoge temperatuur.

Lees hier het volledige artikel over knapperige koekjes bakken.

Koekjes bewaren

Als je dan eindelijk die perfecte koekjes hebt gebakken, kan ik goed begrijpen dat je er nauwelijks vanaf kunt blijven. Maar de kans is groot dat je er toch een aantal wilt bewaren als je een volle bakplaat gemaakt hebt. Je koekjes kun je het best in een afgesloten trommel bewaren, daarin kunnen ze wel 4 tot 6 weken goed blijven. Zorg dat je niet te veel verschillende soorten koekjes door elkaar doet. Als je knapperige en zachte koekjes in dezelfde trommel doet, zullen je knapperige koekjes vanzelf ook zacht worden.

Lees hier het volledige artikel over koekjes bewaren.

Ik hoop dat jullie met al deze tips voortaan alleen nog maar perfecte koekjes uit de oven toveren! Als iets nog niet helemaal duidelijk is, kun je de volledige artikelen op Handige Baktips lezen, daar vind je nog meer informatie. Mocht je er daar nog niet helemaal mee uitkomen, vraag het dan vooral!

liefs laura nieuwsbrief

Vorige post

Volgende post

Hoelang zijn eieren houdbaar
3x snelle salami hapjes

Related Posts

Eetbare boomdecoratie

door Laura Kieft
03 december 2019
0

Staat de kerstboom al bij jou thuis? Ikzelf heb vast een mini boompje in de keuken neergezet en...

De Bakstrijd december 2019

De Bakstrijd december 2019

door Laura Kieft
01 december 2019
6

Mijn favoriete maand van het jaar is aangebroken: december! Iedereen is lekker aan het bakken, de adventmaand...

Sinterklaas inspiratie

door Laura Kieft
27 november 2019
2

Nu 5 december nog maar een week van ons verwijderd is, is het tijd om knopen door te...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 11

  1. Margot says:
    4 jaar geleden

    Wat een superfijn artikel! Deze ga ik bewaren!

    Beantwoorden
  2. Marita says:
    4 jaar geleden

    Goede tips! En de 1e foto is een plaatje!

    Beantwoorden
  3. Mariette says:
    4 jaar geleden

    Wat een leuk en slim artikel Laura!

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 jaar geleden

      Thanks! 😀

      Beantwoorden
  4. Paulien says:
    4 jaar geleden

    Wat een fijn artikel is dit. Dank je wel hiervoor. Ik heb hem direct opgeslagen.
    Zou je misschien ook jouw favoriete basis recept willen delen?

    Beantwoorden
    • Laura's Bakery says:
      4 jaar geleden

      Die staat zelfs al online 😉 http://www.laurasbakery.nl/basisrecept-koekjes/

      Beantwoorden
      • Paulien says:
        4 jaar geleden

        Dank je wel!! Ik ga ze van het weekend proberen. En liever zeeuwse bloem dan patent toch?

        Beantwoorden
        • Laura's Bakery says:
          4 jaar geleden

          Klopt helemaal! Veel bakplezier alvast 😉

          Beantwoorden
  5. Vanessa says:
    4 jaar geleden

    Had ik dit maar eerder gelezen. Echt twee dikke beginnersfouten gemaakt. 1. Deeg niet gekoeld. 2. Teveel boter gebruikt (vond 225 gram niet handig, dus de hele verpakking erin gedaan (250 gr)).

    Beantwoorden
  6. Marlies says:
    4 jaar geleden

    Vandaag de suikerkoekjes gemaakt met behulp van deze tips. Ze zijn perfect gelukt! En we hebben ze iets dunner gerold zodat we er heeeeel veel hebben, bijna 50 stuks! Lekker!!! ?

    Beantwoorden
  7. luuk says:
    1 minuut geleden

    bedankt handig voor mijn school project

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • ADVENT  Als deze suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen het enige is dat op tafel staat bij het kerstontbijt vind ik dat helemaal prima  Naast mijn kop thee dan wel       Z   lekker vind ik het  Ga jij hem ook maken         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  broodpudding  suikerbrood  kerstontbijt
  • ADVENT  De klassieke sneeuwster taart staat online  Een baksel dat al j  ren op mijn baklijst stond en ik maar nooit maakte  Waarom niet  Ik ben stiekem zelf helemaal niet zo dol op deze taart  Waarom dat vertel ik je in het artikel  En ik vertel ook gelijk wat ik eraan zou veranderen zodat ik hem wel superlekker vind         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  sneeuwster  sneeuwstertaart  kersttaart
  • ADVENT  Ja hoor  ook de hartige kerstrecepten zijn dit jaar weer van de partij  Wat dacht je van deze veel te leuke filodeeg christmas crackers  Met een vulling van kip  feta en pompoen  heerlijk          Recept staat uiteraard online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  christmascrackers  filodeeg
  • ADVENT  Ook zo gek op de populaire kaneelsterren die deze periode in de winkels liggen  Vanaf nu kun je ze het hele jaar door eten  want ik deel het recept met jullie  Ze waren z  lig                 Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  kerststerren  kaneelsterren  kerstkoekjes
  • ADVENT  Op zoek naar een dessert dat z   lekker is dat iedereen zijn vingers erbij zal aflikken  Dan wil je deze pavlova maken voor de kerstdagen  geloof mij maar  Voorzien van room  karamel  chocolade en kletskoppen is deze pavlova een echt succesnummer         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  pavlova  meringue  kerstdessert
  • ADVENT  Ooit al eens eetbare decoraties in je kerstboom gehangen  Ik heb een overzicht voor jullie gemaakt met recepten die je zelf kunt maken om in de boom te hangen         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  boomdecoratie  kerstkransjes  kerstboom

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
Volgende Post
3x snelle salami hapjes

3x snelle salami hapjes

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Witte chocolade slagroomtruffels

09 december 2019

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

08 december 2019

Sneeuwster taart

07 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer