Koekjes vind ik één van de leukste dingen om te bakken. Negen van de tien keer gebruik ik mijn favoriete basisrecept waar ik dan telkens weer een compleet ander koekje mee maak. Door het toevoegen van andere ingrediënten creëer je keer op keer weer een ander koekjesrecept. Maar eerlijk is eerlijk, koekjes zijn soms best lastig om te bakken. Ze komen immers nog zacht uit de oven waardoor je ze misschien langer zou willen laten staan, maar als je dat doet eindig je met keiharde koekjes. Ook niet lekker. Of ze zijn nog hartstikke zacht terwijl je toch echt knapperige koekjes wilde hebben.
Na de duizenden koekjes die bij mij uit de oven zijn gekomen gaat er echt nog wel eens iets mis, maar ik weet inmiddels ook waar je op moet letten. In dit artikel heb ik al die tips kort samengevat en bij elkaar gevoegd. Zie hier: al mijn tips en trucs voor perfecte koekjes op een rij!
Koekjesdeeg
Omdat een goed begin het halve werk is, beginnen we met het deeg. Zonder goed deeg is de kans klein dat er straks perfecte koekjes uit de oven komen.
Plakkerig of droog deeg
Zelfs wanneer je een recept exact volgt, kan het nog zo zijn dat je deeg toch te plakkerig of te droog is. Dat kan liggen aan de weersomstandigheden (heel warm bijvoorbeeld), of doordat je andere ingrediënten hebt gebruikt. Als jouw deeg veel te plakkerig aanvoelt, kun je het eenvoudig weer werkbaar maken door wat bloem toe te voegen. Doe dit in stapjes, eetlepel per eetlepel bijvoorbeeld. Is je deeg niet plakkerig, maar juist heel droog? Dat kun je verhelpen door het even met de hand door te kneden, dat helpt vaak al. Toch nog erg droog? Voeg dan een beetje boter toe.
Lees hier het volledige artikel over koekjesdeeg werkbaar maken.
Koekjesdeeg koelen
In recepten staat bijna altijd dat je het deeg moet koelen. Wees alsjeblieft niet eigenwijs door gewoon te gaan bakken, maar neem die tijd om het deeg in de koelkast te leggen. Je koekjes krijgen er een lekkerdere smaak van en ook de structuur wordt beter.
Als je koekjes wilt uitsteken, is zo’n harde bal deeg niet heel handig. Dat moet eerst weer op temperatuur komen voordat je het deeg kunt uitrollen. Maar als je het deeg al in plakken in de koelkast legt, heb je dat probleem niet. Dan kun je vrijwel gelijk beginnen met uitrollen!
Lees hier het volledige artikel over snel koekjesdeeg koelen.
Koekjesdeeg uitrollen
Eenmaal gekoeld, kun je het deeg uitrollen. Als je koekjes wilt uitsteken tenminste. Wie dit wel eens doet, weet vast dat het deeg nog wel eens wil plakken aan de deegroller. Je kunt je deeg met wat bloem bestuiven, dat werkt prima. Maar daar zit ook een nadeel aan vast; hoe vaker je het deeg opnieuw uitrolt, hoe droger het wordt. En dat maakt je koekjes niet lekkerder.
Gelukkig zijn er ook manieren zonder bloem. Plaats het deeg dan tussen twee vellen bakpapier of huishoudfolie. Groot genoeg uitgerold? Verwijder het bovenste vel en steek de koekjes uit.
Lees hier het volledige artikel over koekdeeg uitrollen zonder plakken.
koekjesdeeg bewaren
Koekjesdeeg kun je heel goed bewaren. Zowel in de koelkast als in de vriezer. Verpak in beide gevallen het deeg goed luchtdicht in folie. In de koelkast kun je het rustig een paar dagen bewaren, in de vriezer zelfs wel 3 maanden! Als je je deeg in de vriezer bewaart, maak er dan vast porties van. Dus niet één grote bal deeg, maar losse balletjes of plakjes. Zo kun je ze vanuit de vriezer gelijk bakken! Leg de losse balletjes of plakjes eerst een half uurtje op een plaat in de vriezer, daarna kun je ze in een bakje of zakje bewaren.
Lees hier het volledige artikel over koekjesdeeg bewaren.
Koekjes bakken
Met bovenstaande tips gaat het vast lukken om een mooi koekjesdeeg te maken. Na het maken van het deeg begint de volgende uitdaging: het bakken van de koekjes. Geloof het of niet, maar ook hier is er genoeg waar je op kunt letten.
Voorkomen dat koekjes uitlopen
Koekjes lopen uit omdat het boter bevat, dat smelt in de oven. Maar ook een ei kan zorgen dat je koekjes hun vorm niet helemaal behouden. Hoe los je dat op? Heel simpel! Koel koekjesdeeg is het belangrijkst, koelen dus (daar is hij weer 😉 ). Hoe kouder het deeg, hoe beter het resultaat.
Als dat niet werkt, moet je beter naar de receptuur kijken. Dat zal meestal neerkomen op het feit dat er teveel boter in zit. Volgende keer dus wat minder boter gebruiken. Wanneer je nog een bal deeg hebt met te veel boter, kun je ook wat bloem toevoegen.
Lees hier het volledige artikel over het voorkomen dat koekjes uitlopen.
Wanneer zijn koekjes gaar?
Koekjes komen dus zacht uit de oven, je bent dan al snel geneigd de bakplaat nog even terug te schuiven. Daar hoef je echter niet op te letten, niet prikken met je vinger in die zachte koekjes dus. Met je ogen kun je namelijk prima controleren of je koekjes gaar zijn. Zijn de randjes mooi goudbruin? Dan zijn ze goed! Haal ze uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat. Je zult zien dat ze in die paar minuten al veel steviger worden. Verplaats ze daarna naar een rooster waarop ze helemaal kunnen afkoelen.
Lees hier het volledige artikel over wanneer koekjes gaar zijn.
Knapperige koekjes
Sommige koekjes horen nog een beetje zacht te zijn, terwijl andere koekjes juist lekker knapperig zijn. Zachte koekjes zijn makkelijker te maken dan knapperige koekjes, maar als je weet waar je op moet letten is het niet zo ingewikkeld. Voor knapperige koekjes kun je het best kristalsuiker gebruiken, dit is een harde suiker en zorgt voor knapperige koekjes. Voor koekjes kun je ook het best Zeeuwse bloem gebruiken in plaats van patentbloem, die laatste maakt je koekjes namelijk taaier. Verder is het belangrijk dat je je deeg laat rusten in de koelkast en dat er niet te veel vocht in je deeg zit. Denk hierbij aan melk, ei en boter. Probeer maar eens te spelen met deze hoeveelheden.
Ook de manier van bakken is belangrijk. Knapperige koekjes bak je in een korte tijd op een hoge temperatuur.
Lees hier het volledige artikel over knapperige koekjes bakken.
Koekjes bewaren
Als je dan eindelijk die perfecte koekjes hebt gebakken, kan ik goed begrijpen dat je er nauwelijks vanaf kunt blijven. Maar de kans is groot dat je er toch een aantal wilt bewaren als je een volle bakplaat gemaakt hebt. Je koekjes kun je het best in een afgesloten trommel bewaren, daarin kunnen ze wel 4 tot 6 weken goed blijven. Zorg dat je niet te veel verschillende soorten koekjes door elkaar doet. Als je knapperige en zachte koekjes in dezelfde trommel doet, zullen je knapperige koekjes vanzelf ook zacht worden.
Lees hier het volledige artikel over koekjes bewaren.
Ik hoop dat jullie met al deze tips voortaan alleen nog maar perfecte koekjes uit de oven toveren! Als iets nog niet helemaal duidelijk is, kun je de volledige artikelen op Handige Baktips lezen, daar vind je nog meer informatie. Mocht je er daar nog niet helemaal mee uitkomen, vraag het dan vooral!
Wat een superfijn artikel! Deze ga ik bewaren!
Goede tips! En de 1e foto is een plaatje!
Wat een leuk en slim artikel Laura!
Thanks! 😀
Wat een fijn artikel is dit. Dank je wel hiervoor. Ik heb hem direct opgeslagen.
Zou je misschien ook jouw favoriete basis recept willen delen?
Die staat zelfs al online 😉 http://www.laurasbakery.nl/basisrecept-koekjes/
Dank je wel!! Ik ga ze van het weekend proberen. En liever zeeuwse bloem dan patent toch?
Klopt helemaal! Veel bakplezier alvast 😉
Had ik dit maar eerder gelezen. Echt twee dikke beginnersfouten gemaakt. 1. Deeg niet gekoeld. 2. Teveel boter gebruikt (vond 225 gram niet handig, dus de hele verpakking erin gedaan (250 gr)).
Vandaag de suikerkoekjes gemaakt met behulp van deze tips. Ze zijn perfect gelukt! En we hebben ze iets dunner gerold zodat we er heeeeel veel hebben, bijna 50 stuks! Lekker!!! ?
bedankt handig voor mijn school project