Royal icing bewaren

13

royal icing 4a

Ik houd zelf altijd Royal icing over als ik koekjes decoreer. Witte icing die overblijft gebruik ik voor het maken van oogjes, die kan ik later weer gebruiken bij het decoreren van cupcakes en koekjes. Vrijwel altijd gebruik ik 20-seconden icing, dat is te dun om houdbare decoraties van te spuiten. Eigenlijk is de enige optie om nog meer koekjes te decoreren, als je de icing niet wilt weggooien tenminste. In die tussentijd kun je de icing best even bewaren. Hoe je dat doet, leg ik je uiteraard uit!

Royal icing bewaren in een spuitzak?

Wanneer je Royal icing over hebt, zit het waarschijnlijk al in je spuitzak. Als je de spuitzak goed afsluit, droogt de icing niet uit. Hier lees je hoe je uitdrogen kunt voorkomen. Als de spuitzak goed is afgesloten, kun je de icing best op die manier bewaren. Je zult alleen wel merken dat de suiker en het water zich gaan scheiden als de icing een tijdje stil staat. Dat is niet erg, want je maakt er gewoon weer een egale massa van door de zak even goed door te kneden. Lukt dat niet zo goed? Dan haal je het even uit de zak om in een bakje door te roeren.

Royal icing van tevoren maken

Goed, icing die al in de spuitzak zit en je over hebt kun je dus prima bewaren. Dat betekent ook dat je Royal icing al van tevoren zou kunnen maken. Vier jaar geleden heb in een maand tijd bijna 1.000 koekjes gedecoreerd voor Pink Ribbon. Ik maakte de icing (alleen maar roze) al van tevoren en liet het in een bak staan. Zet de bak op een koele plek, maar het hoeft niet in de koelkast. Voordat je het gebruikt moet je het misschien even doorroeren als suiker en water van elkaar gescheiden zijn.

Hoe lang kun je royal icing bewaren?

Je kunt icing best lang bewaren, zeker twee weken. Dat kan gewoon op een koele plek buiten de koelkast. Zorg dat de icing luchtdicht is afgesloten, dan zal het niet uitdrogen.

Ben je nog op zoek naar een recept voor Royal icing? Mijn favoriete recept staat op Laura’s Bakery!

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

 1. chucky1012 schreef:

  Goede en duidelijke tips!
  Wist niet dat je dit kan bewaren als men er veel van over heeft.

 2. ann schreef:

  Beste mw. Laura,

  Uw tips heb ik gevolgd en helemaal begrepen,
  maar ik heb een vraagje.
  Ik wil enkele figuren vooraf maken, bv bloemmetje.
  Hoe kan ik deze bewaren.

  M.v.g.

  Ann

 3. Els schreef:

  Vraagje hoeveel royaal icon heb ik nodig om een taart van 26 cm doorsnee roosjes mee op te spuiten

 4. Carmela schreef:

  Hoi hoi welke spuitmondjes gebruik jij? Ik kan die nergens vinden.

 5. Sarah Renda schreef:

  Mijn Royal icing stinkt naar ei komt dat door de eiwitpoeder? Hoe maskeer ik die geur ? Heb je dat ook met verse eiwitten ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oh wat vervelend, dat herken ik eigenlijk niet!

   1. Sarah schreef:

    Nou niet echt naar ei maar gewoon een vreemde geur vooral als ik de icing heb gemaakt dan is het erger ik proef het ook ik vind de smaak niet lekker. Kan je icing ook maken zonder eiwit bv met cornsyrup .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *