How to: deegroller met reliëf gebruiken

Gepost: 9 mei 2023
How to: deegroller met reliëf gebruiken
2

Een deegroller met reliëf gebruiken is niet altijd even makkelijk, je kunt best een kleine handleiding gebruiken. Ik zet vandaag al mijn tips op een rij zodat jij de mooiste koekjes met motief bakt met jouw leuke deegroller!

Hoe moet je een deegroller met reliëf gebruiken?

Velen van jullie hebben mijn deegroller met reliëf inmiddels in huis, of je hebt zelf misschien een andere mooie deegroller met motief in de kast liggen. En nu wil je natuurlijk een zo mooi mogelijk resultaat, zodat die print niet alleen voor het bakken, maar ook na het bakken goed te zien is in het deeg én koekje.

In deze how to geef ik je een simpel stappenplan met de nodige tips om een deegroller met print te gebruiken. Deze onderwerpen ga ik behandelen:

  • Kwaliteit deegroller met motief
  • Een goed recept
  • Deeg koelen en uitrollen
  • Houten deegroller schoonmaken

Hoe gebruik je een deegroller met reliëf

Hoe gebruik je een deegroller met print

Kwaliteit deegroller met motief

De kwaliteit van de deegroller heeft met name te maken met de diepte van het gegraveerde motief. Als het motief of reliëf in de deegroller te ondiep is, dan zal de print niet goed zichtbaar zijn na het bakken.

De houten deegroller met print uit de Laura’s Bakery bakproductenlijn van april 2023 hebben we meerdere keren getest en opnieuw aangevraagd bij de fabriek. Op deze manier wist ik zeker dat de deegroller kwalitatief in orde was en er mooie koekjes mee kunnen worden gebakken.

Deegroller met relief gebruiken

Vormvast koekjes recept

Met een kwalitatief goede deegroller ben je er (helaas) nog niet. Fanatieke koekjesbakkers zal ik hiermee niks nieuws vertellen, maar je kunt niet zomaar elk koekjesrecept kiezen als je wil dat een koekje z’n vorm behoudt tijdens het bakken. Dat geldt voor het gebruik van een deegroller met reliëf, maar ook bij koekstempels. Je hebt een vormvast koekjesrecept nodig, wat wil zeggen dat de koekjes niet uitlopen in de oven.

Gelukkig heb ik dat recept voor je, want dat is mijn basisrecept voor suikerkoekjes. In dat recept verwerk ik relatief meer bloem en is de verhouding tussen de bloem en de overige ingrediënten dusdanig dat de koekjes niet uitlopen in de oven. Perfect om koekjes mee uit te steken, koekstempels te gebruiken of een prachtige deegroller met reliëf.

Het is belangrijk dat je dat recept exact opvolgt en geen aanpassingen maakt in de ingrediënten. Wil je liever een ander smaakje dan het basisrecept voor vanille suikerkoekjes? Dat kan, deze zijn ook allemaal geschikt:

Deegroller met motief gebruiken

Hoe gebruik je een deegroller met print

Deeg koelen en uitrollen

Als je het koekjesdeeg hebt gemaakt, dan beschrijft het suikerkoekjesrecept dat je het deeg vervolgens laat rusten in de koelkast. Dit komt niet alleen de smaak en de structuur ten goede, maar ook de stevigheid van het deeg. En dat zorgt er weer voor dat je koekjes hun vorm beter behouden.

Voor de volgende stap bestuif je jouw aanrecht of werkblad met bloem en rol je het deeg uit met een gewone deegroller tot de gewenste dikte. Bestuif het uitgerolde deeg nogmaals licht met bloem voordat je de deegroller met reliëf gebruikt. Druk de deegroller tijdens het rollen stevig in het deeg zodat je een zo diep mogelijke afdruk in het deeg achterlaat. Steek de koekjes uit met een ronde uitsteekring of een andere koekuitsteker.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat die in de koelkast past, want voor het beste effect laat je de uitgestoken koekjes nogmaals 30 minuten opstijven in de koelkast. Warm ondertussen de oven voor en schuif de koekjes na het koelen direct in de oven.

Houten deegroller met motief

Deegroller met motief gebruik

Houten deegroller met reliëf schoonmaken

Een houten deegroller met reliëf moet je nooit nat maken of onder de kraan schoonmaken. Probeer eventuele restjes koekdeeg er eerst met een droge doek vanaf te vegen. Voorkom een volgende keer dat het koekdeeg eraan gaat plakken door wat meer bloem op je deeg te strooien.

Daarna maak je de deegroller verder schoon met een droge, schone borstel. Een nagelborsteltje werkt hier bijvoorbeeld goed voor, om een voorbeeld te geven van het type borstel dat je kunt gebruiken.

Heb je jouw houten deegroller toch al eens met water schoongemaakt? Dan is deze natuurlijk niet meteen “verpest”, maar probeer dit in de toekomst niet meer te doen. Het is niet goed voor het behoud en de kwaliteit van het hout. Het droogt erdoor uit en kan gaan barsten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *