Citroen suikerkoekjes

Gepost: 29 april 2022 Laatst bewerkt: 28 februari 2023
Citroen suikerkoekjes

Ik bak maar wat graag suikerkoekjes en geef er regelmatig een smaakje aan. Deze citroen suikerkoekjes vond ik zelf erg lekker. Het fijne aan deze koekjes is dat ze hun vorm erg goed behouden in de oven. Ideaal wanneer je mooie uitstekers hebt waarvan je de vorm ook na het bakken nog wilt zien. De koekjes kun je zo eten, maar je zou ze ook nog kunnen decoreren. Met royal icing bijvoorbeeld, maar sprinkles, Smarties of M&M’s zijn ook perfect voor het decoreren van koekjes.

De bloemen die je ziet op de foto heb ik gemaakt met de uitstekers uit mijn eigen lijn met bakproducten. Die liggen nog bij Kruidvat in de winkel, maar wees er snel bij want ze gaan hard. En op = op. Deze uitstekers zitten bovendien ook nog in een mooi koekblik.

Citroen suikerkoekjes-2a

 

Citroen suikerkoekjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.69 van 19 stemmen

Citroen suikerkoekjes

Suikerkoekjes zijn de perfecte basis als je koekjes wilt maken die hun vorm behouden in de oven. Deze citroen suikerkoekjes zijn lekker fris van smaak.
Porties: 30 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram vanillesuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei M
  • 400 gram bloem
  • Rasp van 2 citroenen

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
  • Voeg bloem en citroenrasp toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  • Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem, omdat het recept al veel bloem bevat gaan de koekjes anders te ‘bloemerig’ smaken.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Kleine koekjes bak je iets korter. Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
  • Zo heb je de perfecte basis om te gaan decoreren, maar ook ongedecoreerd zijn deze koekjes erg lekker.
Tips

Hoe langer je het deeg laat koelen, hoe beter de smaak in het deeg trekt. Je kunt het deeg een week in de koelkast bewaren.
Bewaren

In een trommel minimaal 2 weken houdbaar (buiten de koelkast).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Karin schreef:

    50 gram vanillesuiker, is dat niet heel veel? Dan zijn ruim 6 zakjes, klopt dat wel??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het klopt. Je hoeft niet per se vanillesuiker te gebruiken. Ik gebruik geen zakjes, ik maak mijn eigen vanillesuiker: https://www.laurasbakery.nl/zelf-vanillesuiker-maken/

  2. Karin schreef:

    Dankjewel, inmiddels gemaakt met jouw unicornvormpjes en ze zijn heerlijk!

  3. Edie schreef:

    Dag Laura!
    zijn deze ook lekker met bijvoorbeeld chocolate chips of speculaaskuiden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In plaats van de citroen bedoel je? Dat kan vast en zeker.

  4. Luna schreef:

    hi laura
    ik heb de vanillesuiker vervangen door suiker en boter door olie allen als ik het bak in de oven ( meer dan 12 min) is het nog steeds heel wit kunt u uitleggen hoe dit eigenlijk komt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Luna, je kunt de boter niet zomaar door olie vervangen in koekjesrecepten. Het is een structuurbouwer en daarnaast geeft het inderdaad ook kleur aan het koekje tijdens het bakproces.

  5. Rosan schreef:

    Hoi Laura,
    een vraagje, kan je het citroen rasp ook vervangen door citroen sap? en hoeveel zou dat dan kunnen zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan helaas niet.

  6. Marjolijn schreef:

    Hoi,
    Kun je het deeg ook invriezen en later gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/koekjesdeeg-bewaren/

  7. Mascha schreef:

    In plaats van bloem om op uit te rollen gebruik ik poedersuiker. Werkt ook heel goed en je hebt niet het risico dat het bloemig gaat smaken wanneer je teveel bloem gebruikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept