Wat is basterdsuiker?

19 maart 2017 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
3

Ik heb standaard alle soorten basterdsuiker in huis. De witte, lichtbruine en donkerbruine suiker staan in weckpotten op mijn plank in de keuken. Voor Nederlanders is basterdsuiker geen ingewikkeld iets, het is namelijk een typisch Nederlands product. Buiten Nederland is basterdsuiker niet echt bekend en vaak ook niet tot nauwelijks verkrijgbaar. Daarom krijg ik van lezers die niet in Nederland wonen ook vaak de vraag wat basterdsuiker nu precies is. Daarom een korte uitleg over deze suikersoort. Ik vertel je ook gelijk hoe je zelf basterdsuiker kunt maken.

Wat is basterdsuiker?

Basterdsuiker is eigenlijk niet meer dan fijne kristalsuiker met toevoegingen. Dat zijn suikerstroop en/of karamel. Geen hele ingewikkelde ingrediënten dus waardoor het prima zelf te maken is.

Suikerstroop (of suikersiroop) maak je zelf door water en suiker in een pannetje te koken. Gebruik een verhouding van 1 deel suiker op 2 delen water. Zorg dat de suiker helemaal smelt en laat dan het mengsel een paar minuten koken. Voor het maken van witte basterdsuiker is een blanke suikerstroop belangrijk. Als de suikersiroop begint te verkleuren haal je de pan van het vuur. Voor de (licht)bruine basterdsuiker kun je de stroop wel langer door laten koken. Hoe donkerder de stroop, hoe donkerder je basterdsuiker.

Karamel maak je op vrijwel dezelfde manier, alleen gebruik je dan in verhouding meer suiker. Een klein scheutje water is voldoende. Ook dit laat je doorkoken tot het een mooie karamelkleur krijgt.

Zelf basterdsuiker maken

 • witte basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichte/transparante suikerstroop
 • lichtbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichtbruine suikerstroop en karamel
 • donkerbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met donkerbruine suikerstroop en karamel

Inmiddels heb ik het precieze recept voor lichtbruine basterdsuiker al voor jullie uitgewerkt. Voor de andere soorten kun je zelf de ingrediënten beetje bij beetje toevoegen tot je het juiste resultaat hebt. De lichtbruine basterdsuiker is een mooi uitgangspunt.

Basterdsuiker vervangen

Is het zelf maken van basterdsuiker jou iets te veel werk? Je kunt het in vrijwel alle recepten ook gewoon vervangen door fijne kristalsuiker. Je krijgt alleen wel een iets ander eindresultaat.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

 1. Cecile schreef:

  Wat leuk! Ik wist eigenlijk helemaal niet wat basterdsuiker was.
  Om het zelf te maken: wat zijn de verhoudingen suiker/stroop/karamel? En meng je het met een blender/staafmixer of is roeren genoeg?
  Dank je wel!

 2. Hanny schreef:

  Oké ik begrijp het (deels). 1 deel suiker mengen met 2 delen water en daar siroop van maken. Maar dan? Hoeveel gewone suiker heb je dan nodig (met de gemaakte siroop) om er basterdsuiker van te maken? En dan laat je het daarna droog worden en meng je het goed? Groetjes uit Hongarije waar we ook geen basterdsuiker kunnen kopen helaas.

 3. Lutgarde Popelier schreef:

  Dankjewel Laura voor deze tip !!!!!!!!!!!!!!

  1. Maria schreef:

   Hai
   Super zeg van basterdsuiker ga het ook gelijk allemaal maken want ook hier kun je het niet vinden lieve groetjes uit turkije
   P.s zou zo graag een recept van candijsiroop willen ik hoop dat je mij kunt helpen bye, bye

   1. Laura's Bakery schreef:

    Leuk, dat zal ik op de baklijst zetten!

 4. Fons de decker schreef:

  Laura sorry maar in vlaanderen (Belgie) is basterdsuiker ook heel bekend hoor, de licht bruine noemen wij kindjessuiker. Basterdsuiker word bij ons veel gegeten op pannekoeken, alleen de witte die ken ik niet.

 5. Joyce schreef:

  Ik wacht even af op een recept met iets meer instructies! Maar heel handig, aangezien het hier in Denemarken nergens te verkrijgen is (de lichtbruine dan!) 🙂

 6. Ing schreef:

  Kindjessuiker heeft na verwerking zo goed als dezelfde smaak als de bruine basterdsuiker, maar recht uit het pak is kindjessuiker veel en veel kruidiger….zoals mijn dochter omschreef bijna lakritz-achtig. Althans de kindjessuiker die ze in NL bij de Jumbo verkopen. Ook de samenstelling is iets anders. Echter het gebruik is identiek 🙂

 7. Emily schreef:

  Laura, je vergeet wel 1 heel belangrijk ingredient en dat is zuur. Het is niet zo maar suikerstroop dat je bij de basterdsuiker doet, maar invertsuikerstroop. Dit is een suikeroplossing met zuur toegevoegd.

 8. Annemie schreef:

  Bij mij wordt de basterdsuiker altijd hard. Hoe komt dat en hoe kan ik het voorkomen?

  1. Marianne schreef:

   Annemie, doe je basterdsuiker in een weckglass met ’n geklemde sluiting. Blijft lang goed!

 9. Alyssa schreef:

  Je kan ook basterdsuiker maken met fijne suiker en molasse (oa te koop bij de tuinen), daarmee kun je wel alleen de lichtbruine of donkerbruine variant maken. Je kunt dit gewoon in je staande keukenmachine doen met spatel opzetstuk. Eerst de suiker erin en dan beetje boor beetje molasse toevoegen tot je de juiste kleur hebt.

 10. Kim schreef:

  Gisteren geprobeerd te maken… Wat een ramp! Het viel absoluut niet door elkaar te roeren. Heb je misschien tips om het goed te kunnen mengen zonder dag je ENORME karamel klonters krijgt?

  Poging 1: Enorme ravage in de keuken……. maar ik geef niet op 🙂

 11. Lieve schreef:

  Waar kan dat kopen basterdsuiker ik ben van geraardsbergen België.

 12. Hanneke schreef:

  Wat is het verschil tussen gewone kristalsuiker en fijne kristal suiker
  Kan je dat zelf maken?

 13. Charlotte schreef:

  Hai Laura,
  Wat zijn de verhoudingen suiker/Suikersiroop/caramelsiroop..? Ik zie dat de vraag al eerder was gesteld, maar vind niet 1-2-3 je antwoord terug.
  Dankjewel alvast!!!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb het nog niet voor alle soorten basterdsuiker getest! Maar de verhoudingen van de lichtbruine vind je hier en dat is ook meteen een mooi uitgangspunt voor de rest: https://www.laurasbakery.nl/zelf-lichtbruine-basterdsuiker-maken/

   1. Charlotte schreef:

    Oeps! Die had ik over het hoofd gezien. Dankjewel Laura!

 14. Caroline Maas schreef:

  Ooooh fijn artikel, Laura! Dank je wel voor de doorverwijzing. Ik ga even kijken of ik dit wellicht dus inderdaad zelf kan maken. Niet zo’n goede ervaring met suiker verwarmen (ik liet het aanbranden)… In ieder geval heel erg bedankt voor deze uitleg!

 15. Theo Grinwis schreef:

  Beste Laura
  Aangezien ik in Chili woon moet ik (ook) mijn basterdsuiker zelf maken.
  De echte basterdsuiker wordt gemaakt met invert suiker al dan niet met karamel voor de kleur/smaak.
  Invert suiker bevat meer fructose en is daardoor zoeter en fijner van smaak.
  Je krijgt het door de suiker te koken met Citroën sap, zelf gebruik ik daar 10% rietsuiker voor wat ik na het koken meng met zo fijn mogelijke kristalsuiker.
  Dit ter aanvulling op jouw werkwijze

  Groet
  Theo

 16. Theo Grinwis schreef:

  Oeps
  Citroën, is uiteraard citroensap, leve de auto correctie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *