Handig en snel koekjesdeeg koelen

Gepost: 18 december 2014 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
7

koekdeeg koelen

Ik mag heel graag koekjes maken, of het nu een lekker recept is of dat ik mij stort op de decoratie ervan. Het deeg van de koekjes moet altijd rusten in de koelkast. Dat is ook wel zo handig, met koel deeg zorg je ervoor dat de koekjes straks hun vorm zo goed mogelijk behouden en de smaken trekken goed door. Maar dat koude deeg is lastig te verwerken als je het wilt uitrollen om koekjes uit te steken. Daar heb ik een oplossing voor! Vandaag een uitleg over handig en snel koekjesdeeg koelen, het deeg is snel koel en je kunt het vrijwel direct verwerken als het uit de koelkast komt.

koekdeeg koelen

Snel koekjesdeeg koelen

De truc zit hem in de manier waarop je je koekdeeg verpakt. Als je een grote bal maakt duurt het lang voordat hij echt koel is. Wanneer hij dan eindelijk koud is, is het weer lastig om uit te rollen.

Daarom verpak je je koekjesdeeg als een plak en niet als een bal. Zo’n plak deeg is sneller koel en kan heel handig en snel uitgerold worden terwijl het nog koel is.

Koekjesdeeg verpakken

Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en plaats hier (een deel van) het deeg op. Druk het met je handen plat in een rechthoekige vorm. Ik maak deze plakken deeg meestal 1-2 centimeter dik.

Als het deeg de juiste vorm heeft wikkel je het huishoudfolie om de plak deeg zodat het goed luchtdicht verpakt is.

koekdeeg koelen

Koekjesdeeg in de koelkast

Als de plakken deeg zijn verpakt kun je ze in de koelkast leggen. Ik leg ze op elkaar, maar als je de ruimte hebt kun je ze ook naast elkaar leggen. Dan is het deeg nog sneller gekoeld.

Na een uur is het deeg goed gekoeld en kun je vast een plak uit de koelkast halen. Rol het deeg voorzichtig uit, als het nog te koud is laat je het een paar minuutjes een beetje op temperatuur komen. Wanneer het heel erg koud is kan het deeg breken/scheuren. Aan de randjes is dat niet heel erg, maar in het midden moet het natuurlijk heel blijven.

Plakt je deeg? Lees hier hoe je koekjesdeeg zonder plakken kunt uitrollen.

Op zoek naar het recept voor suikerkoekjes van de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Suikerkoekjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

  1. Tessa schreef:

    Als ik deeg moet koelen knap ik al gauw af op een recept helaas.. Ik heb er eentje van Sugarbelle gebruikt en die werkte toppie, hoefde ik niet te koelen en de koekjes waren heerlijk!!

    Wel evengoed een goede tip voor het op deze manier koelen van je deeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *