Bij een cake kun je eenvoudig testen of hij gaar is. Je steekt er een prikker in, en de cake is gaar wanneer deze prikker er droog uitkomt. Eenvoudig trucje dat prima werkt. Helaas, bij koekjes is het niet zo eenvoudig. Wanneer die uit de oven komen zijn ze nog zacht en net niet gaar, waardoor je zou denken dat je de plaat met koekjes nog even terug in de oven moet schuiven. Maar nee, als je dat doet worden ze er niet lekkerder op. Hoe kun je dan toch bepalen wanneer je koekjes gaar zijn?
Koekjes komen zacht uit de oven
Koekjes zijn dus zacht wanneer ze nog uit de oven komen, dat hoort. Je haalt ze er gewoon uit en laat de koekjes nog even afkoelen op de bakplaat. Ze garen nog wat verder door en worden steviger. Wanneer ze stevig genoeg zijn kun je ze verplaatsen naar een rooster om ze helemaal af te laten koelen. Je zult zien dat je uiteindelijk perfecte stevige koekjes hebt. Of zelfs knapperige koekjes, dat hangt maar net van het recept af. (tips voor het bakken van knapperige koekjes vind je hier!)
Oke, gewoon uit de oven halen dus en er dan maar het beste van hopen. Ja, eigenlijk wel. Maar er zijn natuurlijk wel wat tips:
Goudbruine randjes
De baktijd in een koekjesrecept is vooral een richtlijn. Bij het bakken van koekjes is het belangrijk om goed te kijken. Wanneer iets gaar is kleurt het goudbruin. Bij koekjes zijn dit de randjes. Als je koekjes een mooie goudbruine rand hebben kun je ze uit de oven halen.
Nu is dit niet altijd even goed te zien, bij chocolade koekjes bijvoorbeeld. Je zou dan voorzichtig aan het randje kunnen voelen, deze voelt dan al goed stevig aan.
Niet voelen of de koekjes goed zijn
Dat werkt namelijk niet kan ik je vertellen. Je koekjes zijn sowieso nog zacht en je drukt er dan een deuk in. Die gaat niet meer weg. Omdat je zo ook niet kunt testen of ze gaar zijn, heeft het geen nut om zachtjes op de koekjes te duwen om te voelen of ze goed zijn.
Op zoek naar het recept van de koekjes op de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Rolo koekjes
Goeiemorgen. Ik heb een vraagje. Je spreekt over Zeeuwsbloem. Is dat ook gewoon bij de supermarkt te koop of bij en speciale bakwinkel?Bvd en een zonnige dag. Gr Astrid.
Laura, ik heb hier in België nog nooit van Zeeuwsbloem gehoord. Wat voor soort bloem is dat?
Lieve groetjes.
Beste Laura,
Ik heb gisteren een dikke speculaas gebakken volgens traditioneel recept maar toch is het wat aan de zachte kant, ook na 1 dag. Kun je speculaas dan ook opnieuw bakken in de oven zodat het wat brosser wordt? Ik zoek nu alle sites af maar vind er niets over.
Groetjes Rosita Winter
Ik heb het nog niet getest, maar je zou het inderdaad opnieuw kunnen proberen te bakken op een lagere temperatuur
Beste laura, ik heb het inmiddels zelf maar getest met de dikke speculaas en wat denk je, het is gelukt 8 minuten op stand 225 hete luchtoven. Zelfs na een paar dagen nog prima te doen, de speculaas is er alleen maar lekkerder en brosser op geworden. Wel jammer dat ik mijn vraag nergens op het internet terugzag. groetjes Rosita
Mooi dat het gelukt is!
Een nogal late reactie van mij. Maar ook bij mij lukt het bakken van kleine speculaasjes niet goed.
In de hete lucht van de combi magnetron. 1x keer op 160 *C en dan na 20 min. nog maar 10 minuten.
Volgende koekjes 180*C en dan 30 minuten. Nou ook deze blijven zacht. Combi Magnetron is nu 6 jaar oud.
Gekke is, appeltaart bakken gaat prima.
Heeft iemand hier ervaring mee? Dat ondanks hogere temperatuur en langere tijd de koekjes toch zacht blijven?
Ik bak zelf altijd op boven- en onderwarmte, dus hier kan ik je geen advies over geven.
mijn koekjes zijn steenhard hoe komt dit ?
Dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk te lang gebakken.