Zelf lichtbruine basterdsuiker maken

Gepost: 17 september 2017 Laatst bewerkt: 18 juli 2023
3

ZELF LICHTBRUINE BASTERDSUIKER MAKEN

Onlangs schreef ik een artikel over basterdsuiker en benoemde toen dat je het ook zelf kunt maken. De vraag die logischerwijs volgde is welke exacte hoeveelheden daarvoor nodig waren. Daarom besloot ik het gewoon eens uit te proberen. En dan wel op een nog makkelijkere manier dan ik in het artikel omschreef. Ik doe veel volgens het ‘waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan’ principe en besloot dat nu ook weer toe te passen. In dit geval betekent dat, dat ik geen zin (ja, ik geef het gewoon toe) had om eerst suikerstroop te maken en dan ook nog karamel. Niet dat dat zo ontzettend ingewikkeld is, maar ik wilde zo snel mogelijk klaar zijn. Omdat ik weet dat ik hier niet de enige in ben, leek het mij leuk om mijn test met jullie te delen. Ik probeerde 4 verschillende soorten combinaties uit en deel vandaag mijn favoriet die het dichtst in de buurt komt van de gekochte basterdsuiker.

ZELF LICHTBRUINE BASTERDSUIKER MAKEN

Ingrediënten basterdsuiker

Ik laat jullie zien hoe je zelf lichtbruine basterdsuiker kunt maken. Sommige noemen dat gele of lichte basterdsuiker, maar ik heb het dus altijd over lichtbruin en donkerbruin. Volgens Van Gilse wordt hiervoor lichtbruine suikerstroop en karamel toegevoegd aan fijne kristalsuiker. Ik verving deze twee toevoegingen door iets andere ingrediënten: donkerbruine suikerstroop (pannenkoekenstroop) en karamelsaus. Twee ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen en waarmee je dus snel basterdsuiker zou moeten kunnen maken.

De donkerbruine suikerstroop zal voor een wat sterkere smaak zorgen en ook meer kleur afgeven dan de lichtbruine. De karamelsaus maakt het wat zoeter en milder, iets anders ook dan wanneer je karamel gebruikt van alleen water en suiker natuurlijk. Ik ben zelf een beetje gaan spelen in de verhoudingen tot ik op een variatie kwam die ik het best vond.

ZELF LICHTBRUINE BASTERDSUIKER MAKEN

Basterdsuiker maken

Ik begon met het toevoegen van alleen de suikerstroop aan de fijne kristalsuiker in verschillende hoeveelheden. Dit omdat ik donkere gebruik in plaats van de lichte die Van Gilse zelf gebruikt. Hoewel de kleur en structuur van de uiteindelijke suiker behoorlijk leken op het origineel, vond ik de nasmaak van de stroop niet fijn. Het deed me ergens een beetje aan een salmiak lolly denken. Daarna probeerde ik het met alleen karamelsaus, maar dat was het ook niet helemaal. Niet voldoende kleur, maar ook een te zwakke smaak. Daarnaast droogde deze suiker hard op waardoor de structuur niet meer klopte.

Ik besloot de twee ingrediënten te combineren en kreeg toen een lichtbruine basterdsuiker die wel heel erg leek op het origineel. De kleur is nagenoeg hetzelfde. Alleen de structuur en smaak zijn iets anders. Qua structuur is hij een klein beetje vochtiger, wat kan zorgen voor smeuïgere baksels. Qua smaak heb je nog wel die lichte nasmaak van stroop erin zitten, al vind ik die zelf niet heel storend. Het is echter wel iets om rekening mee te houden. In de meeste baksels zal het niet zo erg zijn, maar houd er wel rekening mee in de smaak.

ZELF LICHTBRUINE BASTERDSUIKER MAKEN

ZELF LICHTBRUINE BASTERDSUIKER MAKEN

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Lichtbruine basterdsuiker

Wanneer je thuis geen lichtbruine basterdsuiker meer hebt, kun je dit eenvoudig zelf maken. Je hebt hiervoor maar een paar ingrediënten nodig.

Ingrediënten

 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 5 gram donkerbruine suikerstroop (ik gebruikte pannenkoekenstroop)
 • 5 gram karamelsaus

Instructies

 • Het maken is verder simpel. Je doet de ingrediënten bij elkaar en roert/prakt het dan tot het goed vermengd is. Alleen roeren zal lastig gaan, dan krijg je vooral klonten. Ik prakte het met een vork en toen kreeg ik al snel een goed resultaat. En je kunt dit ‘recept’ natuurlijk eenvoudig in grotere hoeveelheden maken, het gaat puur om de verhoudingen.
 • Bij wijze van test liet ik de suiker een paar uur aan de lucht drogen, om te kijken of het wat minder vochtig zou worden. Hierin merkte ik nauwelijks verschil, het bleef gewoon smeuïg. In tegenstelling tot de test met alleen karamelsaus trouwens, dat werden allemaal harde stukjes.

conclusie

Ga ik nu voortaan zelf basterdsuiker maken? Nee zeker niet. Ik zou jou ook aanraden het gewoon kant en klaar in de winkel te kopen, maar als je die mogelijkheid niet hebt is het echt een prima alternatief. En als ik mij dan ooit nog eens waag aan een basterdsuiker met suikerstroop en karamel meld ik mij uiteraard weer 😉 . Dan maak ik ook gelijk alle mogelijke soorten basterdsuiker. Zie dit maar als een tussentijdse test/update.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

 1. Decock monique schreef:

  Wat is custardpoeder?
  Bij ons in Belgie niet gekend?
  M V G

 2. Linda schreef:

  Fantastisch! Hier in Turkije niet te krijgen, maar dankzij jou heb ik het in huis!!?
  Dank je!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Jaaa zo tof! Daar doe ik het voor.

   1. Sem schreef:

    Same here…in turkije niet te vinden. Thanks! 🙂

 3. Charlotte schreef:

  Yesss! Vergeet mijn commentaar bij het artikel over suikerstrooier 😉
  Alhoewel we hier geen appelstroop hebben; ik ga het dus toch proberen met zelfgemaakte suikersiroop en karamelsaus. Fingers crossed…

  1. Charlotte schreef:

   Pardon! Suikersiroop (gekke autocorrectoren..?)

  2. Marloes schreef:

   Ik loop wel tegen een probleem aan bij je recept voor lichte basterdsuiker. Om lichte basterdsuiker te maken, heb je karamelsaus nodig, waar je volgens jouw recept in de link …. lichte basterdsuiker voor nodig hebt. Eh, dat wordt lastig. Dus hoe maak je karamelsaus zonder basterdsuiker?

   1. Marloes schreef:

    Dit bericht hoorde als reactie op t hoofdrecept van Laura, maar krijg het hier nu niet meer weg…

   2. Laura Kieft schreef:

    Ah dit linkje wordt automatisch geplaatst, niet heel handig in dit geval. Zelf kocht ik karamelsaus in de winkel voor dit projectje, maar je kunt ook kristalsuiker en water laten karamelliseren voor karamel. (of die suiker gebruiken in het recept)

 4. Madelon schreef:

  Dank je wel voor dit recept! Ik heb waar ik woon in Finland met Google Translate alle supermarkten afgezocht naar basterdsuiker en kwam er toen achter dat het iets typisch Nederlands is! Ik ga het met dit recept zelf proberen te maken.

  1. Heleen schreef:

   Hetzelfde verhaal hier in Noorwegen, Madelon! Is het gelukt?

   1. Madelon schreef:

    Hi Heleen! Uiteindelijk heb ik iets gevonden dat lijkt op lichtbruine basterdsuiker, dus dat gebruik ik nu. Als er in het recept witte basterdsuiker wordt gebruikt, dan wordt mijn cake wel iets donkerder, maar dat neem ik voor lief. En jij?

    1. Heleen schreef:

     Wat fijn! Hier hebben ze iets wat lijkt op donkere basterdsuiker maar het smaakt ontzettend naar stroop. Te sterk, naar mijn smaak. Ik gebruik voor nu maar gewoon kristalsuiker. In de toekomst gaan we op jacht in de winkels. 🙂

 5. Marijke schreef:

  Ik heb helaas geen karamelsaus in huis. Ik wil een cake bakken waar 225 gr lichtbruine basterdsuiker in moet. Ik heb wel donkere en witte in huis, kan ik 1 van de 2 vervangen? of wit en donker allebei de helft mengen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou ze inderdaad mengen! Iets meer wit dan bruin 😉

 6. Hiltje schreef:

  Helaas, een beetje verwarrend …. om de karamelsaus te maken hebben we licht bruine suiker nodig, wat we juist willen maken en niet overal verkrijgbaar is ( daarom wil ik het juist maken, het is hier niet te koop) Desondanks, super geweldige recepten hier en ik ben een grote fan!

 7. Lily schreef:

  Kan je het ook zonder karamelsaus maken, want ik heb dus geen basterdsuiker om karamelsaus te maken. 😛

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik ken alleen deze methode, in principe kun je de karamelsaus ook met gewone suiker maken.

 8. Marijke Muilwijk schreef:

  Beste Laura, ik woon in Papua Nieuw Guinea. Hier hebben ze alleen witte (normale) suiker en bruine suiker geïmporteerd uit Australië. Ik heb verder alleen Golden syrup.
  Ik wil graag pepernoten maken. Kan ik de donker bruine suiker zelf maken?
  Bedankt! Marijke Muilwijk

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat kan, maar ik heb er geen exact recept voor. Je leest er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-basterdsuiker/

 9. Sem schreef:

  Hallo allemaal. In turkije hebben we ook geen bastersuiker (geen van de kleuren) Ik heb de pepernoten met mn dochtertje van 2 gemaakt. Ik geef haar nog geen normale suiker. Ik heb voor dit recept kokossuiker gemengd met pure appelstroop. De kleur is donkerbruin. Super goed gelukt! Bedankt voor de geweldige recepten. 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat een goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *