Gedecoreerde koekjes knapperig maken

Gepost: 28 oktober 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
8

royal icing 2a

Hoe maak ik koekjes met Royal icing weer knapperig?

Gedecoreerde koekjes knapperig maken? Waarom zul je je misschien afvragen. Wie wel eens koekjes met Royal icing decoreert weet dat deze koekjes zacht worden. Ook niet heel erg gek als je bedenkt dat het vocht uit de icing in het koekje trekt. Zelf vind ik het niet erg, ik vind een zacht koekje in combinatie met het knapperige laagje icing erg lekker. Maar er zijn genoeg mensen die juist een lekker knapperig koekje willen hebben. Dat kan! Je kunt heel simpel met royal icing gedecoreerde koekjes weer knapperig maken.

Hoe doe ik dat?

Het is eenvoudiger dan je denkt. Zet de oven aan op 50 graden. Schuif een plaat met gedecoreerde koekjes in de oven en laat de ovendeur op een klein kiertje open staan. Nu heb je een soort droogkast gemaakt. Laat de koekjes zo een uur staan.

Door de lage temperatuur ben je aan het drogen en niet aan het bakken. Het vocht trekt uit de koekjes waardoor ze weer knapperig worden.

De koekjes kun je trouwens best dicht op elkaar leggen op de bakplaat, je hebt de tussenruimte niet nodig zoals dat bij het bakken wel moet. Zo kun je meer koekjes tegelijk drogen.

Zo blijven ze knapperig!

Na het drogen kun je het best de koekjes goed luchtdicht verpakken. Zo komt er geen vocht bij en blijven ze heerlijk knapperig. Dit kan per stuk door ze in plastic zakjes te verpakken, maar ook een koektrommel die goed afsluit werkt prima. Zorg dan wel dat er geen ander soort koekjes in de trommel zit.

Op zoek naar de how to van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Kerstboom koekjes

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Ansuya Lalay schreef:

  ok 🙂 maar ik heb een combinatie magnetron, waar ik echt alles mee kan doen, behalve op een kiertje zetten terwijl de oven werkt. Dus ……… denk dat je al weet waar ik naar toe wil. Hoe los je dat dan op?
  en alsjeblieft ga niet zeggen dat ik een oven moet aanschaffen :'( Want hoe graag ik dat ook zou willen er is absoluut geen plek in de keuken waar ik een oven kwijt zou kunnen.

 2. Elke schreef:

  Super handig dit! Heb zelf (helaas) een combi magnetron, waarbij de deur niet open kan blijven staan. Werkt echter ook prima! Heb de oven op de laagste stand gezet (40°C) en ze staan er nu bijna een half uur in. Lijkt zo ook goed te kunnen!

  1. Sofie schreef:

   Steek een houten lepel ofzo tussen het deurtje… blijft ie toch openstaan?

   1. Elke schreef:

    Bij mij trapt ie daar helaas niet in! Maar het werkte zo ook echt prima! De koekjes waren als een soort ‘zoete ‘wraak’ voor een collega van mij en volgens hem waren ze lekker! En ze waren vooral nog lekker knapperig 😉

 3. Sharona schreef:

  En hoe werkt dit als je ze met fondant decoreert? Door fondant worden de koekjes ook weer zacht maar ik denk dat fondant extreem zacht wordt of gaat smelten tijdens het drogen ?

  1. Laura Kieft schreef:

   Met fondant werkt deze truc niet inderdaad.

   1. Sharona schreef:

    En wat werkt dan wel voor fondant? Want dat was eigenlijk mijn vraag haha ?

    1. Laura Kieft schreef:

     Daar heb ik nog nooit een trucje voor gezien. Maak zelf ook nooit koekjes met fondant dus geen ervaring mee.

 4. Rachel schreef:

  Dit werkt ook perfect met fondant hoor! Gewoon op 50 graden ongeveer een kwartier en je hebt knapperige koekjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *