bts-november-1-7

Ik heb het jullie al vaker verteld en ik doe het nu gewoon weer: ik ben gek op ontbijten. Ik vind het de belangrijkste maaltijd van de dag en kan gewoon echt niet zonder. En als ik moet kiezen liever een keer geen avondmaaltijd dan geen ontbijt. Zo kan ik bijvoorbeeld ook niet zonder ontbijt de deur uit. Zelfs niet als ik de deur uit ga voor een ontbijt bestaande uit 5 gangen. Noem mij maar gek, maar ik zag mijzelf al met een knorrende maag in de trein zitten en ik zag het niet zitten om al 3 uur wakker te zijn voordat ik pas kon eten. Dus zo nam ik al een fijne boterham voordat ik op weg naar Amsterdam ging voor de lancering van Het Quaker Ontbijtboek. Mijn mede-ontbijtliefhebbers die er niet bij konden zijn, hield ik op de hoogte via de story functie op Instagram. Mocht je die berichten gemist hebben, geen nood! Want ik deel vandaag gewoon nog even deze toffe ochtend met jullie en vertel je hoe jij ook aan het boek kunt komen.

het-quaker-ontbijtboek-1

Het ontbijt werd gehouden bij  The Playing Circle in Amsterdam, op de vijfde verdieping liep ik deze prachtige zaal binnen waar plaats was voor 100 ontbijtliefhebbers. Ik nam plaats en nam gelijk even een kijkje op de kaart, zo tof om te zien dat mijn recept daar ook op stond! Ik maakte eerder dit jaar ijsjes van kwark met Quaker Cruesli® en rood fruit. Toen gelijk al een populair recept, dus het was heel erg leuk om te zien dat dit nu op een menukaart stond.

het-quaker-ontbijtboek-3

Maar voordat we van die ijsjes konden smullen, begonnen we eerst met een yoghurtontbijt in een glaasje. Daarna volgde de chocolade-havermout als tweede gang. Na deze eerste twee gangen, kregen we een mini workshop foodstyling en -fotografie. De meeste tips kende ik al, maar het was leuk om te zien hoe de anderen aan de slag gingen met de tips bij de volgende gangen. Zo werd er op stoelen gestaan voor een leuke overzichtsfoto en liepen mensen naar het raam voor goed daglicht bij hun ontbijtje.

het-quaker-ontbijtboek-5

Het eerste gerecht waarbij deze tips uitgeprobeerd konden worden, was de Fruitige Morgen. Een frisse yoghurt met granola en vers fruit. Daarna door naar het hoofdgerecht, gebakken havermout met pindakaas en banaan. Jeetje, dat was echt lekker zeg. Ik ben dol op pindakaas en had er nog niet aan gedacht om het op deze manier te verwerken.

Na deze gang werd het boek gepresenteerd, dat was immers waar we allemaal voor kwamen. Ik kan het jullie vertellen, maar het is leuker om het jullie te laten zien. Op dezelfde manier maakten wij immers ook kennis met het boek:

Wat is het boek tof geworden hè?! Ik vond het zelf heel erg leuk om nu eindelijk het eindresultaat te zien. Wat is erg leuk vind is dat het boek mij doet denken aan de stijl van Instagram, laat dat nou net het medium zijn waar deze actie liep om jouw ontbijt in te kunnen sturen. Op Instagram had ik al vele mooie en lekkere onbijtjes voorbij zien komen, en een selectie daarvan staat in dit boek. Net als mijn recept trouwens, dat is ook gelijk de volgende gang van het menu: de kwarkijsjes met Quaker Cruesli® en rood fruit.

het-quaker-ontbijtboek-2

Volgens mij vonden ze het lekker, want ik heb iedereen zien smullen! Mijn ijsjes waren ook gelijk de afsluiter van dit ontzettend gezellige en lekkere ontbijt. Na deze ochtend gingen we allemaal met een mooie goodiebag én natuurlijk Het Quaker Ontbijtboek naar huis.

In het boek staan in totaal 70 recepten, meer dan genoeg inspiratie voor het ontbijt dus. Jij kunt dit boek ook in je bezit krijgen, het is hier gratis te downloaden.

Dit artikel is een samenwerking met Quaker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

croissants-met-spijs-en-speculaas-1a

Met kerst en Pasen wordt de tafel ’s ochtends al feestelijk gedekt en wordt er een heerlijk uitgebreid ontbijt geserveerd. Vaak ook nog met net even wat specialere producten die passen bij deze feestdagen. Met Sinterklaas beperkt het eten zich voornamelijk tot de zoete lekkernijen en snacks. Ik vind dat we ook prima een Sinterklaasontbijt kunnen introduceren. Zet deze croissants met spijs en speculaas op tafel en je bent al een heel eind. En uiteraard mag de speculaas granola met kruidnoten ook niet ontbreken op de ontbijttafel. Wat zet jij nog meer op tafel voor het sinterklaasontbijt?

BAKTIP: Om de croissants met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

croissants-met-spijs-en-speculaas-2a
croissants-met-spijs-en-speculaas-3a

 

recept CROISSANTS MET SPIJS EN SPECULAAS

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Croissants met spijs en speculaas

Deze croissants met spijs en speculaas zijn toch wel het perfecte Sinterklaas ontbijtje. De croissantjes zijn erg eenvoudig te maken en natuurlijk ook erg smakelijk.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • blikje croissantdeeg
  • amandelspijs (volgens recept)
  • schuddebuikjes (of fijngehakte kruidnoten)
  • 1 ei (om af te smeren)
  • amandelschaafsel

Instructies

  • Het maken van deze croissants is niet moeilijk. Haal het deeg uit het blikje, rol het uit en snij de driehoeken met behulp van de stippellijn. Zet aan de smalle kant van de driehoek in het midden een inkeping, zo rol je ze straks makkelijker op.
  • Maak voor elk stukje deeg een klein rolletje spijs en leg dit op het croissantje. Strooi er ook wat schuddebuikjes of fijngehakte kruidnootjes over. Rol de croissants op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kluts het ei en smeer de croissants hier mee in, verdeel er wat amandelschaafsel over.
  • Bak de croissants in 14 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Je kunt deze croissants zowel warm als koud serveren, al vind ik ze warm nog net even wat lekkerder.

krokante-kipstukjes-1a

Kipnuggets, als kind was ik er al gek op en nog steeds vind ik ze erg lekker. Die wilde ik zelf ook wel eens maken. Zonder friteuse dan, want die heb ik niet. Deze zelfgemaakte kipnuggets komen uit de oven. Om wel een lekker krokant jasje te hebben, maakte ik gebruik van cornflakes. Zo krijg je heerlijke krokante kipstukjes die iedereen heerlijk zal vinden. Stiekem vind ik de cornflakes deze kipstukjes nog veel lekkerder maken omdat het resultaat nog veel knapperiger is. Ze zullen zeker in de smaak vallen. Of je ze nou serveert bij de borrel, of gewoon als onderdeel van de maaltijd.

krokante-kipstukjes-2a

Recept afdrukken

4.64 van 11 stemmen

Krokante kipstukjes

Voor deze zelfgemaakte kipnuggets heb je geen frituur nodig. Ik bakte deze krokante kipstukjes namelijk in de oven. Super simpel en heel erg lekker!
Porties: bord vol

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 4 el bloem
  • 1 ei (geklutst)
  • 5-6 handjes cornflakes

Instructies

  • Snijd de kipfilet in stukjes. Maak ze iets kleiner dan je de uiteindelijke hapjes wilt hebben.
  • Doe de cornflakes in een zak en druk ze fijn. Het moeten nog wel kleine stukjes blijven, dus maak ze niet té fijn. Zet schaaltjes klaar met de bloem, het eitje en de fijngemaakte cornflakes. Bekleed ook vast een bakplaat met bakpapier.
  • Neem een stukje kip en wentel deze in het schaaltje bloem om, doop dan in het ei en als laatst in de cornflakes. Druk het in dit laatste schaaltje stevig aan zodat elk stukje kip rondom goed bedekt is. Leg ze tot slot op de bakplaat.
  • Bak de kipstukjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer gelijk met een lekker sausje naar keuze. Je zou ook kipstukjes met een smaakje kunnen maken door wat kruiden door je eitje te mengen.

Oreo chocolade tulband 1a

Het was een vraag die altijd al veel gesteld werd, maar sinds mijn boek uit is komt hij pas echt veel terug. In ieder interview wordt hetzelfde gevraagd: “Wat is jouw favoriete recept?”. Ik hoef dus niet meer lang na te denken over dat antwoord en roep gelijk dat dit mijn Oma’s appeltaart is. Maar ik heb veel favoriete recepten, en dat verandert dan ook nog eens per seizoen. In deze koude wintermaanden bak ik heel ander soort dingen dan wanneer het zomers lekker warm is en het zonnetje schijnt. Daarom leek het mij wel eens leuk om mijn favoriete recepten van het najaar op een rijtje te zetten. Dit zijn de recepten die ik regelmatig maak. En dat zegt wat, want de meeste recepten maak ik maar één keer, omdat ik graag zoveel mogelijk nieuwe recepten probeer en ontwikkel om met jullie te delen.

oma's appeltaart 3

Oma’s appeltaart

Mijn meest favoriete recept, en dat heeft meerdere redenen. Allereerst natuurlijk gewoon omdat hij zo verschrikkelijk lekker is, het verbaast mij dan ook niet dat dit al jaren het best bekeken recept op mijn blog is. En daar ben ik best trots op, mijn oma denk ik ook wel. Ze moest eens weten dat haar appeltaart zelfs in Australië wordt gebakken en dat er theehuizen zijn die deze taart op de kaart hebben staan. Hoe leuk is dat! Ik heb mijn oma helaas nooit gekend, maar dit is toch wel een hele fijne en lekkere ‘herinnering’ aan haar.

Hier vind je het recept!

appel-kaneel cake noten 2a

Appel-kaneelcake

Ik blijf qua smaken nog even in dezelfde hoek zitten. Mijn appel-kaneelcake maak ik graag en veel. Zeker de laatste weken. Het recept staat ook in mijn boek en wanneer ik bijvoorbeeld ergens ga signeren neem ik deze cake bijna altijd mee. Hoewel het een heel simpel principe is, is iedereen helemaal gek op deze cake. Deze versie met noten is ook zalig!

Hier vind je het recept!

Oreo chocolade tulband 2a

Oreo tulband

In het najaar kies is graag voor warme en wat zwaardere smaken, ook met chocola werk ik dan graag. Nou, aan chocola geen gebrek in deze Oreo tulband! Het resultaat is een hele smeuïge cake met een intense chocoladesmaak. Zo’n cake die lekker aan je tanden blijft plakken en die je nog proeft. Lekker hoor 🙂

Hier vind je het recept!

pepernoten 2

Kruidnoten

Ik ben gek op speculaas in alle vormen, maar zelf maak ik vooral graag kruidnoten. Met een recept waar ik als klein meisje al mee werkte, ik kan er geen genoeg van krijgen! In het najaar sta ik toch best regelmatig ’s avonds dit deeg te maken (en van te snoepen) om er de volgende dag een plaat vol kruidnootjes van te bakken.

Hier vind je het recept!

Boterkoek 3

Boterkoek

Nog zo’n recept dat ik echt heerlijk vind, boterkoek! De liefde voor boterkoek is mij met de paplepel ingegoten door mijn vader. Hij is denk ik wel de grootste liefhebber van boterkoek die ik ken. Samen met hem maakte ik dan vroeger dan ook wel eens boterkoek. Toen nog uit een pakje, tegenwoordig gebruik ik gewoon mijn eigen recept. Tot groot genoegen van mijn vader.

Hier vind je het recept!

Zo, dit zijn mijn favoriete recepten die ik elk najaar weer graag bak. Heb jij ook van de recepten die je juist in een bepaald seizoen graag maakt? Ik ben benieuwd!

speculaas-granola-met-kruidnoten-1a

Het zelf maken van granola heb ik de laatste tijd wel uitgevonden. Ik maak het regelmatig volgens mijn basisrecept of recept voor chocolade granola. Wanneer de kruidnoten in de winkel liggen, voeg ik hier regelmatig een handje van toe. Zo zat ik op een ochtend mijn schaaltje yoghurt met granola en kruidnoten op te eten, toen ik bedacht dat ik er wel een échte Sinterklaas versie van kon maken. En zo ontstond de speculaas granola met kruidnoten. In plaats van kaneel, gebruikte ik speculaaskruiden en als noten voegde ik alleen maar amandelen toe. Wat mij betreft is dit Sinterklaas ontbijt goedgekeurd.

BAKTIP: Bewaar de granola in een afgesloten pot. Ik gebruik zelf de voorraadpotten van IKEA, omdat deze perfect in mijn keukenlades passen. Dille en Kamille heeft ook een groot aanbod voorraadpotten met net weer andere formaten.

 

speculaas-granola-met-kruidnoten-2a

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Speculaas granola met kruidnoten

Dit recept is natuurlijk hartstikke in de Sinterklaassfeer. Heerlijk door de yoghurt of verwerkt in een lekker toetje.
Porties: pot vol

Ingrediënten

  • 150 gram havervlokken
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 50 gram amandelen
  • 2-3 tl speculaaskruiden
  • 4 el honing
  • 3 el zonnebloemolie
  • 100 gram kruidnoten

Instructies

  • Neem een kom waar je alle ingrediënten, behalve de kruidnoten, in doet. Roer dit goed door elkaar, je zult zien dat er al wat klonten beginnen te vormen. Stort het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid het gelijkmatig uit.
  • Bak de granola in 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar, schep halverwege de baktijd de granola even om.
  • Eenmaal uit de oven laat je het even afkoelen. Voeg dan de kruidnoten toe en hussel het geheel door elkaar.
Basisrecept: quichedeeg en hartige taartdeeg

Als je graag hartige taarten bakt, dan mag een basisrecept voor quichedeeg en hartige taartdeeg absoluut niet ontbreken in je repertoire. Een heerlijk krokant deeg maakt je hartige taart nog lekkerder. Daarom deel ik daar vandaag een makkelijk basisrecept voor met je.

Quichedeeg en hartige taartdeeg maken

In het verleden koos ik meestal voor kant-en-klaar quiche- of hartige taartdeeg van de supermarkt. Ook nog zelf het deeg maken leek me maar een gedoe en gezien een hartige taart juist comfort food is, moet dat lekker snel klaar zijn. Had ik het even mis!

Dit basisrecept voor quiche- en hartige taartdeeg heb je echt snel gemaakt en het smaakt vooral een stuk lekkerder dan de kant-en-klare variant uit de winkel. Stel je er de niet-zoete variant van een zanddeegtaartbodem bij voor, heerlijk krokant en bros. Je kunt het ook goed voorbereiden en invriezen, dan ben je alsnog heel snel klaar als je een keer spontaan een quiche wil bakken.

hartige taart deeg recept

Verschil quiche en hartige taart

Zowel een quiche als een hartige taart zijn nooit zoet, maar hartig. Het verschil tussen deze twee hartige taarten zit ‘m in de bodem. Een quiche wordt altijd met een bodem van (niet zoet) zanddeeg gemaakt en gevuld met een vulling van room en eieren (+ extra toevoegingen). Een hartige taart kan zowel met een bodem van zanddeeg gemaakt worden, als met bladerdeeg. Je kunt hier dus wat meer variëren en spelen met de ingrediënten.

Quiche recepten

Over het algemeen noem ik alle hartige taarten op Laura’s Bakery ‘quiches’. Ik maak ze eigenlijk altijd met dit basisrecept voor quiche- en hartige taartdeeg, maar je kunt ook prima kant-en-klaar deeg gebruiken. Een aantal van mijn favoriete hartige taart recepten:

Tomaten quiche recept vegetarisch

Mini quiches met groene asperges en geitenkaas

Verschil bladerdeeg en hartige taartdeeg

Iedereen die wel eens een pakje bladerdeeg uit het vriesvak in de supermarkt heeft gepakt zal het zijn opgevallen: in diezelfde vierkante pakjes waarin bladerdeeg wordt verkocht, wordt ook ‘hartige taartdeeg’ verkocht. Met beiden kun je een hartige taart bakken, maar wat is het verschil tussen bladerdeeg en hartige taartdeeg?

Onderstaand recept voor quiche- en hartige taartdeeg is een zanddeeg. Bijna iedereen kent het zoete zusje hiervan wel, bekend van de lemon meringue taart. Deze hartige variant van zanddeeg resulteert in een knapperige en brosse bodem en is erg makkelijk om te maken, omdat je simpelweg alle ingrediënten mengt en kneedt tot een samenhangende bal.

Bladerdeeg is een ander verhaal. Dit bevat bijvoorbeeld een stuk meer roomboter. Daardoor smaakt het niet alleen anders, maar ook de textuur is anders. Bladerdeeg is luchtiger omdat het bladert als het is afgebakken. Om bladerdeeg te maken moet je het toeren, dat houdt in dat je de roomboter meerdere keren tussen het deeg vouwt. Deze techniek is wat arbeidsintensiever en vergt meer rusttijd tussendoor.

Persoonlijk gebruik ik eigenlijk nooit bladerdeeg voor grote hartige taarten, maar wel voor kleine hartige taartjes of voor plaattaarten:

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod! 

Bestel hier!

Afbeelding
Basisrecept: quichedeeg en hartige taartdeeg zanddeeg

Quiche- en hartige taartdeeg: tips

Hoe voorkom ik een natte (niet gare) hartige taart bodem?

Er zijn verschillende trucs om ervoor te zorgen dat de bodem van je hartige taart gaar is en niet nat. Wat altijd werkt is het blind bakken van de bodem, daardoor heeft de bodem al een voorsprong voordat de vulling erin gaat. De vulling is namelijk altijd eerder gaar. Je leest hier meer over blindbakvullingen.

Als je altijd last hebt van een bodem die maar niet gaar wil worden, dan kan het helpen om de bovenkant van de quiche af te dekken en de quiche zo ver mogelijk onderin op een dichte bakplaat te zetten (dat geleidt de warmte). Na de volledige baktijd uit het recept, haal je de volledige vorm van de quiche af en bak je de quiche nogmaals 10 – 15 minuten zodat zowel de bodem als de bovenkant mooi bruin gebakken zijn.

Dit laatste werkt voor mij altijd erg goed. Meestal bak ik een quiche iets verder van tevoren en is dit de manier waarop ik de quiche opwarm. Zonder vorm en direct op de bakplaat, wel met een bakpapiertje eronder uiteraard. Het resultaat is eigenlijk altijd een egaal bruine quiche.

Welke quichevorm gebruik jij?

Ik gebruik zelf deze quichevorm van Patisse meestal. Liever gebruik ik geen aardewerk quichevorm (ook al vind ik ze wel prachtig), omdat het langer duurt om de warmte te geleiden en het dus een grotere uitdaging is om de korst gaar en knapperig te krijgen.

Nog een laatste tip is het gebruik van een quichevorm waar gaatjes in zitten. Hierdoor bakt de bodem van je quiche nog beter en knapperiger.

Kan ik dit hartige taartdeeg ook invriezen?

Dat kan absoluut. Even goed luchtdicht verpakken en dan kan je het tot drie maanden bewaren in de vriezer.

Hoe moet ik een hartige taart opwarmen?

Ik doe dit het liefst zonder bakvorm en direct op de bakplaat (wel op een vel bakpapier). Als de bovenkant al mooi bruin is, dan dek je deze af met aluminium folie. Bak de quiche 10 – 15 minuten op 180 graden.

Hoe moet ik een bevroren hartige taart opwarmen?

Als je ervoor kiest om de taart eerst te laten ontdooien, doe dit dan in de koelkast of via de ontdooistand van je magnetron. Je kunt daarna bovenstaande stappen volgen. Voor een bevroren quiche of hartige taart geldt hetzelfde, maar dan bak je de quiche 10 minuten langer.

 

Basisrecept: quichedeeg en hartige taartdeeg

Recept afdrukken

4.76 van 25 stemmen

Quichedeeg en hartige taartdeeg recept

Een kant-en-klare bodem voor hartige taarten is verleden tijd. Met dit basisrecept voor hartig zanddeeg maak je de het lekkerste basisdeeg voor quiche en hartige taart helemaal zelf!
Porties: grote quiche (of 6 kleine quiches van 10 cm)

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 2-3 el koud water

Instructies

  • Doe de bloem, boter, zout, het ei en 2 eetlepels water in een kom en mix dit tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde eetlepel water toe. Je moet een stevig deeg hebben, maar het mag niet té droog zijn.
  • Verpak het deeg in keukenfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ondertussen kun je vast beginnen aan de vulling voor je quiche.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het iets groter is dan de vorm die je wilt bekleden. Om de vorm te bekleden, rol ik de lap deeg altijd om mijn deegroller, dan zet ik de vorm neer en rol ik het boven de bakvorm weer voorzichtig uit.
  • Druk het deeg goed aan in de hoekjes van de vorm en snijd de overtollige randjes weg, prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit laatste doe je altijd, ook als je de quiche blindbakt.
  • Wat betreft de baktijd en oventemperatuur, dat kan per quiche verschillen. Maar voor elke quiche- of hartige taartvulling kun je dit basisrecept voor de bodem gebruiken. Zodra je de gaatjes in de bodem hebt geprikt, volg je verder gewoon de stappen van het recept voor je quiche of hartige taart.
  • Ter indicatie: voor een quiche met een vulling op basis van crème fraiche en eieren hou ik meestal een baktijd van 30-35 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) aan.

bts-november-1-1

Hoewel ik eigenlijk altijd vind dat de tijd te snel gaat, lijkt dit in het najaar nog veel sneller te gaan. Toen ik in mijn planning zag staan dat het weer tijd was om een nieuwe behind the scenes te schrijven, was ik ervan overtuigd dat ik dit vorige week nog had gedaan. Niet dus. Met de feestdagen die naderen begint ook de stress hier een heel klein beetje toe te nemen, er zijn namelijk nog zoveel dingen die ik moet (wil) doen. Gelukkig heb ik in de afgelopen twee weken flink wat werk kunnen verzetten. Ik zat voornamelijk achter de computer, zodat ik de komende tijd weer lekker veel in de keuken kan staan. Althans, dat is de bedoeling. Kijk je mee naar mijn afgelopen twee weken?

Vrijdagavond laat had ik ineens zo’n zin om zelf kruidnootjes te maken, dus ik dook de keuken in om het deeg te maken. Dat liet ik de hele nacht in de koelkast rusten, om het de volgende dag tot kleine balletjes te draaien en af te bakken. Dat is het lekkerst, alle smaken kunnen dan goed intrekken. Zaterdag bakte ik de kruidnootjes dus, al werden het meer kruidnoten, ik had ze ietwat groot gemaakt. Ook heel erg lekker. Het recept voor deze kruidnootjes staat trouwens al online!

bts-november-1-2

Ik vind het heerlijk dat de zomer voorbij is en het weer kouder wordt. Vooral de herfst is zo mooi, kijk nou eens naar dit plaatje. Op nog geen 10 minuten lopen van mijn huis. Omdat ik vanuit huis werk, komt het wel eens voor dat er dagen zijn dat ik de deur eigenlijk helemaal niet uit hoef. Soms heerlijk (vooral als het regent), maar ik probeer op dat soort dagen toch altijd even naar buiten te gaan en een lekker stuk te lopen.

bts-november-1-3

Lotje is geen heel groot liefhebber van hooi. Soms eet ze er heel veel van, maar er zijn ook dagen dat ze er niet naar om kijkt. Het hooi in haar ruif is dan niet interessant, maar zodra deze zak met hooi op de grond lag wist ze niet hoe snel ze erbij moest zijn. Ik heb haar er dus maar lekker zo uit laten eten haha.

bts-november-1-4

De afgelopen twee weken had ik veel computerdagen. Op donderdag was ik de hele dag bezig om foto’s uit te zoeken, ik moest en zou ze allemaal uitgezocht hebben. Dat lukte gelukkig, fijn dat dat klusje geklaard is.

bts-november-1-5

Vrijdag kwam de perfecte foodpost zo voor het weekend; de nieuwe Tony’s reep van melkchocola met kaneelbiscuit! Mijn oordeel? Hij is heerlijk! Vanaf nu is hij een half jaar te koop bij AH als de estafettereep. Ik had deze dag ook nog een leuk interview voor een tijdschrift dat volgend jaar uitkomt, zodra het uit is laat ik het weten.

bts-november-1-6

Zaterdag dook ik weer eens de keuken in om lekker te bakken. Ik ging voor een campagne aan de slag en maakte met koekdeeg kleine bakjes die ik kon vullen. Je ziet het resultaat zeer binnenkort. Ik kan je wel alvast verklappen dat het resultaat echt heerlijk is!

bts-november-1-7

Zondag zette ik de wekker op tijd, ik had namelijk om 10:00 uur in Amsterdam een 5 gangen ontbijt, hoe leuk is dat! Het was ter ere van het Quaker ontbijtboek dat die dag werd gelanceerd, mijn recept was het toetje van ons ontbijtdiner. Ik vertel je binnenkort trouwens meer over dit leuke ontbijt en het boek!

bts-november-1-8

Afgelopen week zat ik ook weer heel wat uurtjes achter mijn computer. Omdat ik deze periode altijd chronisch tijd tekort kom, heb ik ook nog wat avondjes doorgewerkt. Wel vanaf de bank, daar schreef ik onder andere het artikel voor de zachte chocoladekoeken met zeezout. Dat recept staat al voor jullie online.

bts-november-1-9

Woensdagavond ging ik lekker uit eten met mijn ouders die deze dag alweer 27 jaar getrouwd waren! We gingen naar Chinees de Gouden Lelie. Daar kwam ik vroeger altijd vaak, maar ik was er al in geen tijden meer geweest, wat was het veranderd zeg. En weer heerlijk gegeten, ik koos voor de koe lo kai. Dat is gefrituurde kip in een deegjasje.

bts-november-1-10

De volgende dag dook ik de keuken in. Ik maakte twee recepten uit mijn boek, de appel-kaneelcake (mijn favoriet!) en koffiekoekjes. En ik maakte ook nog een lekkere quiche waarvan ik het recept binnenkort met jullie deel.

Vrijdag ging ik signeren bij boekhandel De Vries in Haarlem en ik nam de baksels uit mijn boek die ik een dag eerder maakte mee. Iedereen heeft gesmuld en het was zo leuk een aantal van jullie te ontmoeten!

bts-november-1-11

Op naar de tweede helft van november! Dan vertel ik je onder andere over de Tasty (daar was ik gisteren, maar dit bericht schreef ik vrijdagavond al). Verder heb ik nog niet heel veel afspraken op de planning staan, eentje in Den Haag en eentje in Antwerpen. Jawel! Ik ga komende week naar Antwerpen om het proces achter de repen van Tony Chocolonely te bekijken. Zoveel zin in! Ook daarover dus meer in de volgende behind the scenes. En als je daar niet op kunt wachten, dan volg je me gewoon op Instagram (username: laurasbakery).

marsepein-en-spijs-1a-hb

De tijd van het jaar waarin amandelspijs en marsepein volop worden gebruikt is aangebroken. Zelf ben ik voornamelijk een groot fan van marsepein, echt heerlijk vind ik dat. Wel de echte marsepein dan, want je ziet tegenwoordig ook goedkope namaak, dan worden er bonen en smaakstoffen gebruikt in plaats van amandelen. Marsepein daar snoep ik voornamelijk van, maar met amandelspijs bak ik graag. Als vulling in een taart of lekkere koeken bijvoorbeeld. Soms krijg ik de vraag of je ze kunt vervangen en wat nu eigenlijk het verschil is, want het bestaat beide toch uit amandelen en suiker? Ja, maar het is toch echt verschillend. Ik zal het je uitleggen.

Verhouding en structuur

Hoewel beide producten een mengsel van suiker en amandelen zijn, is de verhouding van deze twee ingrediënten die het grootste verschil maken.

Marsepein is er in vele verschillende verhoudingen, maar het meest voorkomend (en lekkerst) is een 1:3 of een 1:4 verhouding. Dit betekent dat voor marsepein bij een 1:3 verhouding 1 deel amandelen wordt gebruikt en 3 delen suiker. Bijvoorbeeld 50 gram amandelen met 150 gram suiker. In marsepein zit dus meer suiker dan amandelen. Ook heeft (goede) marsepein een hele fijne structuur doordat er poedersuiker wordt gebruikt.

Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, gelijke delen suiker en amandelen dus. Spijs is veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen minder fijn gemalen worden.

marsepein-en-spijs-2a-hb

Gebruik

Marsepein wordt veel gebruikt om taarten mee te decoreren. Maar in het najaar worden er ook veel boetseersels van gemaakt in allerlei vormen en kleuren. Gekochte marsepein kun je direct gebruiken en opeten, ook kun je er eventueel een kleurtje aan geven.

Amandelspijs wordt voornamelijk gebruikt als vulling in gebak. Voordat je het verwerkt in het gebak, meng je het eerst met een beetje ei. Je kunt het dan beter verwerken en het maakt het eindresultaat ook lekkerder. Vaak wordt ook nog wat citroenrasp toegevoegd voor de smaak.

Namaak en kosten

Omdat noten duur zijn, en mensen daarom vaak geen echte amandelspijs en marsepein willen kopen, zijn er alternatieven bedacht. Bij marsepein gebeurt dit vaak door het percentage amandelen kleiner te maken, dat is nog een vrij onschuldige aanpassing. Maar wat ook veel gebeurt, is dat de amandelen gewoon vervangen worden. Dan worden er witte bonen gebruikt, met wat amandel extract voor de smaak. Dit is wat je ook vaak in de supermarkt ziet liggen rond Sinterklaas.

Het is dan wel goedkoop, maar geloof mij dat het ook echt veel minder lekker is. Koop maar eens van zowel de echte als neppe marsepein een stukje en proef het verschil. Je zult het gelijk opmerken.

speculaas-galette-met-appel-peer-en-noten-1a

Vandaag komt Sinterklaas aan in Nederland en dat is voor mij het startsein om de sinterklaasrecepten online te gaan zetten. Ik begin met deze speculaas galette met appel, peer en noten. Dat is ontzettend eenvoudig om te maken, maar ziet er toch fantastisch uit. Het idee ontstond afgelopen zomer toen ik een galette voor in mijn boek maakte. Terwijl ik het deeg nog stond te kneden, was ik al aan het bedenken welke variaties ik nog meer kon maken. Daar heb ik inmiddels al een mooie lijst mee kunnen maken, de eerste die ik bedacht was deze speculaas taart. Perfect voor Sinterklaas natuurlijk, al kun je mij hem het hele jaar door voorschotelen.

BAKTIP: Om de galette met melk of ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.

speculaas-galette-met-appel-peer-en-noten-2a

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Speculaas galette met appel, peer en noten

Deze taart past natuurlijk ontzettend goed bij het Sinterklaasfeest, maar ook daarbuiten staat hij goed op tafel. Erg lekker en niet moeilijk om te maken!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • half ei
  • snufje zout
  • 10 gram speculaaskruiden

Vulling en decoratie

  • 2 appels
  • 3 peren
  • 30 gram amandelen
  • 30 gram hazelnoten
  • 30 gram walnoten
  • 1-2 tl speculaaskruiden
  • 2 el paneermeel
  • ei (om te bestrijken)
  • amandelschaafsel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een mooi deeg. Verpak het in keukenfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
  • Ondertussen bereid je de vulling voor. Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Doe deze in een kom met de noten (je kunt ook ander soort noten gebruiken als je wilt) en de speculaaskruiden. Voeg eerst één theelepel toe en proef even voordat je eventueel een tweede toevoegt. De speculaassmaak moet in de vulling niet té aanwezig zijn.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap van ongeveer 5 mm dik, het is handig om dit gelijk op een vel bakpapier te doen. Strooi het paneermeel erover, laat hierbij de randen vrij. Verdeel dan de vulling over het stuk waar de paneermeel ligt.
  • Vouw de randen van het deeg over de vulling zodat het er al uit ziet als een echte galette. Klop het eitje even los, en smeer het deeg ermee in. Strooi amandelschaafsel over de randen. Verplaats het geheel -met bakpapier- nu naar een bakplaat.
  • Bak de galette in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de galette even afkoelen op de plaat wanneer hij uit de oven komt. De randen zullen dan ook knapperig worden, het is normaal dat deze nog zacht zijn wanneer de taart net uit de oven komt.

speculaas-galette-met-appel-peer-en-noten-3a

Eet smakelijk!

mini-calzone-pizza-1a

Herinner je je die mini cheeseburgers van een tijdje geleden nog? Ik bedacht ze tegelijk met deze mini calzone pizza’s toen ik van allerlei grote versies een kleine variant bedacht. Het begon zelfs met deze hapklare pizza’s, ze leken me gelijk al perfect voor bij een borrel of gezellig feestje. Het maken is niet moeilijk, zeker niet als je net als ik kant en klaar pizzadeeg gebruikt. Al is zelf maken natuurlijk ook heel leuk, daar kun je dit recept voor gebruiken. Maar ik vind het fijn als borrelhapjes snel te maken zijn, en kocht dus een rol in de supermarkt. Kwestie van iets dunner uitrollen, rondjes uitsteken en vullen maar. Ik zal je vertellen hoe ik deze calzone’s maakte.

mini-calzone-pizza-2a

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Mini calzone pizza’s

Hoe leuk zijn deze eenhaps mini calzone pizza’s. Ze zijn ontzettend geschikt als borrelhapje of op een feestje en ook nog eens super makkelijk te maken.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 1 rol pizzadeeg
  • tomatensaus (ongeveer een halve theelepel per pizza)
  • 3 plakjes salami (in stukjes)
  • handje geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden

Instructies

  • Leg het pizzadeeg op je werkblad en rol het met een deegroller nog wat dunner uit. Steek er met een uitsteker (of glas/kommetje) cirkels van ongeveer 8 cm uit. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen en uitsteken, of je maakt daar gewoon een wat grotere ‘normale’ pizza van.
  • Op elk stukje deeg schep je een klein beetje tomatensaus, gebruik niet te veel. Strooi er ook wat geraspte kaas en stukjes salami over. Vouw de stukjes deeg dubbel en druk de randen met een vork goed dicht. Het is niet erg als erg een klein beetje tomatensaus uitkomt.
  • Smeer de calzone’s in met een beetje water en strooi er wat Italiaanse kruiden over.
  • Bak de mini pizza’s in 12 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze even afkoelen nadat ze uit de oven komen, de vulling is behoorlijk heet (zeg ik uit ervaring ?).

mini-calzone-pizza-3a

donna-hay-boeken-1a

Het zal je vast niet verbazen dat er op mijn boekenplanken voornamelijk bakboeken staan. De kookboeken zijn duidelijk in de minderheid, maar toch breidt deze collectie zich ook steeds iets verder uit. De auteur die het meest voorkomt op die plank is Donna Hay, wie kent haar niet? Deze Australische chef heeft al ontzettend veel boeken op haar naam staan, bijna alleen maar kookboeken. Er is één bakboek (Modern Classics 2) en dat is dan net degene die ik niet heb. Die is jammer genoeg ook niet meer te vinden en ik heb nog steeds spijt dat ik het járen geleden niet kocht toen ik het een keer in mijn handen had. Goed, geen bakboek dus, maar wel 5 kookboeken.

Jaren geleden vroeg ik voor mijn verjaardag Fast, Fresh Simple. Ik was enthousiast en kocht van mijn verjaardagsgeld het boek Simple Dinners. In de loop der jaren volgden er meer en toen laatst haar nieuwste boek Life in Balance op de deurmat plofte (de enige die ik kreeg, de rest kocht ik allemaal zelf), leek het mij een leuk idee om gewoon alle boeken die ik van haar heb, in één artikel te behandelen. Bereid je dus vast voor op 5 korte reviews van deze Donna Hay boeken!

donna-hay-boeken-2a

Simple Dinners

In dit boek vind je ruim 140 recepten voor elke dag. Recepten waarvoor je niet al te lang in de keuken hoeft te staan en waarvoor de ingrediënten allemaal vrij eenvoudig verkrijgbaar zijn. De inhoudsopgave laat zien dat de recepten zijn ingedeeld op een hoofdingrediënt; eieren, brood, pasta, noedels & rijst, kip, rundvlees, lamsvlees, groenten, fruit en ga zo maar door. In totaal zijn er 13 hoofdstukken met recepten.

Zelf vind ik het op deze manier erg prettig zoeken naar een recept dat ik wil maken. De recepten zelf zijn ook per hoofdstuk lekker divers. Met de eieren kun je bijvoorbeeld kiezen voor een frittata, maar ook voor een pasta met een zachtgekookt eitje. Naast recepten bevat ook elk hoofdstuk nog wat tips en trucs over het hoofdingrediënt. Het recept met de gehaktballetjes dat je ziet op de foto heb ik al eens gemaakt en die staan ook op mijn blog, hier vind je het recept!

Conclusie? Een divers kookboek met veel recepten, ik vind hier echt altijd wel iets in wat ik wil maken. Juist omdat de onderwerpen zo verschillend zijn.

Enthousiast? Het boek kost €27,99 via Bol.com.

donna-hay-boeken-3a

Nieuwe Klassiekers

Dit boek is groot, dik en zwaar en staat boordevol recepten, meer dan 300. De recepten zijn afkomstig uit haar Donna Hay magazine, dus mocht je deze allemaal al kennen is dit boek misschien niet eentje om op je lijst te zetten. Ik heb ze niet, en ben dan ook heel erg blij met dit boek. Ongeveer een kwart van de recepten zijn zoete baksels, voor de rest zijn het allemaal hartige gerechten. Ook hier zijn de hoofdstukken weer ingedeeld op soort gerecht/ingrediënt met in totaal 10 hartige hoofdstukken en 6 zoete.

Er staan ook heel veel basisrecepten in dit boek wat ik een erg fijne aanvulling vind. Van het maken van een schuimomelet tot polenta en het bereiden van een hele kip. Deze basis is er zowel op zoet en hartig gebied. Zeker voor een beginnende kok is dit boek een must-have, je hebt in een keer een hele hoop kennis en recepten door dit boek in huis te halen. Het is wel een wat duurder boek, maar als je kijkt hoeveel recepten en informatie je daarvoor krijgt vind ik het nog wel meevallen (anders zou je rustig 2 of meer boeken aan moeten schaffen wil je dezelfde hoeveelheid recepten en informatie).

Enthousiast? Het boek is nog in enkele webshops als tweedehands exemplaar verkrijgbaar.

donna-hay-boeken-4a

Life in Balance

Met Life in Balance lijkt Donna een heel andere weg ingeslagen te zijn, dit is trouwens haar nieuwste boek. Waar al haar andere boeken fris en licht zijn met ‘doe maar lekker gewoon’ recepten, is dit compleet anders. De vormgeving is donker en laat een -voor haar- geheel nieuwe kijk op eten zien. In de inhoudsopgave zie ik deze hoofdstukken: een goeie, gezonde start, eet groen, supergroenten, eiwitbommen, goede granen, gezond + mager, powersnacks en betere baksels + traktaties. Om eerlijk te zijn, ik moest even slikken. Donna Hay aan de superfoods?

Het blijkt iets minder ‘erg’ te zijn dan ik had verwacht, want hoewel er echt wel recepten met chiazaad te vinden zijn, zijn Donna’s superfoods voornamelijk bekende en normale ingrediënten. denk aan broccoli, boerenkool, zaden, granen en verschillende meelsoorten. Donna wil vooral laten zien dat je ook lekker kunt eten door iets bewustere keuzes te maken en voor verse ingrediënten te kiezen. Hoewel er ontzettend veel recepten in staan die ik graag een keer wil maken, is dit wel het boek van Donna waar ik het minst enthousiast over ben. Ergens vind ik het jammer dat ze in dit boek van haar bekende stijl is afgestapt. En ik ben nu eenmaal iemand die niet zo van het koken met allerlei granen is.

Enthousiast? Het boek kost €34,99 via Bol.com.

donna-hay-boeken-5a

Fast, Fresh, Simple

In dit boek vind je meer dan 160 recepten. De inhoudsopgave is kort.  Er zijn eigenlijk maar 3 hoofstukken; fast, fresh en simple. Deze hoofdstukken zijn elk weer opgedeeld in hartig en zoet. Het zoeken naar recepten in dit boek kun je doen via het register, maar ik blader er meestal gewoon doorheen als ik iets zoek. Ik had het makkelijker gevonden als de recepten gewoon per soort gerecht waren ingedeeld. De recepten zelf zijn heel divers en dat vind ik fijn. Zelf vind ik bijvoorbeeld deze frittata erg lekker (en die heb ik dan ook al meerdere keren gemaakt), maar ik mag ook graag voor een pasta of juist een vleesgerecht kiezen.

Tussen de recepten kun je ook veel tips vinden. Over het combineren van bepaalde smaken, Donna’s persoonlijke ervaringen of het bewaren van ingrediënten. Door dit boek, en vooral het ‘simple’ hoofdstuk ben ik wel heel anders naar de inhoud van mijn koelkast gaan kijken. Je hebt soms maar heel weinig nodig om iets lekkers te maken. Vooral handig als ik eigenlijk boodschappen had willen doen, want vaak blijkt dat ik toch nog voldoende in huis heb voor een lekker en verrassend recept.

Ook enthousiast? Het boek kost €15,- via Bol.com.

donna-hay-boeken-6a

The New Easy

Hoewel dit boek al een tijdje uit is, is het een van mijn nieuwste aanwinsten. Ook in dit boek staan weer veel recepten, meer dan 135. De avondmaaltijden zijn ingedeeld op momenten, de rest op soort gerecht; doordeweekse dagen, weekends, bijgerechten & salades, gebak & koekjes en desserts. Wederom kun je een lijst met recepten alleen vinden in het register. Daar staat alles alfabetisch in, en niet per hoofdstuk. Dus voor een maaltijd in het weekend zul je gewoon het hoofdstuk even moeten doorbladeren. Ook niet erg, maar ik hou zelf wel van een duidelijk overzicht per hoofdstuk.

De recepten doen mij eigenlijk denken aan de rest van haar boeken, dus in die zin is het niet mega vernieuwend. Maar het is wel een mooie uitbreiding, want ik ben nog geen dubbel recept tegengekomen. De tomatenquiche met burrata en prosciutto staat hoog op mijn lijstje om te maken, maar die gebraden kip van de omslag wil ik toch ook wel eens proberen. Ook leuk is dat voor sommige recepten re-style alternatieven worden gegeven, een andere manier om het te serveren dus. Zo wordt bij het recept voor draadjesvlees ook het idee (met foto’s) gegeven om er nacho’s bij te serveren, of er juist taco’s van te maken. Ik vind dit een erg leuke toevoeging.

Enthousiast? Het boek kost €32,99 via Bol.com.

Dit zijn dan de boeken van Donna Hay die bij mij op de boekenplank staan. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, en de meeste daarvan staan op mijn verlanglijstje. Wat is jouw favoriete Donna Hay boek?

Chocoladekoekjes

Deze chocoladekoekjes met chocolate chips en zeezout bovenop zijn de meest perfecte, zachte chocoladekoeken die je je maar kunt voorstellen. Het recept deel ik in onderstaand artikel met je, samen met alle broodnodige baktips.

Zachte chocoladekoekjes met zeezout

Alsof er een engeltje op je tong piest, zou mijn moeder zeggen. Volgens mij zei ze dat ook toen ze deze zachte chocoladekoeken proefde, vooral de koeken waarbij ik een beetje zeezout overheen had gestrooid zijn echt goddelijk – om nog maar even in de hogere sferen te blijven. 😉 Deze zachte, chewy chocoladekoekjes hebben een knapperig randje en smaken naar meer. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt.

Ik geef normaal gesproken mijn baksels allemaal weg na zelf geproefd te hebben, maar met deze koeken lukte dat niet. Dat wilde ik ook niet, want ik kon niet van deze koeken afblijven. En dat is iets dat niet snel gebeurt. Hoewel ik een ontzettende zoetekauw ben, kan ik er wel heel goed vanaf blijven. Maar van deze koeken dus niet. Maak ze zelf ook eens zou ik zeggen, dan zul je begrijpen waarom.

BAKTIP: Koekjes laat je na het bakken eerst afkoelen op de bakplaat, maar daarna verplaats je ze naar een rooster. Op de foto’s gebruikte ik een rond afkoelrooster, maar als je vaker (veel) koekjes bakt, dan kan dit stapelbare afkoelrooster ook vreselijk handig zijn.

Chocoladekoekjes maken

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

Chocoladekoekjes recepten

Wie houdt er nu eigenlijk niet van, koekjes met chocolade? Ik moet de eerste nog ontmoeten die ze niet lust. 😉 Persoonlijk ben ik een grote fan van chocoladekoekjes en daarom vind je veel verschillende uitvoeringen van dit koekje op Laura’s Bakery. Van de Amerikaanse klassiekers tot mijn eigen variaties. Allemaal even lekker, dus ze mogen direct op je baklijst!

Ik kan nog wel even doorgaan, want dit zijn maar enkele chocoladekoekjes recepten die ik graag bak. Je kunt ontzettend veel kanten op: variëren met verschillende soorten chocolade, juist wel of niet cacaopoeder in het koekdeeg gebruiken, of de koekjes na het bakken nog even dippen in gesmolten chocolade. In de categorie met chocolade recepten heb ik nog veel meer lekkers verzameld waarbij chocolade centraal staat.

Chocoladekoeken met zeezout

Chocoladekoekjes maken

Kunnen de koekjes ook lactosevrij worden gemaakt?

Dat kan zeker, hoewel het eindresultaat wel iets kan verschillen. Vervang roomboter door harde margarine, vervang de melk door een plantaardig alternatief en gebruik voor de chocolade een vegan variant. Lactosevrije alternatieven voor ingrediënten goed te vinden in de meeste supermarkten.

Kan ik ook andere soorten chocolade gebruiken?

Absoluut! Je kunt de soort chocolade die jij het lekkerst vindt door het koekdeeg mengen. Persoonlijk koos ik voor melkchocolade chocolate chips, maar witte chocolade of pure chocolade smaakt er vast en zeker ook fantastisch bij. Of wat dacht je van een combinatie van deze verschillende soorten chocolade?

Kan ik de chocolade als vulling ook weglaten?

Dat kan, maar dat zou ik persoonlijk een gemis vinden. Je kunt het ook vervangen door een andere soort vulling die je misschien meer aanstaat, zoals kleine karamelblokjes of stukjes noten.

Kan ik ook glutenvrije chocoladekoekjes bakken?

Jazeker! Ik heb het niet zelf geprobeerd, maar lezers hebben met mij gedeeld dat dit recept goed werkt als je de bloem door een glutenvrij alternatief vervangt. Lees ook eens mijn tips door in het artikel glutenvrij bakken doe je zo.

 

Chocoladekoekjes recept

Recept afdrukken

5 van 11 stemmen

Chocoladekoekjes recept

Deze zachte chocoladekoekjes zijn om te smullen, al helemaal met een beetje zeezout. De combinatie van zoet en zout werkt heel goed met deze koeken!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 125 gram bloem
  • 80 gram cacaopoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 2 el melk
  • 170 gram chocolate chips of grof gehakte chocolade
  • grof zeezout optioneel, maar een echte aanrader

Instructies

  • Doe beide soorten suiker en de boter in een kom, mix tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille extract toe en mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • In een aparte kom meng je de bloem, cacaopoeder, baking soda en zout door elkaar. Voeg dit in delen toe aan het mengsel tot het helemaal is opgenomen. Voeg dan de melk ook toe en mix door het beslag. Als laatst voeg je de chocolate chips toe, spatel deze door het beslag. Zorg dat ze gelijkmatig zijn verdeeld.
  • Het is een plakkerig deeg, dus laat het minstens een uur in de koelkast rusten. Het is dan veel eenvoudiger te verwerken. Eenmaal uit de koelkast draai je er balletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze heel zachtjes een beetje aan.
  • Het is optioneel (en enorm aan te raden), maar nu kun je wat zeezout over de balletjes deeg strooien. Bak de koeken in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de chocoladekoekjes na het bakken een tijdje afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst.