chocolade havermoutkoekjes

9 januari 2019
38

Ik mag graag bakken met havermout, niet omdat ik dan gezonde baksels maak, maar gewoon omdat ik het lekker vind. Grappig is wel dat wanneer ik ergens online aankondig dat er een recept met havermout online staat, iedereen er gelijk vanuit gaat dat het gezond is. Dus bij deze: deze chocolade havermoutkoekjes zijn niet gezond. Er zit gewoon suiker in, maar verder valt het eigenlijk best mee als je naar de ingrediënten kijkt. Gewoon een koekje om van te genieten dus, lekker bij een kopje thee.

Chocolade havermoutkoekjes

Deze chocolade havermoutkoekjes zijn een heerlijke variant van de gewone chocoladekoekjes. Erg lekker bij de thee of tussendoor.
Porties: 12 koekjes

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 80 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Instructies

  • Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan het ei toe en mix tot een egaal mengsel.
  • De rest -bloem, cacaopoeder, havermout, bakpoeder en zout- kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi deeg. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima.
  • Maak balletjes van het deeg en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Je hoeft de balletjes niet/nauwelijks plat te drukken.
  • Bak de chocolade havermoutkoekjes in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.

Tips

  • Bewaren: zeker een week in een afgesloten trommel. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Danique schreef:

    Zou dit ook met Palm suiker kunnen in plaats van bruine suiker ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik zelf geen ervaring mee, maar kun je proberen natuurlijk.

      1. Remko schreef:

        Dat doe ik regelmatig met oatmeal raisin koekjes. Het enige is dat het wat minder karameliseert, dus koekjes blijven iets kruimeliger. Verder prima om mee te bakken en het voegt ook smaak toe.

  2. Ciel schreef:

    Hi Laura, zo weinig boter ? De havermout die je toevoegd, zijn dat vlokken of havermoutpap ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je voegt havermout toe, de fijne/vermalen havervlokken dus. Staat zo ook op de verpakkingen 😉

  3. Marleen schreef:

    Ze liggen bij mij al in de oven te bakken gewoon volgena recept ☺️

  4. Eline Degrieck schreef:

    Ik heb deze ook gemaakt maar mijn bolletjes zakten slechts een beetje uit, het werden geen plattere koekjes. Aan wat zou dit kunnen liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zonder verdere informatie lastig te zeggen, heb je misschien andere ingrediënten gebruik of iets verkeerd afgewogen? Hier zakten ze ook niet superveel uit hoor.

  5. Caroline schreef:

    Ze zijn heerlijk!

  6. Chimay schreef:

    Gemaakt met grove vlokken, verder het recept gevolgd! Niet veel uitgezakt maar heerlijk krokante koekjes! Vooral erg leuk omdat ze zo makkelijk met mijn dochter te maken waren, die heeft genoten!

  7. Marit schreef:

    Heeerlijk recept. Kan ook makkelijk met 30 gram minder suiker. Ze waren nog steeds goed zoet. Oven tijd is perfect en hoeveelheid is inderdaad goed voor 12 koekjes. Wat fijn zo’n heerlijk recept met zo weinig boter. Ga ze binnenkort eens proberen veganistisch te maken met lijnzaad. Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mooizo, thanks voor je tip Marit 🙂

  8. Marilou schreef:

    Heel erg lekker deze koekjes. Wij vonden het naar browny smaken. Als extra heb ik er wat kokosrasp erdoor gedaan. Ik Had een dubbel recept gedaan, en 50 gram minder suiker. Haalde er ongeveer 40 kleine koekjes uit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook lekker zeg! Goed bezig 🙂

  9. M schreef:

    Als ik op de foto kijk zie ik mooie platte koeken. Moet je ze dan toch aandrukken? Bij mij zakte ze niet/nauwelijks uit..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien was jouw boter erg koud?

      1. Manuelle schreef:

        Ja mijn boter kwam direct uit de koelkast. Maar er staat nooit bij of de boter koud moet zijn, zacht of op kamertemperatuur… Wat moet ik aanhouden? Zachte boter bij alle recepten voor koekjes?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het is een ongeschreven regel dat alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn (tenzij anders vermeld). Hier vind je nog meer info als je wilt: https://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/

          1. M schreef:

            Ah dat scheelt een hoop, dankjewel 😉 ga het nog eens proberen

  10. Harmina Imminga schreef:

    Vandaag gemaakt, zijn heerlijk!!😋😋 Zeker voor herhaling vatbaar! 👍🏻

  11. Anna schreef:

    Wauw net gemaakt, super snel klaar en gelijk uit de oven een gegeten. Heerlijk recept zeker voor herhaling vatbaar !

  12. Nina schreef:

    Laura is altijd goed 👍🏻 mmmmmmmmm

  13. Rosa schreef:

    Ruikt lekker! Bij mij zakken ze ook niet echt uit maar volgens mijnzijn ze wel goed gelukt! Vanavond proeven.

  14. Vastmans schreef:

    Heel lekkere en gemakkelijke koekjes om te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *