Appel-kaneel cake met noten

2 maart 2014
76

appel-kaneel cake noten 1a

Alles met de combinatie van appel en kaneel vind ik bij voorbaat al lekker. Deze twee ingrediënten horen gewoon bij elkaar en je kunt het overal in verwerken. Zo is de appel kaneel cake is een grote favoriet van mij. Deze versie, de appel-kaneel cake met noten, is hier eigenlijk de deluxe editie van. Ik heb gekozen voor hazelnoten en pecannoten maar hierin kun je natuurlijk variëren. Al met al is deze cake een zeer geslaagde combinatie van ingrediënten die ik echt iedereen kan aanraden. Snel naar de keuken dus, dan heb je vanmiddag wat lekkers bij de koffie!

appel-kaneel cake noten 2a

appel-kaneel cake noten 3a

appel-kaneel cake noten 4a

Appel-kaneel cake met noten

Een lekker en duidelijk recept voor een appel-kaneel cake met noten. Deze ingrediënten heb je bijna altijd wel in huis.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 4 tl kaneelpoeder
  • 3 el grove kaneelsuiker + extra voor over de cake
  • 100 gram grof gehakte noten (ik gebruikte hazelnoten + pecannoten)
  • 1 appel, in blokjes

Instructies

  • Mix boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren toe en mix tot deze helemaal zijn opgenomen. Voeg het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout toe en mix tot een glad beslag. Voeg de kaneelpoeder en kaneelsuiker toe en mix gelijkmatig door het beslag.
  • De noten en stukjes appel kun je tegelijk toevoegen. Om te voorkomen dat deze stukjes naar de bodem zakken roer je ze in een kom door een eetlepel bloem.
  • Stort het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm. Strooi nog wat extra grove kaneelsuiker over het beslag.
  • Ik besloot bij deze cake wat uit te proberen. Ik strooide nog wat fijne kaneelsuiker over het beslag. Dit zorgde voor een heel knapperig laagje. Geen must, maar wel heel erg lekker!
  • Bak de cake in 60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een rooster stort.
  • De cake is heerlijk als hij nog een klein beetje warm is. Maar ook helemaal afgekoeld is hij ontzettend lekker!
Bewaren

Verpakt in folie blijft de cake een paar dagen goed (als je dat redt tenminste).

appel-kaneel cake noten 5a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

72 reacties

  1. Susanne schreef:

    Oeehh deze ziet er lekker uit! Ik had laatst ook een soort van appelcake gemaakt en die was ook echt de favoriet! Ik denk dat ik deze ook maar eens moet gaan proberen!

  2. Mireille schreef:

    Ik heb gister toevallig appel kaneel cake gemaakt, maar dan zonder de noten. Erg leuk idee, goede tip voor de volgende keer want de cake viel erg in de smaak!

  3. Silvi schreef:

    Kan ik de cake ook met amandelmeel maken, hij ziet er heerlijk uit hoor!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat zou ook moeten lukken!

  4. Ans van Gremberghe schreef:

    Laura, een heerlijk recept en ga hem zeker eens maken. Maar wil wel graag weten wat kaneelsuiker is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      kaneelsuiker is eigenlijk niet meer dan suiker met een laagje kaneel. je kunt het ook eenvoudig zelf maken door gewoon wat kaneel aan de suiker toe te voegen.

  5. Wuddleboo schreef:

    Lekker! Ik ga het eens proberen. Ik heb ook eens een speculaas-perencake gemaakt, die stond in de Allerhande. Doet me hier wel aan denken 🙂

  6. Marloes schreef:

    Dag Laura, ik heb de cake vandaag gemaakt en de cake is erg lekker!

  7. sylvia schreef:

    He Laura,

    Gisteren de cake gebakken….en goedgekeurd hier. Lekker knapperig idd met de extra kaneelsuiker er bovenop.

    Groetjes Sylvia

  8. Curly Creative schreef:

    Hey Laura,

    Mmmmmm…
    Even een vraagje ik was een tijdje geleden bij de AH maar de kaneelsuiker in grove korrel hadden ze niet meer.. Waar heb jij de jouwe gehaald?

    Liefs

    1. Laura's Bakery schreef:

      bij een AH XL, maar daar kan ik het nu ook niet meer vinden. Bij Jumbo verkopen ze het volgens mij ook (van hetzelfde merk verkopen ze ook roze perensuiker)

      1. Curly Creative schreef:

        Dankje dan zal ik daar nog eens kijken!

  9. Anita schreef:

    Ik heb deze net als dessert gemaakt: warm met een bolletje vanille-ijs. Erg lekker! Kaneelsuiker heb ik gemaakt door bruine kandijsuiker iets fijner te hakken met kaneel erbij. Ik ga hem vaker maken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Slim idee om zo zelf grove kaneelsuiker te maken! En heerlijk met een beetje ijs zeg, dat ga ik de volgende keer ook doen 😀

  10. Gerrieke schreef:

    Helaas hou ik niet van noten 🙁 maar als ik het wel had gelust had ik het zeker een keer gemaakt. Maar ik denk dat ik het een keer maak maar dan zonder noten 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze cake kun je ook prima zonder noten maken hoor! Misschien lekker om wat stukjes chocola door het beslag te doen dan 😉

  11. Marjan schreef:

    Gister tijdens een High Tea waarbij we allemaal wat lekkers meebrachten, mocht ik ‘kennis maken’ met je Appel-kaneelcake met noten. Wat lekker!!! Dank je wel alvast voor het recept, ik ga hem zeker binnenkort maken. (en je site zet ik bij de favorieten, ik denk dat ik je vaker kom bezoeken 😉
    Groetjes Marjan

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Het is ook één van mijn favoriete cakes 😀

  12. Sylvana schreef:

    Ik heb hem gemaakt met een mix van kristalsuiker, rietsuiker en lichte basterdsuiker (na 40 gram was de kristalsuiker op), verder heb ik de 3 eetlepels grove kaneelsuiker vervangen door 2 eetl fijne kaneelsuiker, en 2 appels ipv 1. Resultaat: heerlijk! Wel erg ‘luchtig’ dus je moet hem voorzichtig afsnijden anders breekt de plak doormidden. Dankje Laura voor dit recept, voor herhaling vatbaar. Ik ben sinds een half jaar fanatiek aan het bakken en heb recent je blog ontdekt, erg leuk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      herkenbaar dat je soms moet variëren met de suiker 😉 Prima oplossing en jouw cake klinkt ook heerlijk!

  13. Jolanda schreef:

    ziet er lekker uit. Ik ga binnenkort maken maar dan met studentenhaver.

  14. Sara schreef:

    Hallo laura,

    Klinkt als een heerlijk recept! Kan ik de boter ook vervangen door olie? Zo ja, hoeveel ml? En kan ik de boter ook smelten voor ik het mix met de ingredienten of moet het ongesmolten zijn? En hoeveel gram bakpoeder zit in 200 gr zelfrijzend bakmeel? Sorry voor alle vragen!

    Heerlijk recept en heb veel zin om het te maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit recept zou ik de boter niet vervangen voor olie, maar je kunt het wel smelten als je dit prettiger vind. Ikzelf laat het gewoon op kamertemperatuur komen, dan is het zacht en makkelijk te verwerken. In dit artikel staat meer over de verhoudingen bakpoeder/bloem: http://www.laurasbakery.nl/5-veelgestelde-vragen-2/

  15. Sara schreef:

    Fijn, ontzettend veel zin om te bakken! Bedankt!

  16. Gerda Middelburg schreef:

    Ik ga de cake maken met pompoenmoes, was afgelopen week bij koffietijd op tv. Ik had het recept van deze cake al gezien en ga het combineren. Je hoort nog of het lekker was.!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      klinkt niet verkeerd!

      1. Gerda Middelburg schreef:

        Ik heb de cake gemaakt en hij is heerlijk! Het enige wat ik gewijzigd heb in het recept is dat ik 225 gram zelfrijzend bakmeel heb gebruikt ipv 200. Voor de mousse heb je nodig:
        300 gram pompoenblokjes (diepvries, flespompoen of de oranje Hokkaido)
        2 theelepels honing
        Roerbak de pompoenblokjes in een klontje boter in een koekenpan vijf minuten op hoog vuur. Voeg de honing toe. Blus af met een klein glas warmwater. Laat de blokjes in tien minuten gaar worden met het deksel op de pan. Pureer dan de blokjes met een staafmixer tot moes en laat afkoelen, omdat de mousse wat te stevig was heb ik nog een scheutje sinaasappel-aardbeiensap toegevoegd, maar dat mag natuurlijk ook iets anders zijn. De mousse op het laatst toegevoegd aan het beslag en het gebakken in een ronde springvorm van 24-26 cm doorsnee.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Bedankt voor je uitleg! Ik ga het zeker onthouden, lijkt me erg lekker!

  17. Jeanne schreef:

    Hallo Laura,

    Deze cake lijkt me ontzettend lekker maar ik zou hem graag zonder suiker willen bakken. Heeft dit invloed op het rijzingsproces van de cake. Is honibg een goed alternatief?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Door de suiker weg te laten of te vervangen krijg je wel een heel ander soort cake ja. Ik heb nog geen recept voor een suikervrije cake op het blog, maar op focusonfoodies.nl of blijzondersuiker.nl kun je deze zeker vinden!

  18. Susan schreef:

    Deze cake vandaag gemaakt en hij is super lekker! Zeker voor herhaling vatbaar!

  19. Sandra Commandeur schreef:

    Ik ben woonachtig in het buitenland en nu heb ik problemen om zelfrijzend bakmeel en bastaard suiker wit /bruin te vinden. Zijn hier alternatieven voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Sandra, voor basterdsuiker durf ik niet zo snel een alternatief te geven. Maar zelfrijzend bakmeel kun je ook goed vervangen voor bloem met bakpoeder!

  20. Ellen schreef:

    Ik heb de cake afgelopen weekend gemaakt, hij was heerlijk! Ik heb walnoten gebruikt uit eigen tuin! Jammer dat de cake nu al op is

  21. Rien schreef:

    Gisteren deze cake mogen proeven, heerlijk… Alle visite namen ook een stukje, das nou weer jammer anders had ik nog een keer kunnen genieten van deze cake…
    Ik geniet elke keer weer als mijn vrouw iets lekkers van jouw recepten maakt.
    Ik hoop dat je nog lang en veel receptjes met ons deelt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen Rien! Je vrouw wil hem vast nog wel een keertje bakken voor je 😉

  22. Jante schreef:

    Ik wil na de middag een cake maken, een leuke pauze tussen mijn examens! Maar ik wil gewoon appelcake zonder noten en kaneel, dus gaat het lukken als ik het gewone basisrecept neem met 3 appels in blokjes erdoor?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Natuurlijk kan dat, 3 appels is misschien wel wat veel (voor een gewoon cakeblik). Of je maakt gewoon dit recept en laat de noten en kaneel weg 😉

  23. sylvia schreef:

    Hallo laura, ik wil graag deze cake maken in een grote tulband. De inhoud is precies het dubbele van jouw recept, moet ik nu rekening houden met een langere baktijd of graden voor de oven?
    ik heb deze wel een keertje gemaakt in een gewone cake vorm en was echt yummie…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het aantal graden kun je gelijk laten. Baktijd is waarschijnlijk wat langer. Ik zou de originele tijd aanhouden en dan even controleren, afhankelijk van hoe gaar hij is nog wat extra tijd geven.

      1. sylvia schreef:

        Dank je wel, ik ga vanavond na de wekelijkse “sleur” boodschappen aan de slag en laat even weten hoe ie geworden is.
        Groetjes,

  24. Judith schreef:

    Hoi Laura,

    Deze cake lijkt heel erg op de appel-kaneel cake (maar dan zonder noten). Het valt me op dat in deze cake meer suiker zit en het recept verder precies hetzelfde is. Heeft het verschil in suiker nog een speciale reden en is deze cake dan iets zoeter dan de cake met minder suiker?

    Groetjes van Judith

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze is iets zoeter, maar niet heel veel meer. Heeft verder niet een speciale reden, ik was gewoon wat aan het experimenteren wat goed uitpakte 😉

  25. Vanmiddag gemaakt, verrukkelijk!
    Dank voor dit heerlijke recept!

  26. Kitty schreef:

    Voor het eerst mijn nieuwe keukenmachine gebruikt (Kenwood Kmix), de cake was heerlijk!!! Bij gebrek aan kaneel heb ik er koek- en speculaaskruiden doorheen gedaan en de appel weggelaten, maar hij was er niet minder lekker om.

    Bedankt! Groetjes Kitty

  27. Marloes schreef:

    Heerlijke cake!! Een blijvertje!!

  28. riet schreef:

    Hoi Laura
    Voor mijn vetjaardag had ik afgelopen maandag de cake gebakken, zonder de kaneelsuiker, want die heb ik niet in huis.. Het was heerlijk……. Iedereen smult ervan. Je begrijpt dat ik deze cake weer ga bakken.
    Dank je wel voor het recept.

  29. Joke schreef:

    Deze middag gebakken en net bij de koffie geproefd.
    In een woord: HEERLIJK!!!!!!!!!!

  30. Sylvia schreef:

    Vanmorgen weer gebakken, hij blijft mijn favoriet en van visite. Complimenten voor jou en en de moeite die je er voor doet om altijd van die verrukkelijke recepten op je site te toveren. Dank je wel, ook namens de smulpaapjes hier…

  31. LINDA schreef:

    Ik wilde even zeggen WAT EEN OVERHEERLIJKE CAKE fantastisch
    Ik kon nergens hazelnoten kopen toen zag ik bij de Jumbo kleine bakjes notenmix met cranberry 100gr koste €1,00 deze heb ik toegevoegd en smaakt echt heel lekker……er zit 1 nadeel aan deze cake, hij is zo lekker je hebt hem zo op 🙂 🙂 🙂 vanavond ga ik nieuwe maken. Top bedankt voor dit mooie recept
    Groeten, Linda

  32. Elsbeth schreef:

    Is nou al de 2e keer dat ik hem maak maar weer is ie helemaal nat aan de onderkant dan wordt ie door mij al bestempelt als mislukt van boven en de zijkanten ziet ie er goed uit maar ja
    Dan kan mijn oven niet op 175 graden wel 180 of 160 dus heb hem op 160 ruim 70 minuten erin gedaan als ik hem langer had gedaan was ie verbrand geweest

    1. Laura schreef:

      misschien heb je een hele vochtige appel, of gebruik je grote eieren? Het klinkt alsof het te vochtig is.

  33. Anita schreef:

    Een fantastische cake! Ik gebruik nu meestal walnoten, appel en cranberries erdoor. Deze combinatie maakt hem origineel en lekker fris!
    Groeten,
    Anita

  34. Sandra schreef:

    Vandaag een vrije dag en echt weer om te bakken! Daarom deze cake gebakken. Hij is heerlijk en ik heb hem dan ook in mijn boekje favorieten gezet. Hmmmmm?

  35. Marieke schreef:

    Hoi Laura

    Ik heb de cake nu een paar keer gemaakt. Zo lekker is hij.
    Andere die hem hebben geproeft vonden hem heerlijk!
    Top Recept!

  36. Irene schreef:

    welke maat eieren gebruik je Laura ?

  37. Caroline schreef:

    Heb nog een zakje met noten waarin pinda’s omhuld met chocolade in zitten, zou dat ipv walnoten kunnen? Pecannoten heb ik wel. Of kan ik de pinda’s dan beter achterwege laten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan prima, je voegt gewoon een extra ingrediënt toe 😉

  38. mar schreef:

    laura de koopmans appelkaneelcake moet 60 minuten op 160 graden. is jouw temperatuur niet te hoog en te lang dan ? gewone elektrische oven toch ?

    1. Laura Kieft schreef:

      op boven- en onderwarmte is het prima zoals in mijn recept staat. Elk recept (en elke mix) is anders.

  39. B.Biesterbosch schreef:

    Moet je de oven voorverwarmen Beludi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, altijd de oven voorverwarmen.

  40. Peter schreef:

    Vanavond meteen na het lezen van dit recept aan de slag gegaan. Resultaat is heerlijk, dus voor herhaling vatbaar. Ik had alleen geen noten in huis, en de kaneelsuiker ook niet, maar aangezien mijn partner een lichte noten-allergie heeft, was dat eerste niet erg en het tweede (de kaneelsuiker) heb ik zelf maar in elkaar gefröbeld: in een kommetje wat rietsuiker en wat kaneel gemengd. Het werkt!

    Eén probleem had ik met het mixen van het beslag: Toen ik de boter en de suiker plus vanillesuiker met mijn handmixer wilde mengen, bleef het beslag kurkdroog, brokkelig en vlogen de brokken boter alle kanten op. Dat bleef zo, het wilde maar niet ‘romig’ worden. Dus heb ik bij deze eerste meng-fase toch maar alvast één van de vier eieren toegevoegd. Daarna was het “appeltje-eitje”. Eindresultaat was een mooi & zacht beslag.

    Heb me vandaag aangemeld hier en ben vast van plan van alles te gaan proberen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan was je boter waarschijnlijk niet op kamertemperatuur. Dat is een ongeschreven regel voor je aan het bakken gaat, alle ingrediënten op kamertemperatuur (tenzij anders vermeld). Dan gaat het de volgende keer vast goed!

      1. Peter Emile schreef:

        Dank voor de reactie!
        Ik had eigenlijk al zo’n vaag vermoeden dat dat het probleem was.
        Ik bak al jaren appeltaarten, en daarbij moet bij het maken van het deeg de boter juist hard zijn. Ik heb me door die routine laten leiden.
        Wat ik overigens nog miste bij mijn appel-kaneelcake was luchtigheid: de cake was, hoewel mooi gerezen, nogal ‘compact’. Wat kan ik het beste doen om dat de volgende keer te voorkomen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kan goed komen doordat de volgorde niet helemaal ging zoals het hoort, eerst de boter romig kloppen met de suiker (en niet een ei daarvoor gebruiken, ook al snap ik dat je dat hebt gedaan om het werkbaar te maken). Waarschijnlijk heb je het gehele beslag daardoor te lang gemixt. En als je van heel erg luchtige cake houdt, dan kun je ook altijd wat extra bakpoeder toevoegen!

  41. Isabelle schreef:

    Dank je wel voor het lekkere receptje! De combinatie appel, kaneel en noten is echt heerlijk!

  42. Isabelle schreef:

    Wauw, deze cake is echt ongelooflijk lekker! Ik denk het beste appelcake recept dat ik ook getest heb en geloof me, ik heb er al véél getest 😉 Echt HEERLIJK! Dankjewel!

  43. Hans schreef:

    Een echt heerlijke cake zal alleen de volgende keer een ruimere vorm nemen .
    Ik gebruik pecannoten en appel en wat studentenhaver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *