Hartige plaattaart met ricotta, tomaat en parmaham

27

Plaattaarten horen voor mij op een of andere manier echt bij de lente en zomer. In het najaar maak ik ze namelijk nooit. Gezien het voorjaar nu echt is aangebroken ga je de komende maanden vast nog vaker een plaattaart hier voorbij zien komen. De eerste fantastische lekkere plaattaart met ricotta, tomaat en Parmaham. Ik zit in een soort ricotta fase volgens mij, want ik breng van alles op smaak met ricotta. De ricotta zelf breng ik ook op smaak, met zout, peper, citroensap en knoflook. Vervolgens komt dat terecht in broodjes, op pizza’s en nu dus ook op een plaattaart. Prima basis kan ik je vertellen. Zo met de rest van de toppings zet je een heerlijke maaltijd op tafel. Als je alleen een plaattaart eet als maaltijd kun je er denk ik zo’n twee monden van voeden, maar wanneer je er een lekkere salade bij serveert kun je er prima met vier personen van eten.

Hartige plaattaart met ricotta, tomaat en parmaham

Een heerlijke hartige plaattaart perfect voor in het voorjaar met de lekkerste toppings: hartige plaattaart met ricotta, tomaat en parmaham.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 gram ricotta
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl citroensap
  • peper en zout
  • handje (gekleurde) snacktomaatjes
  • 6 el pesto (volgens recept)
  • 50 gram Parmaham
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit, sla de randjes ongeveer 1 centimeter naar binnen om zodat je een klein opstaand randje krijgt. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg (maar niet in het randje).
  • Vermeng de ricotta met de knoflook en het citroensap tot een egaal mengsel en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de bodem en laat de rand vrij.
  • Verdeel de pesto, tomaatjes en parmaham over de plaattaart. Scheur de parmaham in kleine(re) stukken en verdeel ook over het bladerdeeg. Tot slot verdeel je de Parmezaanse kaas over de plaattaart.
  • Bak de hartige plaattaart in 20 minuten krokant en serveer met verse rucola erover verdeeld.

Tips

  • Bewaren: De plaattaart is vers gebakken het lekkerste, maar je kunt deze ook prima 1-2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren en voor serveren weer even kort opwarmen in de oven.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

  1. Audrey schreef:

    Ik ben dol op plaattaart – eigenlijk op alles met bladerdeeg. Deze ziet er goed uit! Leuk met die gekleurde tomaatjes.

  2. Paula schreef:

    Hee Laura, ziet er lekker uit. Maar zou ik m ook kunnen maken met pizzadeeg voor de bodem? En wat word de oventijd dan? Heerlijk vh weekend..
    liefs Paula

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, dan wordt het gewoon een pizza. Houd dan de tijd van het basisdeeg voor pizza’s aan (of verpakking als je kant-en-klaar deeg gebruikt)

  3. Simon schreef:

    Hallo Laura,

    Ik wilde deze plaattaart binnenkort gaan uitproberen. Hoe groot is de bakplaat die je hiervoor gebruikt?

    Groetjes, Simon

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij maar groot genoeg is voor een rol bladerdeeg, dat zijn de meeste gelukkig wel.

  4. Esther schreef:

    Hoi Laura,
    Moet de kaas over de bodem?

    Groetjes Esther

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze moet er in de laatste stap overheen, voordat het de oven ingaat. Ik pas het meteen aan in het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *