Wat moet je doen als je je croissants niet op de dag dat ze gebakken zijn opeet? Maak er amandelcroissants van! Dat is tenminste wat de Fransen doen en het is overheerlijk.
Oude croissants
Of je ze nu thuis af bakt of bij de bakker koopt, er blijft wel eens een croissant liggen die niet op dezelfde dag wordt opgegeten. En iedereen weet: (een dag) oude croissants zijn niet half zo lekker meer als de vers gebakken exemplaren. Gelukkig hebben de Fransen daar iets op bedacht: croissants aux amandes.
Croissants aux amandes
Franse bakkers hebben deze traktatie bedacht om croissants die de vorige dag niet verkocht zijn, niet weg te hoeven gooien. Ze kunnen nu eenmaal niet meer worden verkocht als een ‘normale’ croissant, want daar zijn ze niet lekker genoeg meer voor.
Om er croissants aux amandes van te maken, vullen de Franse bakkers roomboter croissants met een smeuïge amandelcrème (een soort amandelspijs, maar dan beter) en toppen ze de croissants af met een stevige lading geschaafde amandelen.
Even opnieuw bakken in de oven en het resultaat is onwaarschijnlijk lekker. Misschien vind ik deze amandelcroissants nog wel lekkerder dan het origineel!
Mijn man is er dol op! Heerlijke smaak en makkelijk te maken. Wij doen extra veel van de amandelcrème haha, extra lekker 😉
Kun je de creme ook met pistache maken. In Italië hadden ze heerlijke croissants met pistachecreme. Gebeuik je dan dezelfde ingrediënten en dan ipv amandelmeel gemalen pistache?
Dat klinkt erg lekker! Denk zeker dat het mogelijk is. Ik heb zelf niet getest, maar je zou het zeker op die manier kunnen proberen. Laat vooral even weten hoe het gelukt is.