Amandelcroissants

Gepost: 15 september 2023 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Amandelcroissants
16

Wat moet je doen als je je croissants niet op de dag dat ze gebakken zijn opeet? Maak er amandelcroissants van! Dat is tenminste wat de Fransen doen en het is overheerlijk.

Oude croissants

Of je ze nu thuis af bakt of bij de bakker koopt, er blijft wel eens een croissant liggen die niet op dezelfde dag wordt opgegeten. En iedereen weet: (een dag) oude croissants zijn niet half zo lekker meer als de vers gebakken exemplaren. Gelukkig hebben de Fransen daar iets op bedacht: croissants aux amandes.

Croissants aux amandes

Franse bakkers hebben deze traktatie bedacht om croissants die de vorige dag niet verkocht zijn, niet weg te hoeven gooien. Ze kunnen nu eenmaal niet meer worden verkocht als een ‘normale’ croissant, want daar zijn ze niet lekker genoeg meer voor.

Om er croissants aux amandes van te maken, vullen de Franse bakkers roomboter croissants met een smeuïge amandelcrème (een soort amandelspijs, maar dan beter) en toppen ze de croissants af met een stevige lading geschaafde amandelen.

Even opnieuw bakken in de oven en het resultaat is onwaarschijnlijk lekker. Misschien vind ik deze amandelcroissants nog wel lekkerder dan het origineel!

Amandelcroissants maken

Het maken van deze amandelcroissants is erg makkelijk. Je hebt enkel een simpel suikerwater en een amandelcrème nodig voor de bereiding. Het suikerwater dient ervoor om de croissant te beschermen tegen verbranding in de oven, aangezien ze een tweede keer worden gebakken. Je dipt de croissants maar heel kort in het suikerwater, of eventueel kun je ook een bakkwast gebruiken en de croissants met het suikerwater bestrijken.

De amandelcrème gebruik je om de croissants te vullen én om een klein laagje bovenop de croissant aan te brengen, waardoor de geschaafde amandelen keurig bovenop de croissant blijven plakken. Door de amandelcrème worden de croissants ontzettend lekker smeuïg van binnen, terwijl de buitenkant heel knapperig bakt.

En geen zorgen, je hoeft de croissants er heus niet zelf voor te bakken. Je kunt gewoon croissants gebruiken die je in de winkel hebt gekocht. Maak de drempel zo laag mogelijk, want deze amandelcroissants wil je echt eens proberen!

Croissants aux amandes

HET LAURA’S BAKERY BAKBOEK

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in dit boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

Amandelcroissants bakken

Heb ik per se “oude” croissants nodig?

Het kan met verse croissants, maar die zijn natuurlijk ook heel lekker om gewoon zo te eten. Daarnaast laten oudere croissants zich beter doormidden snijden en met de crème besmeren, omdat ze wat steviger zijn geworden.

Kan ik de rum ook weglaten?

Dat is geen probleem. In sommige recepten zie je dat er niet alleen rum door het suikerwater wordt gedaan, maar ook door de amandelcrème. Je kunt dit eventueel vervangen door wat amandelextract, voor een extra sterke amandelsmaak.

Kan ik het amandelschaafsel ook weglaten?

Dat kan zeker, hoewel ik het persoonlijk juist erg lekker vind. Hoe meer amandelschaafsel hoe beter.

Kan ik amandelcroissants zonder amandelen maken?

Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar er staat een recept voor ‘kokosspijs‘ op Laura’s Bakery. Dit kun je gebruiken om het amandelmeel en de suiker te vervangen (gebruik 120 gram kokosspijs). Voeg er in dit geval nog een ei en 60 gram boter aan toe en gebruik dit als vervanging voor de amandelcrème in onderstaand recept. Laat in de reacties onder dit recept vooral even weten hoe het was, ik ben erg benieuwd.

Amandelcroissants maken

Amandelcroissants bakken

 

Amandelcroissants recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Amandelcroissants recept

Wat te doen met oude croissants? Maak er deze overheerlijke amandelcroissants van!
Porties: 4

Ingrediënten

  • 4 oude roomboter croissants

Suikerwater

  • 100 ml water
  • 2 el suiker
  • 2 el rum optioneel

Amandelcrème

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram suiker
  • 60 gram amandelmeel
  • 1 ei

Toppings

  • geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Instructies

  • Snijd de croissants doormidden en leg alvast op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Maak het suikerwater door het water, de suiker en de rum (optioneel) 2 minuten te verhitten terwijl je het met een garde doorroert. Het hoeft niet te karamelliseren.
  • Dip de croissants (zowel aan de binnenkant, als de buitenkant) kort in het suikerwater en leg op het bakpapier.
  • Bereid de amandelcrème door boter en suiker enkele minuten tot een licht en romig mengsel te mixen. Mix daarna het amandelmeel erdoor en daarna ook het ei.
  • Neem tweederde van de amandelcrème en verdeel dit over de binnenkant van de croissants. Klap de croissants dicht en smeer de resterende amandelcrème bovenop de croissant.
  • Strooi de geschaafde amandelen over de crème (zoveel of zo weinig als je wil). Schuif de croissants 18 – 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ze zijn het allerlekkerst wanneer ze nog warm zijn. Strooi er nog wat poedersuiker overheen voor het serveren, dat ziet er extra mooi uit.
Bewaren

Je kunt de amandelcroissants prima 1 – 2 dagen in een trommel bewaren, maar direct uit de oven zijn ze het lekkerst. Invriezen raad ik niet aan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *