Hoe pannenkoeken bewaren?
Pannenkoeken bewaar je ingepakt in keukenfolie in de koelkast. Bewaar ze op een bord of rol ze op om ruimte te besparen. Zorg er in ieder geval voor dat je ze luchtdicht verpakt zodat ze niet uitdrogen.
Pannenkoeken, ik ben er dol op! Het liefst ga ik zelf pannenkoeken maken, want dat blijft toch het allerlekkerste vind je ook niet? Van de klassieke Hollandse pannenkoek tot American pancakes en meer. Ik heb wat leuke pannenkoeken recepten voor je verzameld!
Maak jij altijd dezelfde pannenkoeken of houd je pannenkoeken variaties? Ik blijf fan van de echte Hollandse pannenkoeken, trouwens ook erg lekker in een gezondere variant als volkoren pannenkoeken, en die beleg ik dan zowel zoet als hartig. Maar er is nog veel meer mogelijk in pannenkoeken-land zoals je kunt zien in dit lijstje met pannenkoeken recepten.
BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.
Denk vooral niet dat pannenkoeken bakken moeilijk is. Pannenkoeken beslag maken is eigenlijk heel simpel. De verdere bereiding is ook niet ingewikkeld. Al zijn er zeker wat tips, zoals je pan goed warm laten worden en de bloem rustig toevoegen. Bij ieder recept geef ik passende tips! Welke ga jij maken?
Nu is een gewone pannenkoek zo al hartstikke lekker, maar je kunt er ook een echte zoete traktatie van maken. Van een heuse taart tot aan spiesjes die overigens ook erg leuk zijn als kindertraktatie.
Ben je juist op zoek naar recepten voor hartige pannenkoeken? Die heb ik ook! Al vind ik de combinatie van zoet en zout, bijvoorbeeld bij de spek en appel pannenkoek, ook zalig kan ik een volledig hartige pannenkoek absoluut waarderen.
Heerlijk voor op een zondagochtend of juist als lunch, ik heb het natuurlijk over American pancakes. Ook die kun je in talloze varianten maken. Hier vind je al mijn pancakes recepten, maar ik licht er graag een paar voor je uit!
Pannenkoeken zijn een heerlijke traktatie, maar je kunt ook zeker gezonde pannenkoeken maken. Bijvoorbeeld onderstaande variant met kwark. En eens wat anders en heel leuk om te maken, zijn de kleine banaan pannenkoekjes, zo lekker!
30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?
Pannenkoeken bewaar je ingepakt in keukenfolie in de koelkast. Bewaar ze op een bord of rol ze op om ruimte te besparen. Zorg er in ieder geval voor dat je ze luchtdicht verpakt zodat ze niet uitdrogen.
In de koelkast blijven pannenkoeken 2-3 dagen goed. In de vriezer kun je ze tot wel 3 maanden bewaren.
Ja! Verpak ze luchtdicht en eventueel per stuk of per hoeveel je er denkt tegelijk te willen ontdooien.
Ik verwarm ze vaak in de magnetron. Hoe lang precies verschilt per hoeveelheid en per magnetron. Bijvoorbeeld 15-20 sec op de hoogste stand is bij mij vaak genoeg voor 2 pannenkoeken. In een droge koekenpan kan ook.
Al maanden ben ik bezig met mijn derde boek en al jaren zit het concept in mijn hoofd. Sinds ik bezig was met de correcties op mijn eerste boek om precies te zijn, door een opmerking van mijn zusje. Zij opperde om na een bakboek ook een borrelboek te gaan maken. Dat idee is niet meer uit mijn hoofd gegaan en later dit jaar komt het er dan eindelijk: Het Borrelhapjes Bakboek! Jawel, ein-de-lijk kan ik het thema van mijn derde boek bekend maken! Alles wat ik tot nu toe kan vertellen over het nieuwste boek van mijn hand komt aan bod in dit artikel!
Hoewel ik veel zoete recepten heb hier op het blog, is hartig ook altijd al van de partij geweest. Sterker nog, het allereerste recept dat ik bijna 9 jaar geleden op Laura’s Bakery plaatste is er eentje voor hartige muffins. Hoe grappig is dat? In het boek ga je ook een paar recepten voor hartige minimuffins terugvinden, dan is de cirkel weer rond. En borrelhapjes zijn natuurlijk sowieso niet meer weg te denken van mijn blog. Vrijwel iedere vrijdag, zo vlak voor het weekend, kun je een lekker hartig hapje op de site vinden. De categorie borrelhapjes staat bomvol! Inspiratie heb ik gelukkig nog steeds meer dan genoeg, zoveel zelfs om een boek te vullen vol met borrelhapjes.
In het boek komen véél recepten, echt heel erg veel. Waar in mijn laatste bakboek 70 recepten stonden kun je nu rekenen op (veel) meer dan het dubbele van dit aantal. En hoewel het natuurlijk weer een bakboek is, heb je niet voor ieder recept een oven nodig. Dat is natuurlijk niet handig als je voor een borrel bij ieder recept op de oven moet wachten en er een hele rij aan baksels klaar staat om te bakken. Daarom kun je straks een selectie maken uit recepten die je met of zonder oven kunt bereiden. Een hoofdstuk met sauzen, dips en spreads is ook aanwezig, net als een hoofdstuk waarbij ik je tips geef voor het maken van een borrelplank (inclusief meerdere kant- en klare borrelplank ideetjes!). En, ook belangrijk, zoals je van mij gewend bent zal het boek vol komen te staan met allerlei tips en trucs om het allemaal nog makkelijker te maken. Hoef jij je alleen nog maar druk te maken om de inkoop van de ingrediënten en het maken van de recepten.
En over dat makkelijke, dat zullen de recepten ook zijn. Verwacht maakbare recepten met goed verkrijgbare ingrediënten waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Er zitten een paar lekkere recepten tussen die wel iets meer tijd vragen, maar die zijn dan weer prima voor te bereiden. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat je met een middagje in de keuken een tafel rijkelijk kunt vullen met allemaal zelfgemaakte borrelhapjes, hoe fijn is dat?!
Door wat dingetjes achter de schermen hebben de eerste bakdagen voor het boek wat vertraging opgelopen, maar vanaf volgende week ga ik volop aan de bak voor mijn nieuwste boek. De recepten liggen allemaal al klaar, ik hoef ze alleen nog maar te maken en te fotograferen. Piece of cake. Wel eentje waar nog heel wat uren in gaan zitten haha. Maar over dat hele proces een volgende keer meer, want net als bij mijn eerste twee boeken ga ik jullie weer van het hele proces op de hoogte houden in een ’the making of’. De eerste staat gepland om over ongeveer een maand online te komen en zoals het er nu naar uitziet kan ik jullie dan al zoveel meer vertellen en laten zien. Ik kan niet wachten.
Op Instagram zal ik trouwens een ‘hoogtepunt’ in mijn profiel aanmaken waar ik alle boekupdates in bewaar.
Het borrelhapjes bakboek komt in oktober van dit jaar uit. Een exacte datum is er nu nog niet, maar je hoort het uiteraard wanneer dit bekend is. Het is in ieder geval ruim op tijd voor alle feestdagen (cadeautip!) en de nodige borrels die daar bij horen 😉 .
Wanneer het mogelijk is om te pre-orderen plaats ik daar een uitgebreide update van, samen met meer informatie over de (precieze) inhoud. Maar daarvoor moet ik nu dus eerst even flink aan de bak haha.
Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik en dat jullie dit najaar allemaal met mijn nieuwste boek de keuken induiken!
Ga ik nu snel verder met alle boekwerkzaamheden. Fijne dag allemaal!
Gnocchi staat hier niet vaak op het menu, maar sinds ik deze gnocchi ovenschotel met geitenkaas voor het eerst maakte, heb ik hem binnen een maand nog twee keer gegeten. Naast bakken ben ik ook dol op koken, maar ik sta het liefst niet al te lang in de keuken (waar ik dit bij bakken echt geen enkel probleem vind). Dat is vast ook de reden waarom ik deze maaltijd al enkele keren heb gemaakt, hij is namelijk zo klaar. Ik denk dat ik de schotel met ongeveer 15-20 minuten in de oven had staan, vanaf het moment dat ik de eerste ingrediënten uit de koelkast pakte. Iedere keer varieer ik weer een beetje in het recept. De eerste keer voegde ik ook nog wat stukjes chorizo toe bijvoorbeeld. Deze variant is vegetarisch, maar experimenteer gerust en voeg toe wat je lekker vindt!
Dit recept stond aan het begin van de bakdag op papier als brownie met frambozen en witte chocolade. Van beide ingrediënten ging er wat door het beslag. Na het bakken zouden we dan een drizzle van witte chocolade aanbrengen. Die is er nooit gekomen zoals je kunt zien 😉 . Van een ander recept hadden we wat meringue over en toen we een randje brownie afsneden besloten we dit te combineren met wat meringue. Restjes opmaken, proeven en wat experimenteren zullen we maar zeggen. Toen Lian en ik elkaar met een volle mond en grote ogen aankeken wisten we genoeg. Weg met die drizzle van chocola, er moest meringue op die brownies komen! Waarom hadden we dit nog nooit eerder geprobeerd? Echt hoor jongens, deze combinatie is zo vreselijk lekker. Het water loopt me alweer in de mond als ik eraan denk. Ik kan jullie niet verplichten, maar ik geef jullie wel het dringende advies om deze brownies ook te gaan maken. Je zult ons vast dankbaar zijn op het moment dat je gaat proeven.
BAKTIP: Mijn brownies bak ik graag ik een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.
Mozzarella balletjes op een spiesje met een tomaatje en blaadje basilicum kennen we onderhand allemaal wel. De klassieke caprese die het bij iedereen goed doet. Zelf ben ik er ook gek op, maar er is zoveel meer mogelijk met mozzarella. Ik mag graag een cracker of beschuitje met dunne plakjes mozzarella beleggen om dit verder op smaak te brengen met verschillende kruiden en wat tomaatjes. Ik houd altijd wat mozzarella over, dus ook die stukjes breng ik op smaak en snoep ik gewoon zo op. Heerlijk! Nog lekkerder zijn deze gemarineerde mozzarella balletjes. Met de verse kruiden, peper, zout, olijfolie en wat chilivlokken kan ik hier echt geen genoeg van krijgen. Zet een kommetje met deze balletjes bij een borrel op tafel en je zult zien dat ze binnen no-time op zijn. Hier waren ze in ieder geval geen lang leven beschoren.
Het was alweer een eeuwigheid geleden dat ik eierkoeken had gebakken. Ik kwam op het idee om ze weer eens te maken nadat ik door mijn eigen archief met recepten zat te bladeren en foto’s van mijn allereerste eierkoeken tegenkwam. Niet lang daarvoor had ik heerlijke smeuïge muffins gebakken door wat bloem te vervangen door amandelmeel en dat idee besloot ik de gebruiken voor deze havermout-amandel eierkoeken. Ik denk dat dit de lekkerste eierkoeken die ik ooit zelf heb gemaakt (en überhaupt ooit heb gegeten). Een superlekker tussendoortje dat makkelijk mee te nemen is. Ik vries er graag een aantal in zodat ik altijd een verantwoord tussendoortje kan pakken als ik daar zin in heb.
Jaja, het duurt even, maar dan heb je ook wel wat! Ik en video’s zijn niet bepaald een hele goede combinatie te noemen. Het is niet dat ik het niet leuk vind, maar ik ben er gewoon niet zo goed in. En vooral niet snel, er gaat echt ontzettend veel tijd in zitten voordat er bij mij eens een video online staat. Ideeën heb ik genoeg, die wil ik ook echt nog eens uitvoeren, maar dat is voor een andere keer. Nu eerst even het feit dat er sinds hele lange tijd weer een video online staat. En niet zomaar eentje: ik heb eindelijk een keukentour voor jullie, ik laat mijn nieuwe keuken zien! Ik ga er lekker vlot doorheen, trek alle kastjes en lades open en behandel nog wat dingen waar veel vragen over werden gesteld. Onder de video deel ik nog wat meer foto’s met jullie en zet ik in het kort nog een paar dingen op een rij. Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe keuken en sta er regelmatig met trots naar te kijken. Hopelijk zijn jullie ook enthousiast!
Mocht je benieuwd zijn naar mijn oude keuken en waarom ik graag een andere wilde, lees dan deze artikelen:
Samen met Elisah van Interior Junkie en Bruynzeel Keukens ging ik op zoek naar mijn ideale keuken. Ze kwamen eerst bij mij thuis zodat ik kon vertellen over mijn keuken en wat wel/niet werkte en we gingen in de showroom kijken naar alle mogelijkheden. Ontzettend leerzaam, want er was dus veel meer mogelijk dan ik dacht.
Ik heb van jullie de afgelopen weken ook heel veel berichtjes gekregen waarin om advies werd gevraagd. Ik weet misschien nu beter wat mogelijk is, maar ik ben natuurlijk geen keukenadviseur. Mijn beste advies is daarom: ga naar een showroom van Bruynzeel Keukens en laat je adviseren. Iedere keuken is anders en de oplossingen zullen ook per keuken verschillen. Ik vond het in ieder geval ontzettend verhelderend om advies op maat te krijgen. Oh, en dan gelijk voor iedereen die zich afvraagt of dit artikel ook gesponsord is: ja en nee. Ik krijg hier niet voor betaald, maar ik heb de keuken wel voor een groot deel gekregen naar aanleiding van onze samenwerking. Verder ben ik gewoon oprecht enthousiast over het hele proces van bestellen tot plaatsen. Is dat ook weer duidelijk 😉 .
Goed, over de nieuwe keuken dan. De meeste vragen gaan over de ovens, tegels en planken met verlichting. Dus daar gelijk maar even antwoord op:
Ik ben echt onwijs blij met mijn nieuwe keuken. Door de indeling op kleine punten te veranderen is hij voor mij zo ontzettend veel praktischer geworden, echt heerlijk. Het is geen probleem om samen met Lian een volle dag in de keuken te staan en 14 recepten op een dag te maken. We lopen elkaar niet in de weg en gaan als een speer.
Vooral qua werkruimte ben ik er op vooruit gegaan. Ik heb geen loze ruimte meer in de hoek, er zit misschien geen kastje in, maar wel een werkblad op. Door het fornuis iets naar links te plaatsen heb ik nu rechts echt heel erg veel ruimte gekregen. En doordat ik er nu ook goede verlichting boven heb sta ik daar altijd te koken. Best grappig eigenlijk, koken doe ik rechts van het fornuis en bakken doe ik altijd aan het keukeneiland.
In de oude keuken stond een Amerikaanse koelkast. Mooi ding hoor, mij voor mij eigenlijk veel te groot. Nu heb ik gewoon een standaard combinatie van een koelkast en vriezer, daardoor heb ik ernaast extra ruimte gekregen waar een hoge ladekast paste. Ideaal dat dat is! Ik heb inmiddels al meerdere mensen in de keuken gehad die enthousiast zijn over dit systeem en willen kijken of het ook in hun eigen keuken past. Snap ik helemaal, want ik ben er echt heel erg blij mee. Er past ontzettend veel in en het wordt geen chaos om dat je de lades naar voren trekt en heel makkelijk het product achterin eruit kunt pakken.
Oh en mijn brede lades onder elkaar zijn ook een verademing. Meer dan genoeg ruimte voor bestek, kruiden, pannen en mijn bakspullen.
Tot zover mijn keuken! Ik heb nog geen dag spijt gehad over welke keuze dan ook. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik het hele proces van een keukenverbouwing een beetje heb onderschat. Vooral omdat ik vanuit huis werk en hier de keuken veel voor nodig heb. Verder liep het eigenlijk heel soepel allemaal en na een tijdje in de rommel geleefd te hebben had ik al vlot mijn huis weer terug. Mét prachtige keuken!
Wanneer ik ga zitten voor een brainstormsessie waarin ik nieuwe recepten bedenk, weet ik van tevoren vaak vrij goed welke gelijk zullen lukken en welke niet. Gelukkig voor mij lukken de meeste recepten in één keer omdat ik er van tevoren al veel tijd in steek. Deze spinazie-ricotta broodjes waren een twijfelgeval. Qua smaak kon het alleen maar lekker worden, of het als vulling voor broodjes goed uit zou pakken wist ik nog niet. Kom je maar op een manier achter, en dat is gewoon proberen. Je kunt natuurlijk al raden dat ze gelukt zijn, want anders las je dit artikel nu niet. Pas bij proeven wisten Lian en ik zeker dat het een goed idee was, deze broodjes met een vulling van spinazie en ricotta. Over het zijdezachte deeg waren we al enthousiast en de ricottaspread hadden we ook goed op smaak gebracht. Het oprollen was nog een kleine uitdaging, maar toen de rolls eenmaal in de ovenschaal zaten zag het er al top uit. Eenmaal uit de oven duurde het nog tot de volgende dag tot we de broodjes op de foto zetten en ervan konden proeven. En YUM, wat zijn ze heerlijk! Een ideaal broodje voor bij de lunch, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat ze het bij een soepje, buffet of iets anders heel goed doen. Probeer ze zeker eens uit!
Een heerlijk tartelettes recept: passievrucht-meringue tartelettes. Met de passievruchten curd die ik een tijdje geleden maakte had ik al snel het idee om er tartelettes mee te vullen. In combinatie met meringue moest dat een heerlijke variatie worden op de klassieker: lemon-meringue taart. En jawel hoor, dat lukte. De brosse koekbodem, de frisse curd en zijdezachte meringue als topping vormen een perfect trio. Zie dat maar eens te weerstaan! Oh, en ik weet dat het nog even duurt, maar hoe leuk zijn deze tartelettes voor Pasen?!
Pizza behoort toch echt wel tot mijn lievelingsmaaltijden en ik mag het graag zelf maken. Geregeld maak ik ook het pizzadeeg zelf met mijn basisrecept, andere keren kies ik voor een kant-en-klare basis. Dat hoeft niet per se de klassieke pizzabodem te zijn voor mij. Zoals je ziet kan een ciabatta ook eenvoudig omgetoverd worden tot pizza. Kwestie van halveren, beleggen zoals jij je pizza het liefst eet en hop de oven in. Even wachten en klaar is je ciabatta pizzabrood. De klassieker met kaas en salami blijft een van mijn favorieten, dat zijn dus ook precies de ingrediënten die je terugvindt op dit pizzabrood.
Wat heb ik staan twijfelen over het wel of niet publiceren van dit recept met bijbehorende review van het boek waaruit deze chocoladepudding afkomstig is. Ik heb staan smullen van de chocoladepudding, dat is het probleem niet. Ik vond het misschien net iets meer een mousse dan pudding, maar minder lekker smaakte het er niet om. Ik twijfelde vooral omdat ik eigenlijk best wel wat op- en aanmerkingen heb op dit heerlijke boek vol met chocoladerecepten.
De recepten zijn leuk en lekker, maar er ontbreekt vaak gewoon informatie. Het lijkt wel alsof ik de technische proef van Heel Holland Bakt aan het doen ben, er ontbreekt gewoon informatie die nodig is. Die ontbrekende dingen heb ik natuurlijk wel uitgewerkt in het recept, zodat jij gewoon lekker aan de slag kunt gaan in de keuken met deze pudding. Twijfel je nog over de aanschaf van de Chocoladebijbel, lees dan vooral deze review eens door.
Doordat ik zelf veel recepten schrijf en hier ontzettend veel reacties op krijg, weet ik heel erg goed waar de knelpunten kunnen zitten. Zelf hadden we ze ook bij het maken van deze chocoladepudding. En dan hebben we inmiddels toch echt wel wat verstand van bakken 😉 . Dus dat vind ik eigenlijk het belangrijkste om te zeggen over dit boek: ben je echt nog een beginner, dan zijn er betere boeken verkrijgbaar om mee te beginnen. Ik denk dat bij veel recepten dit boek enigszins verwarrend kan zijn.
Wat ik dan wel goed aan dit boek? Nou, meer dan genoeg. Het staat bomvol recepten en een beetje chocoladeliefhebber wil alles proeven. Van de basis, koekjes en cakes tot candybars en bonbons. Er staan zelfs een aantal verrassende hartige gerechten met chocolade in het boek. Sommige recepten zijn wel echt voor hele grote hoeveelheden, zo vind ik 75-100 bonbons in een keer maken best een flinke hoeveelheid. Naast dat je dan ook nog eens genoeg mallen moet hebben.
Houd je wel van een uitdaging en kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Je kunt het boek hier kopen.