Bakken met ricotta
Ricotta, je kent het vast wel: een romige, zachte en ietwat korrelige Italiaanse kaassoort die vaak wordt gebruikt in lasagne, cannelloni en andere Italiaanse gerechten. Ben je net zoals ik nieuwsgierig geworden wat het precies is en hoe het gemaakt wordt? Lees dan door!
Wat is ricotta?
Ricotta is van oorsprong een gepasteuriseerde kaas die werd gemaakt van de wei (het vocht dat overblijft na het maken van kaas zoals mozzarella of Parmezaan). Wei werd vaak weggegooid en dat vonden de Italianen zonde, totdat ze een manier vonden om de wei opnieuw te verhitten waardoor er na een slim productieproces ricotta van gemaakt werd. De letterlijke betekenis van ‘ricotta’ is dan ook “opnieuw gekookt”. Niet de meest aantrekkelijke naam, maar wel erg toepasselijk.
De meeste ricotta wordt tegenwoordig niet meer op deze wijze gemaakt, maar van verse melk. De meeste soorten die in de supermarkt worden verkocht zijn gepasteuriseerd en bevatten lactose; controleer dit altijd op de verpakking als het voor jou van belang is.
Ricotta recepten
Op Laura’s Bakery vindt je verschillende recepten met ricotta, van zoete bakrecepten zoals een frambozen cheesecake met ricotta, tot hartige bakrecepten. Ik deel een kleine selectie hartige recepten met je:
Zo dat klinkt goed! Die gaat op de baklijst!
De link over het productieproces doet het alleen niet. Jammer wilde er wel meer over weten. Weet je nog een andere goede bron?
Dit klinkt echt heerlijk, en ik ga die ook een van de komende weken bakken! Maar wat is klopfix? Ik woon in België dus misschien ken ik het onder een andere term. 🙂 En anders ken ik het gewoon totaal niet. Alvast bedankt!
Klop-fix is een slagroomversteviger. Als ik er op google lijkt het wel beschikbaar in België.
Vandaag gemaakt! Ziet er heerlijk uit, alleen bij mij is de cake veel dunner heb ik het idee. Terwijl ik dezelfde hoeveelheid ingrediënten gebruikt heb. Straks even proeven!
Bij de ingrediënten staat zelfrijzend bakmeel en in de instructies bloem? Ik heb uiteindelijk bakmeel nu gebruikt maar lijkt niet de goede keuze te zijn geweest…
Scherp gezien, dat is inderdaad een foutje en pas ik gelijk even aan. Het is zelfrijzend bakmeel, dus dat is wel de goede keuze.
Kan je ook gepasteuriseerde eiwitten gebruiken?
Dat heb ik zelf niet getest, maar het lijkt me dat het moet kunnen.
wordt er met “halverwege met aluminiumfolie bedekken” halverwege de tijd van de oven of halverwege de taart bedoeld?
ik neem aan halverwege de tijd😅
Halverwege de tijd inderdaad!