De zoektocht naar een nieuwe keuken #1

0

Zoals jullie inmiddels wel zullen weten ben ik half augustus verhuisd naar mijn -al zeg ik het zelf- prachtige jaren dertig woning in het mooie Haarlem. Ik zit hier al helemaal op mijn plek en heb er gelijk een fijn thuis van gemaakt. Er is echter ook nog een ellenlange to do lijst van dingen die nog moeten gebeuren. Kleine dingen als een plintje vervangen en een lijstje ophangen, maar ook grotere projecten als de badkamer en de keuken. Vooral die grote projecten had ik op de langere termijn geplaatst, al zal die lijst met kleine dingen er over een jaar (of twee) vast ook nog zijn. De keuken vervangen kriebelde het meest bij mij. Tijdens mijn huizenzoektocht keurde ik letterlijk huizen af op de keuken. Te klein, te donker, geen goede verbouwingsmogelijkheden en noem maar op. In mijn huidige huis is dat anders. Het is een open keuken wat ik heel graag wilde, hij is lekker licht en er zijn goede mogelijkheden om er voor mij dé perfecte keuken te creëren. En die perfecte keuken komt al veel sneller dan gedacht, want Bruynzeel Keukens en Elisah van Interior Junkie gaan mij helpen in mijn zoektocht.

Elisah kwam onlangs gezellig bij mij langs om mijn keuken in het echt te bekijken. We konden bespreken wat ik nu niet handig vind en wat ik anders zou willen. We gingen ook gelijk aan de slag met een moodboard. Onderstaand de video van die filmsessie, daaronder zal ik nog het een en ander toelichten met foto’s en meer tekst.

Huidige keuken

De keuken in mijn huis is zo’n 11 jaar geleden geplaatst door de vorige bewoners. Tijdens een flinke verbouwing is een muur doorgebroken om er een open keuken van te maken en is er een hoop extra ruimte gecreëerd. Ze hebben daar een mooie keuken van gemaakt en ook nu doet die nog prima zijn werk, maar hij is voor mijzelf niet op elk punt even praktisch.

Mijn werk speelt zich voor een groot deel in de keuken af en dat maakt het een belangrijk onderdeel van het huis (en mijn werk). Zoals je in de video kunt horen en zien is het natuurstenen werkblad momenteel glanzend, voor fotografie niet heel handig. Toen ik hier net kwam wonen dacht ik niet dat dat ‘problemen’ zou opleveren, maar in de praktijk sta ik toch meer in de keuken te fotograferen dan gedacht. Met diffusers (schermen die fel licht tegenhouden) om de glans zoveel mogelijk te beperken.

Verder heb ik veel, heel veel, keukengerei. Spatels, messen, gardes en meer van dat soort gerei. De belangrijkste heb ik nu weggestopt in een kleine besteklade, want mijn messen, vorken en lepels hebben de andere la in beslag genomen. Al mijn bakgerei heb ik nu in een bak in een buffetkast staan en haal ik tevoorschijn wanneer ik ga bakken. Ik zie het liefst een grote keukenlade waar ik alles goed in kwijt kan. Kan ik daaronder gelijk een mooie kruidenlade maken, want die potjes staan nu in een diepe lade wat eigenlijk zonde is van de ruimte.

Gekke hoekjes heeft mijn keuken ook, beginnend bij die verbouwing van 11 jaar geleden. Vroeger was de keuken niet open en kon je vanuit de gang naar de keuken toe. Die deurpost is nu nog steeds zichtbaar en daar is de brede Amerikaanse koelkast in gezet. In het hoekje naast de koelkast loopt het werkblad net niet helemaal door tot aan de muur en is er een loze ruimte ontstaan. Dat kwam door die koelkast, want het kleine kastje wat daar op het hoekje zit kan net niet helemaal open. Bij een breder kastje was dat nog onhandiger geweest. Dat kan praktischer denk ik zo.

Wat zoek ik

Bovenstaand al een aantal dingen waar ik nu tegenaan loop en daarmee kom je dus gelijk op wat ik nu eigenlijk zoek. Wat ik voor het bezoek van Elisah al wist is het volgende:

 • brede bestek- en kruidenlade
 • optimaal gebruik maken van de ruimte
 • ik heb veel opbergruimte nodig, maar wil geen bovenkastjes
 • een mat werkblad
 • zo goed mogelijk omgaan met de hoek waar de oude deurpost zich bevindt

Het matte werkblad zal niet ingewikkeld zijn, maar de rest vind ik lastiger. Want waar ga ik die brede lades laten? Links in de keuken zit een deur die naar binnen open gaat, het werkblad is daar iets minder diep omdat de deur anders niet meer open gaat. Dat stukje hoeft niet per se 60 centimeter breed te zijn, maar is een smaller kastje nog wel net zo handig? Zonder oven kan ik niet, dus die moet ook echt blijven. Nu zit hij in/onder het fornuis, maar zou ik hem wel ergens anders kunnen plaatsen. Een L-vormige keuken misschien met aan de smalle kant hoge kasten voor de oven(s), koelkast en vriezer. Goed idee, maar kan dat wel met de deurpost die daar nog zit en als ik daar omheen werk lever ik dan niet teveel ruimte in van mijn spoeleiland?

Je merkt het, ideeën heb ik wel. Ik heb alleen géén idee wat nu daadwerkelijk mogelijk is en wat werkt. Elk idee dat ik bedenk heeft een ‘maar’ in mijn hoofd, vooral ook omdat ik niet heel goed weet wat er allemaal kan. Ik sprong dus een gat in de lucht toen duidelijk werd dat Bruynzeel Keukens en Elisah mij gingen helpen om een voor mij zo praktisch mogelijke keuken te zoeken. Die hulp kan ik wel gebruiken met al die hersenspinsels van mij.

Moodboard

Om wat duidelijker op een rij te krijgen wat ik nu precies zoek in een keuken stelde ik aan de hand van een vragenlijst een moodboard samen. Het zette al mijn losse hersenspinsels al wat duidelijker op een rij en ik had er een fijn houvast mee voor deel twee van de zoektocht. Namelijk op zoek gaan naar een keuken in de showroom. Daarover vertel ik je volgende week meer, want anders zou dit artikel veel en veel te lang worden. Elisah heeft in ieder geval al wat goede tips gegeven en ik kan je ook vast verklappen dat ik in de Bruynzeel keukenwinkel hele mooie en vooral praktische dingen heb gezien.

Volgende week ga ik nog met een adviseur zitten in de winkel, dus jullie tips en ideetjes zijn meer dan welkom 🙂 .

Dit is een samenwerking met Bruynzeel Keukens, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

 1. Max J. van Trommel schreef:

  Beste Laura,
  Zeer recent heb ik mij een nieuwe keuken aangeschaft. Helemaal naar persoonlijke wens door venema
  Een keuken op maat, volledig volgens mijn wensen. Concurrerende prijs. Alles van te voren besproken en opgemeten. Zeer orde vakman. Alles werkt vanaf de eerste dag. Kan je een foto sturen van mijn keuken, maar heb geen mailadres van je, Max van Trommel

 2. Bianca schreef:

  Hoi Laura, het is inderdaad een project die je niet te overhaast moet doen. Jouw wensen op papier zijn het belangrijkste maar ook dat je op de hoogte bent van nieuwe snufjes en apparatuur. Inspiratie opdoen door te kijken zoals in VT Wonen en andere interieur magazines, online blogs, vrienden en familie, verschillende opstellingen in keukenwinkels bekijken en de welbekende TV programma’s etc. Wat ik de volgende keer zou kiezen; geen RVS afzuigkap maar zo’n zwarte halfronde kap wat een hoop poetswerk scheelt en waar je je hoofd niet aan kunt stoten. Ook zou ik alle een ladenkasten (behalve de grote lades onder het kookgedeelte) willen uitrusten met het zgn 1 deur systeem. Je trekt de deur als een lade open en kunt dan de daarachter gelegen lades per stuk weer opentrekken. Dit is praktisch en lijkt veel rustiger aan de buitenkant ipv bijv. 3 losse lades met handgrepen heb je dan maar 1 front met 1 handgreep en daarachter lades. Ook een gasfornuis of kookplaat is iets om over na te denken qua ruimte je hebt ze met 5 plekken waarvan 2 plekken achterelkaar zitten en waar je dan een lange braadslede op kan zetten dan reageren de 2 plekken als 1 verhittingsbron. Zo zijn er nog genoeg dingen… en wat ik je echt kan aanraden is een Grohe red of een Quooker erg fijn ook die heb je met kleine boiler voor thee en kookwater maar ook met grotere boiler zodat je niet hoeft te wachten op heet water van je cv ketel. Ik zou geen inbouw koffieapparaat nemen maar een losse machine zodat je altijd weer een nieuwe naar wens kunt kopen en niet vast zit aan een inbouwmachine. Als je inbouw koel-vrieskast neemt of losstaande dan een systeem met anti frost zodat je niet hoeft te ontdooien voor het schoonmaken. Alles heeft voor- en nadelen. Ook zou ik geen grote handgrepen weer nemen maar dat is omdat ik mij er erg snel aan stoot en het best pijnlijk is en ze gewoon overbodig groot zijn. Die kleinere T-model handgrepen vindt ik erg leuk in het matzwart. Ik wens je heel veel succes met je keukenproject.

  1. Bianca schreef:

   Ik zag het filmpje en dacht; Laura lijkt wel een reus in haar eigen keuken. Ben jij zo lang of jouw huidige keuken zo laag? Ook een dingetje om rekening mee te houden; de werkhoogte van je nieuwe keuken aangezien je er zowel werk als privé gebruik van maakt.

  2. Laura Kieft schreef:

   Inspiratie heb ik inderdaad opgedaan. Daar ben ik helemaal van op de hoogte, ook dankzij alle persberichten die ik vaak ontvang 🙂 Thanks voor al je tips!

 3. Bianca schreef:

  PS: Ik weet niet hoe groot jij bent maar in het filmpje lijk je wel een reus in je eigen keuken dus zou ik adviseren om te kiezen voor een hogere werkhoogte (worden de kastjes ook wat hoger = meer kastruimte) dat heb ik zelf ook en heb er geen moment spijt van!

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik ben 1,80m, niet heel klein dus. Mijn werkblad is nu al ietwat hoger en dat blijft ook zo. Heb vrij vlot last van mijn rug dus dat is inderdaad erg belangrijk voor mij 🙂

 4. Marleen schreef:

  Wat leuk een nieuwe keuken, wij zijn ook aan oriënteren. Wat mij opvalt is dat een paar praktische dingen niet worden genoemd. Namelijk waar plaats je je prullenbak (of bakken als je wilt scheiden) en waar is er een plek voor je keukendoek en theedoek. Wat ook fijn is als de keuken op goede hoogte is, maar niet door de plint onder hoger te maken, maar de kasten groter te hebben (weer meer bergruimte in onderste deel, vooral bij geen bovenkasten). Brede lades zijn zo ie zo ook heel fijn voor pannen etc, je pakt ze veel makkelijker dan uit een kastje. Heel veel succes vandaag, ben benieuwd wat het gaat worden.

  1. Laura Kieft schreef:

   prullenbak heb ik los naast het eiland staan, verder heb ik aparte bakken in de tuin om afval te scheiden (vanuit de gemeente). Handdoeken hebben ook al een plekje. Thanks voor het meedenken!

 5. berlize oltvoort schreef:

  waar vind ik de foto van je nieuwe keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *