Passievruchten curd

Gepost: 30 januari 2019 Laatst bewerkt: 7 maart 2024
Passievruchten curd

Ik heb passievruchten helemaal ontdekt, heerlijk. Bij het ontbijt doe ik ze vaak door mijn yoghurt of kwark, zo krijg je midden in de winter toch gelijk een zomers gevoel. Ik kan niet wachten op het moment dat ik straks lekker in mijn tuintje kan ontbijten, wederom met passievruchten uiteraard. Waar je dit fruit ook goed voor kunt gebruiken is deze passievruchten curd. Dat is echt ontzettend lekker kan ik je vertellen. Naast lemon curd is dit mijn meest favoriete curd ooit. Er zijn al wat lepeltjes van deze curd in mijn yoghurt verdwenen, maar ik heb er natuurlijk ook mee gebakken! Want daar leent deze curd zich ook perfect voor, je kunt het in allerlei heerlijke recepten verwerken. Van taartvulling tot bij een heerlijk dessert. De pitjes kun je trouwens uit de curd zeven als je er niet van houdt, maar ik vind ze zelf niet storend. Ze geven een lekkere crunch en de curd is gelijk herkenbaar als passievrucht en niet te verwarren met lemon curd.

passievruchten curd 2a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 8 stemmen

Passievruchten curd

Deze passievruchten curd is super lekker door de yoghurt of om mee te bakken. Dankzij deze curd krijg je zelfs in de winter een zomers gevoel. 
2-3 potjes

Ingrediënten

  • 250 gram passievruchten pulp (ik gebruikte blokjes uit de diepvries, verkrijgbaar bij AH)
  • 2 tl citroensap
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 5 eidooiers (M)
  • 14 gram maïzena

Instructies

  • Neem een pan waarin je de passievruchten, citroensap, suiker en boter samenvoegt. Op een laag vuur blijf je rustig roeren tot boter en suiker zijn gesmolten en opgelost.
  • In een kom roer je de eidooiers met de maïzena tot een egale massa. Wanneer het passievruchtmengsel klaar is, voeg je dit in delen toe aan de eidooiers terwijl je blijft roeren. Roer in de kom goed door elkaar en giet het gehele mengsel terug in de pan.
  • Op een laag tot middelhoog vuur breng je het mengsel al roerend aan de kook. Laat kort koken en verwijder dan van het vuur. Je zult zien dat het mengsel nu al een stuk is ingedikt.
  • Giet de curd in schone (uitgekookte) potjes. Laat de passievruchten curd afkoelen tot je het gebruikt.

Tips

  • Tip: De overgebleven eiwitten kun je voor hele andere recepten gebruiken, kijk hier maar eens.
  • Tip: Geen pitjes in je curd? Zeef dan het passievruchtmengsel voordat je het toevoegt aan de eidooiers.
  • Bewaren: In steriel potten is de curd op een donkere, droge en koele plek tot wel een jaar houdbaar. Invriezen kan ook, dan is het ook tot een jaar houdbaar. Eenmaal geopend kun je de curd in de koelkast in een afgesloten verpakking 2-3 weken bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

58 reacties

  1. Andrea schreef:

    Lijkt me lekker, en wat een mooie kleur!

  2. Nathalie schreef:

    Ik heb deze curd net gemaakt, het is heerlijk!

    1. Suzanne schreef:

      Vandaag gemaakt, voor bij de paasbrunch. Héérlijk, ik zet de potjes maar gauw weg, want anders heb ik straks niks meer om op tafel te zetten. Ziet er ook leuk uit met die pitjes erin wat totaal niet storend is.

  3. Anneke schreef:

    Ziet er erg lekker uit! Gaat zeker op mijn lijstje.
    Heb wel een vraagje: is het gebruik van maïzena noodzakelijk? In je recepten voor lemoncurd en bramencurd wordt dat namelijk niet gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor dit recept is het inderdaad wel nodig.

  4. Lilian schreef:

    HEERLIJK HEERLIJK HEERLIJK…wat een lekker en makkelijk recept!?

  5. Annelies schreef:

    Ik heb een fout gemaakt door deze curd te maken…..ik kan er niet meer van afblijven!! ?? hij is fantastisch en supermakkelijk om te maken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Hahaha heerlijk! Geniet ervan 😉

  6. faye schreef:

    ik wil het graag gebruiken voor bij het kerstdessert als sausje op het bord, voor hoeveel mensen is dit ongeveer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er vanaf hoeveel je op een bord doet, het is in totaal ongeveer 800 gram.

  7. MC schreef:

    Super lekkere curd, ik heb de pitjes eruit gezeefd. Dat eet wat fijner. Jammer dat hij zo mierzoet is. Volgende keer maak ik het met 125 gram suiker ipv 300 gr.

  8. A. schreef:

    Hi, ik wil het graag in een taartje gebruiken.
    Zou ik dan een dun laagje onder de swiss meringue botercreme op de biscuit kunnen smeren? Of gaat de botercreme dan schiften door het vocht?
    Ik hoop dat jij me hier antwoordt op kan geven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

      1. A schreef:

        Super! Bedankt voor je snelle reactie.

  9. Djoeke schreef:

    Hallo Laura,
    Ziet er heerlijk uit deze curd!
    Vroeg mij af of ik deze curd maar ook de bramencurd kon gebruiken voor als vulling van de macarons. Of zou deze curd te vloeibaar zijn?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Elke curd kan je in principe gebruiken. Eventueel kun je nog wat gelatine toevoegen voor extra stevigheid (of boter aan het einde, terwijl het afkoelt, maar nog niet koud is)

  10. Gw schreef:

    Deze curd is zooooo lekker!!!
    Wil em graag weer maken, maar nu ik zwanger ben mag ik het zelf niet meer eten… Zou ik de eieren ook kunnen vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang eieren boven de 70 graden zijn verhit is het veilig om deze te eten tijdens een zwangerschap. Je kan deze curd dus gewoon eten zonder de eieren te vervangen!

  11. Hanne schreef:

    Hoi,

    deze is heerlijk. vond hem net iets te plat voor tussen mijn macarons. Hoe kan ik dit oplossen? Langer op het vuur laten staan??
    alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Te dun bedoel je? Je zou er gelatine of cacaoboter aan toe kunnen voegen.

      1. Hanne schreef:

        ja te dun (sorry dat is dialect haha)
        dus cacaoboterdrops smelte en onder doen?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het makkelijkst is om dit recept te volgen als je dat wat lijkt: https://www.laurasbakery.nl/mango-passievrucht-macarons/

          1. Hanne Palmans schreef:

            Kan dat ook alleen met passievrucht?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Dat heb ik nog niet geprobeerd!

          3. Hanne schreef:

            met de cacaodrops werkt het kei goed! bedankt he! zijn toppers die macarons 🙂

  12. Sanne schreef:

    Dag Laura, ik zou deze curd graag gebruiken als vulling voor een rolbiscuit. Kan ik hem dan in deze vorm gebruiken of beter mengen onder slagroom/…? Bedankt!

  13. Saloua schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil dit graag maken, maar het moet stevig worden. Weet jij hoe ik agar agar erin kan verwerken om het stevig te krijgen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Helaas, ik heb geen ervaring met agar agar. Voor de verhoudingen zou je even op de verpakking kunnen kijken.

  14. Bettine schreef:

    Hoi Laura, kun je ditvrecept ook door een zwitserse merenque botercreme doen? Wordt het dan niet te “nat”?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou je het beetje bij beetje moeten toevoegen. Er zit wel een max aan van wat mogelijk is. Lemon curd heb ik wel al eens toegevoegd aan botercrème.

  15. Marthe schreef:

    Hij is heerlijk maar de smaak van maizena is nog steeds aanwezig, jammer! Zou de maizena vervangen kunnen worden door custardpoeder? Waar koop je diepvries passievruchtvlees? Albert Heijn & Jumbo in België hebben dit niet in hun assortiment!

    1. Laura Kieft schreef:

      custardpoeder is anders dan maïzena, dus dat zou ik niet doen. Hier proefde ik het overigens helemaal niet terug, misschien per ongeluk teveel afgewogen? Hier in NL koop ik het bij AH, waar het in België verkrijgbaar is durf ik je niet te zeggen.

    2. Sarah schreef:

      Hi! Ik ben van België (Antwerpen) en heb al wel passievruchtblokjes gevonden in de diepvriesafdeling van de AH in Westmalle. De producten hangen soms ook af van de grootte van de winkel, misschien een grotere bij jou in de buurt eens checken!
      Ik ben het nu met verse aan het maken alleszins. ?

  16. Veronique schreef:

    Hi Laura,

    Heb het recept al vaker gemaakt, het is echt mijn favo! Vandaag was ik alleen niet helemaal aan het opletten en heb ik per ongeluk het eiwit in plaats van de dooiers gebruikt. Kan ik hier nog iets (anders) van maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met eierdooiers kan je bijvoorbeeld custard maken https://www.laurasbakery.nl/banketbakkersroom/

  17. L schreef:

    Kan je deze cursus ook in een grote merengue taart maken en heb je dan aan 1 recept genoeg?
    😁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er vanaf hoe groot de taart is, maar ik denk het wel hoor!

  18. L schreef:

    Hij is goddelijk 🤩

  19. L schreef:

    Het is gelukt. En was heerlijk. Maar de curd liep te veel uit de taart. Zou ik meer maizena kunnen toevoegen? 😁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je proberen inderdaad 🙂

  20. Tien schreef:

    Hoihoi, je schrijft dat het recept voor 2-3 potjes is. Van welke grootte ongeveer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ik alle ingrediënten optel kom ik op ongeveer 850 ml uit in totaal.

  21. Kenny schreef:

    hej Laura.
    ik vroeg me af of ik hier ook gepureerde mango of cava aan kan toe voegen voor de smaken complexer te maken ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zolang de verhoudingen in balans blijven kun je een curd ook zeker met gepureerde mango maken, maar met cava durf ik het niet te zeggen.

  22. Gabriëlla schreef:

    Kan ik dit recept mengen met swiss meringue botercreme en gebruiken als vulling?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, maar lijkt me dat dat prima kan! Klinkt lekker, succes 🙂

  23. Helen De Viet schreef:

    Als ik m als tussenlaag in een taart wil doen hoeveel gelatine zou ik er dan aan toe moeten voegen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet uitgetest, dus durf ik je niet precies te zeggen.

  24. Bep Hoogstraten schreef:

    Deze heerlijke passievruchtencurd vandaag gemaakt. Omdat mijn maizena bijna op is toch naar de custard gegrepen. Het resultaat is zalig al zeg ik het zelf, de custard geeft er ook een meer gele kleur aan. Ik zeg:” Geslaagd!” Twee potten mee kunnen vullen!

  25. Bart schreef:

    Wil je ook een keer boek maken met al je vullingen en toppings

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou wel leuk zijn!

  26. Marjo Somers schreef:

    Hallo,
    Ik begrijp dat ik deze passievruchten curd kan gebruiken i.p.v. lemon curd in een dan passievruchten curd taart. Nu moet je een lemon curd taart bakken in de oven, kan dat ook met deze passievruchten curd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker!

  27. Nadia schreef:

    Moet het perse in een steriel potje? Mag het gewoon niet in een normale glazenpot die goed afsluitbaar is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, alleen zal het dan mogelijk minder lang houdbaar zijn.

  28. Hanneke schreef:

    Ha, ik heb een ‘ijzer’ smaak aan mijn curd zitten…? Doe ik iets verkeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm dat is gek, lastig om van een afstand te bepalen. Dit heb ik zelf niet eerder gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept