Hartige muffins

21

Ik was al tijden op zoek naar een lekker recept voor hartige muffins, maar nooit vond ik een écht lekker recept. Niet lang geleden kwam ik dit recept tegen en ben ik gaan bakken. Nou, deze hartige muffins zijn héérlijk! Er zitten allerlei kruiden in, kaas en spekjes. Zelf heb ik er nog een roomkaas topping bij bedacht, de combinatie is heel erg lekker. Om jullie mee te laten genieten van deze muffins zal ik naast de foto’s ook het recept plaatsen. Het is een echte aanrader!

Dit recept is voor 6 muffins, om te beginnen moet je eerst de oven voorverwarmen op 180 graden. Vet ook een muffinvorm in.

Hartige muffins

Deze makkelijke hartige muffins zitten bomvol smaak. De heerlijke kruiden, spekjes en kaas maken ze om te smullen. De extra roomkaas topping maakt zo nóg lekkerder.
Porties: 6 muffins

Ingrediënten

  • 1 ei (M)
  • 100 ml olijfolie
  • 250 ml karnemelk
  • 1 flinke snuf zout
  • Peper (naar smaak)
  • Paprikapoeder (naar smaak)
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 250 gram tarwemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 gram gerookte hamblokjes
  • 50 gram geraspte kaas

Roomkaas topping

  • roomkaas
  • gemengde kruiden
  • zout en peper
  • geraspte kaas (oud)
  • salami snippers

Instructies

  • Doe het ei, olijfolie, karnemelk en kruiden in een kom en meng door met een garde. Meng het meel met het bakpoeder en voeg toe aan het mengsel. Voeg de hamblokjes en geraspte kaas toe en meng tot een mooi beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvorm. Als je wilt kun je over een paar muffins nog wat kaas strooien.
  • Plaats de muffinvorm op het rooster in het onderste gedeelte van de oven.
  • Bak de muffins in 35 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Haal na het bakken de muffins uit de oven en laat deze in de vorm ongeveer 10 minuten op het ovenrooster staan. Haal daarna de muffins uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Roomkaas topping

  • Voor de topping mengde ik de volgende ingrediënten door elkaar; roomkaas, gemengde kruiden, zout, peper, geraspte kaas (oud) en salami snippers. Voeg de hoeveelheden naar je eigen smaak toe.
  • De muffins hebben mij en mijn familie goed gesmaakt en waren al snel op. Voor degenen die het recept ook willen proberen: eet smakelijk!
Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

Voor dat ze de oven in gingen, en nadat ze er weer uit kwamen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

32 reacties

  1. Ans schreef:

    Dat lijkt me wel wat Laura. Heb net een muffin-bakplaat gekocht. Ga het dus eens een keer uittesten. In ieder geval hartstikke bedankt voor het recept.
    Groetjes uit een zonnig Tvedestrand
    Ans

  2. Joke schreef:

    Prachtig gemaakt Laura en ik wil ook eens zeggen dat alles wat je zo lekker bakt ook weer zo geweldig mooi op de foto zet !!!

    Liefs, Mam

  3. Laurie schreef:

    Erg toffe site dit. Ik zag je stukje in Xist in Christ en was wel benieuwd. Zo leuk dat je taarten kunt bakken als bijbaantje! Geniet ervan, en ik kom vast nog eens terug op deze site voor recepten of om mooie taarten te bekijken.

    Groetjes!

    Laurie

  4. Ria schreef:

    Ik ga het recept meteen uitproberen! Maarre, hoe lang moeten de muffins in de oven staan?

    Groeten, Ria

  5. Laura schreef:

    Hoi Ria,

    De muffins moeten ongeveer 35 minuten in de oven, suf dat ik dat er niet bij heb gezet. Ik ga het gelijk aanpassen. succes met bakken!

    Groetjes Laura

  6. Anonymous schreef:

    ziet er erg lekker uit. Wij hebben maandag een brunch en wil ze dan graag maken. Maar kan ik ze dan al zondags maken of zijn ze dan ‘maandags niet meer lekker?

    alvast bedankt. denise

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Denise, je kunt de muffins prima zondag al maken als je ze maandag nodig hebt hoor!

  7. Anonymous schreef:

    ziet er lekker uit.eet je ze warm of koud?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zowel warm als koud zijn ze heerlijk!

  8. Judith schreef:

    Wat bedoel je precies met tafelolie?
    En ik wil er 12 maken, kan het recept dan gewoon verdubbelen denk ik?

    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met tafelolie bedoel ik gewoon zonnebloemolie. Het recept verdubbel je inderdaad als je 12 muffins wilt bakken.

  9. Anita schreef:

    hallo Laura,

    kan ik dit ook met chorizo maken in plaats van ham?

    groetjes Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat gaat prima!

  10. Celine schreef:

    Hoi,
    ik wil deze muffins binnenkort gaan maken. Maar waar kan ik de diepgevroren kruiden vinden? Of kan ik daarvoor verse kruiden gebruiken? En welke zijn dat dan?
    Groetjes, Celine

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook heel goed verse kruiden gebruiken. Ik gebruik zelf meestal Italiaanse kruiden.

  11. Leonie schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik ook melk (lactosevrij) gebruiken ipv karnemelk? En olijfolie ipv zonnebloemolie?

    Groetjes
    Leonie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dat persoonlijk niet doen. Karnemelk heeft een heel ander effect dan gewone of lactosevrije melk. Datzelfde geldt voor olie.

      1. Marijke schreef:

        Ik gebruik altijd lactose vrije yoghurt ipv karnemelk. Tot nu toe alleen nog gebruikt bij blueberry muffins, ze zijn nog nooit mislukt.

      2. Marijke schreef:

        In het recept staat olijfolie is dat dan wel goed? Ik had ze gisteren gemaakt en ze waren erg droog….Heb ik iets verkeerd gedaan ?

        1. Laura schreef:

          Olijfolie klopt hoor. Als ze erg droog zijn kan het ook zijn dat je ze te lang of te heet gebakken hebt. Hetelucht oven moet bijvoorbeeld 10-20% lager.

          1. Marijke schreef:

            Thanks. Ga het de volgende keer beter in de gaten houden.

  12. Mieke Latumahina schreef:

    Laura,kan je de muffins invriezen?.

    1. Laura schreef:

      zeker weten, geen probleem 🙂

  13. Patricia schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil hartige muffins maken, maar dan met verse groenten, zoals wortel, courgette, doperwten of mais.
    Kan ik deze hier bij het recept toevoegen? Wordt het deeg dan niet te nat?

    1. Laura schreef:

      Hier kun je zeker mee experimenteren, maar kijk inderdaad uit dat het beslag niet te nat wordt.

      1. Patricia schreef:

        Had ze vandaag gemaakt voor het kerstdiner, was erg geslaagd!

  14. Victoria schreef:

    Heerlijk! Ik heb jouw basis gebruikt, maar als vulling gekozen voor oregano, tijm, olijven, serranoham en parmezaan. Afgemaakt met een crumble van Panko, Parmezaan en Italiaanse kruiden. Smullen…!

  15. Annemarie schreef:

    Bij mij zijn ze redelijk gelukt, maar ze lijken net niet gaar, maar langer erin dan verbranden ze bovenop denk ik. Heb hetelucht oven 180 graden gedaan en midden in het rooster. 38 minuten gebakken. Oven was goed voorverwarmd. Ook alle ingrediënten goed afgewogen en alles goed gemengd. Vraag me even of hoe ik ze de volgende keer nog beter kan maken. Dit was de eerste keer.

    1. Laura Kieft schreef:

      Een heteluchtoven moet je 10-20% lager zetten qua temperatuur, dat zal al verschil maken.

  16. Laura schreef:

    Is het ook mogelijk om volle of halfvolle melk te gebruiken? Ik gebruik zelf eigenlijk nooit karnemelk.

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan zou ik een kneusje citroensap extra toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *