Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui

Gepost: 13 juni 2023
Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui
13

Het is bijna Vaderdag! En dat vraagt om een ongelofelijk lekkere stapel pancakes. Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui om precies te zijn. Dat is pas een goed Vaderdag ontbijt! En zeker lekker als late lunch met een glas (0.0) bier, als je vader daarvan houdt.

Bacon pancakes

Voor dit bacon pancakes recept heb ik mijn basisrecept voor American pancakes gebruikt. Elke stapel bestaat uit deze lekkere pancakes met gesmolten cheddar kaas, uitgebakken bacon of spek, gekaramelliseerde uienringen en natuurlijk ahornsiroop. Een ultieme combinatie tussen zoet en zout.

Dit recept is voor iedereen die gek is op spek-kaas pannenkoeken, maar nog gekker op American pancakes. En die wel een stevig ontbijt lust, want deze bacon pancakes vallen niet bepaald licht op de maag. 😉

Het Laura’s Bakery team merkte direct op dat deze stapel pancakes met spek, kaas en ui niet alleen een leuk Vaderdag recept is, maar ook een uitstekend katerontbijt. Nu moet ik zeggen dat ik daar zelf gelukkig bijna nooit behoefte aan heb, maar ik geef je de tip toch graag mee.

Als je gek bent op bakken met bacon, bekijk dan ook eens de bacon categorie waarin ik alle recepten heb gebundeld die ik ooit heb gemaakt met bacon.

Pancakes vaderdag ontbijt

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel nu!

Afbeelding

Vaderdag ontbijt

Deze pancakes zijn natuurlijk onwijs leuk en lekker om op Vaderdag te bakken. Voor een Vaderdag ontbijt is het een vrij stevige hap, maar ze smaken ook geweldig bij de brunch of lunch. Presenteer deze lekkernij natuurlijk als “papancakes”, eventueel met een glas (0.0%) bier ernaast.

Maar er zijn nog veel meer lekkere pancakes te bedenken die het goed zouden doen als Vaderdag ontbijt. Ik ga er een paar voor je opsommen:

Pancakes recepten

Wat is jouw favoriet uit dit rijtje?

Pancakes met spek en kaas

Pancakes met gekaramelliseerde ui

Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui maken

Gekaramelliseerde uien

Door zoete, witte uien voor langere tijd op lage temperatuur te bakken, wordt de suiker in de witte ui omgezet naar karamel met gekaramelliseerde uienringen als resultaat. Om dit te doen gebruik je zowel roomboter als olie, omdat roomboter snel aanbrandt maar wel een echte smaakmaker is.

Ben je ongeduldig en wil je sneller gekaramelliseerde uien? Dan kun je ook een lepel basterdsuiker aan je uien toevoegen en dit enkele minuten mee bakken. Op het laatst afblussen met een scheutje balsamico azijn kan ook erg lekker zijn.

Koekenpan

Je kunt de gekaramelliseerde uien het beste (en het snelst) karamelliseren in een rvs koekenpan, maar in een koekenpan met een antiaanbaklaag kan het ook. Het duurt dan alleen wat langer. Als je uien aan dreigen te bakken in de koekenpan, voeg dan een scheutje water toe en meng dit door de uien. Je kunt ook olie of roomboter toevoegen, maar daardoor zullen je uien een knapperig randje krijgen.

Bacon of spek?

Dat maakt eigenlijk niet uit. Het is net wat jouw voorkeur heeft. Je kunt de bacon of spek eventueel ook mee bakken in de pancake. Wel gebruik ik het liefst cheddar kaas, omdat deze zo makkelijk smelt tussen de lagen pancakes.

Stapel pancakes opwarmen

Wil je jouw stapel bacon pancakes met kaas en ui opwarmen? Dat kan natuurlijk! De makkelijkste manier vind ik in de magnetron. Ongeveer 1 á 2 minuten per stapel zou voldoende moeten zijn. Je kunt ze ook op een lage temperatuur in de oven verwarmen voor zo’n 5 – 6 minuten op 150 graden. Dan smelt de boter en wordt de bacon weer lekker knapperig, maar de kans is iets groter dat je pancakes uitdrogen.

 

Bacon pancakes recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui

Bacon pancakes met kaas en gekaramelliseerde ui smaken heerlijk als Vaderdag ontbijt, maar zeker zo lekker als late lunch.
Porties: 14 pancakes

Ingrediënten

Gekaramelliseerde uien

  • 2 grote, witte uien
  • roomboter
  • olijfolie

Pancakes

  • 230 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 1 tl suiker
  • 2 eieren
  • 30 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 300 ml melk

Toppings

  • 200 gram cheddar kaas
  • 150 gram bacon (1 verpakking ongeveer)
  • ahornsiroop

Instructies

Gekaramelliseerde uien

  • Snijd de ui in dunne ringen. Verhit een koekenpan met een klont boter en een scheut olijfolie.
  • Voeg de uien toe aan de olie en boter en bak een minuut mee terwijl je ze aan alle kanten bakt. Zet het vuur dan laag en laat de uienringen in ongeveer 45 minuten karamelliseren terwijl je ze af en toe omschept.
  • Hou de uienringen in de gaten, want het kan plotseling snel gaan. Als de uienringen klaar zijn kun je ze even opzij zetten.

Pancakes

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix dit goed door elkaar. Ik schep het beslag altijd in de pan met een juslepel, maar je kunt ook een kan of fles gebruiken en het in de pan gieten.
  • Doe een beetje boter in de pan en giet het beslag in de pan. In mijn pan passen ongeveer drie pancakes tegelijk. Zodra de pancakes belletjes krijgen aan de bovenkant kun je ze omdraaien.
  • Op de helft van de pancakes leg je na het omdraaien een plakje cheddar kaas, deze smelt dan automatisch mee. De pancakes hebben maar kort nodig om gaar te bakken na het omdraaien.
  • Bak ondertussen in de tweede koekenpan de bacon uit. Als alle onderdelen gebakken zijn kun je pancake stapels maken. Wissel een pancake met kaas als topping af met een pancake met gekaramelliseerde uien en spek.
  • Serveer met (veel!) ahornsiroop. Of de klassieke Nederlandse pannenkoekenstroop, als je dat lekkerder vindt.
Bewaren

Krijg je niet alle pancakes op, je kunt ze ook (zonder toppings!) bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *