ontbijt taartje

Een taartje als ontbijt? Waarom ook niet! In het weekend mag het allemaal wel net even iets lekkerder en uitgebreider toch? Deze ontbijt taartjes zijn perfect voor een ontbijtje. Of als brunch, ligt er maar net aan hoe laat je uit je warme bedje bent gekropen 😉 . De taartjes zelf zijn gelukkig snel te maken zodat de hongerige buiken snel gevuld kunnen worden. Terwijl ze in de oven staan zet je snel een kopje thee en pers je een paar sinaasappels uit. Kun je daarna genieten van het ontbijt (of de brunch!).

ontbijt taartje

ontbijt taartje

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Ontbijt taartjes

Maak van het ontbijt een feest met deze ontbijt taartjes. Of serveer ze bij een feestelijke brunch, daar passen ze ook prima bij!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • geraspte kaas
  • 2 eieren
  • kruiden naar wens

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snij rondom een klein randje af. Dit afgesneden randje leg je op het plakje bladerdeeg. Zo creëer je een bakje.
  • Bak het ontbijtspek uit in de pan en leg een plakje in elk bakje bladerdeeg. Strooi hier wat geraspte kaas overheen.
  • Maak in het midden een soort kuiltje, daar kan de eidooier dan mooi liggen. Breek het ei voorzichtig open boven het plakje bladerdeeg.
  • Het is niet erg als er wat eiwit naast het bakje terecht komt.
  • Bak de taartjes in 15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).

ontbijt taartje

Stroopwafel cupcakes

Dol op stroopwafels? Dan vallen deze stroopwafel cupcakes zeker in de smaak! Met een prachtige toef van karamel botercrème, simpelweg ontzettend lekker.

Recepten met stroopwafels

Ik ben zo’n iemand die alles lekker vindt waar stroopwafel in verwerkt is. Met zulke heerlijke koeken maak je nu eenmaal met gemak weer een ander lekker baksel. Jullie kennen vast mijn stroopwafel taart wel, of wat dacht je van de stroopwafel cake deluxe?

Vooral dat laatste recept met stroopwafels is echt ontzettend machtig, van die cake kun je een heel weeshuis voeden! Nog eentje in die categorie is mijn stroopwafel cheesecake, om je vingers bij op te eten.

Stroopwafel cupcakes

Dat vind ik zo leuk aan deze stroopwafel cupcakes. Ze zijn te vergelijken met de cake, maar dan in een kleine portie. En ze zijn ook gewoon ontzettend leuk om zo te serveren! Zien ze er niet prachtig uit? Voor de toeven gebruikte ik het 1M spuitmondje (die zit bijvoorbeeld in deze set).

Stroopwafel cupcakes maken

Stroopwafel cupcakes

Stroopwafel cupcakes maken

Zo voorkom je dat stukjes stroopwafel naar beneden zakken

Om te voorkomen dat stukjes naar beneden zakken kun je in een kommetje wat bloem met de stukjes stroopwafel mengen en daarna op deze manier kort door het beslag spatelen. Je leest in dit artikel alles over deze handige baktip.

Zelfrijzend bakmeel vervangen

Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis, maar wel bloem en bakpoeder? Dat is top, want dat kun je net zo goed gebruiken. De juiste verhouding is als volgt:

  • 120 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder

Lees meer over het vervangen van zelfrijzend bakmeel in dit artikel.

Karamelsaus maken

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare karamelsaus kopen, maar nog lekkerder is het om de karamelsaus zelf te maken. Denk er wel aan dat je de karamelsaus (tenminste) een dagdeel eerder hebt voorbereid, omdat deze nog moet afkoelen voor gebruik.

Je gebruikt de karamelsaus niet alleen om ter decoratie over de toeven te gieten, maar je brengt de botercrème er ook mee op smaak. Dan krijg je dus een soort karamel botercrème. Erg lekker!

Tip van flip: kijk ook eens tussen al mijn andere recepten met karamel.

Mooie toeven spuiten

Om de mooie toeven op deze stroopwafel cupcakes te spuiten gebruikte ik het 1M spuitmondje, ook wel de stervormige spuitmond genoemd. Met deze enkele spuitmond kun je allerlei verschillende soorten toeven spuiten, ik laat je in dit artikel vier voorbeelden zien en ik leg uit hoe je de toeven op z’n allerbest op je cupcake krijgt.

Het 1M spuitmondje zit onder andere in deze spuitmondjes set met nog twee hele fijne spuitmondjes die ik jullie kan aanraden. Daarbij gebruik ik zelf altijd wegwerp spuitzakken. Dit werkt het fijnst en vind ik bovendien ook hygiënischer.

Cupcakes met stroopwafel

Help, mijn botercrème is geschift!

Dit is helaas een veelvoorkomend probleem. Een botercrème schift wanneer de ingrediënten teveel van elkaar verschillen in temperatuur wanneer ze worden samengevoegd. Eén van de basisregels bij het bakken is daarom ook dat ingrediënten altijd op kamertemperatuur moeten zijn, tenzij de receptuur anders vermeld.

Nu heb je daar op dit punt niet veel meer aan, maar gelukkig bestaat er een truc om dit te verhelpen. Lees daarvoor mijn artikel over wat je kunt doen om je botercrème uit de schift te krijgen goed door.

Nooit genoeg recepten met stroopwafels? Dan wil jij vast en zeker een kijkje nemen tussen deze verzameling recepten!

50X KOEKJES

Zelf stroopwafels bakken? Of misschien een andere klassieker zoals gevulde koeken? Dat kan! In 50x Koekjes vind je makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf.

Bekijk en bestel nu!

Afbeelding

 

Stroopwafel cupcakes recept

Recept afdrukken

4.93 van 13 stemmen

Recept: stroopwafel cupcakes

Dol op stroopwafels? Dan vallen deze stroopwafel cupcakes ook zeker in de smaak! Met de karamel crème als toef is het een feestje om naar te kijken.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

Stroopwafel cupcakes

  • 125 gram roomboter ongezouten
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • 130 gram stroopwafels in stukjes gehakt

Karamel botercrème & decoratie

Instructies

Stroopwafel cupcakes

  • Klop boter en suiker luchtig. Voeg de eieren en melk toe en mix dit tot een glad mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de kaneel beetje bij beetje toe tot het helemaal is opgenomen.
  • Spatel de stukjes stroopwafel door het beslag en verdeel dit over de cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Laat hierna volledig afkoelen.

Karamel botercrème

  • Terwijl de cupcakes in de oven staan, begin je met het maken van de botercrème volgens het recept. Breng de botercrème op smaak door twee eetlepels karamelsaus toe te voegen in de laatste stap.
  • Spuit mooie toeven op de cupcakes, ik gebruikte een stervormige spuitmond (1M). Zet de cupcakes een half uur in de koelkast, dan wordt de toef iets steviger en is de karamel mooier aan te brengen.
  • Als de toef wat steviger is giet je een beetje karamelsaus over de toeven. Steek als laatst een stukje stroopwafel in de toef.
citroen-cakepops-1a

Er zijn verschillende soorten cake pops en daarmee dus ook verschillende adviezen voor het bewaren van deze cake pops. Heb je ze gemaakt in een cake pop maker, of heb je balletjes staan draaien van verkruimelde cake met botercrème? Dit heeft invloed op de houdbaarheid. Daarom vandaag een overzicht met de verschillende soorten cake pops en de bijbehorende houdbaarheid en bewaar adviezen. 

BAKTIP: Voor het bakken van cake pops gebruik ik een elektrische cake pop maker. Er bestaan ook cake pop bakvormen, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Gebakken cake pops bewaren

Nog niet gedecoreerd

Wanneer je cake pops maakt in een cake pop maker zijn het eigenlijk gewoon kleine cake balletjes. Zolang je ze nog niet in chocolade hebt gedipt bewaar je ze in een afgesloten trommel, zo blijven ze zeker een week goed. Als je ze luchtdicht verpakt kun je ze ook invriezen, dan blijven ze drie maanden goed.

Gedecoreerd

Heb je ze wel al in chocolade gedipt? Dan zijn ze zelfs nog langer houdbaar. Door het laagje chocola is de cake goed afgesloten en kun je ze (verpakt) wel 2 weken bewaren. Gedecoreerde cake pops kun je beter niet invriezen. Je chocolade kan wit uitslaan, decoraties worden er ook niet mooier op. Wil je ze toch invriezen? Verpak ze dan luchtdicht, dan blijven ze 3 maanden goed in de vriezer. Wanneer je ze laat ontdooien plaats je de gesloten verpakking in de koelkast. Na een paar uur laat je ze buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Dit geeft overigens geen garantie dat de chocola niet wit uitslaat of iets dergelijks, maar je verkleint die kans wel.

Cake pops van cake kruimels bewaren

Nog niet gedecoreerd

Als je cake pops maakt door een cake te verkruimelen en hier MonChou, botercrème, kwark, chocopasta of een ander eetbaar plakmiddel aan toe te voegen heb je een hele andere houdbaarheid. Afhankelijk van het soort toevoeging. Deze cake pops kun je ongedecoreerd het best in de koelkast bewaren, dan zijn ze ook lekker stevig. In de koelkast blijven ze zo’n 3-4 dagen goed. Je kunt ze ook invriezen, maar het is wel aan te raden om de stokjes er al in te steken. Goed luchtdicht verpakt blijven ze 3 maanden goed.

Gedecoreerd

Eenmaal gedipt in chocola kun je ze het best vlot serveren. Zeker als je bijvoorbeeld MonChou gebruikt hebt. Dit komt uit de koelkast en moet hier dus ook bewaard worden, maar met chocola om de cake pop is dat dan weer niet zo’n goed idee. Met chocopasta als toevoeging kun je ze wel buiten de koelkast bewaren. Gedecoreerd blijven ze zo’n 4-5 dagen goed. Ook hier geldt voor invriezen dat het kan, maar dat het niet zo’n goed idee is. Luchtdicht verpakt blijven ze 3 maanden goed.

 

lieveheersbeestje pops 2a

Oreo pops bewaren

Geen cake als basis, maar een Oreo koekje? Deze zijn een stuk langer houdbaar dan ‘gewone’ cake pops. Eigenlijk kun je de de houdbaarheidsdatum van de verpakking koekjes of chocola aanhouden (de kortst houdbare houd je dan aan). Ik zou het echter niet adviseren om ze weken te laten liggen. Hou rekening met 2 weken als je bijvoorbeeld vooruit wilt werken.

Ook gedecoreerde Oreo pops kun je beter niet invriezen, dan blijven ze het mooist. Toch doen? Goed luchtdicht verpakt blijven ze 3 maanden goed.

Marsepein pops bewaren

Gebruik jij gemodelleerde marsepein als basis voor de pops? Dan kun je dezelfde wijze van bewaren aanhouden als bij de Oreo pops.

Op zoek naar recepten en how to’s van de cake pops op de foto? Die staan op Laura’s Bakery: Citroen cake pops | Lieveheersbeestjes Oreo pops

Apple crumble

Appel crumble maken? Deze appel-kaneel crumble is zowel warm als koud een heerlijk dessert. Met een bolletje ijs of toef slagroom wordt het helemaal een feestje!

Wat is appel crumble?

Het gerecht ‘apple crumble’ is een typisch Brits recept en is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de voedselschaarste was er een tekort aan de ingrediënten voor appeltaart, zoals bloem en boter. Daardoor werd er een simpele crumble bedacht, waarbij een schaal met stukjes appel bedekt werd en waar minder deeg voor nodig was dan voor een taart.

Het resultaat was een zalige crumble met stukjes appel. Zelf meng ik hier ook altijd nog wat kaneel doorheen, dat is nu eenmaal een gouden combinatie met appel. Je kunt er bijvoorbeeld ook nog rozijnen of stukjes noot doorheen mengen. Stukjes noot smaken ook weer erg lekker door de laag crumble trouwens.

Appel crumble maken

Je zult merken dat het ongelofelijk makkelijk is om dit recept voor crumble met stukjes appel en kaneel te maken. Dat is er ook zo fijn aan, het is een heerlijk gerecht en ontzettend snel te maken. In deze video zie je hoe je dat gaat.

Appel crumble is erg lekker op zichzelf, maar het kan nog beter worden wanneer je het serveert met een bol vanille-ijs of een toef slagroom. Je kunt ook kiezen voor een schep Griekse yoghurt of een scheutje karamelsaus.

Appel crumble maken

Let op: dit recept heeft een update gekregen, met extra baktips en nieuwe foto’s. Ben jij de vertrouwde foto kwijt? Daarom heb ik hieronder toch nog een foto bewaard. Stukje nostalgie. 😉 Mocht jij die ovenschaal nog net zo mooi vinden als ik, die vind je hier.

appel kaneel crumble

Apple crumble

Fruit crumble

Oorspronkelijk wordt crumble met appel gemaakt, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Eigenlijk kun je alle soorten fruit gebruiken en verschillende soorten fruit met elkaar combineren!

Daarom heb ik een los recept voor het kruimeldeeg online staan. Ook met dit kruimeldeeg kun je lekker afwisselen, door er bijvoorbeeld noten, havermout of specerijen doorheen te mengen. Gebruik je graag amandelmeel in recepten? Met dit heerlijke amandel kruimeldeeg kan je ook weer eindeloos variëren.

Zo kun je altijd wat lekkers maken met seizoensfruit, een kruimeldeeg kiezen dat daar het beste bij past en elk weekend weer een andere heerlijke crumble tevoorschijn toveren. 😉

Meer crumble recepten

Om je een aantal voorbeelden te geven van wat er allemaal mogelijk is met verschillende soorten fruit, heb ik een aantal van mijn favoriete crumble recepten op een rij gezet:

Zelf maak ik de appel crumble het vaakst, maar ook met ander fruit vind ik het niet te versmaden. Met welk fruit crumble recept ga jij aan de slag?

Het Kinderbakboek 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

Appel crumble maken

Welke appels gebruik jij?

Ik gebruik het liefst stevige, zoetzure handappels en geen moesappels, eigenlijk net zoals bij het maken van appeltaart. Mijn voorkeur gaat uit naar jonagold of goudreinetten. Lees hier meer over welke soorten appels je bij het bakken ook goed kunt gebruiken.

Welke ovenschaal gebruik jij?

Ik gebruik maar zelden dezelfde ovenschaal om een crumble te maken. Op de ‘oude’ foto uit 2015 gebruikte ik een ronde ovenschaal Ø 24 cm, maar voor bovenstaande foto gebruikte ik een vierkante ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm, die vind je hier. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit. Met een iets kleinere ovenschaal (zoals de witte op bovenstaande foto’s) wordt de appel crumble wat hoger en in een grotere schaal juist wat lager.

Kan ik ook kleine ovenschaaltjes gebruiken?

Jazeker! Zo kun je iedereen een eigen portie geven. De ovenschaaltjes of ramekins kunnen het beste een doorsnee van ongeveer 8 of 9 cm hebben, zoals deze witte ramekins. De baktijd is wel iets korter als je kleine ovenschaaltjes gebruikt. Verlaag deze naar 20 minuten, de oventemperatuur blijft hetzelfde.

Kan ik appel crumble bewaren en later opwarmen?

Als je wat appel crumble over hebt, kun je het in de koelkast bewaren. De topping kan daardoor minder knapperig worden. Je kunt de crumble kort opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 °C (boven- en onderwarmte), ongeveer 10 minuten. Zo wordt het weer lekker knapperig én warm! Was jouw crumble aan de bruine kant? Dan dek je het af met aluminiumfolie.

Kan ik de appel crumble ook koud eten?

Ja hoor! Het is zowel koud, als warm erg lekker. Persoonlijk warm ik het altijd even op in de oven, maar net zoals appeltaart is deze crumble koud (met een dotje slagroom) ook niet te versmaden!

Kan ik het deeg en appelmengsel ook voorbereiden?

Je kunt de twee onderdelen op zich prima voorbereiden en in de avond of de volgende dag pas samenvoegen en afbakken. Het kruimeldeeg kun je het beste op een vel bakpapier in de koelkast bewaren, afgedekt met folie. Ik zou bij het appelmengsel wel wat citroensap toevoegen en het goed luchtdicht verpakken in de koelkast (zo voorkom je dat de appel bruin wordt). Mijn voorkeur zou er naar uitgaan om de crumble met appel alvast te maken en in de avond op te warmen in de oven, dat is net zo lekker.

 

Appel crumble recept

Recept afdrukken

4.57 van 137 stemmen

Appel crumble recept

Appel crumble maken? Lekker! Met dit makkelijke recept heb je heel snel een heerlijke crumble met appel en kaneel op tafel staan.
Porties: personen

Ingrediënten

Appel vulling

  • 3 flinke appels
  • 50 gram suiker
  • 2 tl kaneel

Crumble

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • snuf zout

Instructies

Appel vulling

  • Schil de appels en snij deze in blokjes. Meng suiker en kaneel door de appels en stort in de ovenschaal.

Crumble maken

  • Ik maak kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom. Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed tot een stevig, maar kruimelig deeg.
  • Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed. Strooi het kruimeldeeg over het appelmengsel.

Appel crumble bakken

  • Bak de apple crumble in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).

Mini cupcakes verpakken en vervoeren

Van lezers krijg ik zo af en toe hele leuke en handige tips via de mail binnen! Deze tip over het verpakken en vervoeren van mini cupcakes kreeg ik bijvoorbeeld van Mildred en wil ik (maar ook Mildred!) graag met jullie delen.

Verpakken en vervoeren van mini cupcakes

Er zijn genoeg speciale boxen verkrijgbaar voor het vervoeren van cupcakes, het is niet moeilijk om er één te vinden. Naast de kartonnen dozen zijn er ook speciale plastic boxen voor het vervoeren van cupcakes. Voor mini cupcakes ben ik nog nooit verder gekomen dan een taartdoos met een speciale inlay waarin je de cupcakes zet. Tot nu dan. Want eierdozen zijn ideaal voor het vervoeren van mini cupcakes.

Ja, zo eenvoudig kan het soms zijn. De eierdozen zijn echt het perfecte maatje om mini cupcakes in te zetten. Zelfs met een toefje passen de cupcakes er nog in terwijl de deksel dicht zit. Zo kun je eenvoudig meerdere dozen op elkaar stapelen en wordt het nog makkelijker om een grote hoeveelheid mini cupcakes te vervoeren.

Heb jij wel eens speciale vervoersboxen gezien (van plastic dus) voor mini cupcakes?

Op zoek naar het recept voor de mini cupcakes op de foto? Dat staat op Laura’s Bakery: Valentijn cupcake party 

souvlaki met rijst en salade

Hoi! Zoals je ziet staat er vandaag een artikel online dat je eigenlijk helemaal niet zou verwachten hier. Want op Laura’s Bakery draait het om bakken toch? Bergen zoetigheid en hartige snacks. Dat klopt helemaal en daar zal het grotendeels ook gewoon om blijven draaien. Maar zoals jullie misschien wel weten, vind ik het ook heel erg leuk om te koken. Ik zal altijd beter blijven in bakken dan in koken, maar af en toe ben ik gewoon heel trots op mijn kookkunsten. Zo trots, dat ik het soms wel eens wil delen met jullie omdat ik vind dat iedereen het moet proeven. Deze souvlaki is daar een voorbeeld van.

Lange tijd heeft het delen van maaltijden op Laura’s Bakery mij tegengehouden. Vooral omdat ik het niet vond passen, maar ik merk dat jullie mijn huidige uitstapjes naar hartig heel erg waarderen. Nu is een maaltijd natuurlijk wel even anders dan een brood of hartige taart, maar ik heb besloten om het gewoon eens te proberen. En wel met een geheel nieuwe rubriek: Laura Kookt. Deze rubriek zal maximaal 1 keer per 1-2 weken voorbij komen. Als je bedenkt dat er wekelijks 4 artikelen gepubliceerd worden, valt dit dus best mee en blijft Laura’s Bakery voornamelijk zoals jullie nu gewend zijn. Het blijft natuurlijk gewoon draaien om zoetigheid, hartige snacks en how to’s. Maar vanaf nu zal ik zo af en toe ook eens iets anders delen wanneer ik weer eens heel trots ben op een gerecht, dat komt dan in de rubriek Laura Kookt!

Ik hoop natuurlijk dat jullie dit een leuke afwisseling vinden, dus laat mij vooral weten wat je ervan vindt!

Wel, genoeg introductie voor deze nieuwe rubriek. Op naar het recept! Deze souvlaki is misschien iets anders is dan je gewend bent. Ik gebruik namelijk nooit lamsvlees, maar kip! En dat is heerlijk 🙂 . Kijk maar mee!

souvlaki met rijst en salade

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Souvlaki met rijst en salade

Dol op Grieks eten? Dan valt deze souvlaki ook zeker in de smaak. In dit recept wordt geen lamsvlees gebruikt, maar kip. Een heerlijke variatie!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • sap van een halve citroen
  • 1 el fijngesneden dille
  • zout en peper naar smaak
  • 4 stukken kipfilet
  • rijst
  • kleine krop ijsbergsla
  • cherry tomaatjes
  • eventueel nog extra partjes citroen
  • satéstokjes

Instructies

  • Doe de yoghurt in een kom en voeg hier de knoflook, citroensap, dille, zout en peper aan toe. Roer door elkaar.
  • Snij de kipfilets in blokjes en doe in de kom bij het yoghurt mengsel. Schep om zodat alle kipblokjes bedekt zijn met de yoghurt marinade. Zet de kom minimaal een uur in de koelkast en schep af en toe om.
  • Leg de satéstokjes een half uurtje in water voordat je de blokjes kipfilet eraan rijgt.
  • Ikzelf bak de spiesjes op een bakplaat, dat gaat voor mij het makkelijkst. Je kunt ze eventueel ook prima onder de grill plaatsen of gewoon in de pan bakken. Bak (of gril) de spiesjes tot ze kleuren en gaar zijn. De de plaat of pan van te voren in.
  • Kook ondertussen de rijst en snij de krop sla fijn. Halveer de cherry tomaatjes en snij de citroen in partjes.
  • De overgebleven yoghurt marinade kun je eventueel in een pannetje verwarmen en als saus erbij serveren.
  • Serveer de souvlaki met rijst, salade en (eventueel) citroen partjes.

souvlaki met rijst en salade

En daarmee is deze souvlaki het allereerste gerecht in de rubriek Laura Kookt! Ik hoop dat jullie deze variatie op Laura’s Bakery leuk vinden, laat mij het vooral weten!

zelf bakpoeder maken

Het gebeurt mij gelukkig niet vaak, maar een heel enkele keer sta ik enthousiast in de keuken om te starten met een baksel om vervolgens tot de ontdekking te komen dat mijn bakpoeder op is. Irritant vind ik dat. Nu kun je natuurlijk snel even naar de supermarkt, maar er zijn wel eens van die momenten dat een alternatief handig zou zijn. Dat alternatief is in dit geval zelf bakpoeder maken.

Ik heb als fervent bakker flink wat potjes met allerlei poeders staan, maar de benodigde ingrediënten zijn niet heel erg standaard en zullen waarschijnlijk niet standaard bij iedereen in de keukenkastjes staan. Een voorraad bakpoeder op peil houden is dus het best. Maar voor iedereen die zelf aan de slag wilt gaan deel ik hier het recept!

zelf bakpoeder maken
Ingrediënten om zelf bakpoeder te maken
  • 2 delen wijnsteenzuur
  • 1 deel baking soda
  • 1 deel maïzena

Zoals je ziet heb ik de verhoudingen genoemd. Wil je in totaal 100 gram maken? Dan heb je dus 50 gram wijnsteenzuur, 25 gram baking soda en 25 gram maïzena nodig.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roer met een garde kort door.

Bewaren

Bewaar je zelfgemaakte bakpoeder in een potje dat je goed luchtdicht kunt afsluiten. Kijk voor de houdbaarheidsdatum even op de verpakkingen van de ingrediënten. Hou de datum van het kortst houdbare product aan.

Waar koop je baking soda en wijnsteenzuur?

Ik heb beide ingrediënten van het merk Funcakes, dit is verkrijgbaar bij taartdecoratie winkels. Je kunt ook eens kijken bij de toko of natuurvoedingswinkels.

Valentijn sandwich koekjes 1a

Op één of andere manier bedenk ik voor Valentijn bijna altijd iets met koekjes. Ik maak meestal van te voren een lijstje met ideetjes voor feestdagen, ongemerkt stonden daar dit jaar in eerste instantie alleen maar koekjes op. Ik heb daarom wat ideeën vervangen door bijvoorbeeld de harten cake en de cupcake party, een beetje variatie is wel zo leuk! Deze heerlijke sandwich koekjes heb ik niet van de lijst geschrapt. Daar vond ik ze veel te leuk voor 🙂 .

BAKTIP: Ik gebruik voor dit recept hartvormige en ronde geribbelde uitstekers. Deze vrolijke uitstekers van Colour Works zijn ideaal en gebruik ik zelf ook vaak.

Valentijn sandwich koekjes 2a
Valentijn sandwich koekjes 3a
Gevulde harten koekjes

Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Valentijn sandwich koekjes

Koekjes die niet alleen ontzettend lekker zijn, maar er ook nog eens heel lief en leuk uitzien. Dat zit bij deze Valentijn sandwich koekjes wel goed!
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snuf zout
  • jam in smaak naar keuze (of Nutella, ook heel erg lekker!)
  • ronde en kleine harten uitsteker

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg het eidooier toe en meng goed door. Voeg bloem en zout toe en kneed tot een stevig deeg.
  • Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast voordat je er mee verder gaat.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 0,5 centimeter. Vind je het gelijkmatig uitrollen van zo’n lap deeg lastig? Lees dan deze tips eens.
  • Steek met de ronde uitsteker koekjes uit het deeg. Bij de helft van deze koekjes steek je er in het midden een klein hartje uit. Om te voorkomen dat je koekjes  teveel uitlopen kun je de reeds uitgestoken koekjes nog extra koelen in de koelkast (of even in de vriezer).
  • Bak de koekjes in 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Zijn de hartjes naar jouw idee net iets te veel dichtgelopen in de oven? Steek de hartjes dan nogmaals uit, doe dit zodra ze de uit de oven komen. De koekjes zijn dan nog zacht genoeg.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen. Verdeel een beetje jam (of Nutella!) op de onderste helft van het koekje en druk de andere helft hier bovenop.
  • Van de jam worden de koekjes beetje bij beetje iets  zachter. Voor knapperige koekjes breng je de jam dus zo kort mogelijk van te voren aan.
Parmezaanse harten koekjes 1a

Als tegenhanger van al het zoete rondom Valentijn, besloot ik ook dit jaar weer iets hartigs te maken. Dat zijn deze Parmezaanse harten koekjes geworden, eenvoudiger kan haast niet.

Deze hartjes zijn leuk als voorafje bij het Valentijn diner, maar ze kunnen ook goed als snack bij een romantische film op tafel gezet worden.

Een heerlijke combinatie als je het mij vraagt. Met Valentijn is een hartje natuurlijk leuk, maar je kunt dit in iedere vorm maken die je maar wilt. Ik maak ze ook regelmatig als kleine stengels van reepjes bladerdeeg.

BAKTIP: Voor deze hartige hartjes maak ik gebruik van een hartjes uitsteker set. Wanneer je die niet in huis hebt, kan je deze ook zelf uitsnijden.

Parmezaanse harten koekjes 2a
Parmezaanse harten koekjes 3a
Parmezaanse harten koekjes 4a

Parmezaanse harten koekjes

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Parmezaanse harten koekjes

Valentijn is één en al zoetigheid. Tijd dus voor een lieve hartige snack: Parmezaanse harten koekjes! Hier maak je je Valentijn zeker blij mee!

Ingrediënten

  • plakjes bladerdeeg
  • Parmezaanse kaas
  • Italiaanse kruiden
  • ei, geklutst
  • harten uitsteker

Instructies

  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat deze ontdooien. Ik haalde 6 hartjes uit één plakje, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je uitsteker. Gebruik zoveel plakjes als je nodig hebt. De restjes bladerdeeg die overblijven kun je trouwens ook prima afbakken. Misschien niet zo mooi, maar wel net zo lekker!
  • Leg de uitgestoken hartjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met het geklutste eitje.
  • Strooi Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden over de hartjes heen.
  • Bak de hartjes in 10-12 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).
Valentijn lemon meringue wolkencake 1a

Als ik een bakmix gebruik, vind ik het leuk om hier creatief mee om te gaan. Ik hou mij eigenlijk nooit aan de omschrijving op het pak, geef er altijd wel een draai aan. Toen Dr. Oetker mij vroeg of ik voor Valentijn creatief aan de slag wilde gaan met hun Wolken cake, schoten mij direct al wat leuke ideeën te binnen. Ik besloot om voor de citroen smaak te kiezen en deze te combineren met de Dr. Oetker Meringue mix. Dat citroen en meringue goed samen gaan bewijst deze lemon meringue Wolken cake maar weer!

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

Valentijn lemon meringue wolkencake 6a

De cake zelf is heel erg luchtig. Dat komt omdat je bij de bereiding van de cake geen boter, maar slagroom gebruikt. Slagroom klop je luchtig, zo dus ook dit beslag. Je merkt al snel dat het beslag heel luchtig wordt tijdens het mixen. Eindresultaat is een luchtige, zachte en smeuïge taart.

De structuur doet mij overigens ook wel een beetje denken aan een biscuit. Ik denk dat de Wolken cake ook een goede basis is voor wanneer je normaal een biscuit zou bakken. Deze Wolken cakes hebben veel meer smaak dan een gewoon biscuit, een heel lekkere basis voor een gedecoreerde taart!

Valentijn lemon meringue wolkencake 3a
Baktijd: 55 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Moeilijkheidsgraad: **
Valentijn lemon meringue wolkencake 4a

Deze Valentijn Wolken cake is slechts een voorbeeld. Je kunt hier natuurlijk allerlei varianten mee maken. Pas de kleur van de meringue aan, gebruik andere vormen uitstekers en gebruik eventueel een andere smaak Wolken cake.

Voor nog meer inspiratie met de Wolken cakes kijk je op de Dr. Oetker website!

Valentijn lemon meringue wolkencake 5a

 

Valentijn lemon meringue cake

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Valentijn lemon meringue wolken cake

Op zoek naar een leuk en niet al te ingewikkeld recept voor Valentijn? Maak dan deze Valentijn lemon meringue Wolken cake! Een heerlijke verrassing.
Porties: personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

  • Dr. Oetker Wolken cake citroen
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom

Ingrediënten vulling

  • Dr. Oetker meringue mix
  • 60 ml water
  • roze kleurstof

Extra nodig

  • springvorm (24 cm)
  • bakpapier
  • hartjes uitsteker
  • taartzaag of broodmes
  • spatel
  • mixer

Instructies

Bereiding wolken cake

  • Maak als eerst de cake. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, leg het vel over de bodem en zet de ring hier overheen. Vet de randen in met boter.
  • Doe de mix in een kom en voeg de eieren en slagroom toe. Mix op lage stand kort tot een glad mengsel. Zet de mixer dan op de hoogste stand en mix het beslag in 3 minuten luchtig.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig in de springvorm en bak de cake in 55 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Laat volledig afkoelen tot je verder gaat.

Bereiding meringue

  • Als de cake eenmaal is afgekoeld kun je de meringue maken. Doe de mix in een kleine kom en voeg het water hier aan toe. Mix op de hoogste stand in minimaal 4 minuten tot een stijf mengsel. Halverwege het mixen voeg je vast de kleurstof toe voor een mooi roze mengsel.

Bereiding lemon meringue wolken cake

  • Snij de afgekoelde Wolken cake net boven het midden door met een taartzaag of groot broodmes. Uit de bovenkant steek je met de uitsteker rondom harten uit. Deze harten kun je opsmikkelen, maar je kunt ze eventueel later ook bij een puntje taart serveren.
  • Verdeel de roze meringue over de onderste cake. Leg dan de bovenste plak cake voorzichtig op de meringue, druk zachtjes aan.
  • De taart is klaar om geserveerd te worden!

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

zelf hartvorm cupcakes maken

Tijden geleden zag ik op Pinterest al eens voorbij komen dat je met behulp van een knikker eenvoudig cupcakes kon bakken in hartvorm. Bij gebrek aan knikkers ging ik voor een makkelijkere oplossing: ik maakte balletjes van een stuk aluminium folie. Iets dat de meesten van jullie altijd wel in huis zullen hebben. Voor iedereen die geen speciale siliconen baking cups in hartvorm heeft is dit een ideale oplossing. Kijk je mee naar hoe je zelf deze hartvorm cupcakes kunt maken?

zelf hartvorm cupcakes maken

Dit heb je nodig:
  • baking cups
  • cupcake bakvorm
  • cupcake beslag
  • aluminium folie
  • cocktail prikker

Je gaat gewoon te werk zoals je normaal ook zo doen. Plaats de baking cups in de bakvorm en vul ze met beslag.

Draai van aluminium folie balletjes ter grootte van een knikker. Ik heb het ook geprobeerd met kleine rolletjes, dat werkt ook prima.

Voor de mooiste vorm gebruik je een cocktailprikker. Zet deze tussen de baking cup en de bakvorm. Laat de punt op de bodem staan en verplaats de bovenkant richting het midden van de cupcake. Je ziet dat zich al een hartje vormt. Plaats het balletje aluminium folie in het gaatje dat nu is ontstaan zodat de cupcake zijn hartvorm behoudt.

De cupcakes bak je gewoon zoals je dat bij ronde cupcakes ook zou doen.

Op zoek naar het recept voor vanille cupcakes? Dat staat op Laura’s Bakery: Vanille cupcakes

Valentijn cupcake party

Ik ben best een beetje dol op sprinkles. Zeg maar gerust dat ik een lichtelijke sprinkle verslaving heb. Zodra ik in de winkel ergens een potje sprinkles zie staan, eindigt het uiteindelijk (bijna) altijd in het winkelmandje. Ik kan er niks aan doen, echt waar. Toen ik laatst bij Action een pot vond met 4 soorten Valentijn sprinkles, moest die natuurlijk ook mee. Eenmaal thuis besefte ik mij dat ik nu toch wel heel erg veel sprinkles heb voor Valentijn. Te veel om te kunnen gebruiken zeg je? Nee hoor! Ik gebruikte ze gewoon allemaal bij slechts één project.

Om ze allemaal tegelijk te kunnen gebruiken bedacht ik een cupcake party. Een Valentijn cupcake party in dit geval. Het principe is heel simpel. Je bakt een lading mini cupcakes, smelt chocola, zet sprinkles op tafel en het feest kan beginnen! Ik hield deze party in mijn uppie, maar ik heb al visioenen van tafels vol met kids die op een partijtje een heuse cupcake party houden!

BAKTIP: De mini cupcakes uit dit recept kun je maken met deze mini muffinvorm van Wilton

Valentijn cupcake party

Dit heb je nodig:
  • mini cupcakes
  • chocola of candy melts
  • sprinkles naar keuze

Voor de cupcakes kun je dit recept voor vanille cupcakes goed gebruiken, hier haal je wel 36 mini cupcakes uit! Je bakt deze in 12 minuten op 175 graden.

Valentijn cupcake party

Ik heb gekozen voor witte-, melk- en pure chocolade. Maar het is natuurlijk ook leuk om candy melts te gebruiken! Stem de kleuren af op het thema, of gebruik je favoriete kleuren. Hier had ik ook goed rode en roze candy melts kunnen gebruiken.

Je chocola en candy melts kun je au bain marie smelten, of in de magnetron. Als het te dik blijft, kun je het eenvoudig verdunnen. Dat dipt wel zo makkelijk. Op Handige Baktips lees je meer over het verdunnen van chocola en candy melts.

Valentijn cupcake party

Na het dippen van een mini cupcake kan het feest beginnen! Tijd voor sprinkles! Maak het zo gek als je zelf wilt.

Zoals je ziet heb ik niet de potjes met sprinkles op tafel gezet, dat staat niet zo gezellig. Ik gebruikte kleine baking cups om een kleine hoeveelheid sprinkles in te doen. Dat staat gezelliger, maar het is ook nog eens praktisch. Zeker als je dit met kinderen doet. Je kunt eventueel ook van elke soort twee bakjes vullen om te voorkomen dat alles over de tafel heen vliegt bij het doorgeven van de sprinkles 😉 .

Valentijn cupcake party

En zie hier het resultaat van mijn Valentijn cupcake party! Gezellig nietwaar? Je kunt ze na afloop leuk verpakken in een doosje of zakje. Om cadeau te geven aan jouw Valentijn, of zodat de kids hun creatie mee naar huis kunnen nemen.

Ik maakte er een feestje van in Valentijn thema, maar je kunt dit natuurlijk in elk thema doen. Door de baking cups, candy melts en sprinkles aan te passen maak jij zelf een cupcake party op maat!