Help! Mijn botercrème is geschift!

12

botercreme geschift

Mijn botercrème is geschift, hoe kan dat en kan ik er nog iets aan doen?

Soms gebeurt het wel eens. Je hebt net een overheerlijke botercrème gemaakt maar dan ineens gaat het mis en lijken er allemaal kleine korreltjes in de crème te zitten. Hoewel de smaak dan nog prima is wil je dit natuurlijk niet, het oog wilt immers ook wat.

Waarom schift botercrème?

De oorzaak dat botercrème kan schiften is het verschil in temperatuur van de ingrediënten. Als de basis voor je crème al op kamertemperatuur is en je voegt koude roomboter toe kan je crème dus in de schift schieten. Het is dus heel erg belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Ook door het toevoegen van teveel vocht moet je uitkijken, daardoor kan het soms ook schiften. Dit kan bijvoorbeeld gebeurden wanneer je gepureerd fruit toevoegt. Lees in dit artikel al mijn tips over hoe je een volgende keer schiften kunt voorkomen.

Hoe zorg ik dat ik mijn geschifte botercrème nog kan gebruiken?

In de meeste gevallen is je geschifte botercrème nog te redden en hoef je het niet weg te gooien. Neem een schaal met warm water waar je de kom met crème in kunt zetten. Door de crème te verwarmen krijgen alle ingrediënten weer dezelfde temperatuur. Mix je crème terwijl het in de kom met water staat en zo krijg je vanzelf weer een mooie gladde crème.

Bij grote hoeveelheden crème is dit soms wat moeilijker. Je kunt het dan beter in kleinere porties verdelen en die opnieuw mixen.

Mijn botercrème is geschift na het invriezen

Een restje botercrème ingevroren? Wanneer dit ontdooit is, is de kans groot dat het is gaan schiften. Mix de crème dan even goed door zodat het weer een mooie gladde crème wordt.

Op zoek naar een goed basisrecept voor botercrème, deze vind je op mijn andere blog.

Op zoek naar het recept van de foto? Die staat op Laura’s Bakery: Stroopwafel cake deluxe

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

41 reacties

 1. Lisa schreef:

  Wat een handig artikel dit!
  Heb net voor het eerst meringue botercreme gemaakt, en het was dus geschift. (had nog te koude boter gebruikt en de meringue-mengsel was nog warm, domme ik) Maar het smaakte zo goed dat ik het niet wilde weggooien! Nou met deze tips is het dus toch nog gelukt! Kan ik toch nog mijn cupcakes versieren

  ERG Bedankt!!!

 2. angelina schreef:

  Heb een erge noodgeval… ik maak een koemelk vrije aardbei botercreme met soja boter voor mijn nichtje. Nu is mijn botercreme in de schift en ik krijg het er niet uit. Ik heb veel dingen geprobeerd. Au bain marie, koude boter toevoegen. Maar helpt niet. Ik kan geen roomboter gebruiken want ze is allergisch. Wat kan ik eraan doen ?

 3. Sabine schreef:

  Jaaa, gelukt! Bak warm water onder het beslag en hoera, uit de schift geklopt, dank je wel voor de tip!

 4. Maureen schreef:

  Nog een tip: pak je staafmixer. Daarmee lukt het ook vaak om hem uit de schift te krijgen. Tip van rudolph van veen

 5. Ingrid schreef:

  Dank je voor de tip! Mijn kersttaart is gered. De bak warm water heeft prima gewerkt.

 6. Niki schreef:

  Dank je wel voor de heldere instructie. Gisteren heb ik mijn valentijn botercreme uit de schift gekregen! Top. Was er reuze blij mee.

 7. Daniëlle schreef:

  Hier gooi ik de haardroger erop tijdens het mixen, omdat ik geen handmixer heb. Ideaal, ook bij het maken van geschifte ganache.

 8. Sandra schreef:

  Supertip tegen het schiften !!!! Botercreme is gered in no-time!
  heel erg bedankt! Nu weer ik ook dat ik fout heb gedaan. Gebeurt me niet nogeens hihihi!

 9. Unigirl538 schreef:

  Thanks voor da tipjuhh! Ik heb zo wel drie taartjuhhs kunnen redden. Ze werden best wel een beetja lelaik maar wel lekkah.

 10. Anke schreef:

  Laura, je hebt zojuist mijn botercreme gered. Dank je wel!

 11. Pascale schreef:

  Dank je Laura! Het is me al een zelden keer voorgevallen, maar vandaag kon ik niet terug opnieuw beginnen, dus ff gegoogeld en dankzij jouw fantastisch artikel weet ik nu wat de fout is en hoe ik het kan oplossen mocht het nog een keertje gebeuren!

 12. Mathilde schreef:

  Nu weet ik wat ik moet doen als mijn botercreme weer eens gaat schiften.
  Maar wat moet je eigenlijk doen om het te voorkomen?
  Ik heb altijd veel spuitzakken botercreme op voorraad nodig.
  Moet ik de koelkast op een lagere temperatuur zetten misschien?
  Zou dat het probleem kunnen voorkomen?
  Ik kan nl niet steeds het benodigde opnieuw kloppen.

 13. Mathilde schreef:

  Is de zelfgemaakte botercreme met bloem gemaakt ook geschikt om bloemen strak mee op te spuiten?

  1. Sofia schreef:

   Heb dit uitgeprobeerd hij komt uit de schift. Ik klop he een beetje door zet hem in de koeling. Dan haal ik hem eruit en klop ik het nog even kort en dan schift het weer. Echt zwaar irritant. Wat doe ik fout

 14. Maria schreef:

  Hoi Laura, supertip! Maar wat moet je doen als je cupcakes voorziet van een toef botercreme en mooi versiert en het gaat dan schiften op de cupcake?? Stel
  Ik wil cupcakes maken voor morgen, en heb de volgende dag niet veel tijd, dus k versier ze en zet ze in de koelkast, wat is dan t handigst?
  Alvast bedankt!

 15. Ann schreef:

  Hoï, als ik citroensmaak toevoeg, gaat de botercreme dan nog geler worden?

 16. Chantal schreef:

  Kan het zijn de als je een restje oude boter en nieuwe boter gebruikt voor Cream cheese frosting, dat er klontjes in komen omdat de oude boter wat harder van structuur is omdat het oud is? Had het namelijk wel op kamertemperatuur gebruikt. De frosting kwam echter wel uit de koelkast. Maar vroeg me sowieso af als je alles op kamertemperatuur zou gebruiken of t dan uitpakt of je een oud restje boter gebruikt.

 17. Jo schreef:

  Als de creme bij mij in de schift is doe ik het in de kitchenaid, laat hem kloppen en verwarm voorzichtig met een fohn de buitenkant van de kom, doe ik ook wel met cakebeslag als ik geen tijd heb om alles op kamertemperatuur te laten komen.

 18. J + A schreef:

  Wauw wat is dit geweldig zeg. Wij hebben net botercrème gemaakt en met rode bieten gekleurd. Door de rode bieten sap werd het heel erg schifterig. Doordat ik dit deed is het nu niet meer zo. Dankjewel!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat fijn om te lezen en leuk dat dit lukte met rode bietensap.

  2. Sharita schreef:

   Ik heb dit recept gevolgd en de botercreme ging schiften. Ik heb het toen een beetje verwarmd en dat verhielp het. Alleen de botercreme is daarna te vloeibaar geworden (zelfs na een paar dagen koelkast). Hoe kan dat? Wat doe ik verkeerd?

   1. Laura's Bakery schreef:

    Hi Sharita, dat is gek! Heb je het wel weer opnieuw opgeklopt met de mixer? Het zou niet vloeibaar moeten kunnen zijn na de koeling.

    1. Sharita schreef:

     Hoi, bedankt voor je reactie! Zou ik het moeten opkloppen voordat het de koelkast ingaat (na beetje opwarmen) of juist na de koelkast? Dan ga ik dat volgende keer proberen.

     1. Laura's Bakery schreef:

      Je blijft het kloppen totdat het uit de schift is, maar het zou niet helemaal moeten smelten. Je laat het dan weer een beetje opstijven en dan mix je het weer etc. Als het in de koeling is geweest altijd mixen voor gebruik.

 19. Ton Heijkoop schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb net botercreme gemaakt, en deze is inderdaad in de schift geraakt. Nu weet ik dat je dit kan verwarmen en dat het er dan uit gaat. Maar nee dus. Ik had voor de variatie citroensap erbij gedaan tijdens het mixen. (al eerder gedaan, geen problemen gehad) Nu dus wel. Wat ik ook doe, ik krijg het er niet uit. Kan niet te föhnen, want dan wordt het te warm en dan wordt het te slap. Door het draaien is dit het al een beetje. De crème staat nu in de koelkast en dan lijkt het net of er druppeltjes opzitten. Weet jij nog een tip? Behalve opnieuw beginnen. 🙂 Ik heb plantaardige margarine, soja melk, glutenvrij bloem en poedersuiker gebruikt en citroensap.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi Ton, zoals in het artikel staat moet je het dus wel verwarmen dmv een waterbad of föhn. Het kan dan later weer opstijven in de koelkast. Het geheel terugsmelten naar dezelfde temperatuur zodat het weer bindt is helaas de enige manier.

   1. Ton Heijkoop schreef:

    Hoi Laura,

    Ik had dat al een paar keer gedaan. Helaas zonder resultaat.
    Ik heb het op een andere manier opgelost. Ik heb er vier eieren bij gedaan, en glutenvrije zelfrijzend bakmeel. Een soort cakebeslag. Dit in de oven en ik moet zeggen dat het resultaat niet slecht.
    Intussen heb ik nieuwe creme gemaakt. Deze is wel goed gelukt. Dit keer zonder citroen, maar met Vanille.
    Prettig weekend

    1. Laura's Bakery schreef:

     Wat vervelend zeg! Bij mij is dat altijd nog gelukt. Slim om er vervolgens gewoon een cake van te maken 🙂

     1. Ton Heijkoop schreef:

      Bij mij was het ook altijd gelukt, alleen deze keer niet. Ik denk haast dat het toch door de citroensap komt. Misschien te snel erbij gedaan. Bedankt voor je hulp en nog veel bakplezier

 20. Maarit Verjans schreef:

  Hoi Laura, als ik boter crème maak dan gaat de melk en meel al klonteren bij het opwarmen voordat het een papje wordt.
  Heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik zou het vuur dan lager zetten, dan bindt het in principe te snel. Goed blijven roeren met een kleine garde helpt ook!

 21. Sandra schreef:

  Hoi Lauren,

  Ik zit altijd te stoeien met de botercreme, vaak gaat hij schiften en dan krijg ik het met jou tip er wel weer uit. Maar ik krijg nooit die mooie botercreme. Hij is vaak snel slap als ga afsmeren, dan gaat hij in de koelkast en stijft hij wel weer op, dan roer ik hem goed door en ga weer afsmeren maar dan is hij alweer snel te slap. Klop ik hem misschien niet lang genoeg?? Het is me nog nooit gelukt om goede botercreme te maken.

  1. Sandra schreef:

   Laura bedoel ik natuurlijk🙈

  2. Laura's Bakery schreef:

   Super vervelend zeg! Al mijn tips daarvoor vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

 22. Brenda schreef:

  Yeahhhhh gelukt mijn mooie crème uit de schift gekregen erg bedankt voor de tip. Ik kan weer door bakken en mijn taartje afmeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *