1 spuitmondje, 4 soorten cupcake toeven

Gepost: 21 maart 2022 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
1 spuitmondje, 4 soorten cupcake toeven
24

Ik heb in de loop der jaren een flinke verzameling spuitmondjes opgebouwd. Een aantal heb ik zelfs in meervoud, dat zijn dan ook precies de spuitmondjes die ik het meest gebruik. In dit artikel vertelde ik al eens over mijn favoriete spuitmondjes die ik niet zou willen missen. Vandaag wil ik je laten zien hoe met één van die spuitmondjes, maar liefst vier verschillende toeven kunt spuiten. Het gaat hier om de stervormige spuitmond, vaak ook de 1M genoemd. Het merk Wilton voert het spuitmondje onder die naam, maar dit model kom je ook onder andere namen of zelfs naamloos tegen. Open star is ook een veel gebruikte term voor dit model.

TIP: Het 1M spuitmondje zit onder andere in deze spuitmondjes set met nog twee hele fijne spuitmondjes die ik jullie kan aanraden.

Ik leg jullie uit hoe je verschillende soorten toeven kunt maken met dit spuitmondje en link daarbij ook door naar een Reel op Instagram. Een video zegt immers nog meer dan alleen maar woorden.

1 spuitmondje - 4 toeven-3a

Zigzag toef

Ik begin met de voorste toef, de zigzag. Misschien wel de meest eenvoudige toef. Je maakt letterlijk een zigzag beweging bovenop de cupcake en klaar ben je. Deze toef is uitermate geschikt wanneer je er een mooie decoratie op wilt plaatsen. Die kun je zelf van fondant maken, maar een mooie luxe sprinkle mix is ook perfect.

Klassieke toef

Dan de klassieke toef. Ik zal hem opdelen in stappen:

 • Ik begin altijd in het midden van de cupcake, dit zorgt ervoor dat de toef niet in kan zakken.
 • Vanuit het midden ga je naar de zijkant om er in een cirkel omheen te werken.
 • Als de eerste laag klaar is, maak je bovenop deze laag crème een tweede cirkel die iets kleiner is.
 • Voor de derde laag maak je een halve cirkel.
 • Zorg dat je in het midden eindigt. Dan stop je met knijpen in de spuitzak en trek je hem recht omhoog weg.
 • Je toef is klaar! Je kunt hem versieren met bijvoorbeeld sprinkles.

TIP: Toeven maken is echt niet zo moeilijk, maar enige oefening helpt wel. Toen ik wilde leren toeven spuiten, maakte ik ze op een lepel. Na iedere toef deed ik de crème weer terug in de kom om daarna weer opnieuw te gebruiken voor meer ‘oefentoeven’.

1 spuitmondje - 4 toeven-2a

Roos of rozet toef

De roos of rozet is een favoriete toef van mij. Deze toef bestaat uit 1 laag waarbij je in het midden begint. Werk in cirkels om het midden heen en ga door tot je de rand van de cupcake hebt bereikt.

TIP: Houd de spuitzak altijd goed rechtop en blijf de hele tijd ongeveer even hard knijpen in de spuitzak

Softijs toef

Als laatst deel ik graag de -zoals ik hem noem- softijs toef met jullie. Je begint in het midden van de cupcake en knijpt in de spuitzak. Blijf knijpen tot je tevreden bent over de breedte van de toef, daarna trek je langzaam de spuitzak naar boven. De toef wordt steeds iets smaller. Als je tevreden bent over de hoogte van de toef stop je met knijpen en trek je de spuitzak weg.

Video uitleg toeven spuiten

Ben je nog niet veel wijzer na het lezen van deze spuittechnieken? Dan weet ik zeker dat mijn video over het spuiten van deze toeven je gaat helpen. Hierin zie je namelijk precies hoe ik elke toef maak.

BEKIJK DE TOEVEN VIDEO

Al deze technieken kun je ook prima met andere soorten spuitmondjes maken. Ieder spuitmondje geeft een ander effect, dus het is heel erg leuk om hiermee te variëren.

Welke toppings kun je gebruiken voor toeven?

Ik maak mijn toeven meestal met botercrème, daar kun je ook allemaal smaakjes aan geven. Dit zijn een paar van mijn favoriete recepten:

Je kunt ook andere crèmes gebruiken voor toeven. Mascarponeroom en cream cheese frosting zijn hier goede voorbeelden van.

Spuitmondjes kopen

Jullie vragen mij vaak welke spuitmondjes ik heb en waar ik ze koop. Nu koop ik ze vaak waar ik ze op dat moment tegenkom, ik heb daarom een paar fijne sets voor jullie opgezocht die overeenkomen met mijn collectie favoriete spuitmondjes.

Ik ben benieuwd naar jullie toeven, deel ze vooral via social media en tag mij met @laurasbakery op Instagram of gebruik #laurasbakery in je post.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

3 reacties

 1. Lisa schreef:

  Tof met een filmpje erbij. Ik heb nog nooit een toef gemaakt durf het nu wel te proberen. Ik vond de roos het mooist (en niet zo groot).

 2. Tirza schreef:

  Vraagje als ik een taart maak met fondant/marsepein er over heen. Voor mijn dochter haar verjaardag ene unicorn taart en wil dat met toeven de haren spuiten zegmaar in roos vormig. Wat kan ik dan beste gebruiken voor die toeven? Is dat een botercrème in allerlei kleurtjes of juist een icing.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Het kan met beide, zelf zou ik eerder voor botercrème kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *