Fondant, marsepein en koekdeeg gelijkmatig uitrollen

Gepost: 3 februari 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

koekjesdeeg 2a

Toen ik een tijdje terug op Laura’s Bakery het recept voor chocolade suikerkoekjes plaatste kreeg ik veel vragen over het uitrollen van het deeg. Hoe deed ik dat zo gelijkmatig, elk koekje was even dik. Tsja, tegenwoordig doe ik dat echt op gevoel. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen. Maar gelukkig bestaan er ook verschillende trucjes om je deeg mooi glad uit te rollen. Dit geldt natuurlijk ook voor het uitrollen van fondant en marsepein.

Druk gelijkmatig verdelen

Een deegroller moet het werk doen voor je, niet jijzelf. Dus druk niet heel hard op je roller omdat het dan lekker snel gaat. Je duwt namelijk nooit even hard op je roller en zo ontstaat er ook nooit een mooie gladde lap koekdeeg.

Gewoon rustig rollen dus, een klein beetje druk uitoefenen is meer dan genoeg.

Latjes

Een simpele truc, leg twee latjes van gelijke dikte aan weerszijden van het deeg of je fondant/marsepein. Neem latjes in de dikte die je uiteindelijk wilt hebben. Dan is het daarna gewoon een kwestie van rollen tot je niet meer verder kan. Het deeg is overal even dik als de latjes zijn.

rolstok 2a
Ringen om deegroller

Ik heb thuis zowel een grote als kleine rolstok van Wilton. Dit is echt alleen een stok, er zitten geen handvatten aan. Er bestaan handige ringen die je om de uiteinden kan schuiven die de dikte bepalen van je deeg, fondant of marsepein. Deze ringen bestaan voor beide maten rolstokken en zijn er ook nog eens in verschillende diktes. Ik heb ze thuis ook en ze werken erg fijn!

Op de site van taartdecoratie webshop De Leukste Taarten vind je een overzicht van verschillende soorten rollers en hoogte ringen.

rolstok 1

Joseph Joseph roller

Ik heb zelf dus de roller van Wilton, maar Joseph Joseph heeft ook een handige roller in het assortiment. Het is een houten roller met verschillende maten ringen die je aan de zijkant kunt vastschroeven, deze ringen bepalen de dikte van het deeg dat je uitrolt.

Hoe zorg jij dat je deeg, fondant of marsepein mooi gelijkmatig wordt uitgerold?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

 1. Marja schreef:

  Zo’n deegroller lijkt me erg handig. Heel erg handig zelfs, want ik heb altijd deeg in verschillende diktes. Zoo ook mijn koekjes dus! Maar die deegroller is dan wel erg praktisch, maar ook erg duur! Ik keek net even bij Bol.com en zag dat deze roller wel 34,- euro kost! Dat vind ik een vermogen! Daar kan ik veel boodschappen van doen bij de Lidl! En aangezien ik ieder dubbeltje om moet draaien……zit het er dus niet in dat ik de eerste jaren zo’n roller zal bezitten! Helaas. Dan maar weer ongelijk deeg of heb je soms ook een kosteloze tip? Dat zou ik meer waarderen dan deze verschrikkelijke dure tip!

 2. Gaabs schreef:

  Voor grotere plakken deeg is er ook een grote roller van wilton met ringen. Daarnaast verkoopt Stadter ook een latjesset. Beiden te koop in de betere bakwinkel 😉

 3. Gaabs schreef:

  Marja, de latjesset is rond de 8 euro en de kleine roller van Wilton ook.

 4. Harma schreef:

  die roller met ringetjes eraan zijn ook te koop bij de albert heijn, een kleine-dunne en een grote-dikke, ik heb die grote-dikke voor sinterklaas gekregen!

 5. Handige Baktips schreef:

  goed om te weten, wist niet dat AH ze ook verkoopt!

 6. gerda schreef:

  Bij de Xenos is de deegroller veel goedkoper.

 7. chantal schreef:

  Mijn deegroller is van tupperware en die kan je zelfs vullen met water zodat het idd wat sneller gaat. En je kan ringen aan de buitenkant plaatsen best wel handig. Alleen heb ik het probleem dat mijn koekdeeg altijd aan mijn aanrecht blijft plakken ook al strooi ik bloem. Denk dat ik me een matje kom te kopen om het op uit te rollen.

 8. Harry schreef:

  Ik heb zo’n mooie houten deegroller,alleen toen ik bezig was met het rollen van fondant bleef het plakken aan de deegroller !! Heb je hier misschien een tip voor??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *